Масларова: Домове винаги ще има, такива с решетки на прозорците
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Масларова: Домове винаги ще има, такива с решетки на прозорците

Масларова: Домове винаги ще има, такива с решетки на прозорците

Ирина Новакова
4058 прочитания

Излъчването на филма “Изоставените деца на България” в Европейския парламент не е коректно спрямо страната, каза министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова в Брюксел. Тя е отказала да присъства на прожекцията и дискусията по темата за децата с увреждания в България, планирана за 4 март. Причината е, че “един филм не трябва да е повод да се демонизира цяла България” и “въпросът не трябва да се превръща в политически”.

Не считам, че правителството трябва да отиде, само защото някой някъде е снимал един филм, който е сниман като игрален – не като документален. За мен филмът е тенденциозен, каза Масларова.

Тя обясни, че голяма част от хората в подобни институции не могат да бъдат интегрирани в обществото, защото имат много тежки увреждания. “Затова домове винаги ще има, такива с решетки на прозорците, но важно е в тях да има добри условия на живот,” каза министърът.

В петък Масларова беше в Брюксел за редовен съвет на социалните министри на страните-членки и се срещна с белгийския министър на социалните грижи Лорет Онкелинкс. Наскоро Белгия изпрати в Могилино експертна група, която да провери на място ситуацията и да види как може да помогне на България за справяне с проблема. “Групата доведе нещата до политизиране и това е некоректно за една страна-членка на ЕС, с която сме равностойни партньори”, каза министър Масларова. Според нея белгийците размахват пръст на българската страна, което не е добре за двустранните отношения.” Почвам да си мисля, че старите страни използват проблемите на новите страни-членки за да решат някои свои, вътрешни проблеми,” сподели министърът.

Въпреки това Масларова каза, че ще си сътрудничи с белгийските власти, “но равностойно и чрез размяна на добри практики”.

Преди посещението на белгийските експерти стана ясно, че Белгия е готова да помогне с 250 хиляди евро за подобряване на ситуацията на децата с увреждания в социалните домове в България. Според министър Масларова, тази сума е незначителна в сравнение с всичко, което държавата прави за децата. Тя цитира данни, според които през 2007г. за тези домове са дадени 80 милиона, а тази година са предвидени двойно повече, като 10 милиона лв. ще бъдат отпуснати за закриването на домове, подобни на този в Могилино. “Сравнете това с 250-те хиляди, предложени от Белгия – от които имаме информация, че 50 хиляди са използвани само от мисията, която беше в България”, каза Масларова. По непотвърдена информация, белгийската мисия е изразходила 50 хиляди евро за скъп хотел и развлечения в София. Министър Масларова каза, че не знае за какво са похарчени парите.

По повод инициативата в Русе против настаняването на деца от дома в Могилино в защитени жилища в квартал на града, Масларова каза, че българското общество все още не иска да приеме хората с увреждания и че това е проблем на възпитанието на цялата нация. “Многократно сме се опитвали да изнесем защитени домове в различни населени места и е било много трудно да убедим общините и обществеността,” обясни тя. Фактът, че дори родителите на тези деца не искат да се грижат за тях говори за същото, а те получават доста пари, каза министърът. (За справка относно помощите, получавани от деца с увреждания, вижте таблицата).

“Не може да казваме – пускам смс, но този не искам да го виждам около себе си, да се грижи някой друг за него,” каза Масларова. Според нея не е ясно какви ще са резултатите от кампанията “Великолепната шесторка” за набиране на средства за дома в Могилино. “Сега всички се вдигнаха да пеят и танцуват за Могилино - струва ми се, че това е повече бизнес, отколкото реална грижа,” каза тя.

Колко получават децата с увреждания, живеещи в семейна среда:

  По Закона за интеграция на хората с увреждания: общо 365,75лв.

  - 8,25 лв. – за транспортни услуги

- 11 лв. – за информационни и телекомуникационни услуги

- 8,25 лв. – за диетично хранене и лекарства

- 11 лв. - за обучение

- до 165 лв. – за балнеолечение и рехабилитация (веднъж годишо)

- 154 лв. – добавка за деца с трайни увреждания

  По Закона за семейни помощи за деца:

- 100 лв. – допълнителна еднократна помощ за раждане на дете с увреждане

- 50 лв. – месечна помощ за дете до 20-годишна възраст

- 100 лв. – месечна помощ за отглеждане на дете с увреждане до 2-годишна възраст

  За личен асистент по програма “Асистенти на хора с увреждания”:

- 220лв. (минимална работна заплата)

  Децата с увреждания, навършили 16 години, получават пенсия:

- 83,85 лв. – при 71% и повече намалена работоспособност

- 91,48 лв. – при 90% и повече намалена работоспособност

- 57,17 лв. – размер на чуждата помощ

  По Закона за социално подпомагане – безплатно пътуване два пъти в годината с влак или автобус в рамките на страната.

  Източник: Министерство на труда и социалната политика, февруари 2008г.

Излъчването на филма “Изоставените деца на България” в Европейския парламент не е коректно спрямо страната, каза министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова в Брюксел. Тя е отказала да присъства на прожекцията и дискусията по темата за децата с увреждания в България, планирана за 4 март. Причината е, че “един филм не трябва да е повод да се демонизира цяла България” и “въпросът не трябва да се превръща в политически”.

Не считам, че правителството трябва да отиде, само защото някой някъде е снимал един филм, който е сниман като игрален – не като документален. За мен филмът е тенденциозен, каза Масларова.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

35 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  На Масларова съвестта

  Като 250 хил са нищо за правителството, защо тогава се набират средства с Великолепната шесторка? Защо правителството не плати за извеждане на децата от Могилино??

 • 2
  Avatar :-|
  Откровена простотия

  Обидно е.

  Могилино не е игрален филм: Емилия произнасяйте се в категориите, в които имате познания.

  Излъчването на филма “Изоставените деца на България” в Европейския парламент е коректно спрямо страната: некоректно щеше да е евродепутат да не поиска излъчването му и да затвори очи какво става в бг

  Демонизира ли се цяла България: чалгазира се, не без намесата на МТСП

  Не считам, че правителството трябва да отиде, само защото някой някъде е снимал един филм: какво да се направи според теб, че да си отиде ? Да се запише песен ? Да се римува текст ?

  голяма част от хората в подобни институции не могат да бъдат интегрирани в обществото:
  предложението за решетки по прозорците е фашизъм. Масларова се подреди до Адолф и Со.

  Почвам да си мисля, че старите страни използват проблемите на новите страни-членки за да решат някои свои, вътрешни проблеми,” : избягвай да казваш високо какво мислиш. Предизвикваш подозрения, че не си си на мястото.


  250 000 е незначителна сума: Емилия, тия пари не са подкуп. Те са маркирани за децата. Спри да интерпретираш всичко през тесния си, личен интерес

  “Сравнете това с 250-те хиляди, предложени от Белгия – от които имаме информация, че 50 хиляди са използвани само от мисията, която беше в България” : предлагам ведомството на пикаещия във фонтани да престане да сътрудничи с твоето МТСП. Информацията му не може да послужи за решение на проблема, но отмества дискусията в полето на популистите

  българското общество все още не иска да приеме хората с увреждания и че това е проблем на възпитанието на цялата нация: Яя!, нацията била невъзпитана. ВВС била тенденциозна. Нещо друго като обяснение как се харчат парите на данъкоплатеца, за да се реши проблемчето ?

  “Не може да казваме – пускам смс, но този не искам да го виждам около себе си, да се грижи някой друг за него,” : какво да кажем - с 375 лв и без система за здравеопазване, ще си го гледаме изоставени от държавата ?

  Сега всички се вдигнаха да пеят и танцуват за Могилино - струва ми се, че това е повече бизнес, отколкото реална грижа: от твоята инстанция, идеята за бизнес с децата звучи някак ..яко. • 3
  Avatar :-|
  Борислав Кандов

  Лично мнение:

  Лелееее...

 • 5
  Avatar :-|
  smiling

  не може да не се политизира, защото не само ситуацията в Могилино, а въобще наличието на човек като Масларова в Министерски съвет е огромен, повтарям, г-н Станишев, ОГРОМЕН ПРОБЛЕМ!

 • 7
  Avatar :-|
  Ирена

  Наистина проблемите на домовете за деца с или без увреждания в България са много,но съм съгласна че 250 000 евро не е сума , която действително би променила ситуацията; по тази причина считам също, че не лоялно от страна на европеска държава да се хвали , че с такава сума се опитва да помогне и да използва това политически в своите интереси - ако има някои които не са запознати, ще поясна че Белгия е страната с най-ниско социално ниво и най-много социални проблеми в ЕС(най-вече поради голямото число безработни чернокожи граждани); за решаването на тези нейни проблеми,строене на безплатни жилища за социално слабите и граждани и т.н., ЕС отделя сума стотици пъти превишаваща упоменатата.Всичко това (съвсем накратко пояснено с факти) ме кара да съм убедена ,че белгийската делегация е дошла в България не с цел да ни помага,а да демонстрира в очите на другите евро страни, че ако не друго поне са по-добре от новите членки или да "блестим на чужд гръб" ,ако ми позволите образно.обидно.

 • 8
  Avatar :-(
  AZ

  Това комунистическо правителство е съставено от министри,зам-министри,минитър председател с мозъчни увреждания,а и на всичкото отгоре и комунистическата им любима партия е промила и мозъците им.Масларова само като си отвори устата,от нея излизат простотии,след простотии.Не забравяйте,че по повод истините за нещастните дечица , масларова каза: децата с увреждания са бреме на българското общество,за това и изказване,много българи си казаха,дано внучето и да е с увреждане,за да види,че така не се говори.Забравихте ли чЕРНОБИЛ??!! сПОМНЯТЕ ЛИ СИ КОМУНИСТИТЕ КАКВО КАЗАХА:РАДИЯЦИЯТА Е В ГРАНИЦИТЕ НА ДОПУСТИМОТО,НЕ СЕ ПЛАшЕТЕ,А В СЪщОТО ВРЕМЕ ОТ ИСПАНИЯ СИ ДОКАРВАХА ЕКОЛОГИчНО чИСТА ВОДА И ХРАНА,А НИЕ БЪЛГАРИТЕ ДА МРЕМ.сТРОНЦИЯ ОшЕ СЕ РАЗПАДА И ТРОВИ ЗЕМЯ,ДОБИТЪК,ВОДА.зА ТОВА СЕ РАЖДАТ ОщЕ ДЕчИЦА С УВРЕЖДАНИЯ.зА ВСИчКО СА ВИНОВНИ КОМУНИСТИТЕ,КОИТО СА НИ ПОРОБИЛИ ВЕчЕ 64 ГОДИНИ. пОМИСЛЕТЕ МАЛКО И щЕ ВИДИОТЕ,ч КОМУНИСТИчЕСКОТО ПРАВИОТЕЛСТВО СЕГА Е НАЙ-КОРУМПИРАНО,ТЪПО,С ГЕЙ,С АЛКОХОЛИЦИ,КРАДЦИ,ЛЪЖЦИ И ИЗМАМНИЦИ

 • 9
  Avatar :-|
  сапьора

  Божееее, прибери си вересиите! Е то бива наглост и простотия ама това просто преминава всички граници. България се "демонизира" не от ЕС а от простотиите които говорят и творят тези министри - че какво друго да си мислят освен че сме държава от третия свят. И са прави. Вместо да говори с безумни клишета и да мисли че заблуждава някого, да вземе да помисли като човешко същество, да се постави на мястото на родители с деца с увреждания, и тогава да даде някакъв смислен коментар. Но неееее, партията така ни е учила да мажем и говорим пълни глупости. Същото важи и за левака вътрешен министър - с него са си лика прилика. Но имам малка новина за господата министри и комунисти - все по-малко хора ви се връзват на глупостите, вече не е 1960. То интелигентни хора почти не останаха, така че и малкото които ви вярват са отмиращи бабички, простолюдието и циганите на които им се плаща. Ама дерзайте, успех с "лошата" Европа

 • 10
  Avatar :-|
  Дьдо Петър

  Масларова е недоразумение. Както и много от нейните колеги. Препитаващи се в момента като министри.
  На гърба на многострадалния ни народ, воден за носа от продажните ни медии.
  И всички дирижирани от кукловодите от ДС.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK