България има нужда от революция, не от галене с перце
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

България има нужда от революция, не от галене с перце

България има нужда от революция, не от галене с перце

7700 прочитания

Христос Мурутис: Живее в България от 1999 г. Родом е от Атина и е завършил Право в Гърция. В България е учредител и мениджър на дружеството "ARCELAND", занимаващо се с управление на недвижими имоти и енергийни проекти. Пише на български и всички негови текстове са публикувани на www.mouroutis.com.

Живеем в един идеален момент за историята и бъдещето на тази страна и чувствам, че правителството все още не е успяло да го разбере достатъчно. Г-н Борисов и неговите министри разбират отчасти, че страната излиза от кризата и пред нея се отварят уникални възможности, но не може да ги превърне в динамична и резултатна политика, която да остави своя отпечатък и върху следващите поколение и да превърне страната от една възраждаща се бедна провинция на Европа с перспективи в център на развитието и благоденствието.

Възможностите на страната са ясни. Подчертавал ги е и министърът на финансите г-н Симеон Дянков, който заяви неотдавна, че "в рамките на едно десетилетие България ще се превърне в страна, в която всички биха искали да живеят". Но за да стане това на практика, са необходими ясна политика и икономическо планиране от един конгломерат от хора, идващи от България и от други, чужди страни, които споделят същите възгледи и имат опит, възможности и желание да помогнат. България има нужда от една целенасочена магистрална политика за развитие поне за едно десетилетие напред, а защо не и за две десетилетия, която да бъде възприета от всички и да представлява една вдъхновяваща и обединяваща кауза за всички граждани. Да накара всички българи, които в мнозинството си недолюбват страната си, да се борят вече заедно за постигането на една обща цел и едно много по-добро бъдеще.

Тъй като повечето анализи и коментари в България са критични и се концентрират около това какво не прави правителството, аз ще рискувам да предложа идеи и решения, за да може страната да направи една революционна крачка напред и да се превърне в образец в рамките на ЕС със своята промяна и прогрес. Това са може би съвкупността от мисли, идеи и действия, които се виждат по-добре от едно "трето око", живеещо отдавна в България.

План и Стратегия: Наближаващият край на световната криза, възстановяването на развитието, размерът на кризата в Гърция и Румъния и данъчните перспективи в България в контекста на ЕС са рамката, която трябва да ни "събуди" и да даде на България шанса да очертае един различен стратегически план за развитие, но не в краткосрочната форма, която всички досегашни правителства възприемаха, а с една "друга", дългосрочна и настъпателна политика, която ще има конкретни и видими резултати. Този план би трябвало да представлява една карта на прогреса, възприета от всички или от почти всички политически партии в страната. Тя трябва да бъде пределно ясна за обикновения гражданин, който от своя страна трябва да знае какво той лично трябва да направи като част от обществото, как да го направи и какво да очаква. Още по-ясно трябва да бъдат казани нещата на младото поколение, което тръгва с надежда за утрешния ден. Планът и стратегията на България ще трябва да са революционни, да сложат ударение върху напредъка на страната и да се отличават от всички останали в Европа и света по примера на малък Кипър след турската инвазия през 1974 г. и унищожителната война на острова. Ето, какви би трябвало да бъдат действията, включени в един подобен план за бъдещето на страната ни:

(а) Страната да инвестира активно в преференциалната си данъчна политика: За това всички са съгласни. Но повечето очакват някак си "свише" да видят как нещата се случват от само себе си, почти автоматично и без необходимите действия. Страната трябва да изгради една правилна система за приемане, с модерни данъчни офиси, на идващите нови инвеститори, механизъм за тяхното обслужване в рамките на Агенцията за инвестиции, заедно с непрекъснато информиране на агентите за корпоративни услуги, предлагащи фирми и региони с данъчни преференции във всички страни по света. Цел на страната ще трябва да бъде установяването тук на централните седалища на големи и средни предприятия, които в резултат ще плащат основните си данъци в България. Да бъдат привлечени, с други думи, дружества с голям финансов оборот, дошли не заради "евтината работна сила", а установили тук централите на своите холдинги, поради данъчните изгоди от дейности, за които в момента плащат данъци някъде другаде. Тоест, правителството Борисов ще трябва да си постави за цел да превърне България в един модерен център, предлагащ на инвеститорите множество данъчни и други облекчения, като американския щат Delaware, но в рамките на ЕС. Това не може да стане без стимули, без информиране на големите адвокатски дружества по целия свят и без адекватна система за приемане на инвеститорите. Ако някоя сериозна международна консултантска компания поеме нещата в свои ръце, това може да донесе годишни данъчни ползи за България, надминаващи 200-300 милиона евро. Но това няма как да се случи, ако страната не инвестира в организация и стимулиране между 5 и 10 милиона евро, за да бъде изградена необходимата инфраструктура и да се даде тласък на съответните процедури.

(б) Страната да инвестира в нещо различно: да се превърне в център на революционните технологии в Европа: Никога не съм бил съгласен с предлагането на качествената структура на населението в България като евтина работна ръка. България има много качествен човешки потенциал, част от който е намерил професионално убежище в чужбина. Правителството би могло да комбинира данъчния режим с една целенасочена стратегия за привличането в България на производството на хибридни и електроавтомобили, на производства, основаващи се на нанотехнологиите и други високи биотехнологични инвестиции, които търсят в момента своята "Силиконова долина" в рамките на ЕС. България би могла да предложи нулев данък, така че да привлече на своя територия фирми-гиганти и хиляди техни кадри, които ще се установят в София. Една такава политика ще даде тласък на развитието на страната и до дългогодишен напредък на целия потенциал на младото поколение. И естествено, по косвен начин ще доведе и до други значими изгоди, които биха могли да бъдат анализирани в една цяла друга статия. Факт е, че ако международни компании от такъв ранг установят централната си оперативна дейност в България, ще станем свидетели на това как повече от 50.000 специалисти от цял свят идват, живеят и харчат парите си в София. Университети, банки, изследователски центрове и фирми в сферата на услугите биха спечелили много от една такава успешна стратегия в страната. Също така "Μade in Bulgaria", би станало синоним на високите технологии.

(в) Страната да защити всички онези, които я избраха през предишните трудни години и още не са се отказали от своя избор: През изминалите години много инвеститори вложиха милиони в недвижимости в България. Страната трябва да им обърне по-голямо внимание, а не да ги преследва, например, за плащането на такса смет, равна на около 1% от декларираната стойност на земи, които не произвеждат смет. Днес, повечето чужди инвеститори, които са предпочели България и са били честни към държавата и общините, декларирайки действителната, а не някаква друга, измислена стойност на имотите си, плащайки съответните данъци за прехвърляне, са сякаш допълнително наказани от закона, налагащ им огромна такса смет, почти равна на комисионната на един посредник и плащана всяка година. Страната трябва да подаде ръка на лоялните инвеститори. Да промени закона на основата на приложимото право в цяла останала Европа, т.е. такса смет да се заплаща от тези, които я произвеждат, чрез един малък процент върху сметката за потреблението на електрическа енергия. Така ще се събират повече пари, по-лесно и с по-малко персонал, а заплащаните суми ще бъдат справедливи и общините няма да преследват всички чуждестранни инвеститори, забавили покриването на огромните изисквания на закона, със заплахи за конфискация на имотите им. Защитата и грижата, която държавата би трябвало да осигури на тези хора, дошли тук в трудните за България години и останали, превръщат всеки инвеститор в един потенциален и силен популяризатор на страната. Правят го солидарен с правителството и страната.

(г) Страната да обърне особено внимание на новото поколение: Образованието на новото поколение е много значим инструмент за напредъка на България. Трябва да се подобри, с помощта на чужди учебни заведения и оползотворяването на добрия местен потенциал, нивото на университетското образование, което е необходимо да е свързано с последващото професионално развитие на завършващите. Както съм писал и в BgVesti.com, много значим инструмент за развитието на страната е не само обучението на младите хора, но и на действащите в реалния бизнес предприемачи.

(д) Нови врати и големи международни възможности: България трябва да изиграе силно картата с Китай. Китай води разговори с всички държави, но България може да стане вратата за влизането в ЕС на големи китайски предприятия, които искат да имат на продуктите си сертификат за европейски произход. Един подобен ход може да доведе в България над 100-200 предприятия заедно със съответния персонал и кадри, което ще доведе до сериозни, положителни последици за местната икономика.

Всички тези проекти могат, ако бъдат включени в един правилен стратегически план, не само да доведат до конкретни резултати, но и да превърнат страната в пример за цяла останала Европа. Премиерът Борисов иска да донесе резултати. Вече го е доказал. Но за да остане в историята на страната и да внесе в ежедневието на обикновения човек вдъхновение и оптимизъм за утрешния ден, ще трябва да направи много сериозни интервенции, режейки направо "до кокал" и излизайки от рамките на палеативните мерки, като вземе революционни и дългосрочни решения. Ето, това е шансът. България има възможности, моментът за действие е сега.

Христос Мурутис: Живее в България от 1999 г. Родом е от Атина и е завършил Право в Гърция. В България е учредител и мениджър на дружеството "ARCELAND", занимаващо се с управление на недвижими имоти и енергийни проекти. Пише на български и всички негови текстове са публикувани на www.mouroutis.com.

Живеем в един идеален момент за историята и бъдещето на тази страна и чувствам, че правителството все още не е успяло да го разбере достатъчно. Г-н Борисов и неговите министри разбират отчасти, че страната излиза от кризата и пред нея се отварят уникални възможности, но не може да ги превърне в динамична и резултатна политика, която да остави своя отпечатък и върху следващите поколение и да превърне страната от една възраждаща се бедна провинция на Европа с перспективи в център на развитието и благоденствието.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

33 коментара
 • 1
  eridan21 avatar :-|
  eridan21

  Браво, супер звучат нещата!Превъзходна статия с отлични предложения.Но как биха могли да се развият и реално тези неща?Искренно се надявам правителството да реализира поне част от предложенията.

 • 2
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  По принцип правилни идеи. Основният вьпрос е как да раотят тези идеи в условията на Бьлгария като член на ЕС. Засега ние изнасяме подготвени кадри за развитите страни пез тяхното инвестиционо участие в подготовката им , а това не са никак малки инвестиции (средно подготовката на един инженер на Запад се оценява на 150,000 долара) - стария принцип болен здрав носи. Този и други вьпроси могат и трябва да се поставят, а не да се свиваме и да чакаме команди.
  Извиняваите, г-х Мърутис, но сьм скептичен по повод Китайското благополучие.Ясно е че идеята е за база чрез която да се заобиколи сьпротивата срещу Китай която расте в Европа, само че ние не можем да си позволим това ако искаме да сме лоялни членове на ЕС и да печелим заедно, а не чрез флиртове с несьизмерими по мащаб икономики като Китай.

 • 3
  p04ceu avatar :-|
  Vladimir Todorakov

  Морутис, Морутис, Тишмън още ти сърбат попарата

 • 4
  augustina avatar :-|
  Impasto

  (а) Страната да инвестира активно в преференциалната си данъчна политика

  Не съм съгласна.
  Трябва да се насърчи родното предприемачество и да спрат да се докарват чужди фирми, които да изнасят печалбите отвън. Аман с тия "инвестиции". Незнам защо вместо да вървим и да се стремим да сме нещо уникално, се натискаме да бъдем това, което на запад са били преди 30 години. Конформизма ни затлачва и обезличава.

  Никой няма нужда от сто вериги супермаркети. Никой няма нужда от чужди вестници, списания, дрехи, онлайн магазини и т.н. Не че ще ни подмине, но защо банките и държавата не финансират наши си, български фирми? Навсякъде френетично се прокламира чуждото и никой не си дава сметка, че то само вреди. • 5
  darthsidius avatar :-|
  darthsidius

  До коментар [#4] от "Августина":

  Няма как по-ясно да се каже,много добър и точен коментар

 • 6
  fccf avatar :-P
  fccf

  ако е онзи, битекс-ския христос мурутис -- не, мерси :)

 • 7
  spg avatar :-|
  Steliyan Georgiev

  Всички тези неща са хубави неща и едва ли има правителство, което не би ги желало. Но каква е цената? За да постигнем изброените трябва да се лишим от други.

 • 8
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  мераци... византийски... :)

 • 9
  alexsilver avatar :-|
  alexsilver

  От осемте мнения по-горе става ясно защо НЯМА да стане това. Чужденецът (византиец) не мое да ни дава акъл. Не че си го имаме в излишък, но ние искаме пари, да си купим това-онова. Акъл не щеме! Не ни и трябва. Има кой да мисли вместо овцете, то е ясно.

 • 10
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  византиец акъл не дава... само го показва... даго видат нейде там високо и назапад... :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK