ГЕРБ: Президентът наруши Конституцията с публикуването на стенограмата

Цецка Цачева поиска от президента запис на разговора му с Дянков
Цецка Цачева поиска от президента запис на разговора му с Дянков    ©  Красимир Юскеселиев
Цецка Цачева поиска от президента запис на разговора му с Дянков
Цецка Цачева поиска от президента запис на разговора му с Дянков    ©  Красимир Юскеселиев

Ден след като прессекретариатът на държавния глава разпространи стенограма от разговора между Георги Първанов и Симеон Дянков ръководството на партия ГЕРБ излезе с декларация. В нея управляващата партия определи  действията на президента като политическа акция. "Извън повода за този разговор, той си позволи да атакува вицепремиера за цялостната политика на правителството по недопустим начин. Като архитект и защитник на тройната коалиция и политиката й, той е пряк виновник за проблемите, с които днес се борят гражданите и правителството", се казва в документа.

ГЕРБ определя личната изява на Първанов като безпрецедентна атака по основни решения на правителството. "Политическата стратегия на Първанов надхвърля хоризонта на втория му президентски мандат. Очевидно е, че той подготвя свой нов политически проект във времето, когато е избран да изразява единството на нацията", се казва още в декларацията.

От ГЕРБ обвиняват Първанов в нарушаване на основни конституционни норми.

"В сградата на президентството е записан разговор със Симеон Дянков без изричното му съгласие и стенограмата от него е разпространена без той да бъде дори информиран", се казва още в документа. От ръководството на ГЕРБ заявяват, че това действие е пряко нарушение на чл. 32 ал. 2 от Конституцията на Република България, според който "никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие, освен в предвидените от закона случаи."

В същото време председателят на парламента Цецка Цачева заяви, че е изпратила официално искане до президента Георги Първанов да получи заверено копие от стенограмата от вчерашния му разговор с вицепремиера Симеон Дянков, както и звуков носител от разговора. Тя даде извънредна пресконференция днес, на която каза, че е поискала да научи дали президентът е имал предварителното съгласие от финансовия министър разговорът да бъде записван.

В разпространената от ръководството на ГЕРБ декларация се казва, че подкрепят действията на председателя на парламента. "Когато се установи, че вицепремиерът не е бил изрично уведомен за записа и ако се констатира различие между него и стенограмата, да се предприемат мерки и се сезира Конституционния съд за нарушението, допуснато от президента Георги Първанов", се казва в документа.

По време на участие в кръгла маса на тема: "Политическата ситуация в страната, управлението на ГЕРБ, мястото и ролята на БСП" лидерът на БСП защити президента като каза, че не вижда нищо укоримо в действията му и за пореден път нападна финансовия министър. "Смешно ми е това правителство и тази власт да се жалва от публичност, нали това беше основен призив на ГЕРБ", заяви Станишев. И повтори думите си отпреди няколко дни: "Всеки ден оставане на Симеон Дянков на поста финансов министър е вреден за България, защото ще докарат хората до просешка тояга, ще сринат икономиката, и това няма да бъде в далечното бъдеще".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


39 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  G

  Капитал, според вас разговорът президент-вицепремиер в официална държавна институция тайна кореспонденция ли е?

 • 2
  mirto avatar :-|
  Miroslav Toshev

  адвокат Ина Лулчева. "Конституцията е дала право да се търси и получава информация, което с особена сила важи за журналистите", напомни адвокат Лулчева. В същото време публичните личности изначално се отказват от правото си на анонимност, валидно за останалите граждани. Още повече че в случая не става дума за нахълтване в дома или друга "интимна сфера" на публичното лице, смята Лулчева.
  В този смисъл е и тълкуването на Конституционния съд от 1996 г. Тогава 12-имата членове на Конституционния съд казаха, че фактите и информацията, които се получават на публични места и в които участват публични личности, не подлежат на ограничения.
  от 2 гласа

 • 4
  Avatar :-|
  kikot

  Някой беше написал: "Когато си глупак, то е за дълго"!

 • 5
  Avatar :-(
  стенограмата

  "..
  ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
  Вие сигурно имате идея, щом сте дошъл при мен, как ще опровергаем това внушение?
  СИМЕОН ДЯНКОВ:
  Аз имам желанието да опровергаем това внушение и въобще това недоразумение да го изчистим, просто понеже ми пречи и на мен, и то много. И се надявам, че Вие ще ми дадете някои предложения и съвети, по-скоро, не предложения. Но аз искам да изчистим и темата, която Вие загатнахте, че Вие смятате или поне имате някакво съмнение, че това е станало нарочно с мое участие. Ако това е така...
  ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
  Отговорете ми, как ще опровергаете информацията и внушението преди всичко, което направихте в предаването? Оттам-нататък започва разговорът. Всичко друго са подробности. Дали сте го направили съзнателно или не, аз тук няма да гадая. За мен е ясно, че трябва да се направи изявление, трябва да се даде някакъв публичен знак, че Вие съжалявате за това, което се е получило.
  СИМЕОН ДЯНКОВ:
  Аз се опитвам да разбера Вашето мнение за какво точно се е получило. Вие казвате, доколкото разбирам, че това се е получило нарочно. Аз не мога да се извиня за нещо и да съжалявам, което не е така. Тогава пък няма да бъда честен.
  ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
  Само си губим времето, г-н Дянков.
  СИМЕОН ДЯНКОВ:
  Не, аз дойдох тук с открити намерения и честно.
  ..."

  http://www.president.bg/news.php?type=3&id=3769

  Парванов се държи, като директор на училище, който чете конско на провинилия се "хлапак" (в ролята на Дянков).
  Това е подигравка. На мястото на Дянков, бих напуснал срещата веднага. Изявленията на парванов (с малка буква!) в края на разговора са пълни с популизъм и са опит за прехвърляне на чужда вина (за състоянието на икономиката и безработицата ) върху министъра.
  Срам ме е от този президент.
  Българин

 • 6
  Avatar :-|
  шокиран

  Аз пък мисля (и при това сериозно), че президента доста се излага в тоя разговор. Става дума за някаква лайняна клечка, за която той убедено смята, че има заговор. Гоцеееее, ама никой го не брига за тебе - даже и Бриго го не брига. А това, че Дянков е обидил всички безработни, като те е нарекъл милиардер е жестоко.
  Големият заговор срещу Гоце... смях. Стенограмата на сайта те излага мнооооого. Стила (начина на задаването на въпросите, скачането в темите, задаването на въпроси нищо общо с темата) и отношението е все едно Дянков са го викнали в ДС.
  И съвсем в стил Гоце:

  Абе Гоце що не изнесеш стенограмата от заседанията и решението на Комисията по помилванията за Дон Цеци? Нали си за прозрачност? Или пак това е провокация? • 7
  Avatar :-|
  ivanov

  Това 4е и другите институции запо4наха да исползват 4енгедзииските номера на ГЕРБ е нормално когато има6 опонент и тои се даржи като каруцар ти ниама как да не запо4нес да гожори6 така,това 4е Дянков няма умствен Багаб е о4евидно

 • 8
  Avatar :-|
  Аз

  Ха сега похарчете малко пари и направете един референдум за това-иска ли българинът Първанов за президент. Иако не го иска - вън от парламента! Кой е тоя? Да ходи да преподава исгория в някоя гимназия ? Ама и за там нее. ЗащотоЩе предаде КОМУНИСТИЧЕСКИ оттенък на всички исторически събития.

 • 9
  Avatar :-|
  РК2348

  Има ли практика Президенството да пуска стенограми от разговори? Май не особено. Всичко в този водевил прилича на предварително подготвен сценарии срещу Дянков. ТУК да отбележа, че ЛИЧНОСТТА и КАЧЕСТВАТА на Дянков НЯМАТ нищо общо с темата - Срещата при Първанов.

  Та този театър е направен с предварителната идея, че ще бъде направен публично достояние. Това личи и без много анализ. Това може и да не е престъпление, но за пореден път доказва методите, манталитета и целите на Първанов.

  Сега бих искал да прочета стенограми от разговори с Людмил Стойков, Георги Гергов, Борис Велчев и тн....хайде онова тестено изделие с мармалад - Бойка Башлиева да ги извади.

 • 10
  Avatar :-(
  Мария Димова

  Не зная дали, най-накрая г-н Дянков ще разбере, че да казваш истината в България е трудно занимание с последствия и рискове. Аз разбира се му се радвам, гледах шоуто и ми беше забавно. Смятам, че всичко беше в реда на "шоу"нещата и не беше грубо. Изглежда, че се потвърждава поговорката "Гузен негонен бяга". Жалко за Президентана България! По точно жалко за България.
  С уважение към г-нДянков:МД


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал