Блогът на Мистър Банкрут

     ©  Roubini Global Economics

Професорът в Университета на Ню Йорк от юни насам получава по 150 предложения за интервюта седмично от медии от цял свят, консултира Конгреса, привлечен е за съветник към няколко финансови организации, пише анализи за Financial Times, германския Frankfurter Allgemeine Zeitung, NYTimes го портретира. Освен това блогът му в интернет е един от посещаваните и коментираните oт специализираните. Нуриел Роубини е икономистът, който още през 2004г. предрече колко лошо ще се срине пазарът днес.

Професорът по икономика сега е приеман едва ли не за пророк, но доскоро бе наричан "перманентен песимист", "Мистър Банкрут" заради предупрежденията си, а експертите в Европейската централна банка се шегуват, че когато искат да се уплашат какво най-лошо може да последва, отварят някое от изследванията му.

Нуриел Рубини е роден през 1958г. в семейството на ирански евреи търговци, израснал в Турция, Иран, Израел, Италия, а в САЩ пристига, за да получи докторската си степен по икономика в Харвард. През 90-те вече като преподавател в Йеил започва да изследва кризите на развиващите се пазари - Мексико, азиатските държави през 1997-98, Бразилия, Русия и естествено Аржентина през 2000г. Това, което ги обединява според изводите на Рубини е, че малко преди да настъпи кризата всички те са имали голям търговски дефицит (т.е. че внасят повече отколкото произвеждат и изнасят) и в резултат заемат все повече и повече от чужбина, за да го финансират. Всичките тези страни имат и освен това лоша финансова регулация, произтичаща от своя страна от слабо или некомпетентно правителство. Неочакваният отговор в края на изследванията му през 2004г. на въпроса коя ще е следваща ударена от подобна криза икономика, е САЩ.

Причина е тогавашният рекорден държавен дефицит на САЩ от $600 млрд. и кредитния бум, роден от намаляването на лихвения процент до минимален от Федералния резерв през 2003г. Що се отнася до регулацията - тезата на Рубини всъщност не е, че тя изобщо липсва, а че е трагично остаряла (в един от блоговете той нарича американската система "свръхрегулирана, но на неправилните места"). Прогнозата на експерта тогава е, че

балонът на американския жилищен пазар ще гръмне най-късно през 2006г.

Годината 2006 обаче идва и си отива особено успешна, а никой вече не приема Нуриел Рубини на сериозно. И така до средата на 2007г.

Тогава от абсолютен аутсайдер Рубини се превърна в най-ярко светещата звезда на мътния и тъмен икономическия небосклон. По собствените му думи пред пресата заради голямата му заетост оттогава насам спи по три часа на ден и прекарва половината от седмицата в самолета между Америка, Азия и Европа. Освен професор, Рубини е и предприемач, а в момента съвсем сигурно доста успешен. Блогът му всъщност е час от и нещо като популярна реклама на фирмата за икономически анализи "Roubini Global Economics" (RGE). Само в последните месеци икономистът е спечелил над хиляда нови клиенти, сред които петдесет централни банки от цял свят като абонаментът започва от 20 хил. долара. Фирмата междувременно има още 40 анализатора, покриващи не само американската икономика, но и Европа, Южна Америка, Азия, Близкия Изток и Африка.

Заради смътните времена, голямата cи популярност и може би с едно око към бъдещето, когато кризата вече ще е отминала, Нуриел Рубини засега е направил свободен достъпа до блога и актуалните си анализи за случващото се в Америка. Единственото условие е да се регистрирате.

"Нека оставим настрана спасителния план за 700 млрд. долара, защото той

не отговаря адекватно на най-належащите проблеми

обяснява в блога си Рубини. Тези проблеми според него са в момента в корпоративния сектор защото бизнесът не може да получи краткосрочни заеми, което пък от своя страна завърта още една по-опасна спирала.

Според Рубини останалите важни стъпки за излизане от кризата са масивно и координирано сваляне на лихвените проценти във всички големи световни икономики (икономистът особено цветисто критикува Европейската централна банка), официална гаранция от страна на Федералния резерв, че ще ще спаси закъсалите финансови институции, предоставяне на кредити не само на банките, но и на компаниите. Междувременно във вторник Федералният резерв се намеси на пазара, обявявайки радикалния план да започне да купува краткосрочни книжа, издавани от фирмите за финансиране на проекти, които те не могат да покрият. Координираното сваляне на лихвените проценти от централни банки от целия свят в пост от тази сутрин Рубини нарича "козметично и много закъсняло".

Според икономистът европейските банки също са много уязвими в момента, защото от една страна са закупили доста от т.нар. отровни активи, а от друга - защото жилищният пазар във Великобритания, Ирландия, Испания също са в криза. "Недостигът на ликвидност в Съединените щати влияе негативно върху ликвидността в Европа. Плюс европейските банки са изложени на несигурност от Източна Европа, скандинавските - към Исландия, Латвия, Литва и Естония - които са поели пътя си към болезнено приземяване. Германските и австрийските банки са изложени на опасност от държави като Унгария, Чехия, Румъния, България и Турция - и те всички изглеждат неустойчиви," заключава Рубини.

Eмоционални изблици като "Уви, това е твърде малко и ужасно закъсняло" (по повод на свялането на лихвения процент от ЕЦБ) и изрази като"грозна и гадна рецесия", "спиране на сърцето" (за финансовата криза), "разрешение-атомна бомба" (за спасителния план от 700 млрд. долара) дават муниции на много други икономисти, обвиняващи Рубини в несериозност, а голямата му популярност - като плод на апокалиптичното настроение, обхванало Уолстрийт и Мейнстрийт. Само че емоционалните и директни изречения са част oт стрaтeгията му посланията да достигнат до максимално широка публика. Нуриел Рубини междувременно се е превърнал в международна търговска марка.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
10 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Dannyboy
  • + 1

  Браво !
  Най после нещо по-сериозно в този вестник ! Стига сте цитирали КАЗИОННИ псевдо икономисти а даите светлина върху тезите на хора като Нуриел Рубини и Peter Schiff.

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  Сл

  Да, стига с преписването от американски блогове..опала, хаха

  Peter Schiff - едно голямо "ЗА", за него и от мен.

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  Vazov

  Nuriel e svetilo. Hubavo e da se vidi neshto po-svezho v Capital.

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  istinata
  • - 1

  4ервени папагали на комунисти4еската пропаганда ,като този неуспял икономист са на мода в момента...
  До утре ,когато вси4ко си поема нормалния курс...за мъка и болка на 4ервените другари.

  Нередност?
 • 6
  antonk avatar :-|
  Anton K

  Истината е че хора като тоя дрънкат цял живот такива простотии и веднъж на 100 години се случва да оцелят в десетката. След 15 години никой няма да слуша поредния изкуфял дъртак.

  Нередност?
 • иво

  за антон К е така е но пьк и ти се мислиш за можеш пьк си от тия можещи които само цькат с език Е тои си прави парите а ти копаш педалче. Като всеки от нас

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  чукча-читател
  • - 1
  • + 1

  Нищо глобално няма и не се задава на отечествения хоризонт. Много вероятно е точно тази криза да мине покрай България като обикновена настинка. По причина, че няма за какво да се закачи. Както елегантно се изрази Левон Хампарцумян - нашата банкова система е стабилна, тъй като е структурирана по различен начин, в сравнение с глобалните играчи. Човекът искаше да каже, че финансово-кредитните институти у нас са конструирани по възможно най-примитивния /и следователно устойчив/ модел. Масовото ипотечно кредитиране в България изглежда, грубо казано, така: днес аз ти давам 100, ама ти утре трябва да ми върнеш 200. Ако не ги върнеш, ти вземам имота, който струва 300, след което го продавам за 500. По тази причина у нас така наречените “лоши кредити” клонят към нула.

  http://robstvo.wordpress.com/2008/09/23/barabar_petko/

  Нередност?
 • 9
  yosko2 avatar :-|
  yosko2

  чукча, Л Х е умен, но схемата може да сгреши, защото утре имота може да не струва очакваното. Както лавинообразно се случва на много места по света.
  Добре е да четеме и други мисли, на очевидно умни хора, не непременно пророци. Сорос също преди повече от година предвиждаше сериозна буря.
  И да бъдем по-скромни, както повечето във форума.

  Нередност?
 • батман

  Здравейте на всички оптимисти, според моите скромни разбирания кризата в световен мащаб придобива неконтролируеми размери ,но за съжалени за сега е под повърхноста и почти никой не може да я забележи,това е така нареченото от мен "мъртво финансово течение",и всеки които се опитва да влезе в него ще бъде погълнат дори и да е най-голямата финасов акула на света,за това според мен единственият лек е да се стои на твърдият бряг и само ад се наблюдава ,а това е стъпка мнаго правилно прадприета от нашето правителство,пък дори и по неволя.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал