И агент Попов съветник на СС Гоце

Дневник
Дневник    ©  Надежда Чипевa
Дневник
Дневник    ©  Надежда Чипевa

Комисията по досиетата установи принадлежност към бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия на Венцислав Асенов Димитров. Димитров е вербуван от Любомир Осенов на 11 април 1984 г. Сътрудничил е на СГУ - ДС, отдел 02 като агент под псевдоним "Попов". От 2 април тази година той е съветник по икономическите въпроси на президента Георги Първанов . Димитров е 13-ят агент на бившата ДС в екипа на държавния глава от 2001 г. досега.

Димитров е възпитаник на английската гимназия. През 1972 г. завършва "Международни икономически отношения" във Висшия икономически институт "К. Маркс". Има и математическа диплома от СУ "Св. Кл. Охридски". Работил е в ДСО "Булгарконсерв", Икономическия институт на БАН (1973-76 – аспирант). От 1978 г. е кандидат на икономическите науки, а от 1985 г. - старши научен сътрудник. След 10 ноември започва политическата си кариера като експерт на СДС на Кръглата маса. Той е сред учредителите на СДС и като икономист е автор на първата му икономическа програма. Димитров беше народен представител от СДС във Великото Народно събрание и в 36-ото Народно събрание. Заедно с Георги Марков и Александър Чирков той беше един от най-активните радетели за завръщане на Симеон Сакскобургготски в България.

През 1993 г. Венцислав Димитров напусна СДС. В 37-ото Народно събрание той беше депутат от Варна с листата на Народен съюз, а от април 1997 г. - депутат в 38-ото Народно събрание с листата на коалицията "Обединение за национално спасение" (ОНС) - заедно с Димитър Луджев и Ахмед Доган. През 2001 Венцислава Димитров стана един от учредителите на НДСВ. Той беше и кандидат за депутат на движението, но в последния момент Сакскобургготски го махна от листата в Разград, на която беше водач. Причината беше подозрение за връзка с ДС.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


20 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  СВОБОДЕН

  ВСИЧКИ ДОБРАЛИ СЕ ДО ВЛАСТ И КАПИТАЛИ СА АГЕНТИ ИЛИ СЛУЖИТЕЛИ.

 • 2
  Avatar :-|
  Специалист МИО

  С Венцислав Димитров сме познати от ВИИ "К. Маркс", където бях във факултета по МИО.
  Това беше невзрачен, схванат, мълчалив и неудачен млад човек, от когото страняха. Просто не ставаше за майтап, за купони или за майтап. Учеше и си губеше времето с книги, вместо да пие, пуши и не спи по нощите. Стана специалист обаче.
  Три пъти ни предлагаха договор със службите на Тато. Удобно е - външнотърговски специалисти-разузнавачи. Просто, евтино и ефективно. Тоя е приел, както много от студентите тогава.
  И трите предложения отказах. Заплашиха ме, че бял ден няма да видя. Че с мене е свършено. И познаха - сега съм висшист-икономист с познания за Запада, със два западни езика, 33 години стаж, и - портиер-охранител с 248 лева уж заплата. Вярно, с чиста съвест, но гладен и лумпенизиран. Това ми даде моята България - България на милиционерската хунта. Това е отношението на VІ-то на ДС към кадрите на собствената им държава. Това е част от причините страната да е последна в Европа и първа по мафия.
  Агент "Попов" преуспя. ДС позна - който е против нас, няма да има бъдеще. Ще работят само онези, които са наши хора. Останалите ще си плащат с живота, благосъстоянието, спокойствието, с всичко.
  И това продължава - нахалството на шестаците 17 години след промяната, и на онези в сянка, е безгранично и с приказки и упреци няма да свърши. Докато не рухнем изцяло или не завлечем и ЕС в блатото. Нали помните историята - който се е хванал с нашите управници-военнизирани катили, е пропадал. Дълбоко, завинаги. Уви!

 • 3
  Avatar :-|
  postmodernoto

  Това ченге беше абонирано за "Отзвук" по БНТ, просто хората им прилошаваше, като го видеха отново. Някой много успешно му измисли и псевдонима "Гордостта на Тара" по аналогия с един кон от сапунена опера. Но ченгето е вездесъщо, ще просперира, докато ние загиваме.

 • 4
  Avatar :-|
  Anton K

  Номер 2 = историята на цялото ми семейство. С малка разлика, на единия ми дядо му взеха конете и го вкараха в затвора, защото е имал коне. Другия ми дядо имаше най голямата къща в града, защото е бил прецедател на БКП. Само че той наистина вярваше в коминизма, или поне така разправяше. Как да е, много жалка история.

 • 5
  Avatar :-|
  Гордостта на Тара

  Моля, не забравяйте, че аз вкарах и др. Ив.Костов в СДС. А ние с Николай-Стефан бяхме и най-големите борци за седесарска правдина..

 • 6
  Avatar :-|
  д-р Стоилов

  Браво,браво !

 • 7
  Avatar :-|
  д-р Стоилов

  Не прави чест на" Гордостта на Тара [Анонимен | неутрално]
  25 юли, 19:40,"ако показаният на снимката е писал това,
  държането му днес пред камерите и на въпросите на медията.
  Тези хора нямат ни чест,ни съвест.
  Жалко,мн.жалко и за Президента.
  Да си човек на кариерата ,като Президента,не значи,да се обграждаш с такива хора.
  Ако и да искаш да си Президент цяла България.
  Да си Обединител.
  Мооого жалко,че в България има много Службогонци,които ни управляват !
  Какво значи "аз вкарах и др. Ив.Костов в СДС. А ние с Николай-Стефан бяхме и най-големите борци за седесарска правдина.."
  Изобщо не искам и отговор.
  "Всички са Маскари"

 • 8
  Avatar :-|
  Студентите

  През седемдесетте години на ХХ век, някъде около петата година от следването си във ВИИ "Карл Маркс"- София, в института идваха приятни млади хора с цивилни косюми, и съвсем спокойно и дори скучно предлагаха на новоизлюпените специалисти - икономисти, работа в органите за сигурност на НРБ.
  В това няма нищо неестественно - прави го всяка държава.
  Няма нищо неестествено в това, че Венци Димитров и доста колеги от МИО приеха и подписаха договорите си за встъпване в органите - като разузнавачи било в страната, било в ТИС зад граница. И в това няма нищо неестественно - така правят всички нормални държави, които искат да спестят пари в областта на разработките на технологии.
  Тези хора съвестно изпълняваха поетите ангажименти. Те работеха за тогавашната система, за социализма. За това не можем да ги съдим. Те бяха професионалисти. Вярно, за разлика от тях, които пратиха на Запад, в посолствата и търговските дружества, онези, които не подписахме, останахме на най-ниско платените места без изгледи за какъвто и да е професионален цивилен растеж. А това вече не беше добре. За държавата ни.
  Дойде преврата на 10 ноември. Властта изчезна. Единствените, които се окопитиха за нула време, бяха именно така наречените условно ченгета на VІ-то, които видяха във влизането и вземането на властта шанс да си оправят живота за цял живот. Нормално, разбираемо. Наведоха се и взеха властта. Подчиниха на волята си и криминалните елементи, които им бяха врагове. Просто иззеха каналите. А това вече беше зле - за държавата.
  Не само това - ченгетата влязоха в управлението на партиите, заеха административни постове, станаха депутати, пишеха закони, които не работеха. Именно защото не беше тяхна работа. Нещата взеха да миришат на гнило. Дойдоха първите катастрофи и разочарование от пазарната икономика, която изчезна.
  И още - ченгетата продължиха да кадруват в републиката - кой става и кой не става, кой се вгражда в схемите за източване и кой не става. Това беше вече катастрофата за държавата - нейните цивилни специалисти бяха смазани. Експертите и специалистите бяха подчинени на хора с 4-ти клас образование - пожарникари, милиционери, агенти. Резултат - последно място в Европа.
  Сега се оказва, че президентът е кадрови офицер на ДС, заедно със 22 души от свитата. Това е неприемливо, това е недемократично, това е тоталитарно. Това не работи за социалната ни държава /на книга/.
  Ето защо хората не обичат ченгетата - затова, че те напуснаха службите, останаха си под пагон и едновременно с това правят странни, ориенталски, невнятни импровизации да решават съдбата на страна-член на ЕС. Това вече е национална катастрофа. С това няма примирение. На това трябва да се сложи категоричен край и агентите като Венци Коня трябва да си вървят - да работят като нас за 202 лева, да видят какво са надробили на този нещастен народ. 130 години такива като него и Сие ни провалят. Стига толкова.

 • 9
  Avatar :-|
  ERASER

  ...Заедно с Георги Марков и Александър Чирков той беше един от най-активните радетели за завръщане на Симеон Сакскобургготски в България...
  Или иначе казано един от агентите работещи по АМ (активно мероприятие) за връщането на Симеон в България и заграбването на властта от БСП като последствие.

 • 10
  Avatar :-|
  Anton K

  Ако това което коментар 8 говори е вярно, много ми е чудно как тези хора имат сили да погледнат пенсионерите, които са работили цял живот и сега едва свързват двата края и не умират от глад. А те самите имат милиони!

  Аз няма да лъжа и ще си призная, че ако бях в МИО, и аз бих се вързал за службите. Но не знам дали бих стигнал до там, че по най безскрупулен начин да мамя целия народ. Но на приказки е много лесно. Обаче веднъж тръгнеш ли по този slippery slope, връщането назад е много трудно. Млади момчета, опиянени от пари и влияние, хора, които никога са нямали приятели изведнай се оказват обградени от верни служители. Знам ли как бих постъпил. Аз се радвам, че никога не ми се е налагало да избирам м/у правия и кривия път.

  А на номер 8, имаш моето уважение. Един ден вярвам ще бъдеш награден за това.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал