Чехия остана без правителство, ЕС - без председател

Тополанек бе принуден да загърби председателството си на ЕС. <br />
Тополанек бе принуден да загърби председателството си на ЕС. <br />    ©  Европейска комисия
Тополанек бе принуден да загърби председателството си на ЕС. <br />
Тополанек бе принуден да загърби председателството си на ЕС. <br />    ©  Европейска комисия

Чехия е поредната страна в Централна Европа, която остана без правителство. Във вторник долната камара на парламента гласува недоверие на централно-дясната коалиция на Мирек Тополанек - особено унизителна загуба за премиера, който е в средата на мандата си като председател на Европейския Съюз (ЕС).

Вотът на недоверие беше причинен от икономическата криза; социалистите в опозицията обвиняват правителството на Тополанек, че не е направило достатъчно за да защити Чехия от ефектите на кризата. Очаква се страната да влезе в рецесия в следващите месеци.

Срещу правителството гласуваха 101 от общо 200 депутати в долната камара. Трима отсъстваха, а 96 се опитаха да спасят коалицията. Тополанек ще остане премиер до назначаването на служебно правителство от президента Вацлав Клаус. Вероятно през лятото ще има предсрочни избори. Тополанек отхвърли предложението на опозицията правителството в оставка да остане на власт до края на юни, когато приключва чешкото председателство на ЕС. Той добави, че ще подаде оставка тази седмица, но изрази надежда Клаус да го остави начело на служебния кабинет.

Освен Чехия, която за първи път вижда остраняване на правителство с вот на недоверие, объркване ще има и в ЕС. Не е ясно как в тази ситуация Прага ще продължи да ръководи съюза. Европейската комисия побърза да изрази “пълната си увереност”, че Чехия ще продължи да води ЕС “толкова ефективно, както и досега”. Но Тополанек призна, че председателството е разклатено.

Пред чешкото председателство (в чието и лице да се изразява то) стоят две много важни седмици. След по-малко от две седмици в Прага се очаква да пристигне американският президент Барак Обама, който трябваше да обсъди с Тополанек общите усилия между САЩ и ЕС за изход от глобалната финансова криза. Най-вероятно Тополанек все пак ще представлява ЕС на предстоящата в началото на април среща на Г20 в в Лондон.

Падането на правителството неизбежно ще се отрази и на плана на Чехия да стане домакин на част от американския противоракетен щит в Европа. Прага преговаря с Вашингтон за изграждането на радарна система. Правителствената криза със сигурност ще забави и на ратификацията на Договора от Лисабон, който чака одобрение от горната камара на чешкия парламент. Управленските проблеми обаче ще го избутат на заден план в дневния ред на институцията и вероятно гласуването ще остане за есента.

В последните седмици в Централна Европа паднаха правителствата в Унгария и Латвия, също в резултат на глобалната криза.

Още от Капитал