Ще върнем младите. Ама друг път
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ще върнем младите. Ама друг път

Засега властите и администрацията в България създават повече пречки отколкото възможностите пред българските студенти в чужбина, които искат да се върнат

Ще върнем младите. Ама друг път

Сблъсъкът на една българска студентка в чужбина с родната администрация

20993 прочитания

Засега властите и администрацията в България създават повече пречки отколкото възможностите пред българските студенти в чужбина, които искат да се върнат

© Shutterstock


Казвам се Анна Димитрова, студентка 4 курс в Шотландия (University of Dundee). Това лято се върнах в България, не само, за да си почина, но и за да посветя част от времето си на общественополезна дейност (доброволчество и развиване на граждански инициативи).

Записах се да участвам в младежката среща за доброволчество във Варна. С ведри мисли започнах да се стягам за път, но не знаех, че едно малко нещо, като това да си закупя билет от София до Варна, може да изведе наяве една истина, която отговорните лица в нашата държава често скриват зад лицемерните думи: "Искаме и ще направим така младите хора да се върнат в България", а именно - ние не сме предвидени в повечето закони и наредби.

Накратко, реших да пътувам с влак и проверих възможностите по интернет, както и цената. Разбрах, че, ако съм студентка, имам право на 50% намаление. Но понеже знам, че често има несъответствие между интернет информацията и реалната ситуация на място, реших да се обадя и по телефона за справка в  билетния център. И се оказах права, но и много разочарована и разгневена. За БДЖ аз не съм студентка, както и хилядите мои колеги, които са преценили и потрудили да получат образованието си извън България. Наблягам на глагола "потрудя", защото за много от нас това означава не просто да заминат благодарение на спестяванията на родителите си, а именно да положим усилия не само в ученето, но и да го съчетаем с работа, за да се издържаме.

След като за БДЖ не съм студентка (или с други думи човек, притежаващ студентска книжка от български ВУЗ), аз нямам право да ползвам намаленията, но примерно гражданин на Македония или Сърбия, учещ в България ще има достъп до тези привилегии. Честно или не, преди всичко е в разрез с европейската практика да се стимулира мобилността на населението, а и логиката на лозунга "Да върнем младите".

Провокирана от поредното безумие, се обадих и на агенцията, занимаваща се с издаването на международните карти за студентски намаления ISIC. Оказа се, че до преди около година БДЖ е давала право за намаление само на български граждани, учещи в български ВУЗ, но, след като от ISIC са сезирали Комисията по защита от дискриминация, това се е променило, като са добавили и чуждестранните студенти тук. Така само ние, българските студенти в чужбина, сме изрязани от всички наредби. (Нормативната база зад тези отговори е: БДЖ - Постановление 295 на МС от 20.12.2001 год. и Наредба за превоз на пътници и условия за пътуване с масовия градски транспорт на територията на Столична община от 2008 г).

Звъннах и на столичното бюро по издаване на абонаментни карти за градски транспорт - там отговорът беше, че имам право на намалена карта, само ако ректоратът ми е на територията на Столична община. Така, аз, чийто ректорат е на повече от 5000 км от Столична община, нямам право да ползвам намаление за 3 месеца пътуване в центъра на София в името на гражданската дейност, с която се занимавам. Обадих се и на Комисията по защита от дискриминация, където правният отдел ме посъветва, че това е "казус с потенциал" и аз определено смятам да го развия. Каня и всички български студенти, четящи това, да реагират и да си потърсим правата, за да покажем на българските институции, че нямат право да ни отписват.

Знам, че много хора ще махнат с ръка и ще кажат: "Тази пък, какво се оплаква, че не й дават да си купи по-евтин билет, нали има много пари след като учи в чужбина". Е, не е така, уморих се да обяснявам, че след като уча извън България, това не означава, че родителите ми имат пари, които не знаят как да изхарчат. Напротив, този ми избор и възможност доведоха до големи лишения за моите близки и сериозно ограничиха нещата, които семейството ми може да си позволи. Обидно е, когато ти се отнемат облекчения и привилегии, дадени на хора, полагащи ако не същите, то често и по-лесни усилия, за да бъдат студенти.

А ако оставим на страна чисто прагматичните съображения, раздразнението и обидата бяха отговор на репликата "Ти не си студентка за нас". Ужасно демотивиращо и тъжно е да го чуеш в родната си страна, особено когато в съзнанието си живееш с желанието да направиш нещо за нея, когато си стъпиш на краката. Отблъскващо става, когато си спомниш, че пътуваш с намалени цени почти във всички държави в Европейския съюз, една от тях поема на 100% четири години от висшето ти образование и за една от всички институции в България (Здравната каса) ти все пак си студентка и държавата ти покрива здравните вноски (и това сигурно е право, извоювано с много мъки).

Казвам се Анна Димитрова, студентка 4 курс в Шотландия (University of Dundee). Това лято се върнах в България, не само, за да си почина, но и за да посветя част от времето си на общественополезна дейност (доброволчество и развиване на граждански инициативи).

Записах се да участвам в младежката среща за доброволчество във Варна. С ведри мисли започнах да се стягам за път, но не знаех, че едно малко нещо, като това да си закупя билет от София до Варна, може да изведе наяве една истина, която отговорните лица в нашата държава често скриват зад лицемерните думи: "Искаме и ще направим така младите хора да се върнат в България", а именно - ние не сме предвидени в повечето закони и наредби.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

364 коментара
 • 1
  misho73 avatar :-|
  misho73
  • -31
  • +248

  Мило момиче, дръжавния служител в БГ в кретен. Никакви промени освен уволнения на всеки 4 години не го оправят, и даже и тогава в спорно. Причината за това обаче не е в държавата, а в нас. Проумей най-накрая че българинът е лош (нерядко тъп) човек. Това пък е така, не по принцип, а защото добрите, умните и преприемчивите бягат или се влошават. Ако случайно решиш да караш кола в София ще разбереш, че държават няма отношение по въпроса - просто масата от сънародниците ни са си кретени. Чалгарниците също са довод в тази посока. И накрая - никой не ви чака. Ако искате да имате родина, ще ви се наложи доста да се потрудите и няма да има фанфари, хляб и сол. Добре дошла.

 • 2
  atropin avatar :-P
  atropin
  • -257
  • +36

  Голяма драма.Да ви имам проблемите.

 • 3
  nikolai.iliev avatar :-|
  nikolai.iliev
  • -10
  • +167

  Логиката на лозунга "Да върнем младите" е много правилна и е проработила при много хора ....... те идват в България след като са учили в други страни, сблъскват се с институциите и простотията и ние ги връщаме обратно там където са учили. Така че "Да върнем младите" е валидно, но не за заминаващите, а за пристигащите в България.

 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Е така е в родината от пам ти века..... Щом си българка, щерка на юначно племе, би трябвало да ги знаеш тези неща и да се впечатляваш много много....
  ----------------------------------------
  Апропо в Обединеното кралство няма ли инициативи от типа "доброволчество и развиване на граждански инициативи"?
  Ако отговорът е "ДА" оти си се запътила към Варна, когато учиш в Обединеното кралство?

 • 5
  z_ avatar :-|
  z_

  Моят въпрос е, дали българските студенти са "признати" (независимо от не по-малките усилия, които полагат, за да постъпят във ВУЗ и да завършат) в Шотландия или в която и да е друга държава? Ако български студент поиска да ползва намаление в Шотландия без да учи там, ще получи ли такова? Съдейки по моята скромна информация, не.

 • 6
  oziris7 avatar :-|
  oziris

  Ами с това поведение на администрацията у нас, не само младите, учащи в чужбина, а и тези в БГ ще тръгнат навън. За доста по-дребни поводи от цитирания в UK се подават много оставки и то на високи нива. За чиновника в БГ обаче, клиента си остава враг номер 1, защото му пречи да си реди пасианса или да клюкарства. А тези лица се издържат от нашите данъци.

 • 7
  dimiterptsvetkov avatar :-|
  uran

  Те ако се не върнат сами кой ще ги върне?

  Публикувано през m.capital.bg

 • 8
  excelerator avatar :-|
  Алекс
  • -32
  • +132

  До авторката - докато учех в Австрия преживях всичко, което описваш. Поред. Но предполагам извън добре написаната статия ти е ясно, че става дума просто за последната недомислица. И понеже няма кой да лобира (студентите са може би най-разпасаната нефункционална социална група) за тези промени, законът инертно си смърди. И това е горе-долу логично (в смисъл обяснимо). Обаче виж - реакциите на хората под статията ти вече трябва да ти покажат защо да се замислиш дали да се връщаш тук.

  А на господина с хитроумния въпрос - тя е българска гражданка бе, павиан, кви намаления в Шотландия те преследват?! Тя си е у ДОМА, и се опитва да върне едни доста по-висококачествени знания, отколкото СУ може да й предложи и да ги впрегне в полза на държавата, на мен и ТЕБ, демек. Ама нейсе, емоционално племе хейтъри и философи :)

 • 9
  excelerator avatar :-|
  Алекс

  Оп, "З" била дама - извинявам се. Дано не е феминистка :) Не беше умишлено...

 • 10
  ens avatar :-|
  Svet

  [quote#1:"misho73"]Ако случайно решиш да караш кола в София ще разбереш, че държават няма отношение по въпроса - просто масата от сънародниците ни са си кретени.[/quote]

  Уча в Холандия, където повярвай ми има мнооого кретени (Ротердам - 50% емигранти - негри, араби и китайци). Но точно държавата ги вкарва в правия път като им тегли няколко глоби за по 200 евро.

  Иначе по темата, държавата имам чувството че е абдикирала от студентите в чужбина (някой пробвал ли е да си оправи здравните?). Отношението е стойте си там след като завършите и пращайте пари към БГ на бедните си роднини...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK