Ромите и престъпността: полицейска статистика и реалности - част 6

Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

След 2000 г. престъпленията срещу собствеността спадат, но изблиците на насилие, в които участват лица от ромски произход остават в центъра на медийно внимание. Една от възможните причини е продължаващото маргинализиране и криминализиране на определени групи от ромското население. Това важи най-вече за гетата в големите градове, където поради голямата концентрация на необразовани или слабо образовани безработни младежи под 25-годишна възраст и високата степен на насилие и злоупотреба с алкохол и наркотици, нивото на рецидивизма забележимо нараства. През пролетта на 2005 г. случаите на насилие зачестиха. При няколко от сблъсъците между големи групи роми и граждани от български произход дори се стигна до убийства и тежки наранявания. При тези инциденти става дума за колективно насилие, за разлика от по-обичайните случаи на изнасилвания и обири, при които извършителите също твърде често са лица от ромски произход. Една от типичните ситуации, при които ромите прибягват до колективно насилие е опитът за предотвратяване на незаконната сеч. Когато служителите на реда се намесят, ромите се събират на големи групи и ги нападат. Налице са множество инциденти, при които десетки, дори стотици роми се организират, за да отмъстят за действията на полицията, които те възприемат като несправедливост.

Най-голямо медийно внимание през 2005 г. привлякоха случаите на сблъсъци между големи групи роми и отделни български граждани. Създаде се впечатлението, че именно медийния интерес тези случаи послужиха като пример за подражание и на други места в страната, тъй като действително боят на подобни случаи през 2005 г. бе необичайно голям. В отговор на това полицията предприе мерки, включително и множество проверки, с цел да открие подстрекателите на насилието. В резултат на множеството публични протести и искания за по-строги мерки спрямо ромите, бе засилено полицейското присъствие в ромските квартали, в които вече бяха налице такива конфликти.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-(
  Румен Донев
  • - 1
  • + 1

  Много лошо е, че в станите от Евросъюза се подвизават циганите с Български паспорт и резилят страната и нацията ни с джепчийства, измами, далавери, продажба на бебета, органи и какви ли не още гнусотии. Лошо е, че дипломатите ни не дават обяснение и по- голяма светлина върху тези проблеми по медиите на Европейските държави, а оставят да се изгражда мнение у средностатистическия европеец за България, като страна населена само с цигани и арогантни бандити.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал