Имате неплатен данък
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Имате неплатен данък

Опашките за плащане на данък сгради тази година

Имате неплатен данък

Читатели ни пишат за абсурдни ситуации с нерегистрирано плащане на данък сгради

37308 прочитания

Опашките за плащане на данък сгради тази година

© Георги Кожухаров


Публикуваме две писма от читатели, получени през последния месец. И в двата случая става дума за проблеми при отчитане плащането на данък сгради. Сблъсквали ли сте се с нещо подобно?

Люба Батембергска

Това е история за изгубени от държавата (район Младост, София) данъци. Тя е забавна, трагична, абсурдна и реална. Засега няма "хепи енд". Надявам се да има отворен край. Правенето на историята публична е последният останал опит за промяна. Защото нещо така скандално и безумно като държавата да изгуби данъци на граждани трябва да се сигнализира.

Родителите ми плащат данъците на апартамент в Младост 4 от години по банков път. Извършват това задължение в началото на всяка година, за да ползват обявената отстъпка за добри платци. Миналата година отидох лично да платя данъците и ми казаха, че не мога да ги платя за 2009 година, защото имаме неплатени задължения за 2002-ра, 2003 и 2004 година. Не бяхме получавали никакви съобщения, че освен дължимото за всяка година, имаме и неплатени задължения. Администрацията обясни, че "една фирма се занимава с това". Изумих се не защото не са информирали, а защото знам, че винаги сме плащали – за родителите ми задълженията са свещени.

След проверка в счетоводството на район Младост, служителите намериха плащанията за 2004 година, които до този момент се водеха неплатени и дължими. Бяха намерени в списък на хора, чиито плащания също не бяха отразени и трупаха лихви. Оказа се, че майка ми дължи данък за 2002-ра, но за същата година плащанията на името на баща ми са отразени. За 2003-та тя отново дължи, баща ми също, но пък неговото плащане на данък смет е отразено. Тъй като родителите ми са съсобственици, данъкът се плаща с общо 4 различни платежни нареждания – по едно за всеки съсобственик за данък сгради и данък смет. Излиза че, едни плащания са отразени, други не са и в резултат ние дължим данъци.

Според администрацията няма друга опция, освен да не сме си платили данъка. Ако сме го платили, нека да представим документи. Баща ми не пази документи за платени данъци преди десет, осем, седем години - изхвърли платежните нареждания за 2000 - 2005 година през лятото на 2009 година. Ако допускаше, че с плащането по банков път данъците му могат да се изгубят или общината може да не ги отрази, със сигурност щеше да ги пази. Както вече ги пазя аз.

Опитах се да докажа, че сме платили данъците си, като намеря копия от платежните нареждания през банката, от която са правени. Банковите документи се пазят до пет години, така че нямам доказателства. Данъците за 2002 и 2003 година се водят дължими, натрупаните по тях лихви са по-големи от задълженията. Вече не мога да платя данъка лично, защото искат да погася задълженията си. Аз отказвам да платя два пъти данъци, и то след като веднъж са били изгубени. Омагьосана спирала.

Как изглежда историята през гледната точка на служителите в "Местни данъци и такси – Младост"? За тях вината не е в тях; не допускат, че има друга опция освен да не сме платили, обясняват си го, че тогава ни е хрумнало да платим по банков път 6 лева ( вноската на 1 съсобственик), а за останала част не се знае какви са ни били намеренията... Началникът на "Местни данъци и такси – Младост" попита майка ми защо оставя при нея писмо, с което възразява и иска проверка. Обясни й, че надлежните платци след като платят по банков път се обаждат по телефона да проверят... Питаме се какъв е смисъла да се плаща по банков път тогава и във всяка страна ли администрацията иска да й се обадиш, за да провериш дали държавата е получила парите ти? Неясно защо в известието за данъци пише като възможност плащане по банков път, а "използвай телефона" е пропуснато.

Едва ли нашият случай е единичен. Брутален е по няколко причини:

 • Само по себе си е брутално да държавата да загуби платени данъци от гражданите.

 
 • НАП полага големи усилия да убеди гражданите да плащат данъците си. Оказва се, че не е оправила пробойните в собствената си система и не получава всички приходи, включително по време на криза;  
 • Липсват гаранции, че платените данъци са стигнали предназначението си.  
 • Остава въпросът къде са отишли парите, които не са отразени. Какви са гаранциите, че няма схеми на злоупотреба?
 •  
 • Нагло и недопустимо е администрацията да иска два пъти да платиш един същ данък, особено, когато не може да докаже за какво и как са изразходени средствата.

   

 • С тази история бих искала отговор на няколко въпроса:

  • Какви са вътрешните механизми на контрол на Дирекция "Местни данъци и такси" и на НАП, с които гарантират отчитането на постъпилите данъци от гражданите и че събраните суми продължават движението си, без да се губят и отклоняват.

    
  • В какво се изразява предоставяната услуга "чистота" от район Младост, която се финансира с местни данъци и такси? Не се заяждам, просто бих искала информация какво реално получаваме като комунално-битова услуга срещу платените данъци – колко пъти годишно, колко улици са били почиствани.

    

  Бих искала извинение от администрацията за загубените данъци на родителите ми и за наглото отношение, в което тя (администрацията) не допуска, че може да има вина и обвинява върху гражданите.

  Междувременно препоръчвам на всички, които плащат по банков път да се обадят по телефона или да се разходят лично, за да проверят дали данъците им наистина се водят платени или всъщност са длъжници.

  Борис Костурков

  Реших, като европеец да си платя данъците чрез интернет и така получих удар с мокър парцал (добре че сумата е малка).

  От начало: Декларирам си аз новият апартамент. Отивам след месец да видя какъв данък дължа и всичко е "ок" - 36 лв. до края на годината (малък апартамент от 50 кв.м., плащам за 2 месеца). Решавам аз да рискувам и да платя в европейска България през "нета". Вземам си бележката, като изрично искам да ми посочат данните които трябва да въведа, като номер на имота или нещо подобно, банкова сметка и т.н.Направих превода през epay.bg. Всичко е точно, получавам писмо че е извършен превод по съответната сметка и т.н. Защо ли се усъмних в модерната IT-BG данъчна система, в която се наляха милиони за IT развитието (не в e-pay)?

  Отивам в подразделението на НАП в район Витоша след 10 дни и по ЕГН поисках справка дали дължа данъци! Ужас и безумие! Не само ,че дължа, но си тече и лихва. Любезната служителка с учудване ми обясни, че системата не отчита че данъкът е платен когато е по банков път или електронен или

  какъвто и да било..., АКО НЕ Е В БРОЙ.Трябвало след превода да занеса разпечатка за съответния превод, за да се заличи данъка? Е какъв е смисълът тогава от банковия превод - не разбрах?

  Мисля, че това е достатъчно да не си губите времето и вие.

  Публикуваме две писма от читатели, получени през последния месец. И в двата случая става дума за проблеми при отчитане плащането на данък сгради. Сблъсквали ли сте се с нещо подобно?


  Благодарим ви, че четете Капитал!

  Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
  Влезте в профила си
  Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
  Вижте абонаментните планове

  42 коментара
  • 1
   lyekka avatar :-|
   lyekka

   О ужас, ами че аз така си платих данъците тази година... Егати държавата. Все повече се замислям за някъде другаде...

  • 2
   john_law avatar :-|
   john_law

   По същият начин в община "Младост" два души се оказахме собственици на една и съща кола, и разбира се и двамата дължим данъци. За администрацията, документа за собственост (талона) и служебната бележка, която ТЕ са издали на другият собственик при декларирането на колата, се оказаха недостатъчни документи за да решат това безумие. Сега ни пратиха и двамата да ходим до КАТ за служебни бележки, по други опашки. Само да спомена, че другият собственик е инвалид на 66 години, но това също не направи никакво впечатление. От друга страна при тоя хаос, дето цари, се чудя дали пък да не чакам да падне всичко по давност - все пак прехвърлянето в моя случай е било преди 7 години и никой не ме беше търсил досега :)

  • 4
   valardohaeris avatar :-|
   Nikolay Cankoff

   И аз съм на същото дередже, само че за да ми издадат декларация за платени данъци трябваше да ги платя 2 -пъти, а после да ходя с платежното от ипей да подавам декларация за да ми прихванат от данъците за 2011

  • 5
   dili09 avatar :-|
   dili09

   Ами те данъчната администрация още ползват програми под ДОС за местните данъци, как очаквате там отразяват електронни разплащания.

  • 6
   b_b avatar :-P
   b_b

   Данъчните задължения имат давност 5 г. Ако през това време данъчните са потърсили от вас по някакъв начин задължението давността спира да тече. До сега не съм чула да са пращали напомнителни писма за просрочени задължения, но така или иначе данъчните трябва да докажат че са си поискали парите (т.е. да покажат ваш подпис че сте получили уведомлението).

   Както са ви посъветвали вече, подавате искането за погасяване по давност и не ги оставяте на мира докато не го направят. Ще срещнете яростен отпор и всякакви безумни доводи, но вие си прочетете ДОПК и не им се връзвайте на заплахите. А пък те после да си търсят парите, защото висят някъде по сметките.
   Новите данъци плащайте по банков път и пазете платежните.

   Моят случай е следния:
   Подавам данъчна декларация и искане за възстановяване на наднесени данъци. Данъците ги получавам по сметка след 1-2 месеца и за мен случаят приключи..., но след 15-тина дни по сметката постъпва втори превод от ДС Люлин. Обаждам се като коректен и чстен гражданин на главната сèтоводителка на службата и тя вместо да ми се извини и да ми благодари ми казва следното:
   " И сега доброволно ли ще върнете парите или да ви запорирам сметката?"
   Яко избеснях и и казах, че искам да видя основанието с което ще ми запорира сметката.
   Върнах парите разбира се, но оттогава когато имам вземане даване с данъчни винаги държа на документалната страна на нещата и пазя хартиите за доказателство....

  • 7
   mims avatar :-|
   Mims

   Прилоша ми от тази статия. От години плащам данъците и таксите на апартамента по банков път. Досега не съм проверявала дали плащанията са отразени...

  • bee

   Не, това не е държава, а някаква пародия и чиновниците са нейни достойни слуги. Нека тези, които смятат, че администрацията ни се е очовечила да продължават да тънат блажено в заблуда, а за мен такива просто трябва да бъдат изметени от топлите им местенца, защото НЕ са за там. Не плащам данъци в София, но все още живея на територията наречена България и подобни безумия не са ми спестени, както на всички останали българи, които искат да са и нормални хора. Нямам реални финансови отношения точно с това подразделение на НАП, но статията ме отврати достатъчно, така че съчувствам на хората, които имат такива.

  • 9
   liuba avatar :-|
   liuba

   Изправи ми се косата как има и други случаи. Предполагах, че има проблем в системата. Освен това данъците ни за едната година бяха намерени сред куп от хора, които са платили, но се водеха длъжници.

   Местни данъци и такси, общината дължат отговор как гарантират, че не губят платените пари. А ако наистина има обща методика за цялата страна и този проблем може да щъка и в останалите общини, и НАП трябва да даде обяснение.

  • 10
   koba_stalin avatar :-|
   KOBA_STALIN

   имаме неплатени задължения за 2002-ра, 2003 и 2004 година.

   Уважаема другарко Батембергска, драга Люба,
   Да сте чувала нещо за закона за давността? Според него фирмените вземания имат 3 годишна давност, а държавните - 5 години. Т.е., ако няма влязло в сила съдебно решение към днешна дата, ищецът пие "чаша студена вода".
   Но не, вие предпочитате да си плащате.Или, както сама казвате: "за родителите ми задълженията са свещени." Навремето Ян Хус беше казал кое е свещено за народите - простотата т.е., невежеството. За данъчната тояга на държавата, гражданите са като брашнян чувал. Колкото и да го удряш, все пуска.
   Съветвам ви, да си наемете адвокат и да осъдите данъчната служба за неправомерно възпрепятстване, плащането на актуално дължимите от вас данъци. И ако този прецедент ви помогне да си научите правата, значи не е било напразно.


  Нов коментар

  За да публикувате коментари,
  трябва да сте регистриран потребител.


  Вход

  Още от Капитал

  Защитата възможна

  Защитата възможна

  С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK