Бюджет за тежки времена

Ако бюджетният дефицит на САЩ за 2009г. в размер на 9,9% от БВП изглеждаше огромен, то този за 2010г. ще го задмине  с лекота – 10,6% или 1,56 трилиона според разпространената в понеделник информация от Белия дом.  

Притиснат от загрижените избиратели удома и инвеститорите в чужбина, най-вече Китай, Обама обаче обеща, че през фискалната 2011г. ще бъде намален до 8,6% от БВП или 1.26 трлн. долара. Новият проектобюджет в размер на 3.83 трлн. долара ще се опита да направи почти невъзможния шпагат между мерки за насърчаване на икономиката и заетостта и рязко свиване на дефицита. Годишният разчет трябва да бъде гласуван от Конгреса до октомври когато започва фискалната 2011г.

"Ние няма да можем да елиминираме бюджетния дефицит за една нощ, защото възстановяването на икономиката е бавно," Обяви на специална пресконференция.  Дългосрочната декларирана цел на администрацията му е до 2013 г. бюджетният дефицит на САЩ ще бъде орязан с 50% спрямо сегашното си равнище.

Според изчисленията на бюджетния офис към Белия дом ръстът на икономиката се очаква да е 2,7% за 2010г., 3,8% за 2011г. и над 4% в следващите три години. Прогнозата обаче е и за високи нива на безработицата като от 10% за 2010г. тя да слезе едва до 8,2% през 2012г. 

Новите приоритети

Въпреки обявеното от Белия дом намерение за замразяването до 2013г. на всички дискретни държавни разходите освен тези за национална сигурност, все пак някои области ще получат увеличение на бюджета си.   

В речта си "За състоянието на съюза" миналата седмица Барак Обама акцентира върху нуждата от широкомащабна реформа в началното и средното образование, за да може Америка да продължи да бъде икономически лидер. С проектобюджета си президентът пък показва, че намеренията му са сериозни. Министерството на образованието получава увеличение от почти $3 млд. или 6% повече в сравнение с 2010г.

Министерството на енергетиката също ще получи $2 млд. за изследвания и изграждане на инсталации за екологично чиста енергия. По време на речта си миналата седмица Обама рязко смени досегашния си курс и обяви подкрепа за изграждане на нови атомни централи. Министерството на енергетиката ще получи допълнителни $36 млд. към досега съществуващия фонд за кредитирането им от $18 млд.

$100 млд. долара са отделени за създаване на нови работни места по програми за подпомагане на малкия бизнес, проекти за обновяване на инфраструктурата, насърчаване на създаване на работни места в сектора на екологично чистата енергия и т.н.

Въпреки че Обама се стреми да приключи двете войни в Ирак и Афганистан, бюджетът на Пентагона ще бъде увеличен с 3,4%. От предложените $708 млд. за отбрана $159 ще отидат за омиротворителните операции в двете страни.

Загубилите

 

Сред институциите с орязана бюджет НАСА е най-куриозният случай. Плановете за нова серия от експедиции до Луната до 2020г. (т.нар. проект Constellation от времето на Джорж У.Буш) са замразени. За сметка на това администрацията на Обама предлага $6 млд. за създаване в рамките на 5 години на нов космически кораб, който да транспортира астронавти до Международната космическа станция.     

От 2011г. американците с доходи над 250 хил.годишно ще трябва да плащат по-високи данъци. Досега те се възползваха от данъчните облекчения, въведени от президента Буш. Мярката се очаква да вкара нови $678 млд. в бюджета в следващото десетилетие.

До 2020г. банки, застрахователни институции и други финансови институции с активи над $50 млд. (с изключение на спестителните влогове) да бъдат обложени допълнително с 0,15% данък годишно на базата на нетните им пасиви. Мярката, известна като "налог отговорност за финансовата криза" ще трябва да донесе около $9 млд. приходи на година.  

Освен това президентът Обама заяви подкрепата си за въвеждане на нов закон, който предвижда всяко решение за намаляване на данъците или даване на други финансови привилегии да може да бъде прокарвано само, ако бъде намерено финансиране за него.  

Още по темата четете в новия брой на "Капитал"

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  stoyanovstarshi avatar :-|
  Стоянов-Старши

  "Въпреки обявеното от Белия дом намерение за замразяването до 2013г. на всички държавни разходите освен тези за национална сигурност, все пак някои области ще получат увеличение на бюджета си. "

  Малка, но важна корекция - "всички държавни разходи" в горното твърдение би трябвало да е "всички дискретни държавни разходи". Разходите по т.нар. entitlement programs, които са голяма част (около 2/3) от бюджета, но не са discretionary spending, не са засегнати от замразяването.

 • 2
  Avatar :-|
  парите ми са кът

  и какъв е смисъла от тази статия? правете си труда поне да напишете кратък анализ, да не е просто преписване и превод от чужди медии! бюджетен дефицит как се намаля - с разходи за поощряване на заетостта ли? за замразяването на разходите - постинг н1 е писал. на всичкото отгоре последното което аз четох е че ще замрази от 2011г. за 3 години 17% от бюджетните разходи, т.е. харченето по част от програмите, само че предварително тези разходи са били значително увеличени и какво предстои - замразяването им. а и моментът е много удобен - бърза да бъде одобрено подобно решение сега, защото след изборите новия конгрес няма да може да променя разходите - нито да ги увеличава, нито да ги намалява. тоест харченето си продължава...
  плановете за образованието и бизнеса са пълна измишльотина... част от които са куп нови финансови схеми за финансиране на студенти и бизнеса с кредити, които не просто се гарантират от правителството ами и дори по-голямата част се плаща от парите на данъкоплатеца?!?!

 • 3
  Avatar :-?
  :-)

  Мисля Дъг Кейси го описва за няколко минути, това което иначе тук се разтегля като локум в десетки статии.

  http://www.youtube.com/watch?v=mvOOUUs-FaM

  А това по-долу можете да го вземете и на шега, на мен ми е все едно:
  http://www.youtube.com/watch?v=eKVZy5SAOY0

 • 4
  Avatar :-|
  garabet

  Данък в/у пасив!Обама-гениален!Нобел и за икономика!

 • 5
  birdman avatar :-?
  birdman

  Много ми би било интересно да напишете една статия за форума в Давос , и по-точно изказването на Саркози . Изключително интересни неща казва, както и по някакъв начин "пророчески" :)

 • 6
  Avatar :-|
  :-)

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал