Какъв е ефектът на ГМО?

Първото цялостно изследване на генетично модифицираните посеви в САЩ намира ползи и растящи рискове

Генетично-модифицираните посеви водят до растеж на добивите, но тяхното използване не е еднозначно. Това накратко е изводът от най-голямото до момента изследване на ГМО в САЩ, извършено от Националния съвет за изследвания (изследователското звено на Американската академия на науките).

Нямам време да чета цялото изследване, но от абстракта и от видеото от представянето на доклада става ясно, че основният проблем с ГМО (genetically engineered, според терминологията на доклада) e, че вредителите привикват към модифицираните растения. Пропускам ползите, защото те са ясни и не влияят върху страха от използването на ГМО.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


21 коментара
 • 1
  nemo avatar :-|
  nemo

  "в изследването няма и дума за дългосрочните медицински ефекти от използването на ГМО", защото това не е обект на анализа. Изследването се занимава с ефектите за фермите в САЩ, както личи от заглавието (The Impact of Genetically Engineered Crops on Farm Sustainability in the United States), а и от резюмето:
  "... It addresses how GE crops have affected U.S. farmers, both adopters and nonadopters of the technology, their incomes, agronomic practices, production decisions, environmental resources, and personal well-being."
  Явно е необходимо друго изследване, което да се фокусира не върху производителите, а върху потребителите на ГМО.

 • 2
  backway2 avatar :-|
  backway2

  Не съществува изследване за дългосрочните медицински ефекти от използването на ГМО (над 20 месеца). Голямия апетит идва от факта че ГМО семената се "конструират" така че да не възпроизвеждат от само себе си семена. Нормално като оставите едно растение то ще произведе семена, а ГМО са програмирани да не правят това. Второ, ГМО семената се "конструират" все повече, така че веднъж като се изпозлват, трябва да се чака твърде дълго за да може да се "върнете" към естествените семена.
  ГМО агробизнеса е новия "петрол". Разликата е че този петрол е необходим на всеки, а не само на този който има кола. Като започнеш веднъж да използваш ГМО семена си "вързан". Затова е цялата офанзива на САЩ да накара, дори и под заплахата на оръжието ако трябва, производителите да се "вържат" за техните семена веднъж. А след това отвързване няма. И така целия свят. Тогава разбира ще започнат да контролират цената както си искат.

 • 3
  l avatar :-|
  |

  До коментар [#2] от "backway2":

  Я разкажи как точно са конструирани ГМО семената, че "трябва да се чака твърде дълго..."? :)

 • 4
  ggogggo avatar :-|
  ggogggo

  До коментар [#2] от "backway2":

  >>Второ, ГМО семената се "конструират" все повече, така че веднъж като се изпозлват, трябва да се чака твърде дълго за да може да се "върнете" към естествените семена.

  и как точно става това? защото аз, с лаическите си познания по биология, не мога да си го представя...

 • 5
  ilin avatar :-|
  ilin

  До коментар [#1] от "nemo":

  Благодаря. Аз наистина набързо минах през пресконференцията, докато гледах как Украйна се отказва от урана си, а медиите спорят дали помощите за безработица всъщност не я увеличават. Прецених обаче, че темата е важна, за това пуснах линка. Който има интерес ще разгледа като вас по-подробно.

 • 6
  backway2 avatar :-|
  backway2

  Аз нарочно използвах кавички за някой от думите които използвах в предния постинг. По принцип оснвония аргумент против ГМО е че се "внася" (буквално се внася) генетична информация която идва от други видове, т.е. която по никакъв начин не би се получила при естествения отбор.
  Използват "Terminator" технологията (като филма Терминатор), т.е. семената просто се правят стерилни. Не само това но при тази технология освен че не правят естествени семена, културите не дават плод през следващата година. За да имате реколта следващата година трябва да си купите нови семена. Има и разбира се и много подробности. Внасят се имформация която кара семената да се нуждаят от определени хербициди, които съ-о както се досещате трябва да си купите и т.н.
  Проблема е че Monsanto има такова силно влияние върху правитеслтвата на САЩ и Обединеното Кралство, че може дори да се каже че е част от правителството.

 • 7
  naturebox avatar :-|
  nature_box

  Гледайте филма "The world according to Montsanto" и за "щастливите" американски фермери и "ползата" от ГМО продукти в глобален мащаб.

  http://www.youtube.com/watch?v=z8hFuuDAZjk - трейлър на филма. A must seе

 • 8
  l avatar :-|
  |

  До коментар [#6] от "backway2":

  Някакви източници за твърденията си имаш ли? По възможност да не са блогове.

  Според мен говориш пълни глупости. Първо, "семената" не са конструирани да се нуждаят от определени хербициди. И второ, _няма начин_ семената, независимо какво има в тях, да ти попречат на посееш през следващата година каквито си искаш други култури. ГМО или не.

 • 9
  drnick avatar :-|
  drnick

  генетично модифициран значи точно това: семената се "конструират" (engineered) да съдържат и чужда ДНК - носител на нови качества (каквито и да са те - включително и зависимост от химикали т.е. хербициди), както и да произвеждат стерилно поколение. пробвайте wikipedia като за начало. бих ви дал и биологични списания да чeтете но за съжаление достъпа до голяма чaст от тях е чрез абонамент.

 • 10
  drnick avatar :-|
  drnick

  До коментар [#1] от "nemo":

  "Явно е необходимо друго изследване, което да се фокусира не върху производителите, а върху потребителите на ГМО."

  в момента цялото население на САЩ е неволен учaстник в едно такова изследване. няма още твърди заключения, но не бих се учyдил ако се окаже че ГМ са допринесли за надебеляването на населението, увеличаване на сърдечни атаки и т.н. а такива изследвания за които вие говорите - няма кой да плати над 100 милиона долара за клинични изпитания. Освен ако FDA (Food and Drug Administration), която регулира дейноста на Монсанто, не задължи компаниата да проведе такива изследвания. нямам оптимизъм че това ще се случи в близко време.
  но ето едно добро начало
  http://www.biolsci.org/v05p0706.htm#headingA11


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал