ВАС върна Делян Пеевски в следствието

Вчера висшите магистрати уважиха жалбата на бившия зам. министър в Министерството за държавна политика при бедствия и аварии и бивш следовател Делян Пеевски. Той обжалва решението на ВСС от пролетта, с което му бе отказано да бъде възстановен на работа в следствието. Пеевски, който е син на бившата шефка на спортния тотализатор Ирена Кръстева, бе уволнен като зам. министър след грандиозния скандал разтърсил висшите етажи на изпълнителната и съдебната власт тази пролет. Мотивът на Сергей Станишев тогава бе, че Пеевски не притежава необходимите морални качества да бъде зам.-министър.

Тогава, изпълнителният директор на "Булгартабак" Христо Лачев каза, че Пеевски го е принуждавал да сключва договори с фирми близки до ДПС (от която квота е самият Пеевски).

Преди да започне работа изпълнителната власт, Делян Пеевски работеше като следовател в икономическия отдел на Столичната следствена служба (ССлС). Той бе назначен там по настояване на вече бившия шеф на следствието Ангел Александров, който е близък приятел, както на Пеевски, така и на лидера на ДПС Ахмед Доган. По закон постът на един магистрат се запазва в случай, че той влезе в състава на Министерски съвет. За това и Пеевски поиска да бъде възстановен на работа. ВСС отказа с мотив, че щом някой няма морал да бъде зам.-министър, то той няма морал да бъде магистрат.

Според ВАС обаче: "законът не поставя като изискване при възстановяване на освободените от длъжност заместник-министри в съдебната система да бъдат разглеждани техните морални качества."

Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


15 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  victor troska
 • 2
  Avatar :-|
  Raz Dva Tri

  Браво, браво! В БГ с работа далеч се стига!
  Млади българи, бъдете добри профисионалисти и ще станете следователи, зам. министри пък и министри!!! Връзки, пари и далавери не ви трябват за да успеете. Само работа!!!

 • 3
  Avatar :-|
  НК

  Само мутрата на тоя да му погледнеш - и не е трудно да се досетиш за какви морални качества става дума. Колко ли майки е разплакал?

 • 4
  Avatar :-|
  axa

  Нямам думи!

 • 6
  Avatar :-|
  keen

  Никаква мутра не е. Просто най-обикновен простак за параван на ДПС :)
  Между другото, от в-к "Сега" усетиха миризмата на мухъл около тая тиква още преди повече от две години:

  http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2012&sectionid=5&id=0001101

 • 7
  Avatar :-|
  Gorskia

  а какво ще кажете за ВАС и неговите компетентни и независими действащи само по вътрешно убеждение съдии. Има само едно решение - Велико народно събрание и промяна на съдебната система с повишаване отговорността на съдиите за техните решения. Защото сега какво - три инстанции решават едно отива после делото в съда за правата на човека и после всички ние с вас плащаме санкциите за неефективният и порочен съдебен процес у нас.

 • 10
  Avatar :-|
  nedorazbral?!

  За какво е цялата тая пара от форумците не мога да разбера. Законите са затова за да се спазва каквото е написано в тях. Ако пише, че при възстановяване на работа трябва да се разглеждат мораните му качества, добре, ама то не пише. Пише, че трябва да бъде възстановен. С това проблемът отново се връща при следствената служба, която, оказва се сама не познава законите ... Айде малко да си понапънат мозъците, че да го разкарат законно оттам. Например да ДОКАЖАТ, че е корумпиран - ей тогава много ще ме зарадват, ама не го вярвам ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал