Ромите и престъпността: полицейска статистика и реалности

Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

В края на 90-те години и особено в периода 2000-2005 г. се наблюдава постепенен спад на престъпността, който може да бъде обяснен с няколко фактора. Намаляващата безработица, постепенното увеличаване на доходите на населението и икономическият растеж ограничават търсенето на приходи по престъпен начин. Развиващите се демографски и миграционни процеси през този период допринасят за намаляването на престъпността. Извършващите се главно под натиска на ЕС реформи в съдебната власт и правоохранителните органи водят до увеличаване на техния капацитет, в резултат на което през 2004 г. броят на осъдените лица е шест пъти по-голям, отколкото през 1993 г. Преките щети от уличната престъпност се оценяват на 200 млн. лв. или 0,6% от БВП. Проблемите, предизвикани от организираната престъпност и корупцията продължават да нанасят сериозни щети на българската икономика, които са много по-сериозни от щетите, причинени от уличните престъпления (само размерът на подкупите, дадени на държавни служители във връзка със спечелване на обществени поръчки се изчислява на 320 до 370 млн. лв.)

До 1990 г. темата за етническите малцинства и престъпността не е обект на открити дебати в нито една източноевропейска държава. България не е изключение от правилото, а политиците и управляващите в страната и досега заобикалят този въпрос поради страха от ескалиране на етническото напрежение. През по-голямата част от 90-те години на миналия век проблемите на расизма и дискриминацията се разглеждат единствено в светлината на защитата на човешките права, а малцинствата са смятани за жертва на погрешна държавна политика. Въпросът за предразсъдъците и нетолерантността на голяма част от обществото остава встрани и мнозинството от хората продължават да смята ромите за склонни към престъпления. В същото време медиите подхранват общественото мнение с новини за престъпления, извършени от роми, което потвърждава образа им на криминално проявена общност.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
16 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • Александър Долев
  • - 1
  • + 1

  Абе Тихомире, как да ти вярвам на изследването и "научния подход", като не знаеш кой е Александър и кой Красимир Каракачанов. За твое сведение Красимир Каракачанов е председател на ВМРО, а Александър Каракачанов за който пишеш е бивш кмет на София, и председател на Зелената партия, която не знам дали още съществува. Това е като да объркаш Беронов с Берон, Австрия с Австралия и Швеция със Швейцария. И нали знаеш една лъжичка катран разваля цяла каца с мед.

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  Александър Долев

  "Красноречие на стълбата" - Каракачанов и ВМРО не влязоха в парламента самостоятелно, както пише авторът с трима депутати, защото това теоретично е невъзможно (не биха имали 4% да прескочат бариерата), а с петима депутати в коалиция Български Народен Съюз заедно с БЗНС на Анастасия Мозер, която вкара 5 депутати и ССД на Стефан Софиянски с трима депутати. Тоест общо коалицията има 13 народни представители.
  Изобщо Безлов "изказал си се неподготвен". Така ли работите в ЦИД - неграмотно и некомпетентно. Ами и защо "Капитал" те е публикувал безкритично?

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  Росен Б.
  • + 1

  @ Александър Долев

  Поправено е. Благодаря.

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  Ал Франкен
  • + 1

  Капитал,

  Кефя ви се много. Поздравявам ви за материалите относно етнос и медии, точно това изследване е много на място. Много за радвам, че го публикувате. НО! В блоговете има много правописни грешки, много недомислици понякога - все неща от бързане. Дискредитирате се по този начин, а аз искам да си останете най-свестният седмичник, чиято дума тежи. Искам народът да се замисли върху това изследване, а не да се кефи да сочи на Тихомир грешно поставените запетайки и очебийните фактологически грешки.

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  Longanlon
  • + 1

  #4 - подкрепям!

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  Александър Долев
  • + 1

  Франкен, никой не се хваща за запетайките. И аз искам вестик "Капитал", който чета от 1993 г. да остане сериозен вестник. Но един главен експерт с претенции за научен подход би следвало от обща култура да знае кои депутати как се казват и в кои парламентарни групи са. Имаше плакати и телевизонни дебати по време на изборната кампания. Каракачанов в последните две седмици не е слязъл от телевизионния екран. "Капитал" пише за него и групата му през седмица.
  Да допуснем, че г-н Безлов не е експерт в политиката и държавното устройство и не разбира от избори, парламентарни групи, 4 % -тови бариери и метода Д,онт. Но като си позволява да коментира такива въпроси да бъде така любезен да отвори сайта на Народното събрание и да провери кой, кой е. Така направих и аз преди да си напиша коментара, макар, че от обща култура бях сигурен в писанието си. Все пак детайлно проверих в сайта на Парламента, за да не се изложа.
  Хайде сега ми отговори, как да не приема, че "експерта" Безлов щом в началото на изследването си е показал некомпетентност и ненаучен подход, като не е проверил очебийни факти, за които пък няма представа и от обща култура, ще е издържан в следващите си страници? Кое ми гарантира, обективността, точността и безпристрастността му? Още повече, че започва с клишетата за националистите и циганите набити ни в главите от разни жълти телевизии и вестници.
  Ами да и още един въпрос: къде точно Каракачанов и ВМРО или пък коалицията БНС се е изявила "с образа си на защитник на нацията от “ромската престъпност”, както пише Безлов?
  Това е амплоато на Волен Сидеров и "Атака". Но, хайде да не задълбочаваме спора.
  Изобщо "пред фактите и Боговете мълчат".
  В противен случай, ако от погрешни факти градим хипотези, това не е наука, а нещо друго...

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  Александър Долев

  На трето място, г-н Безлов не е прав и като твърди, че през юни 2005 г. Волен Сидеров основал партия "Атака" с която се явил на изборите. Той беше започнал регистрация на партията доста преди парламентарните избори, но съдът му я даде едва след изборите, когато вече бяха парламентарна сила. А Сидеров участва в изборите с коалиция от две други партии - "Защита" и още една никому неизвестна, която коалиция носеше името "Атака".

  Още една грешка - авторът пише че в "последните избори" броят на гласувалите за такива партии бил почти половин милион души. Ако той има предвид последните парламентарни избори през 2005 г. това не е вярно - там гласувалите са около 300 000. Ако пък има предвид балотажа на президентските избори това съвсем не е вярно, защото за "Атака" гласуваха над 650 000 души, а имаше и други националистически партии.
  То стана като брашнян чувал, тупаш го и той пуска...
  Е г-н Безлов, чакам с огромен интерес изследването, какво ли още ще открия там?

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  Ал Франкен

  Долев,

  Съгласна съм теб! Не съм те нападала, затова не се защитавай.

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  Петър Ванев - син
  • - 1
  • + 1

  След развихрилия се ураган в горните мнения е редно да има поне бележка от колектива,набрал това творение върху нечии компютър.
  Защото напълно потвърждавам искането "Капитал" да остане сериозен източник на информация,под формата на АНАЛИЗИ,а не на недообмислени,непроверени и празнословни твърдения.
  Относно целта на самото изследване,АКО това е изследване....
  Циганската (в тълковния речник "ром" е силна алкохолна напитка,а и самите цигани така се наричат!) престъпност,като обект на изследване,би следвало да се разглежда единствено и само през призмата на водената дълги години пасивна и толерантна политика,а не като отделно социално изследване.Циганите са етнос,който трябва да се третира като такъв,не да се приобщават изкуствено.В различни страни въпроса е решен,или поне се работи в тази насока - циганите имат сходни условия като коренните жители,и им се предоставя възможност да се доказват.Ако не - аргументиран и НЕетнически шут на пазара на труда.Пример Република Франция,където ако не ме лъжат спомените от преди няколко години,имат 3 /три/ думи за различните слоеве в циганското общество.
  "Циганската престъпност е слабо изследвано явление!"?!?!?!Това да не е Северното сияние?Това не е явление,а действителност.Г-н Безлов,излезте една нощ с патрул на 01 РПУ в "Христо Ботев",или на 05 РПУ в "Левски В",или на 03 РПУ във "Факултета",Виетнамскте,"Константин Величков" и Западен Парк,или на 09 РПУ в "Модерното",или на 02 РПУ в "Надежда","Орландови" или "Триъгълника".....Това не е явление.Това е факт.Смея да твърдя,че престъпността не е явление,а резултат.А резултат на такова уравнение не се анализира,а се анализират причините.Анализа на престъпността има кой да го прави - който го решава.Нека не се изземват функции от неможещи,с популистки цели.
  И ако някой ме оспори с аргумент,започващ с "На Запад....",просто да отиде там.И да спре да говори.Навсякъде има престъпност.И ако под "Навсякъде" има място,което не е включено,да се разбира и то.Начини на извършване;латентност;възраст,пол и етнос,както и машаби - това са детайли в полицейските бюлетини и анализи.А причините за циганската престъпност в България са толкова много,толкова широко известни,толкова коментирани,толкова коренящи се в създадения уникален социален модел в Република България,че явно автора от "Центъра..." е решил направо крайния резултат да анализира.
  Господин Безлов,отидете в преградията,говорете с няколко цигани - има изключително интелигентни хора от тях,но никой не се срамува,че е такъв.Защото имам някакво смътно щесто чувство,че ще пишете анализ на нещо,което не познавате....
  С най - добри чувства към екипа на "Капитал"!

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  Ал Франкен
  • + 1

  "Това не е явление, а действителност"... Предпочитам да чета Безлов. Той поне е наясно какво е изследване.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал