"Следващите 20" според читателите - II

Идеите, хората, мисленето и тенденциите, които ще променят света и нас според читателите на "Капитал"

"Men Who Plan Beyond Tomorrow"<br /><a href="http://www.flickr.com/photos/x-ray_delta_one/sets/72157630847954116/">http://www.flickr.com/photos/x-ray_delta_one/sets/72157630847954116/</a>
"Men Who Plan Beyond Tomorrow"<br /><a href="http://www.flickr.com/photos/x-ray_delta_one/sets/72157630847954116/">http://www.flickr.com/photos/x-ray_delta_one/sets/72157630847954116/</a>    ©  flickr
"Men Who Plan Beyond Tomorrow"<br /><a href="http://www.flickr.com/photos/x-ray_delta_one/sets/72157630847954116/">http://www.flickr.com/photos/x-ray_delta_one/sets/72157630847954116/</a>
"Men Who Plan Beyond Tomorrow"<br /><a href="http://www.flickr.com/photos/x-ray_delta_one/sets/72157630847954116/">http://www.flickr.com/photos/x-ray_delta_one/sets/72157630847954116/</a>    ©  flickr

В средата на 40-те години на миналия век, една компания-производител на алкохол решава да рекламира своя марка уиски със серия реклами под надслова: "Хората, които планират отвъд утрешния ден". Рекламите, всяка от които изобразяваща някакво "чудо", което ще преобрази следвоенна Америка са изумителни. Те са забавни и едновременно впечатляващи с начина, по който сравнително точно предричат сценариите за бъдещето, голяма част от които в крайна сметка се сбъдват. Въпросните реклами прогнозират мобилния телефон, 3D киното, видеоконференциите, движещите се тротоари, "умната къща", доставките на пощенски пратки с дронове ... и куп неща, които (все още) не са се случили.

Кампанията е активна по време на Втората световна война и непосредствено след това. Футуристичните мислители копнеят да видят машините и технологиите, които са убили милиони и са разрушили огромна част от постиженията на цивилизацията впрегнати не за унищожаване на света, а за изграждане на едно по-добро бъдеще за всички. От дистанцията на времето, "Хората, които планират бъдещето" се оказва не само реклама, а проучване на оптимизма във време, в което вярата в доброто, движещата сила на мечтите и надеждата за бъдещето са били най-силно необходими.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  vladislav_paunov avatar :-|
  Molotov

  хехехе докато песимиста и оптимиста спореха, някой изпи водата :)

 • 2
  mihomen avatar :-|
  mihomen

  Браво!
  Идеите на читателите, са много по смислени от колкото на "известните" хора.

 • 3
  xyha avatar :-|
  xyha

  На идеи сме добри , ама на дела ...

 • 4
  sulio_parvi avatar :-P
  sulio_parvi

  Диалог след 20 г:
  - Да имаш някой брой на Капитал ?
  - К'во беше това? - Следва тихо озъртане - Ти луд ли си? Закриха го отдавна.
  - А от сайта нещо не остана ли?
  - Какъв сайт? Забраниха го за евтино промиване на мозъци... Ей, внимавай!
  - Споко имам разрешение за ползване на архиви със забранен или закрит достъп...
  - Хм, търси,никой не си спомня как изглежда и какво пише. Знаеше се само, че завърши трагично за издателя си, а после го обявиха за противодържавен и влезе в специалния архив и никой не е чувал за него повече.
  - А издателите му?
  - Главния изтля в панделата, а другите се споминаха при странни обстоятелства и болести. Май са прекалили с пропагандата и са ги урочасали.
  - Хм, а сега кой защитава десните доколкото ги има?
  - Който иска да им вземе парите - ама няма мераклии...

 • 5
  sapundzieva avatar :-|
  sapundzieva

  Е, дано България наистина намери своите социални иновации, защото все повече заприличваме на едно голямо гето цялата държава. Да си пожелаем една успешна Нова година, която да промени към добро съдбата на много българи. Бъдете здрави и щастливи! И по-добри!

 • 6
  anastas_kar avatar :-|
  anastas_kar

  Докато продължава закриването на индустриални предприятия ,вместо тяхното обновяване с модерни технологии на пазара на отворената ни икономика – както това стана преди 60 години в Япония, Южна Корея,Сингапур , Тайван .., ще си останем само с идеи .

 • 7
  izabell avatar :-|
  izabell

  Досега беше импулсивно каквото е времето,с много радости и разочарования,неспокойно.За следващите 20-години занем едно-ще бъде със вас,сигурно;)

 • 8
  glog avatar :-|
  glog

  До коментар [#3] от "xyha": ≪На идеи сме добри , ама на дела ...≫

  За съжаление, в тази статия и идеите не струват нито пукнат грош. Впрочем, то и идеи няма – има опит да се нарисува една едно невероятно, нереализируемо, но привлекателно бъдеще, без да е ясно при реализирането на какви идеи то може да бъде достигнато.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал