Ромите и престъпността: полицейска статистика и реалности - част 5

Такива къщи, собственост на семейства, оглавяващи джебчийски мрежи, не са типични в ромската махала в град Левски
Такива къщи, собственост на семейства, оглавяващи джебчийски мрежи, не са типични в ромската махала в град Левски
Такива къщи, собственост на семейства, оглавяващи джебчийски мрежи, не са типични в ромската махала в град Левски
Такива къщи, собственост на семейства, оглавяващи джебчийски мрежи, не са типични в ромската махала в град Левски
Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Една от основните разлики между престъпността сред българите и ромската престъпност е ключовата роля, която играе семейството като среда, насърчаваща участието както в улична, така и в организирана престъпна дейност. При ромите подтикът към незаконни прояви от страна на семейството или на клана, към който то принадлежи започва още от най-ранна детска възраст. Клановете/семейството често поощряват, посредничат или пряко организират участието на ромите в сивата икономика. Освен че контролират предлагането на незаконна работна ръка, ромските фамилии понякога са основна организационна единица в множество криминални дейности, включително и сериозна организирана престъпност. Семейният криминален бизнес на ромите обхваща най-разнообразни дейности от кражби на домашни животни, през джебчийски мрежи, незаконна сеч, кражба на метални отпадъци, лихварство, сводничество и контрабанда на стоки, цигари или антики.

Емблематичен в това отношение е кланът Зрънкови. Добра илюстрация са и схемите за незаконна сеч и търговията с дървен материал в градовете Самоков и Ихтиман, контролирани от три ромски клана. Клановете се ползват с протекцията на местнитевласти и често прибягват до насилие, за да си осигурят послушанието на ромското население, което участва в ръководената от тях дейност.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-(
  Същият онзи
  • - 1

  Перверзията се състои в това, че цигани - а това са странстващи катунари, хора с волни души и никаква култура - днес стават обект на вниманието на обществото, приютило ги и получило в отговор шамар. Тоест, шамарите ги ядем ние - българите. Техните домакини на тази земя. Нека оставим настрана дребните цигани, изпълнителите на нечия престъпна воля, и видим кои ги управляват. Ами управляват ги едри шарлатани - най-наглите, най-агресивните, бруталните и безочливите. Най-нахалните, ако съдим по изявлението на един от тях - вулгарен джебчия - "кой за какво е учил". Така е - учили са ги още от прохождането им да отнемат чужд овеществен труд без наказание за това, и те са щастливи. Могат да крадат на воля, като се отчитат по стълбицата - от пристава до депутата. Остава и за тях - част от нашите усилия, труд, разходи отиват за потребителски, просташки цели - пиене, курви, коли, кичов разкош. Нашата реколта, нашите вещи, нашата покъщнина, нашите домове по селата - това става тяхно по силата на общонационалния криминален заговор против нацията. На какво основание?! Нали частната собственост е свята и неприкосновена? Къде е тук капитализма? Къде е демокрацията? Как може индивиди, доброволно скъсали с цивилизацията, но смучещи от соковете й, да живеят без проблеми - да не плащат ток, билети, глоби, да не спазват законите и изискванията, вторачени само в чуждите портмонета, да претендират за някаква особено отношение към себе си?!
  За нас те са интегрална, съществена, част от криминалния свят, от враждебния ни перверзен и нежелан образ на онова, което наричаме условно съвременна държава, те са ясно оформил се и дефинирал себе си континтгент от антибългари, друга нация, друг свят - примитивен и отблъскващ ни, и не следва да кълчим по живковски обективните закони на живота, за да се заблуждаваме, че са ни близки, родни или необходими.
  Ако те - циганите - устискат да учат до 11 клас, ако дотогава не са регистрирани за грабежи и айдуклък, ако се научат да не трошат и задигат всички, що е метал и жица, ако третират държавата си като своя, а не завоювана територия, ако се поддържат чисти, не се държат като невменяеми, ако спрат със шарлатаниите, в т.ч. и политическите, ако не се турчеят или индианизират, ако спрат с безконтролното си заешко плодене, даващи живот на обречени, нещастни, некачествени индивиди без човешко бъдеще, ако спрат да изсичат горите ни, ако направят още хиляди неща, приближаващи ги минимално до европейската цивилизация - тогава можем да отворим нова страница и отговорим на изискванията на ЕС. При условие, че дадат средства за този процес. Ефективни, контролирани и резултатни средства. Вие вярвате ли в това?

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  no problem

  Сигурно нещата са така. Предвид обединяването ни с Европа-та и падането на границите си мисля, че най-после хилядите правозащитници от същата тази Европа ще имат идеалния шанс да защитават правата на шудрите в собствените си страни. А те отчасти вече са там, предвид много по-добрия жизнен стандарт за разлика от този в опосканата България. Така че стискам палци на западните европейци и им желая весело прекарване с новите им мургави съграждане!

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  апрол

  Интересното е,защо при Т.Живков нямаше такъв развит криминален семеен бизнес.?А както се вижда от статият ,циганите са отново на най ниското стъпало в криминалният бизнес,както и в социлният живот в страната.Колко процента от циганите работят и живеят като българите,а тази статия слага всички цигани под един знаменател.Народ който е бил по голяма част от съществуването си малцинство,тъй да се отнася към малцинствата в България. А представяте ли си ,ако една седмица всичка малцинства(без исключение) няма да излязат на работа ,как ще се блокира живота в София и колко загуби и недоволство ще донесе. P.S. А Вальо топлото не е крал от нашите .............! Закон трябва да има и да е един за всички ,без националност,раса и вероисповедание. Капитализма не е съвершенство,а демокрацията не идеалната форма,но няма друга по добра на даният етап.

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  maria
  • + 1

  какво толкова ви интересува ромскиа живот оправете вашиа малоумници такива ....

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал