Ромите и престъпността: полицейска статистика и реалности - част 2

Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Надеждни данни, сочещи нивото на престъпността сред ромите, към момента липсват. Това, за което може да се съди по тях е, че броят на ромите, замесени в престъпления е прекомерно голям. Въпреки, че етнически данни са събирани и преди 1990 г., първите огласени данни за етническата принадлежност на криминално проявените лица са за самата 1990 г. (таблица 1). Резкият скок на броя на заподозрените роми между 1990 и 1991 г. съвпада със значителното нарастване на безработицата сред представителите на общността. В някои от РПУ-тата е регистрирано увеличаване на престъността сред ромското население, което е далеч над средните стойности за страната, напр. в Ботевград и Шумен, където покачването е съответно 15 и 12 пъти. След 1998 г. делът на регистрираните в полицията заподозрени роми постепенно спада, което може да се сметне за резултат на настъпилата в страната политическа и икономическа стабилизация, но в действителност причините вероятно са различни. При по-детайлен анализ този спад може да се отдаде на новите статистически методи, въведен в работата на МВР между 1997 и 1998 г. и същевременно намаляващия брой случаи, в които се регистрира етническия произход на заподозряното лице. Общо за страната броят на заподозрените роми през този период спада от 39 367 на 22 923, докато промяната при българите е далеч по-малка – от 69 000 до 63 000. Анализът на данните от отделните управления показа, че в 3-то РПУ, например регистрираните заподозрени от ромски произход от 1997 до 1998 г. са намалели от 829 на 552 души, докато българите са се увеличили от 857 на 1195. По същия начин, броят на заподозрените роми спада и в 9-то РПУ в София – от 485 на 281 лица между 2001 и 2002 г., а българите се увеличават от 1777 до 1904 души. Тъй като различията в броя на нарушенията при българите и ромите трудно може да се обяснят със социално-икономическите фактори, статистическите данни за намаляващия брой закононарушители от ромски произход вероятно са подвеждащи.

Картината, очертана от представените по-горе официални данни, особено за периода 1999–2004, премахва проблема за прекомерното участие на ромите в престъпна дейност. Тъй като извършителите на 70% от всички престъпления са във възрастовия диапазон между 15 и 30 години (независимо от етническата принадлежност), а ромите съставляват 15% от тази възрастова група, широко разпространената представа, че голяма част от ромите се занимават с престъпна дейност е всъщност силно преувеличена. Според тези данни ромите са само 18,9% от заподозрените лица, което е малко над очакваните стойности за групата. Дори като се вземат предвид промените в статистическия метод на полицията през 1997 г. и твърде спорадичното регистриране на етническата принадлежност на заподозрените, от наличните данни може да се заключи, че престъпността сред ромите е непропорционално висока. Броят на заподозрените на 100 000 души лица от български и ромски произход обикновено се различава драстично, като през 2004 г. тази разлика е била между 2,7 и 4,7 пъти в зависимост от това дали се приема, че общият брой на ромите и около 550 000 или се използва официално приетата цифра 370 000. Това разминаване не може да бъде обяснено с използването на етнически профили, тъй като в общи линии (включително и по отношение на проверките на МПС и пешеходци), пропорционалният дял на досега на роми и българи с полицията е еднакъв. И в този случай, обаче, трябва да се има предвид възрастовата структура на ромското население.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Баранов
  • - 1

  Доколкото тези данни са достоверни и представителни , авторът на изследването добива възможност да анализира и хода на войната , която немалка част от ромите , са принудени от обществото , да водят срещу него заради своето оцеляване... Трагичен парадокс ... И с просто око се вижда , че демокрацията е невъзможна като участие на несобственици...

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  Комитата

  Да се вижда приблизително еднакъв процент престъпност при роми и при българи при положение че живеят в коренно различни социално икономически условия не е нищо друго освен манипулация. Какво е съотношението например на затворниците роми и българи в затворите? Ако се окаже силно в полза на ромите, тогава какво да мислим за полицията и правосъдието - че там е пълно със закоравели расисти ли? Нека все пак изчакаме края на изследването

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  Gochoolu
  • - 1
  • + 1

  Smehotworna i izkrivena informacia! Ogromen procent ot krajbite v koito sa zameseni cigani, vuobshte ne se registrirat. I policiata ne gi tyrsi, zashtoto v edno selo ot 200 cigani, 180 sa zameseni v niakakwo prestyplenie.. ili go prikriwat.
  Borbata s ciganskata prestypnost e silno izkrivena i pochti bezmislena - grajdanite znaiat che nikoj ne gi zashtitava i prestypleniata de FAKTO RIADKO se OTCHITAT.
  Taka che towa izsledwane -

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  eye
  • - 1
  • + 1

  Какъв е приноса на това изследване, аз не виждам никакъв. Разбира се има почтено работещи - и тук и в чужбина цигански семейства, но повечето просто не желаят да са част от гражданско общество - не се интересуват от образование и законно препитание. Живот от помощи и престъпления, към друго нямат интерес, уважавани професии - джебчия, просяк, крадец на частно и обществено имущество, търговец на жени и деца, разрушител на природа и инфраструктура. Изследвайте колко от тях се придържат към такъв начин на живот, вместо да жонглирате с неясни и некоректни данни. Какъв процент от тях и от българите се издържат с помощи и престъпления, и какъв процент от циганите полагат усилия в посока образование и законно препитание. То всъщност на всички ни е ясно...

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  none

  Аз не успях в крайна сметка да разбера последната таблица.
  Очевидно таблицата е направена, така че да категоризира различни видове пресъпления в съответната етническа група. Следователно ако се приеме, че таблицата разделя общия брой на престъпленията на категории и подкатегрии то
  следва сборовете от процентите вертикално във всяка от колоните събрани заедно да не надвишава числото 100 !?
  За пример какво значи да имаме 80.48% + 50.69%=131.17% общо Престъпления против собствеността !?
  Или пък това, че общо от всички престъпления българите са извършили 150.14% !? Ако някой я разбира тази таблица по-добре нека ми обясни, моля.

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-P
  Багатур багаин

  Анонимен не събирай числата в последната таблица по вертикала, а по хоризонтала. Получава се процент по-малък от сто, нали? Ще питаш, къде са останалите проценти? Ам там извършителите са други - евреи, арменци, турци, руснаци и т.н
  Сега разбра ли?

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  d0b

  Не гледаш добре. По хоризонтал: Престъпления против собствеността: 80.48%50.69% . Далеч, далеч над 100%. Тая таблица наистина нещо не наред.

  Някой каза, че от това изследване не виждал полза. Това, което това изследване показва е още едно нещо, което съвсем не ни е наред. Ще се оправим, ама друг път.

  Нередност?
 • 8
  milena_tiner avatar :-|
  milena_tiner

  tova koeto me interesuva men i ne e otrazeno v statistikata e kakuv procent ot ciganskoto naselenie ot samoto cigansko naselenie e kriminalno projaveno. Tova mi se struva po-spravedliva statistika tui kato samo procent of obshototo naselenie e losha statistika. Vse pak ciganite sa okolo 7-8% ot cialoto naselenie na Bulgaria, pone za sega ima poveche Bulgari.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал