САЩ се изтеглят окончателно от Ирак през 2011

Aмериканското присъствие в Ирак окончателно трябва да приключи до края на 2011 г. Президентът Барак Обама обяви срокът за изтегляне във военната база Кемп Лежун, Северна Каролина, където доскоро морските пехотинци се подготвяха за заминаване в Ирак. Сега обаче, заедно с промяната на фокуса на външната политика на САЩ, се промени и тяхната мисия - към Афганистан. Осемте хил. морски пехотинци са част от допълнителните 17 хил. души, които трябва да подсилят борбата срещу талибаните.

142 хил. души ще напуснат Ирак до края на август следващата година. След това ще останат между 35 и 55 хил. войници, които ще тренират иракската войска, ще водят антитерористични операции и ще защитават американския персонал. Обама каза, че има намерение да ги изтегли до 31 декември 2011г.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Разсмян

  Почти 60-те години в Ирак също така спасиха десетки хиляди животи на иракчани от геноцид, въведоха свобода и демокрация в тоталитарна държава, способстваха за сериозен икономически и нравствен растеж и показаха на терористите по цял свят, че западният свят не е безпомощен обект за изколване по пседворелигиозни, но човеконенавистни причини.

  И всичко това само за 650 млрд. и 4200 убити. Човешкият живот разбира се е безценен, но защо не ценим тогава и убитите в Конго? Жертвите там досега са над 5 млн. човека. Най-кървавият конфликт в света от Втората война насам.

  Сякаш по-лесно се живее, когато сме се вторачили в Ирак, където сравнение с Конго и Дарфур цари мир и хармония. Или поне по-безотговорно.

 • 2
  Avatar :-|
  US

  Разсмян, ти наистина си смешен. "Свобода и демокрация"??? Ти наясно ли си със смисъла на тези думи или просто цитираш по памет някое (без)умно изказване на тексаският идиот?

 • 3
  Avatar :-|
  Ленка

  ЕДЪР БИЗНЕС се крие зад всички миротворките войски на америка, но какво значение има??? Който има пари ще прави войни, който няма ще мизерува и мре. Така е било и така ще бъде. Нека се залъгват глупаците ако това им прави живота по-лесен...демокрация...кривразбраната демокрация. Пък да се избиват..и без това хората са най-кекавото създание на този свят. Амин

 • 4
  Avatar :-|
  Jiggy

  "Свободата и демокрацията" имат смисьл и за това са толкова омразни на левичарите по света. "Тексаски идиот" звучи гордо в сравнение с епитети като "месията", "лйубимият рьководител", "lightwalker". Най-гнусните диктатори и техните почитатели най-много го мразеха. "Защото са социалисти" както казва вашият модерен ляв.

 • 7
  Avatar :-|
  .

  Написано на лош български.

 • 8
  Avatar :-|
  САЩ се изтеглят окончателно от Ирак през 2011

  http://www.youtube.com/watch?v=_qGAqA-muYU

  щях да почина от смях :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал