Демокрация на ужким (обновено)

ДАНС откри нередности в подписката на РЗС за рефeрендум

През март 2010 г. Яне Янев организира протест с искане за нова конституция<br />
През март 2010 г. Яне Янев организира протест с искане за нова конституция<br />    ©  Красимир Юскеселиев
През март 2010 г. Яне Янев организира протест с искане за нова конституция<br />
През март 2010 г. Яне Янев организира протест с искане за нова конституция<br />    ©  Красимир Юскеселиев

Поредното съмнение за почтено политическо поведение на "Ред, законност и справедливост" (РЗС) дойде този следобед в неочаквано съобщение от пресцентъра на ГЕРБ. С него управляващите информират, че Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е открила нередности в подписката на формацията на Яне Янев за свикване на референдум и е сезирала за това градската прокуратура. Службата ще се обърне и към главния прокурор, както и към комисията за защита на личните данни.

Досега се знаеше, че документите се проверяват от служба ГРАО към Министерството на регионалното развитие. Оказва се, че след препратен сигнал, както пише председателят на ДАНС Цветлин Йовчев на председателя на парламента Цецка Цачева с това са се занимавали и агентите. Те са търсили дали са автентични данните на 597 152 граждани, като са подбрали някои от тях на случаен принцип. След като дори са обиколили 757 адреса в София, Бургас, Враца, Видин, Габрово и Ямбол, служителите на ДАНС установили:

- над 400 българи категорично отрекли да са участвали в подписката като 290 от тях са се подписали в документ, че не са го правили

- 12 души са потвърдили, че са за референдум
- на 98 адреса се установило, че "лицата не пребивават там повече от пет години" - над 150 българи не били открити - един е в затвора още от времето на събирането на подписите

- 93 са в чужбина и са били там, когато е започнала инициативата

Освен това от ДАНС видели, че големи части от бланките в подписката са попълнени с еднакви почерци, както и че има голям брой сходни подписи. От проверени, пак на случаен принцип 1850 българи, фигуриращи в документите, станало ясно, че трима са починали преди началото на подписката.

"Считаме, че са налице данни за извършени престъпления по чл.308, ал.2 и чл.387, ал.2 и 3 от НК, за което сме сезирали Софийска Градска Прокуратура. С информацията ще бъде запознат и Главният Прокурор на Република България. Предвид установените закононарушения ще бъде сезирана и Комисията за защита на личните данни", пише Цветлин Йовчев.

РЗС внесе подписката на 1 декември 2010 г. От партията претендират, че трябва да се свика референдум за разпускане на Народното събрание и свикване на Велико Народно събрание. Според закона за прякото участие на гражданите в държавното управление национално допитване се организира автоматично, ако за това са се подписали над 500 000 души.

В Народното събрание е и подписката на ВМРО за свикване на реферндум против членството на Турция в ЕС. Те обаче са събрали повече от 250 000 подписа, поради което Народното събрание трябва да реши дали да има допитване или не. Проверката на тяхната подписка беше извършена от ГРАО.

Допълнение в 18:50

"ДАНС е ДС с шпиц-команди" Такова заглавие са сложили от РЗС на коментара си по повод информацията за открити нередности в подписката им. Те заплашват, че "за терора над българските граждани" ще информират европейските институции. Обяснението им за това, че много хора не са потвърдили, че са участвали в подписката е, че "са били изнудвани от агенти на ДАНС да се отказват от подписите си". "Били са посещавани по домовете си и карани да разписват декларация, че положеният от тях подпис не е истински. Задавани са им въпроси за политическите им убеждения и са били предупреждавани, да не отказват съдействие на ДАНС, понеже се касаело за национална сигурност", се твърди в прессъобщение от името на РЗС. Мнозина се били обадили в централата след това да се извинят, че са се уплашили. 

Самият Янев е говорил по телефона с председателя на ДАНС Цветлин Йовчев, когато станало известно, че са открили нередности в инициативата им. "Последният се е оправдал, че безпрецедентната антидемократична кампания е започнала по сигнал от Председателя на НС Цецка Цачева".

РЗС ще сезира от своя страна главния прокурор за неправомерни действия на ДАНС срещу членове и симпатизанти на партията. Според партията "след случилото се едва ли някога в Република България ще е възможно провеждането на каквато и да било гражданска инициатива".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


31 коментара
 • 1
  bill_doors avatar :-|
  bill_doors

  Ох, това се получава доста красиво.
  Как елегантно го забиват на Яне Циркаджийката, със сигурност от място, което не е очаквал.
  То иначе с тоя плужек не може да се оправи човек, де.. Бързо, изненадващо и съкрушително трябва - а после го оставяш да си играе на оратор с платените цигани на жълтите павета.

 • 2
  baletlnetpepas avatar :-P
  Автор

  Аре ходи подпиши после подписка! ДанС чука на вратата ти!

 • 3
  kowd avatar :-|
  kowd

  До коментар [#2] от "Автор":

  По-добре да дойдат, а не да се окаже, че без да знам съм подписвал на Яне глупостите. Същите хора дето им "подписват", после ще "гласуват" за тях.

 • 4
  buran avatar :-|
  buran

  Пресцентъра на ГЕРБ съобщава за дейността на ДАНС? Как трябва да се разбира това:
  1. ДАНС е вътрешнопартийна структура на ГЕРБ и поради това, съобщението идва от партийната централа, а не от самата ДАНС
  2. ГЕРБ е част от ДАНС и няма проблем с това, че една партийна централа информира за дейността на службите. Още повече като се има предвид ченгаджийската закваска на партията...
  3.ДАНС е изпълнила поръчка на ГЕРБ и поради това възложителя е в правото си да оповести резултатите, получени вследствие на възложената поръчка?

 • 6
  u2h2 avatar :-|
  u2h2

  ДАНС привежда в известност лица от подписка!
  ДАНС задава въпроса - Ти подкрепи ли подписката - на невинни граждани!
  ДАНС установява закононарушения....



  Ама и правописът на ДАНС си го бива...

 • 7
  u2h2 avatar :-|
  u2h2

  Чл. 308, ал. 2 НК се отнася до официални документи. Тези списъци обаче са частни документи.

  Ало, ДАНС, чуваме ли се?

  Чл. 387, ал. 2 и 3 НК - там работите затъват още по-мощно "тежки последици от деянието", " имотна облага", "причиняване на вреда"!

  Алооо, връзката нещо....

  Страшни престъпления сте "установили"! Еваларка!!!!!

  Сигурен съм, че ако тези т. нар. "АГЕНТИ" им се наложи да работят в някоя частна фирма и да вършат обикновена изпълнителска дейност, ще бъдат изритани поради негодност на втория ден.

 • 8
  npaine avatar :-?
  NPaine

  Какъв е проблемът в това агенти на Данс да се свържат с теб по въпрос като горния?

  Да са влезли в дома на някого?
  Да са изнудили или заплашили някого?
  Да са отвели някого за разпит и респектиране?

  Бъркате сериозно свобода със свободия, а свободията води до хаос и беззаконие...ако не ми вярвате погледнете през прозореца.

 • 9
  baletlnetpepas avatar :-|
  Автор

  До коментар [#8] от "NPaine":

  Никакъв не е проблема, освен това че не ми се струва правилно агенцията, която се занимава с Държавна (та) Сигурност да ми задава подобен въпрос. Трудно ми е да обясня защо, но това ме притеснява

 • 10
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  До коментар [#7] от "u2h2":

  Подписката не може да е "частен" документ защото възоснова на нея би се осъществил един официален акт, каквото е допитването. Официален е всеки документ издаден от държавен орган или представен нему.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал