Време е да си смените чипа...
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Време е да си смените чипа...

Министър Николай Василев и неработещите тоалетни<br />

Време е да си смените чипа...

8020 прочитания

Министър Николай Василев и неработещите тоалетни<br />

© Надежда Чипева


За начало - на "Калотина" няма нито едно гише, нито единен фиш. Има цифром и словом шест гишета, които трябва да бъдат обиколени в строго определена последователност с usb флаш памет, която по местному се нарича "чип" (вероятно в чест на председателят на НДСВ Симеон Сакскобуррготски и призива му за смяна на чипа) и се връчва на всеки, решил да влезе в България.

Едно отклонение - на всичките гишета има залепен стикер с емблемата на на Министерство на държавната администрация и административната реформа - МДААР ("С лице към хората ") и култовото информационно предупреждение "Тук не се извършват плащания", преведено на четири езика (сред които и версия на френски с леко изменен смисъл - "Плащането не става тук").

Та, след като ви бъде връчен чипът на първото гише, не получавате никакви обяснения за какво може да служи той и какво трябва да се прави с него

(първоначално реших, че има записана туристическа информация за България или просто граничарят иска да му кача музика). На следващото гише (гранична полиция) обаче поискаха чипа отново, заедно с паспортите ни. В третото гише група митничари обсъждаха нещо разпалено и хич не им беше до чипове, паспорти или митнически проверки - те с жест с ръка показах пътя към следващото, четвърто по ред гише (където се заплащат пътните такси). Там се оказа, че има проблем - чипът е блокирал и не понася записване. Инструкцията беше да се върна пеша до предишната будка и да обясня, че чипът не работи.

От там обаче бях препратен на предишното гише, но от там ми казаха, че трябва да се върна в началото (почти в Сърбия). Държа да отбележа, че между всичките тези гишета има около 150 метра разстояние, които се минават пеша. Граничарят ме успокои и ми каза да тръгвам смело, а той щял да се обади на колегите.

След като се върнах в началото и ми беше връчен нов чип (като първо трябваше да отговоря на уточняващи въпроси за това какъв е номерът на колата ми, каква марка и модел е) тръгнах за втори опит.

Граничарят (който вече ме очакваше) ме посрещна с въпроса: "Ей, нали носиш паспортите." За щастие документите бяха в задния ми джоб и така успях да мина на следващото ниво. При митничарите от будка номер три въобще и не се отбих. Този път проблем на пътните такси нямаше и най-накрая стигнах последните две гишета, които всъщност са разположени в един и същи фургон. Първото е нещо като мини-клон на Сибанк. Оттам взеха чипа и го върнаха след секунди с молба да го дам на човека от съседното прозорче. Там вече не искаха нищо.

Беше мой ред за въпроси. Когато попитах за тоалетна ми казаха, че такава няма и ме посъветваха да отида "да се помоля" в ресторанта след границата. Всъщност тоалетна на "Калотина" няма от шест години. Въпреки показните посещения на премиери, министри и областни управители.

За сметка на това обаче съвсем скоро на "Калотина" Николай Василев (министър на държавната администрация и административната реформа и отговорник за всички гранични пунктове) най-вероятно ще открие 42-метрови пилони с българското знаме на тях.

Въобще не разбрах защо информацията от единния фиш (както е административното име на чипа) не се прехвърля чрез мрежа от компютър на компютър. Представих си обаче, че най-вероятно на границата има специално назначен човек, който на равни интервали от време събира чиповете от най-горното гише и ги връща до първото.

Истината обаче е, че тази система е гордост на Николай Василев, който между другото отговаря и за изграждането на електронното правителство.

Равносметката е, че влизането в България отне общо толкова време, колкото влизането и излизането от Италия, Словения, Хърватска и Сърбия взети заедно. На нито една от тази граници не се наложи да излизам от автомобила си. Никъде не ми говореха на ти и на всичките имаше тоалетна. Е вярно - не даваха чип.

За начало - на "Калотина" няма нито едно гише, нито единен фиш. Има цифром и словом шест гишета, които трябва да бъдат обиколени в строго определена последователност с usb флаш памет, която по местному се нарича "чип" (вероятно в чест на председателят на НДСВ Симеон Сакскобуррготски и призива му за смяна на чипа) и се връчва на всеки, решил да влезе в България.

Едно отклонение - на всичките гишета има залепен стикер с емблемата на на Министерство на държавната администрация и административната реформа - МДААР ("С лице към хората ") и култовото информационно предупреждение "Тук не се извършват плащания", преведено на четири езика (сред които и версия на френски с леко изменен смисъл - "Плащането не става тук").


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

21 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  ех мечти, ех идеали

  Мечтите и идеалите от клипа с ватмана седнишев не предвиждат лесен живот за народонаселението и за смелчаците, престарашили се да навлязат на територията, наречена Б-я. Това обяснява глупостите по границата и липсата на тоалетни. Каквито идеалите, такава страната.

 • 2
  Avatar :-|
  Предложение

  за ново лого на страната - тоалетната на Чорни
  Нека не се заблуждаваме, оправия няма да има който и да седне
  в стола на властта
  Докато на българина не му допречи че те премятат от гише на гише, вместо да си свършат работата
  докато дори в посолствата, като това в Копенхаген, стъпваш в лайна в тоалетната
  е абсолютно все тая има ли избори или просто си продължава автопилота към Москва

 • 3
  Avatar :-|
  Vanko

  Минах преди няколко месеца и тоалетната си работеше.

 • 4
  llilianov avatar :-|
  llilianov

  Ако сега държавата тъне в боклук и мизерия още от Калотина ,си представете какво ще стане ако Б.Б. поеме управлението...

 • 5
  the_european avatar :-|
  the_european

  Няма как да си сменят чипа, Росене, ние трябва тях да сменим - барабар с чиповете им. Иначе по делата няма как да ги сбъркаш - веднага се усеща за чия гордост става дума - дали за Малкия Мук, Майор Етем или някой друг виден представител на НЕелектронното ни правителство.

 • 6
  Avatar :-(
  Toto

  Браво за материала! Преди по малко от месец се връщах с кола от Чехия през Словакия, Унгария и Сърбия. На нито една от границите нямаше такъв абсурд! Защо не могат да си свържат компютрите в мрежа, да пуснат един кабел, че да не се излагаме повече с тези флашки?! И после, да минаваш през 6 пункта??? Защо??? Да не би пиле да прехвръкне! Или някоя напредничава идея от Европа да премине! На всеки пункт по двама митничаря. ЗАЩО??? Това са минимум 12 души, при за сравнение двама-трима митничари на всяка друга граница през която преминахме! И изведнъж малкият, виещ се, зле изглеждащ пътец който ни въведе в Родината. Чак ми се доплака... стана ми мъчно за страната, която обичам и това,че винаги сме си патили от дребните душици които битуват във властта. И какво е впечатлението на чужденците?! Че ние сме все още зад желязната завеса, която собствените ни политици са спуснали между нас и развития свят. Защото власт имащите обаче са с широко отворени обятия към Русия, но все пак да не забравяме, това е западната граница...ВНИМАНИЕ ОПАСНОСТ!!! Комунизмът се е сраснал толкова много с умовете на тези в правителството, че няма на къде повече... Но, все пак оставам оптимист, че тази толкова порочна наша система ще рухне и ще можем да се чувстваме достойни граждани на Европа.

 • 7
  Avatar :-|
  Ivan

  Чипът на Сакскобурготски отдавна е за смяна, дори не зная дали съществува такъв.
  Също и на тези, които гласуваха за него.

 • 8
  Avatar :-|
  АЛИ БАБА

  ОТ РАЗКАРВАНЕ ПО МЕДИИ И "СТАНИ БОГАТ" (КЪДЕТО С ПОДСКАЗВАНИЯ ОТ НИКИ КЪНЧЕВ, ЖОКЕРИ И ДРУГИ ИШИРЕТИ ЕДВАМ СЪБРА 5 БОНА), НИКИ ВАСИЛЕВ - СИН НА КОМУНИСТИЧЕСКИ САТРАП, НЯМА ВРЕМЕ ДА ПРИВЕДЕ В НОРМАЛЕН ВИД КПП-ТАТА - ЛИЦЕТО НА БЪЛГАРИЯ ПРЕД СВЕТА.

 • 9
  Avatar :-(
  шуменско пиво

  Чакайте бе хора, аз минавам през тая граница всяко лято от доста години. Че е пълна скръб... знаем го. Че е мръсно и гадно - също. Че се плащат някакви "незнайно за какво" такси - още повече. Че стават ужасни задръствания, особено ако умериш времето когато минава турската сган - господ да ти е на помощ, защото от граничните не чакайте нищо! И насам и натам! Но досега поне такива дивотии нямаше! Сега и това ли ме чака? Ако още някой знае, моля да разкаже, та поне да си хващам пътя отгоре - през Унгария и Румъния.

 • 10
  Avatar :-|
  U2H2

  Ходих на ски в Италия през януари. Минах през границите на Сърбия, Хърватска, Словения, Австрия и Италия по два пъти. НИКЪДЕ НЯМАШЕ ТАКАВА ПРОСТОТИЯ!!!! Показваш паспорта и най-много да те питат, дали носиш нещо за деклариране.
  МРЪСНИЦИ САМО ПАРИ ИСКАТ! ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА СЕ ЗАКРИЕ! ТЯ НЕ СЛУЖИ САМО ЗА КОРУПЦИОННИ СХЕМИ!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK