За вредните практики в системата на горите

   ©  Анелия Николова

От 1990г. насам сме свидетели на методично унищожаване и заграбване на българската природа, чрез удобно създадени текстове в Закона за горите. Всичко това се случва с участието или престъпното бездействие на служителите по горите в условията на ширещата се корупция по всички нива на държавните и общински горски структури. Настоящия материал прави опит да покаже нуждата от създаване на независима от изпълнителната и съдебната власт “Комисия за надзор и опазване на горите”.

Такъв регулаторен орган е необходим, тъй като ДАГ (Държавна агенция по горите) на практика упражнява две несъвместими функции, а именно - стопанска дейност и административен контрол. Проблемите, с които ДАГ не може да се справи поради недостиг на административен капацитет, вече излизат извън горската сфера. Незаконните строежи в горския фонд, изсичането на гори за ски писти, бракониерството, а също така умишлените палежи на огромни горски територии, предизвикват вълни от граждански протести в България с негативен международен отзвук, като тенденцията е към задълбочаване на кризата.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
15 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Горски

  Защо не се приватизират горите. Такава е съдбата на цялата държавнасобственост:болнии ,гори ,пътища ,БДЖ ,легища...

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  Решението е в забрана на износа на необработен

  ..дървесен материал. Винаги това е било решението.
  Съществуващата система е кешване на дървесината още в гората и експортирането и практически необработена за страни традиционни производители на мебели..или за строителната индустрия.

  Това е еднозначно на експортиране на работни места. Винаги е било.
  Настрана, унищожава традиционен занаят и поминък за цели региони.

  И всичко започва с изграждането на сушилни кабинети, усвояване на процедурата по парене/смъкване на влажността на материала, по-нататъшния търг на продукта с добавена стойност. През 1990 когато проектът се дискутираше в тогавашната Агенция, някои си мислеха за пачки. Осемнадесет години по-късно, същия съветски непукизъм.

  Не е чудно че щанда на бг на мебелния панаир в Кьолн прилича на позабравено от дизайнери фоайе. Или че ИКЕЯ офис има в Сърбия, Босня, Румъния а бг се управлява дистанционно.

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  Димо Барутов

  Браво Милене! Най-после един лесовъд да посочи фактическата обстановка в горите такава, каквато е в действителност. Макар, че това е само частица от истината. И не са виновни само горските, ако имаш предвид горските стражари. Няма по-сериозна далавера в горите, която да става без знанието на директора на горското стопанство. Да не говорим за дирижираните търгове при които част от баницата отива задължително и при директора на РДГ. А какво да кажем за чиновниците в ДАГ - една част от тях чакат командировката за да пийнат и да хапнат на държавни разноски, други се разхождат за да се видят с колегите, а трети - просто за да си вземат командировъчните. Е все още има и няколко балами, които наивно вярват, че все някога ще дойде време и те да се докажат. Да ама през това време "правилните" хора се скъсват от задгранични командировки, слушат как пеят птичките в чуждите лесове и хич не ги еня какво става в България. За да не бъда голословен ще посоча само един факт - през1991 г., когато беше образуван Комитета по горите горската администрация беше малко над 60 човека, а сега е четири пъти повече, нищо че Малкия мук се фука с непрекъснати съкращения. За замените просто не ми се говори - те се дирижират от същите тези държавни чиновници, нерядко подпомагани от корумпирани кметове и общински съветници.

  Коментар

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  U,

  Такъв външен одит не е ли сертифицирането на горите по международния стандарт FSC, по който българската държава е обещала да сертифицира една трета от държавните гори?

  Нередност?
 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  И какво като сегашните стражари, вероятно с 200-250 лв/месец заплата минат към новосъздадена “Комисия за надзор и опазване на горите”? На кого ще е подчинена, ако и не зависим?
  Виж ако комисията стане част от Бреговата охрана на САЩ и стражарите са на заплата там, на контрабандата ще им се стъжни донякъде!

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  Milen

  Първата държавна гора сертифицирана по ФСЦ е гората на Доспат. / бившето ДЛ Доспат/. Там ако си спомняте самите горски откраднаха от държавната гора преди няколко години и предизвикаха масови протести сред местното население. Българските експерти, обучени да оценяват по критериите на FSC произхождат от висшите етажи на горската система или са свързани по един или друг начин с кандидата за сертификат, което не е голям плюс за по дейноста на FSC в България. Въпрос на време е да почнат да се отнемат сертификати издадени при наличието на конфликт на интереси между сертифициращия орган и сертифицирания кандидат. Има един термин “GreenWash” които е еквивалент на термина “Пране на пари”. Самата FSC има нужда от одит при българските условия, но върви им обяснявай. Нищо чудно да издадат сертификат за ски пистите и лифтовете на Рила, Банско… да не ги изреждам. Дори вече има заманени сертифицирани гори по черноморието.

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  Milen

  Сертифицирането по FSC има за цел да покаже на потребителите, че когато купуват горски продукти с тази марка, те плащат на добрите менажери, които се грижат съвестно за горското богатство при спазване на законите на страната и правата на местното население. По своя характер кандидатстването за FSC марка е доброволен акт, т.е. не е задължителен и освен това кандидата трябва сам да плати на сертифициращия го орган.

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  mapto

  Просто е:
  http://w3.upm-kymmene.com/upm/forestlife/index.html#lang=0

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  padi

  а как се живее с 300 лв

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  Запознат

  Една голяма част от служителите, работещи в бюджетната сфера и другите контролни органи получават заплати, аналогични на тези в системата на горите. Означава ли това, че всички трябва да се държат като горските далавераджии?! Изключително точен и обективен анализ! Поздравления за автора!

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал