Ромите и престъпността: полицейска статистика и реалности - част 4

Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Преходът на България към пазарна икономика и ниските доходи на населението предопределят наличието на значителна сенчеста икономическа зона, която по някои оценки представлява около 27–35% от БВП. Функционирането на редица сиви пазари зависи в огромна степен от наличието на неквалифицирана и евтина работна ръка, а в много случаи и от престъпната дейност. Това се забелязва най-силно в две пазарни ниши – събирането на скрап и дърводобива. Те бяха посочени като най-сериозните проблемни области във всички полицейски управления, където бяха проведени интервюта.

Събирането на метални отпадъци представлява мрежа от големи фирми, търгуващи със скрап, които са собственост на българи или етнически турци. Те се ползват с протекцията на политици от висшите етажи на законодателната и изпълнителната власт. Скрапът се събира най-вече чрез пунктовете за вторични суровини, много от които се намират във или около ромски квартали. В много случаи събирането или кражбата на скрап се извършва от бедните роми от махалата под ръководството на местния ромски лидер. Пунктовете изкупуват металите, независимо дали те са крадени или не. Скрапът се събира по множество начини – от ровене в боклукчийските кофи, през кражби на огради на частни домове, електрически кабели, машини от неохранявани производствени цехове, до организирани обири на товарни влакове, в които участват големи групи роми. Този бизнес практически не се контролира от никакъв държавен орган. Пунктовете за вторични суровини рядко биват санкционирани или заобикалят санкциите на контролните органи и полицията чрез подкупи или политически протекции. Затова в много случаи на полицията и жандармерията не им остава друго, освен да се занимават с крадците – дребни риби в бизнеса със скрап, който се контролира от българи, но създава търсене, което поощрява кражбите и престъпността сред ромите.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Pierrot
  • + 1

  Сивата икономика като явление е невъзможност от страна на държавният апарат да впрегне добиваем ресурс и работна ръка в организиран трудов процес.И,да,запознат съм с редицата макро - и микроикономически,както и социални обосновки за скритата икономика - те са сходни с тези за латентната престъпност например. И навсякъде стои като паметник липсата на идеи как да се свие ефекта от това явление,защото не знам колко са страните без него.
  Труда на господин Безлов доби изчистен вид, след малко спорното начало.Поздравления!

  Нередност?
 • 2
  gyt10 avatar :-|
  gyt10

  не сте прави за тва ,че ромите,крадът дърво,само за фирмите,в по-голямата си част те го правят за собствена изгода

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал