И нека най-добрият Оракъл спечели

За обвития с мистерии флирт на държавата с Майкрософт сме писали многократно. Преди около две години и половина, Николай Василев обяви конкурс за "доставката на софтуерни продукти на Майкрософт." Той естествено беше спечелен от Майкрософт.

Явно идеята на Николай Василев за търг с подобно условие се е наложила като практика в МДААР, защото в петък по никое време (след редакционното приключване на всекидневниците и седмичниците) от пресцентъра на министерството обявиха началото на обществена поръчка с предмет „Доставка на лицензи за софтуерни продукти на производителя Oracle и тяхната инсталация, конфигурация и интеграция в изградената в МДДАР инфраструктура”.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


28 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  хех

  Явно е изключително сложно да обясниш на един министър че Уиндоус-а не е равнозначно на компютър и че след Интернет не винаги се пише Експлорър. На негово място бих си уволнил ИТ консултантите.

 • 2
  ivan_tatarski avatar :-|
  Ivan Tatarski

  Да, ама как да му обясниш, че не е хубаво да са облагодетелства лично от Майкрософт или Оракъл. Освен това, човека сигурно мисли за бъдещето си. След няколко месеца вероятно вече няма да е министър и току виж започнал работа при някой от тези, които са се облагодетелствали благодарение на него или пък ще се отдаде на заслужена дълга яхтена ваканция.

 • 3
  Avatar :-|
  Любо

  Н. Василев съвсем не е толкова глупав за да не знае, че сделките които прави с Майкрософт са на ръба на законността. Това му се казва публично от доста време, но той си прави оглушки. Ако наистина мислеше за бъдещето си, би трябвало да се опита името му да не се споменава повече в такъв контекст. Не му пожелавам да приключи в затвора, но е много вероятно скоро да си има неприятности. Зависи от изборите.

 • 4
  Avatar :-|
  DBA

  В две от фирмите имат проблеми, ама огромни проблеми с качествени DBA, постоянно се оплакват, поне 3-ма(знам със сигурност) заминаха за Германия, защото им писна да работят на ненормирано работно време! Инч Хай като възлага нещо толкова сложно за материала, мисли кой ще го поддържа и използва или нищо да имат ще им дадат и едно копие и за вкъщи!

 • 5
  Avatar :-|
  Сашо

  Не е лесно да се разбере, особено ако работиш в Капитал, че разликите между Оракъл и DB2 (например) не са като между Опел и Тойота. И ако си инвестирал в продукти,разработка, персонал и т.н. за една технология, не можеш да я сменяш ей-така, 'щото лицензите за MySQL били без пари..

  А и търга за "доставката на софтуерни продукти на Майкрософт" го спечели цАПК Прогрес, а не Майкрософт, май?

 • 6
  Avatar :-P
  Росен Карпузов

  Г-н министъра пак ли ще ни събира, за да правя сравнение между автомобилите и електроцентралите вместо да обясни как следващата поръчка ще е независима от производителя и доставчика на софтуер?! Поне не може да се отрече, че хапване и пийване (безалкохолно) имаще на тези сбирки.

  Наздраве!

 • 7
  Avatar :-|
  Росен Карпузов

  За Сашо:

  Аз не работя в Капитал, но знам когато се прави разработка как се планира. Може да бъде реализирана и с MS SQL и с каквото пожелаеш. Света наистина не се свършва само с MySQL и на FOSS пазара всъщност, там също има множество от добри СУБД, включително и MySQL. Въпроса е, че когато разработваш нещо си правиш сметката кое ти излиза най-изгодно. Тази сметка и г-н Василев прави и аз съм сигурен в това!

  Когато търгът спечели ЦАПК Прогрес (отново) кой спечели?! Само и единствено ЦАПК ли? и кой продукт те продадоха?! GNU/Linux и OpenOffice.org ли?! или май беше на Майкрософт продуктите?!

 • 8
  Avatar :-|
  Николай

  Нито майкрософт нито Оракъл продават директно, така че статията ви е супер безсмислена!!!

 • 9
  Avatar :-|
  Ехо Карпузов

  Дано гусин министърът има техническа обосновка, защо не може да ползва друга база данни. Оракъл, разбира се е отличен продукт. Проблемът е, че сега дилърите могат да одерат каквато цена искат, щото конкурентите от АйБиЕм и Майкрософт отпадат още на старта. Добре дошли в БГ :-)

  Таза (потенциално огромна) разлика в цената трябва да се оправдае от техническата обосновка + работни седмици работа - подписана, прошнурована и пронумерована. Съгласен съм, ако има стара инфраструктура и АДАПТИРАНЕТО/ИНТЕГРИРАНЕТ Й СТРУВА ПОВЕЧЕ, ок.

  Но тази феодална зависимост към продуктите на един производител е НЕНОРМАЛНА в 2009г особено за базите данни. Дори Майкрософт не е панацея, особено при сървърите от дълги години. Вече 10-15 години софтуерът се проектира да е независим от БД (едно от първите изисквания на всеки клиент), а старите системи вече знаем да ги адаптираме, дори тези на ... Кобол!

  Внимание - тук изобщо не говорим за свободен софтуер! Такова животно в държавната администрация е илюзорно да се въведе на този етап и в България.

  Така че, г-н министре - когато дилърът отсече цената ще чакаме да оправдаете разликата с офертите на АйБиЕм и Майкрософт по някакъв начин. Аре, действайте, че до избоите време не остана :-))



 • 10
  Avatar :-|
  Някой

  Цитат: "Преди около две години и половина, Николай Василев обяви конкурс за "доставката на софтуерни продукти на Майкрософт." Той естествено беше спечелен от Майкрософт." - проблемът беше, че всъщност _естествено_ не беше спечелен от Майкрософт, а от някаква местна фирма, която незнайно как е предложила по-изгодна цена от Майкрософт-България. Ако ставаше дума за 50-100 бройки е възможно да се получи такава аномалия, но за хиляди бройки фирмата производител да не може да ти даде по-добра цена от някакъв дистрибутор...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал