Да отпадне изискването за издаване на лични документи по местоживеене

Опашките пред първо РПУ са обичайна гледка още от края на март

Да отпадне изискването за издаване на лични документи по местоживеене

Читател: Ако можем да си подаваме документи в други паспортни служби това би регулирало по естествен начин натрупването на големи опашки

9528 прочитания

Опашките пред първо РПУ са обичайна гледка още от края на март

© Анелия Николова


Уважаеми г-н Борисов,

Казвам се Калина Велева и повече от 3 седмици се опивам безуспешно да подам документите си за издаване на задграничен паспорт по нов образец в паспортната служба към I РПУ в София (кв. Слатина - бел.ред). Обръщам се към Вас с молба да предприемете необходимите действия, за да може на нас, гражданите към прилежащите на I РПУ квартали, да ни бъдат издадени своевременно необходимите документи. Проблемът е, че желаещите за подаване на документи видимо са в пъти повече, отколкото Паспортната служба към I РПУ може да обработи. Нямам представа на какво се дължи това, но с оглед на това, че по другите паспортни служби няма толкова големи проблеми, естествените изводи които могат да се направят са:

- Неефективност на служителите, работещи в тази паспортна служба и/или;

- Много висок брой на гражданите, обслужвани от тази служба, в сравнение с гражданите, обслужвани от другите паспортни служби .

По-долу бих искала накратко да опиша моята история за подаване на документи, за да видите по-ясно безумието, на което сме подложени и да разберете, поне отчасти, на какво се дължи нашето недоволство.

На 05.05.2010 г. аз и съпругът ми отидохме да подадем документи за издаване на нов задграничен паспорт в V РПУ. Там изчакахме 2-3 човека, платихме таксата си, изчакахме още 5 минути и щяхме да подадем документите си, само дето се оказа, че това не е нашето РПУ. Отивайки в I РПУ, стана ясно, че там има някакъв вид гражданска само-организация, а именно тетрадка за записване, в която се записахме под номера 4591 и 4592. За изясняване на картинката - в момента влизаше номер 1843. По най-прости сметки се оказа, че нашият ред ще дойде след около 3 седмици. Оказа се, че информация за това как вървят номерата можехме да получим, забележете, от момчето, което работи на ксерокса. Човекът се оказа любезен и се съгласи, ако няма работа в момента, да проверява до кой номер е стигнала опашката. Нещата все пак бяха под някакъв контрол до този петък, когато въпросната тетрадка изчезнала! Интересното всъщност е, че даже е оцеляла толкова дълго, при положение че по никакъв начин не е охранявана. Полицаите, охраняващи службата отказват, вероятно с право, да се нагърбват с отговорността да се грижат и за тетрадката.

Можете да си представите какво се е случило в събота – мисля, че и по новините се появи информация за това. След изчезването на голямата тетрадка инициативните граждани направили в събота нова тетрадка с идеята тя да продължи да се използва и за нататък. Когато обаче на следващия ден тетрадката била изнесена от служител на паспортната служба, за да се продължи използването и за записване и формиране на някакъв ред, се оказало, че гражданите, които пристигнали там рано-рано, например в 5 часа, са си направили нов техен си списък! Настанала суматоха и препирня! В последствие, една 60-70 годишна баба скъсала стария списък, защото по новия била номер 2 ...

В момента със съпругът ми сме се записали в списък за 4 път без да знаем реално дали това ще ни помогне по някакъв начин. Излишно е да споменавам, че едно задгранично пътуване вече ни бе провалено поради невъзможността да си подновим международните паспорти. Чудя се как ли се справят хората, които имат бизнес пътувания …

Във връзка с възникналата ситуация, като възможни изходи лично аз виждам следните мерки, които биха подпомогнали решаването на проблема:

- Отпадане на изискването за подаване на документи по местоживеене – в 21 век сме, има интернет и електронни трансфери. Ако можем да си подаваме документи в други паспортни служби това би регулирало по естествен начин натрупването на големи опашки. А ако е жизнено важно книжните формуляри да се съхраняват в паспортните служби по местоживеене, то струва ми се ,че по-добрият вариант е да се разпределят от някакъв служител и всеки ден да се транспортират до съответната паспортна служба. Това може би ще доведе до няколко недоволни служители, но това е малка цена за спестеното недоволство на хиляди граждани.

- Нормирано време за обслужване на човек, примерно 5 минути - така поне хората ще знаят, че като идат след 2 седмици, в 12.35 ще могат да си подадат документите.

- Ротация на служителите – в по-натоварените паспортни служби могат да идват опитни и ефективни служители от други паспортни служби.

- Увеличено работно време – в частния сектор когато има спешна поръчка да се работи денонощно на три смени. Не е ли логично и в моменти на нужда подобно нещо да се изисква и от държавните служители? Срещу съответната компенсация естествено. Това освен всичко друго би решило проблема и с отсъствията на хората от работа, за да не си изпуснат номерчето.

-Ако горните мерки са трудни за реализация, то поне на този етап може служител на паспортната служба да контролира реда на опашката.

Калина Велева

гр. София

* Писмото е получено по мейл и отразява позицията на автора. Снимката и заглавието са на редакцията

Уважаеми г-н Борисов,

Казвам се Калина Велева и повече от 3 седмици се опивам безуспешно да подам документите си за издаване на задграничен паспорт по нов образец в паспортната служба към I РПУ в София (кв. Слатина - бел.ред). Обръщам се към Вас с молба да предприемете необходимите действия, за да може на нас, гражданите към прилежащите на I РПУ квартали, да ни бъдат издадени своевременно необходимите документи. Проблемът е, че желаещите за подаване на документи видимо са в пъти повече, отколкото Паспортната служба към I РПУ може да обработи. Нямам представа на какво се дължи това, но с оглед на това, че по другите паспортни служби няма толкова големи проблеми, естествените изводи които могат да се направят са:


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  soregashi avatar :-|
  soregashi

  Браво на читателката ви. Ето, че има хора с идеи за справяне с проблема. Безплатни идеи, които ще е доста удобно да бъдат използвани. На всичкото отгоре идеите са евтини и сравнително прости за изпълнение. Не вярвам, обаче, че някой ще се възползва от идеите.

 • 2
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  В САЩ документи за паспорт могат да се подадат във всеки пощенски клон.

 • 3
  korektor avatar :-|
  korektor

  Това РПУ къде се намира - в Бусманци ли? В 6 РПУ на бул."Братя Бъкстон" № 5 положението е подобно!

 • 4
  zmej avatar :-|
  Dimo

  Дразнещо е, когато човек само мрънка и велико, когато дава идеи за решаването им. Браво!

 • 6
  bobby_sandov avatar :-|
  Боби Сандов

  Бих желал да споделя с вас моят опит от вчера и днес в БДС (Български документи за самоличност)!
  Доброто впечатление: Беше ми позволено издаването на паспорт в обикновена поръчка, независимо от адреса ми по лична карта. Беше взета предвид адресната ми регистрация в София, която установиха чрез търсене в системата, за да ми бъде разрешено издаването в София.
  Лошото впечатление: Освен непоносимото държание на служителката на гише 8, около 14:30 ч. днес, ми направи впечатление хаоса, който витае в цялото помещение с гишета. Липсва елементарна система за поетапно преминаване на чакащите (както това го има на много други места и се използва електронна система с талони). Друго много неприятно впечатление бе за мен установяването на факта, че липсва дори една табелка на английски език, която да информира и насочва многобройните чужденци (над половината от посетителите) към процедурата и редът за издаване на карти за постоянно пребиваващи. Помислих си, че ако съм чужденец, бих бил бесен на тази страна.

 • 7
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Министър Цветанов - организация, организация на ВСИЧКИ НИВА във вашето министерство, това е вашата задача, а не само няколко полицейски акции на месец!

 • 8
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Щеше да е смешна, ако не беше трагична ситуацията с издаването на документите - вече колко време мина и организацията е хаос. Как е възможно самите граждани да си правят списъци??????? Като не сте организатор, делигирайте тази дейност на някой ваш заместник, а вие си правете полицейските акции.

 • 9
  opinionated avatar :-|
  opinionated

  калинче, пишеш на пожарникар, не на полицай. и не, че ще има полза и да адресираш това и до полицай.
  като успешно подал молба за документи гражданин, мога да кажа, че проблема не е служителките, а информационната система, която е безбожно бавна и над 80% от времето за обработка е де факто кибичене за зареждане на нов екран.

  дали ситемата е създадена умишлено да е толкова бажна и да се намира работа на повече хора не мога да кажа, но мога да кажа, че подновяването на документите на всички българи ще отнеме повече от 2 години при пълно натоварване и причината за това е некадърността на възложителите на поръчката и изпълнителите от сименс.

 • 10
  teodor74 avatar :-|
  добрият човек

  А бе и аз се чудя, откъде накъде ще бъде по местоживеене!

  При условие, че сме компютъризирани, ограмотени, в 21 век...

  Незнам каква е причината.....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал