Защо се появиха неонацистите в Гърция
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Защо се появиха неонацистите в Гърция

Лидерът на "Златна зора" Николаос Михалиакос (в средата), ескортиран от своите бодигардове.

Защо се появиха неонацистите в Гърция

Нелегалната имиграция, безпомощността на властите и пропуските в договора за Шенген са причините за възхода на "Златна зора"

33108 прочитания

Лидерът на "Златна зора" Николаос Михалиакос (в средата), ескортиран от своите бодигардове.

© Yannis Behrakis


Огромна изненада в цяла Европа предизвика възходът на неонацистката партия "Хриси Авги" (Златна зора) в Гърция с почти 7% ог гласовете на последните парламентарни избори. За познаващите реалностите в днешна Гърция обаче това не е изненада. Естествено, не можем да кажем, че някаква група от примерни и мирни гръцки граждани изведнъж са се превърнали в нацисти или в крайни националисти. Това, което ги е накарало да дадат гласа си за тази партия е отчаянието, възникнало в гръцкото общество от голямата престъпност, породена от безконтролното нахлуване на нелегални имигранти от Азия и Африка през гръцко-турската граница. Най-голямата част от тези имигранти идват от Пакистан, Бангладеш и Афганистан, както и от някои страни на черния континент.

Кое вкара неонацистите във властта

Само през 2011г. се изчислява, че сухоземната граница между Турция и Гърция е премината нелегално от поне 50.000 души. Според оценки за предишните години, броят на имигрантите в Гърция в момента надвишава 1.5 милиона, доколкото не може да се извърши някакво точно преброяване. Тези хора се придвижват с помощта на нелегални престъпни мрежи от турски каналджии, както и на активното бездействие на турската държава, която може би желае да види голям брой мюсюлмани в Европа, за да оказва чрез тях косвен политически натиск на западните държави. Гърция не е в състояние сама да охранява границите си и затова е поискала и помощта на европейската гранична служба Frontex, която въпреки огромните си усилия, също не е в състояние да защити цялата гранична бразда между двете страни.

Турските каналджии са много добре организирани. Осигуряват пълен комплект от документи на имигрантите, упътват ги откъде точно да минат, какво да направят и какво да кажат, след като попаднат на гръцка територия. Обикновено, повечето търсят "убежище", тъй като знаят, че Гърция и другите страни от Шенген са подписали Лисабонския договор, който ги задължава да предоставят убежище на имигрантите, които са пожелали да получат такова. Гърция разбира се е подписала и договор за реадмисия на имигрантите с Турция, която обаче не зачита много въпросния договор. През 2011г., например, е приела само 700 души от онези, които доказано са преминали през нейните граници. Имигрантите, след като преминат браздата, се насочват към големите градове, където ги чакат техни сънародници и престъпни организирани мрежи, които им осигуряват подслон и "препитание", доколкото обичайна работа не могат да си намерят. Обикновено, извършват престъпни деяния, включително и убийства и то всекидневно.

Членове на "Златна зора" по време на предизборна изява.
Фотограф: Yannis Behrakis

Авторът

Христос Мурутис е роден в Атина. Завършил е право в Гърция и живее в България от 1999 г. Занимава се с управление на инвестиционни фондове в сферата на недвижимите имоти и енергетиката чрез своето дружество Arceland Management. Той е единственият грък, пишещ и публикуващ текстове на български език в собствения си блог "Гласувам за България" (www.bgnow.eu). Текстовете му се публикуват също така и в личния му сайт www.mouroutis.com.

Полицията няма възможност да се намеси решително в цялата тази престъпна схема, а и в самите затвори няма място за толкова много хора. Точно на тази основа стъпиха неонацистите, които започнаха да играят една парадържавна полицейска роля, създавайки градски патрули, за да наказват всички онези престъпни банди, които безчинстват из домовете на хората. Не са малко случаите, когато след като заловят имигранти по време на кражба или друго престъпление буквално ги скъсват от бой, нещо което предизвиква възхищението на изтерзаното общество към тези хора. Така маргиналната в началото групичка, прерастнала впоследствие в партия "Златна зора", получи легитимация сред обикновените хора, като някакви "добри момчета", които помагат на слабите и беззащитни граждани. Разбира се, за всички по-наблюдателни е ясно, че неонацистите се възползваха от една особено чувствителна тема за гръцкото общество, за да се изявят и на политическата сцена, точно както вълкът надява овча кожа.

Проблемът при всички случаи идва от празнотите в Шенгенското споразумение. Гърция преди да стане част от Шенгенското пространство се сблъскваше с естествената нелегална имиграция от съседните страни и особено от Албания. Албанците обаче можаха и се интегрираха в гръцкото общество, както и останалите европейци. Същото обаче не важи за азиатците и африканците, живеещи в гета с една единствена цел да стигнат в крайна сметка до други части на Европа през откритите морски граници между Гърция и Италия.

Как да спрем неонацистите

Всички каналджии и престъпни мрежи в момента очакват с огромно нетърпение присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, за да започнат да използват по-лесните алтернативни сухоземни пътища към Европа. Може би ще станем свидетели как неподготвена България ще се сблъска с една такава вълна от десетки хиляди бежанци всяка година, които и тук ще се превърнат в "страх и ужас" за гражданите и ще дестабилизират бързо държавата, която не е готова да ги посрещне. Откритата война между гражданите и тези групи ще доведе до крайни ситуации, които ще получат и политически измерения, както в Гърция.

Въпросът за гражданите на Гърция и Европа е "как да ограничим неонацистите"? Ако вземем предвид, че в Гърция те използваха лозунга "Гласувайте за нас и ние ще изчистим мястото!", става ясно, че тези хора искат кръв, насилие и саморазправа чрез своеобразни "народни съдилища", за да спечелят подръжка. И я получават при наличието на социален проблем, като този в Гърция. Вярвам, че този въпрос ще се превърне в основна тема и в България веднага след присъединяването й към Шенген и особено след като десетки хиляди азиатци препълнят големите градове, търсейки убежище и опитвайки се да си осигурят малко пари, за да преживеят с помощта на престъпления.

България и Румъния също не са застраховани

Лично, смятам, за неизбежно и необходимо доброволното излизане на страни, като Гърция, от Шенген или предефинирането на тази зона с въвеждането на вътрешни и непрекъснати проверки. Свободата на Шенгенското пространство създава тези вълни от имигранти към Европа през Турция. Страните, които ще имат непрекъснато този проблем следователно ще са тези, които имат общи граници с Турция – т.е. Гърция и в бъдеще България. Европейската гранична полиция Frontex не е в състояние да се справи с тази мисия. Затова ще трябва да се замислим как и по какъв начин ще охраняваме нашите граници, границите на Европа, от нахлуването на хиляди отчаяни хора, които постепенно се превръщат в престъпни организирани групи.

Що се отнася до неонацистите, те не са решение. Те са своеобразна реакция на една социална анархия, която се формира от рухването на държавните структури и неспособността на редовната полиция да се справи. Проблемът обаче с неонацистите ще съществува и ще се пренася и в други държави под различна форма, ако Европа общо и заедно не предприеме сериозни мерки. След като към проблема бъде подходено решително, силата и посланията на неонацистите ще бъдат сериозно отслабени.  

Какво е решението

В тази ситуация, в която Гърция няма много полезни ходове, мисля че се създава един шанс за България да предприеме решителни действия в рамките на ЕС и особено при преговорите й за присъединяване към Шенген. Може да предложи решения и идеи за защитата на източните граници с Турция чрез конкретна инфраструктура, която ще трябва да бъде изградена, така че участието й в Шенген да бъде предимство, а не недостатък в крайна сметка, както в Гърция. Освен реадмисията, смятам че създаването на по-строга система за контрол, въвеждането на термични системи за наблюдение на границите (откриващи топлината на преминаващите границата от разстояние), поставянето на бариери и мрежи на граничната бразда, както и прилагането на контрамерки спрямо страните, които не реагират адекватно за прекратяването на нелегалната имиграция, като Турция, трябва да бъдат поставени за обсъждане.

Ако си затваряме очите пред проблема, ще станем свидетели на още по-големи вълни на реакция от маргинални, крайни и опасни елементи, които ще се наричат нацисти или нещо друго и ще искат кръв. Настоящият момент е идеален от всяка гледна точка, за да предприеме България една значима инициатива в рамките на Европа и да посочи проблема, предлагайки конкретни решения. Колкото по-рано, толкова по-добре, за да бъде избегнат проблемът с престъпността и появата на неонацисти, които също действат престъпно, така както става в Гърция.

Огромна изненада в цяла Европа предизвика възходът на неонацистката партия "Хриси Авги" (Златна зора) в Гърция с почти 7% ог гласовете на последните парламентарни избори. За познаващите реалностите в днешна Гърция обаче това не е изненада. Естествено, не можем да кажем, че някаква група от примерни и мирни гръцки граждани изведнъж са се превърнали в нацисти или в крайни националисти. Това, което ги е накарало да дадат гласа си за тази партия е отчаянието, възникнало в гръцкото общество от голямата престъпност, породена от безконтролното нахлуване на нелегални имигранти от Азия и Африка през гръцко-турската граница. Най-голямата част от тези имигранти идват от Пакистан, Бангладеш и Афганистан, както и от някои страни на черния континент.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

55 коментара
 • 1
  senski avatar :-|
  Асен Ненов

  Г-н Мурутис, а можем ли да си представим да не ги охраняваме тези граници? Особено от тук нататък, с адаптацията към климатичните промени, принципът "няма нелегални имигранти, има само нелегални правителства" ще придобие нов, по-широк смисъл.

 • 2
  65vesso avatar :-|
  65vesso

  За това отдавна пиша.Израждането на демокрацията в свободия и ширещ се популизъм води до естествена реакция на обществото да защити човека като индивид и съвсем естествени и обяснимо се обръща към другата крайност-диктатурата.Историята освен за изопачаване, служи и за вадене на поуки.При какви обстоятелства дойдоха Хитлер,Франко,Пиночет и турските военни???!!!Книжни плъхове-идеалисти,политици и адвокати на хранилка при престъпници постоянно рушат реда с рев"полицейщина".Гледнето под лупа на спазването на"правата"на индивиди, които преди това са прегазили елементарните права на хората създаващи блага в обществото не води до нищо добро.Не ми цитирайте онзи таланлив пройдоха,че свободата е по мила от сигурността.Практиката не потвърждава сентенцията.

 • 3
  tanya_ivanova32 avatar :-|
  tanya_ivanova32

  След ужасите на Втората Световна Война е просто жалко да се сравнявате и мислите за някякви нацисти...Абсурдно е да си мислите, че можете да си правите такава "политическа реклама" !!!

 • 4
  iq146 avatar :-|
  iq146

  Положението на гърците е НЕСПАСЯЕМО. Неспасяемо заради самите гърци. Тези преговори и кандърми в момента са абсолютно безсмислени. Те могат да се водят едва СЛЕД КАТО гърците са въвели драхмата, преживяли са 2-3000% инфлация и обезценяване, редили са се на опашки за основни продукти, ХОРА СА УМИРАЛИ ОТ ГЛАД, ПЕК или СТУД и ЧАК ТОГАВА ще са склонни на компромиси за намаляване на доходите. Дотогава ВСЯКО намаляване на доходи ще доведе до ГРАЖДАНСКА ВОЙНА! И изобщо не е опасно напускането на еврозоната от Гърция! То е необходимо, даже ЗАДЪЛЖИТЕЛНО УСЛОВИЕ за европейската стабилизация. Проблемите на Гърция са от 40 г. и априори са НЕРЕШИМИ! Просто народът НЯМА ДА ПРИЕМЕ исканите рестрикции! Затова преговорите приличат на опит за заличаване на отговорности и прехвърляне на проблема на гърба на европейския данъкоплатец! Толкова ли трудно да се разбере, че не можете да ДАДЕТЕ НАСИЛА! Колкото и да ви се иска. Насила можете да ВЗЕМЕТЕ! Всичките "СПАСИТЕЛИ" на гърците се опитват да им дадат НАСИЛА! И накрая ще докарат в Гърция някоя хунта! Дошло е време Гърция ДА ПЛАТИ, задето ЯДЕ ПОВЕЧЕ, отколкото произвеждаше и имаше налично! И НИКАКВИ ЗАКЛИНАНИЯ не могат да ЗАМЕСТЯТ това изпитание, което предстои на гърците! Те трябва НА ГЪРБА СИ да установят, че всеки може да се разпростира според чергата... И няма НИКАКВО значение, че ПОЛИТИЦИТЕ им са виновни. Накрая ВИНАГИ го отнася НАРОДЪТ! НАРОДЪТ, КОЙТО, когато избира да го управляват, да си опича акъла и да внимава за популисти и КРАДЦИ. Като втората категория управленци е неимоверно по-опасна. На такива ние, българите, бяхме жертва 20 години. Но това е друга тема...

 • 5
  bulgarian_lev avatar :-|
  bulgarian_lev

  Деликатна тема и голям проблем. Кой е виновен че има толкова нещастници и бедни хора в Азиатско-Африканския регион. По въпроса за неонацистите че искат и да прочистят престъпните мрежи, които вече са факт, какво? - някой да предлага алтернатива? За това ли е Европа и демокрацията, да се подмятат по улиците и да ни убиват и ограбват паплач от не знам си къде за 20 долара или евро? Това през годините не беше демокрация, създадоха се глупави договори и тъп Шенген та да се довлекат тук тези (знаете ли колко трудно влизат и че е невъзможно за тях без работна виза да се появят и за 5 мин в държава като Кувейт, Дубай и други от региона). Има ги , но са с визи и работят. Е, няма място за тази сган която наводни Европа и съвсем скоро ще им сърба попарата целия Шенген. На нас хич не ни трябва никакъв Шенген. Е, като има безредие и несъвършенства ще има и тези - дали са нацисти не знам. Аз напълно ги подкрепям. Това е домът ни и тези нелегални са тук и го разрушават. Не става - явно светът е пренаселен. Проблеми много - и това че се топят ледовете по полюсите и това е проблем и то не малък и застрашава човечеството. Всичките - и нацистите и ненацистите. Има проблем, ако има решение го прилагаме, ако не ставаме жертва, това е. С какви средства? - с каквито проработват. Това е.

 • 6
  alchemists avatar :-|
  Галя G

  Третата световна война не само хлопа на врата - тя вече започна (за повече инфо тук - http://alchemicaltechnologies.blogspot.com/2012/04/mind-control-btv.html).
  Нормално е да се задействат в ход старите механизми - пролетаризация на обществото и капсулация,т.е. една част от хората търсят убежище в интернационалната солидарност на трудещите се, а другата - в националните ценности и в изолационизма. Това са две страни на една и съща монета- крайно ляво и крайно дясно. Процесът ясно е наблюдаван преди Първата и Втората Световни войни. Наблюдаваме го и сега - явно не сме си взели поука, че войните не се предизвикватот клоуни на конци като Хитлер, а от международните финансови и икономически кръгове, на които им е по-лесно да унищожат дребните си акционери и клиенти в една безсмислена война, отколкото да им обясняват, че са ги измамили и присвоили спестяванията им.
  За професорите-мнгознайковци и томаневрници една гатанка?-
  При актуален капиталов множител за България 1*7, какъв ръст на брутния продукт трябва да имаме, за да не станем всички длъжници на банката?
  Очаквам конкретни цифри, а не ала-бала и лепене на етиките от рода теория на конспирацията, защото резултатите ги има и са съвмсем явни в сайта на БНБ, стига някой да му се мисли да навърже точките.

 • 7
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack

  "Всички каналджии и престъпни мрежи в момента очакват с огромно нетърпение присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, за да започнат да използват по-лесните алтернативни сухоземни пътища към Европа. Може би ще станем свидетели как неподготвена България ще се сблъска с една такава вълна от десетки хиляди бежанци всяка година, които и тук ще се превърнат в "страх и ужас" за гражданите и ще дестабилизират бързо държавата, която не е готова да ги посрещне."

  Ето това трябва да го прочетат тиквите, които се опитват да ни вкарат в Шенген.

 • 8
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  До коментар [#7] от "anihilator_jack": ++++++++++++++++++

  Не сме готови несамо,като администрация и полиция. А и като общество.

 • 9
  istinskatalogika avatar :-|
  Логика

  Г-н Мурутис, българското общество не е подготвено психологически, не желае / в противоречие с мнението на управляващите го политици/ и отхвърля идеята за превръщането на България във външна граница на Шенген.Съгласна съм с мнението Ви за сключването на договори за реадмисия с Турция- като български юрист, това е първата стъпка, която бих предложила.Само, че - видно от досегашната реалност в държавите- външни граници на Шенген, не са телените мрежи онова, което ще спре незаконните мигранти от 3ти държави.Тези хора могат да бъдат спрени само чрез промяна в политическата доктрина "мултикултурализъм" на ЕС ниво, в която да е отразена едно доста по-консерватива доктрина за приемане на имигранти от 2ти държави- наличие на образователен ценз като първично изискване и ред други подобни изисквания- да си припомним политиката на САЩ за "купуване на мозъци". Не на последно място отбелязвам със задоволство, че за пръв път България и българите не се споменават в негативен контекст - тип "чучело' , с което гръцките политици многократно в последната една година плкашеха гръцкият електорат.

 • 10
  istinskatalogika avatar :-|
  Логика

  [quote#9:"dqdomart"]от 2ти държави[/quote]извинявам се- "от 3ти държави"


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK