🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Моля ви се, цитирайте точно това, което казвам"

   ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

От началото на 2010 г. в медийното пространство се появи темата за реформа в Българската академия на науките (БАН), някак неочаквано и неясно. По принцип българското общество се вълнува от далеч по-важни проблеми, свързани с битието му, че да започне да се тревожи за науката, и в частност за БАН. Вероятно на този факт разчитаха и реформаторите от централното управление на БАН, макар да продължават да твърдят, че действат публично.

Наистина публично се задействаха хора от засегнатите институти с надеждата, че ще обяснят на обществото и държавата какво се случва. Донякъде и успяха. Стигна се до дискусията – "Промяна или отмяна на науката?" на 1 март в Центъра за култура и дебат "Червената къща". В нея взеха участие главният научен секретар на БАН Стефан Хаджитодоров, Огнян Стоичков, председател на Комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта, Емил Хорозов, председател на фонд "Научни изследвания", Камен Веселинов, ректор на Техническия университет в София, както и моя милост, Димитър Цаков, докторант по антична философия в Свободния университет в Берлин.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

16 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  bdavidkov avatar :-|
  Борислав
  • - 8
  • + 8

  Статията е претъпкана с цитати и фактология. Куцат й изводите.
  От обществената шумотевица покрай БАН в последно време оставам с впечатлението, че тази "корпорация" не се управлява адекватно: имат огромни неподдържани имоти, а нямат пари да си платят тока и водата (за заплати има); пари за научни изследвания и оборудване на лаборатории няма, а се бият в гърдите, че без БАН науката ще изчезне.
  Нямам представа какво работят в икономическите и металургичните институти, но какъв е приносният характер на Института по български език, например? Та такава "наука" се прави във всяка филологическа катедра по университетите.
  Поведението на С.Дянков определено е неадекватно (както и по-голямата част от изявине му), на то е сигнал, че отвън погледната схемата БАН е неработеща черна финансова дупка. Що се отнася до самия Дянков, в неговия "актив" е, че преди няколко години в качеството си на емисар на МВФ разгроми Грузинската академия на науките и я остави като маргинално ворение, подчинено пряко на президента Саакашвили.
  Лошото е, че самореформирането на БАН е толкова пародийно и назад във времето, че само налива вода в мелницата на хунвейбина Дянков.

  Нередност?
 • 2
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 13
  • + 2

  Статията показва че авторът въобще не е наясно защо преди около 150 години едни БЪЛГАРИ създадоха "Българското Книжовно Дружество" не го обвинявам, толкова може човекът и аз не мога повече....
  -------------------
  Не всеки ден се раждат Марин Дринов, Васил Стоянов и Васил Друмев .... не понеже раждането по принцип е макар "естествен" но "труден" процес ....
  не, просто са шикан хората от горната класа, а напразно, днес ни трябват,
  а ги няма....
  ------------------
  Ако се мъчиш да направиш от родната си майка печеливша курва, определено няма да успееш и никога няма да си доволен .... философски проблем свързан с изместването във времето...

  Нередност?
 • 3
  mapto avatar :-|
  mapto
  • - 1
  • + 10

  Като млад учен, който е направил опит да работи в България (вкл. и в БАН, но не само) напълно споделям загрижеността на статията. Но едно нещо ме озадачава: никой не реформира целите на БАН, а те са напълно неадекватни. България трябва да си даде сметка _защо_ и е БАН и да изиска синхронизиране на дейността на БАН с националните приоритети. В момента БАН получава държавни пари, за да си ги точат едни хора за собствени цели, а който плаща-поръчва. Аз не виждам защо българските данъци да бъдат давани на тези феодални старчета.
  http://www.svobodata.com/page.php?pid=2740&rid=29

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  Nota Bene
  • - 1
  • + 9

  съгласен съм с #3 - не е ясно кой определя каква наука ще се прави в България. БАН има 69 института, а пари има за наука има за 6-7. Редно е да се прецени кои са стратетическите направления и парите да се концентрират там. Сливане на институти без съкращения не е реформа, а преливане на пусто в празно.

  Цитирането на брой публикации (авторът използва в случая този критерий за да защити хуманитарните дисциплини) може да говори за количеството "научна продукция", но не и за качеството. Единствения обективен критерий за това дали една статия казва нещо съществено е дали се цитира, Тези данни могат да се извадят за всяка една публикация от Web of Science или от Гугъл Сколар.

  Иначе отчитането на брой статии си е както беше отчитането на брой произведени чехли по време на социализма - дали ги купува някой или залежават по складовете нямаше никакво значение.

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  Борис
  • + 10

  Някой може ли да ми обясни защо БАН се смята за приемник на Българското книжовно дружество от преди Освобождението? Какво е представлявало самото дружество? Разбрах на скоро за това и ми е много интересно!

  Нередност?
 • 6
  boby1945 avatar :-|
  boby1945
  • - 2
  • + 1

  До коментар [#5] от "Борис": що не готин, макар че е срамно да задаваш такъв въпрос, ама нейсе:
  -----
  Българското книжовно дружество е основано на 13 октомври (1 октомври стар стил) 1869 г. в Браила, като просветна организация. Първите действителни членове на дружеството стават Марин Дринов, Васил Стоянов и Васил Друмев, избрано е и Настоятелство с председател Николай Ценов. През 1871 г. е избран първият почетен член на БКД, Гаврил Кръстевич. През ноември 1878 г. дружеството премества седалището си от Браила в София.[1]

  След Освобождението, с усилията на Министерството на народното просвещение, Българското книжовно дружество постепенно се превръща в национална академия, членове на която стават изтъкнати представители на различни клонове на науката и културата. То възстановява и активизира дейността си след 1884 г., когато са избрани няколко десетки нови действителни членове и софийската община му дарява терен за строителство на собствена сграда на улица „Цариградска“.[1]

  На 19 март (6 март стар стил) 1911 г. Българското книжовно дружество се преименува на Българска академия на науките, а на следващата година Народното събрание приема първия закон, уреждащ особения статут на организацията. През 1925-1929 г. е построена сградата на БАН на улица „15-ти ноември“ №1, която, макар и пострадала от бомбардировките през Втората световна война, продължава да се използва и днес. През 1940 г. академията е преименувана на Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ) и запазва това име до 1947 г.[1]


  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  Даскал Йорго
  • + 5

  Доколкото съм запознат, Българското книжовно дружество е представлявало нещо като общонационално читалище на българския народ, създадено извън територията на България (Браила). Занимавало се е к писане на просветна книжнина и събиране на народни умотворения. След създдаването на Княжество България, седалището му е преместено в София. След 1888 г. то постепенно се попълва с университетски преподаватери. Средни и висше образование на членовете му не е било задължително. След като България провъзгласява своята независимост, самото БКД се провъзгласява за Българска академия на науките.
  Въпреки всичко, до реформирането й в края на 40-те години по съветски образец, академията си остава нещо малко по-добро от едно образцово читалище, а действетелните и дописни членове (сега по съветски акадебици и членкори) са били предимно университетски преподаватели. След 9.09.1944 г. за действителни членове са приемани и политици като Тодор Павлов, Васил Коларов, както и изпратени от СССР завършили червена професура. Основното преструктуриране стана по време на управлението на Вълко Червенков (1950-1956 г.) и установената от това време структура се е запазила и до сега. Е, има и малки промени. Някои министри си направиха и институти, на които бяха директори до края на живота си.

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-P
  Виктор
  • + 1

  Даскале Йорго, не знам кои са тия институти и министри, ама някои и нови дисциплини основаха, които се приеха в различни научни центрове по света, докато други си стоите в двора на глобалното село и опознавате света чрез интернет.

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  Борис
  • + 1

  До коментар [#6] от "boby1945":

  Благодаря за датите и имената! Срамни въпроси няма. Все пак не ми казваш какво е представлявало дружеството, с какво се е занимавало. Но Даскал Йорго помага. Интересно ми е доколко БАН имат право да твърдят, че са институция на 140 години и доколкото разбирам нямат, защото читалищна и просветната дейност (в емиграция) е едно, а съвсем друго е Академия на науките. (Това е като 1300 годишната българска държава, която обаче като се уморяла, правела паузи от по два и пет века.)

  Все пак краят на 40-те, както казва Даскал Йорго, ми се струва прекалено късно за започването на научна дейност в съвременния смисъл на понятието. Все нещо трябва да се е случило и преди това. Ако някой знае повече, да казва.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал