Обама, Бойко и кучкарниците
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Обама, Бойко и кучкарниците

Обама, Бойко и кучкарниците

8824 прочитания

© Юлия Лазарова


На 15 юли 2008 г. Best Friends Animal Society, една от водещите организации за закрила на животните в САЩ, разпространиха петиция с подписка, целяща да насърчи сенатора да осинови домашен любимец от приют и така да запази живот. "Ние бихме желали да предложим алтернатива на сенатора и неговото семейство. Не купувайте от зоомагазин или развъждач! Молим, вземете Вашето куче от приют или спасителна група. Това е голяма възможност да бъде подпомогната каузата на бездомните животни навсякъде."

Само за първите три дни петицията на Best Friends бе подкрепена с 40 хиляди подписа. Вероятно всяко едно от кучетата в американските приюти ще има шанс да стане "Първото Куче на Америка".

В САЩ и по широкия свят приютите за домашни любимци служат, за да помагат на всяко животно в беда. В интернет гъмжи от примери за добра практика в областта на приютната дейност. Обобщени данни за окръг Камден, щата Ню Джърси сочат, че през 2006 г. в приютите са постъпили 3822 блуждаещи кучета. От тях 576 са взети обратно от стопаните си, 2165 са осиновени и 694 са евтаназирани. Това показва как разбираемият и прозрачен контрол на популациите става възможен благодарение именно на приютната дейност. В окръг Камден резултатът от тази дейност днес се измерва със спасяването на около 80 % от блуждаещите кучета.

В 21 век столицата на България остава без приюти за домашни любимци. Тук липсата на адекватна приютна дейност и достатъчен брой спасени животни е скандална. За съжаление това остава извън полезрението на общественото мнение. Можем да търсим причината за подобна незаинтересованост в раздуханото негативно отношение към утвърдения по света хуманен контрол на популациите, който включва евтаназията, но изключва масовото блуждаене на животни и масовата злоупотреба с тях.

Открай време в София има просто кучкарници. Нито популярните политици, нито популярните организации за закрила на животните имат интерес да правят разлика между понятия като приют, стерилизационна клиника и лечебница. Никой, дори и Бойко Борисов, не осигури убежище за изгубените и изоставените домашни любимци. Така животните биват оставяни навън сами, докато станат жертва на организирана нелегална дейност или на всевъзможен човешки произвол.

Наскоро Кметът Борисов лично преряза лентата при откриването на най-новия кучкарник в София. Проектът е съвместен между Столична Община и Тирхилфе Зюден България, като общината е предоставила терена за обекта. В някои съобщения бе уточнено, че основното намерение е да бъдат приемани за гледане стари, сакати и болни "улични" кучета. Капацитетът е за 100 животни. В случая можем да говорим за пансион-лечебница.

Това е третият официално работещ кучкарник в столицата. Според Директора на Екоравновесие Мирослав Найденов предстои скоро да бъдат открити два нови общински обекта с общ капацитет 750 животни - в Район Младост, и в район Кремиковци. В последния ще бъдат събирани и стерилизирани и безстопанствени котки. Общината притежава още два приюта - във Враждебна и Мировяне. Около тяхното предназначение цари странна неизвестност. Междувременно медиите излъчиха репортажи за два работещи нерегистрирани частни кучкарника в софийските села Луково и Росоман.

София разполага също и с достатъчен финансов ресурс. Бюджетът на Екоравновесие за 2007 г. бе 920 хил лева. Но организации като Екоравновесие и Тирхилфе Зюден харчат милиони левове главно за стерилизация на нежелани кучета, които всяка година се появяват с хиляди по улиците. Ето данни за дейността в стопанисвания от Екоравновесие кучкарник през 2007 г. (*): постъпилите кучета са 4748. От тях 749 са евтаназирани; 3649 са стерилизирани и оставени обратно на улицата. Едва 275 от постъпилите животни са задомени; няма данни за изгубени животни, спасени и върнати у дома. Разминаването на обичайната кучкарска дейност с добрата практика е драстично, а средният разход за всяко обработено животно е бил над 200 лв.

Изглежда парадоксално, но т. нар. германски защитници на животните, сътрудничещи с Общината, нито предложиха на обществото и институциите, нито предприеха нещо, напомнящо хуманния контрол на популациите, възприет в Европа и Германия. Освен спасяването на изгубени и изоставени животни, това включва образоване на собствениците; контрол върху развъждането, предлагането и търсенето на домашни любимци; контрол върху тяхното използване, включително и в лабораторни тестове.

По време на десетилетното управление на Кмета Софиянски официалната позиция на Общината бе, че бездомните кучета биват евтаназирани в приюта. Но имаше документирани случаи със животни, изчезнали от приютите или откарвани оттам в неизвестна посока. Въпреки всичко именно Тирхилфе Зюден предприе стерилизация и безразборно разхвърляне навън на безстопанствени кучета от неизвестен произход. Имаше оплаквания, че повечето такива кучета също са изчезнали в общинския приют.

От 2005 г., след като стана Кмет на София, Бойко Борисов демонстрира пълно разбирателство с Тирхилфе Зюден, и дори наложи тяхната "алтернативна" практика като официална. Така в столицата продължиха да бъдат финансирани и подпомагани единствено безсмислени дейности, чийто резултат е предварително известен - нула. Сега животните изчезват не от приюта, а от улицата. За тях отново никой не поема отговорност. С това постоянно бива нарушаван Закона за Защита на Животните, постановяващ безстопанствените кучета по кварталите да бъдат регистрирани в Общината; организациите, които отговарят за тях - също.

Предназначението на такива дейности очевидно не е свързано с полза за животните и за обществото. Последният съвместен проект на Общината и немската фондация отново предизвиква съмнения относно действителните намерения в тази област. Вниманието на медиите и обществото усърдно ще бъде насочвано към стотина болни и сакати животни. Сякаш действителната задача и на тази инициатива е да остане засенчен въпросът за съдбата на десетките хиляди здрави животни, появяващи се и безследно изчезващи в София.

* Преизчисление на данните от периода 1 септември 2006 г. - 29 февруари 2008 г., оповестени от Директора на Екоравновесие Мирослав Найденов.

** Авторът е част от Фондация Анимал Програмс. Писмото е получено по имейл и отразява позицията на автора. Снимката е на редакцията.

На 15 юли 2008 г. Best Friends Animal Society, една от водещите организации за закрила на животните в САЩ, разпространиха петиция с подписка, целяща да насърчи сенатора да осинови домашен любимец от приют и така да запази живот. "Ние бихме желали да предложим алтернатива на сенатора и неговото семейство. Не купувайте от зоомагазин или развъждач! Молим, вземете Вашето куче от приют или спасителна група. Това е голяма възможност да бъде подпомогната каузата на бездомните животни навсякъде."

Само за първите три дни петицията на Best Friends бе подкрепена с 40 хиляди подписа. Вероятно всяко едно от кучетата в американските приюти ще има шанс да стане "Първото Куче на Америка".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  Avatar :-P
  Longanlon

  "Закона за Защита на Животните, постановяващ безстопанствените кучета по кварталите да бъдат регистрирани в Общината"


  хахахахахахахахахахахах

  "регистрирани в общината"

  ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА

 • 2
  Avatar :-|
  Леля Славка

  Ох, хубаво писамо, съгласна съм с изводите, ама айде научете къде се слага главна буква и къде не.

 • бате Пешо

  Хайде да не ми харчите парите от данъци за глупости.
  Бездомните кучета трябва да бъдат премахвани от улицата, не да се поддържа техния брой постоянен!
  Ако има неправителствени организации да им плащат правото да живеят в приют, да живеят. Ако няма, значи няма обществен интерес и няма нужда да харчите от моите данъци, за да притъпите личния си душевен проблем.
  Ако 2 седмици никой не осинови или купи кучето в приюта - евтаназия!
  Нормално човешко право е, когато си в урбанизирана територия да не бъдеш олаян, преследван, хапан, изяден. Защо трябва постоянно да заобикаляме кучешки екскременти ?

  Хайде без тия.

 • 4
  izida avatar :-|
  Ирина Марудина

  Бате Пешо,
  не ми казвай, че вярваш, че с премахването на уличните кучета ще спреш да настъпваш купчинки?! :)) Те уличните кучета си ходят в градинките, по тротоарите "акат" домашните песове, водени от стопаните на каишки. Тях трябва да превъзпитаме!

 • 5
  Avatar :-|
  wampeters

  Izida, така си е. Пък и за да няма проблем с уличните кучета трябва май първо да се погрижим за безхаберието на хората, ама това си е друга тема.

 • 6
  Avatar :-|
  Anton K

  Тук пак има някви неадекватни сравнения на България си другия свят. Аз съм съгласен с 5.
  Такива промени ще станат след, ъъъъъ 5-600 години? А може и да не

 • 7
  Avatar :-|
  kokoshka

  а дотогава ще сме известни с ей такива работи

  http://www.vagabond-bg.com/index.php?page=vote

 • 8
  Avatar :-|
  Pamela

  Ей, писна ми от този Обама. Страх ме е вече да си пусна и ютията за да не започне и тя да ми приказва за него. Голям цирк ще бъде ако не го изберат!

 • 9
  Avatar :-(
  БОБИ

  ДНЕС ПОСЕТИХ ЗООМАГАЗИН НА УЛ.НИКОЛАЕВСКА В Г. РУСЕ.ОСТАНАХ ИЗУМЕНА КАТО ВИДЯХ КАК СЕ ПРОДАВАТ ПОЛУЖИВИ КУЧЕНЦА И КОТЕНЦА.ТАЗИ НОЩ НЯМА ДА МОГА ДА ЗАСПЯ.зВЪНЯХ КЪДЕ ЛИ НЕ НО УВИ1БИЗНЕСЪТ НА НЯКОИ "ИЗРОДИ"Е ПО ВАЖЕН .КЪДЕ ИМА ПРАВОЗАЩИТНА ОРГАНИЗАЦИЯ?НЕКА МИ ОТГОВОРИ И КАКВО МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ?НЕ БИВА ДА СИ ЗАТВАРЯТ ОЧИТЕ ПОСЕТИТЕЛИТЕ В МАГАЗИНА-ТОВА МИ ПРИЛИЧА НА РОБСКИ ПАЗАР ЗА МЪНИЧКИ ЖИВОТИНЧЕТА.А КАЗВАТ ЧЕ ЧОВЕКА БИЛ ВЕНЕЦА НА ПРИРОДАТА.ДОКОГА ЩЕ ИМА ТАКИВА МАГАЗИНИ?

 • 10
  Avatar :-|
  Емо

  Доколкото знам, в Австрия защитават правата на животните. Затова там подобни магазини са забранени. У нас няма подобна правозащитна организация, но има "природозащитници", които като цяло толерират бизнеса с домашните любимци.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK