Електронно пасуване
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Електронно пасуване

Дневник

Електронно пасуване

5493 прочитания

Дневник

© Дневник


- Интересно, тази система за поръчките още не е пусната официално, преди колко време я правихте – отговорих с искрено учудване.

- В края на 2000 година бяхме почти готови. Изцяло на линукс и с уеб базирани приложения. Разработката струваше към 300000 евро. После, дойде друго правителство и нов министър с връзки в Майкрософт. Анулираха всичко и почнаха да разработват наново в уиндоуз среда – разясни той.

Обсъдихме колко милиона са дадени на Майкрософт само за лицензи, отделно забавянето с четири години, непрозрачността и замазването на корупционни практики. След това темата се пренесе на електронното гласуване.

"Категорично съм против!" - гръмогласният професор по право едва не се задави с виното от възмущение. Като видя стреснатите ни погледи пред такова "дисидентско" изказване (все пак сме общност на отворения код), той омекна и мина на педагогически лад: "- Един от стълбовете на демокрацията е свободният избор. А за да е свободен, той трябва да е таен. Затова има тъмни стаички, в които човек до последно може да реши и да гласува друго. Как ще гарантирате тази тайна при електронно гласуване?" " - Да, но свободният избор предполага свободен човек" -репликирах аз. "Кой свободен човек би се съгласил да му надничат през рамото, докато гласува? Вие нали се оглеждате на банкомат и сам пазите тайната на пин кода си?" Оттук-нататък спорът се развихри не на шега...

Оттогава няколко пъти участвам във форумни дебати за електронно гласуване, чийто привърженик съм въпреки професорския аргумент. Не пропускам, обаче, да го изтъкна и всеки път отбелязвам, че неговата правна издържаност не вдъхновява опонентите. Те се хващат за съвсем други неща, които в сравнение с аргумента за тайната на вота изглеждат несериозни:

- "Народът няма компютри и достъп до интернет." - Ех този "народ", все трябва някой да мисли вместо него. А дали така са мислили, когато са въвеждали номера на бърза помощ, при положение, че голяма част от "народа" е нямал телефон ? Впрочем, напоследък "народът" се изхитри, накупи си компютри и се включва масово в Мрежата.

- "Хакери ще манипулират вота" - Борбата с хакерите е сериозна работа и изисква надеждна система за сигурност. Което се и прави. Системите за електронно гласуване се прилагат в много страни и досега няма прецедент със сериозен хакерски пробив, довел до масово изкривяване на вота.

- "ДПС ще си вдигнат още повече резултата, защото ще им се улесни работата" - Не, няма да им се улесни работата, защото за да си получи паролите всяка електорална единица трябва да иде до пощата и да вземе препоръчано писмо. По-лесно е да закараш електората до урната в деня на избори, нали?

- "Ами то хубаво, ама пак в последния момент решаваме и няма да има време да го въведем" - Така ли? А откъде знаете колко време е нужно? Някакви разчети имате ли? Защо не послушате специалистите от ГРАО, които твърдят, че имат готовност?

Любопитно са протекли дебатите върху предложението за електронно гласуване в Комисията по изборното законодателство. Самото влизане на предложенията за обсъждане е вече прогрес, защото първият законопроект е депозиран през 2004 г., вторият през 2005. Оттогава, до третото, подобрено и допълнено предложение на същия текст, изработен от проф. Михаил Константинов и внесен от групата на ОДС на 6-ти март сме свидетели на пълно пасуване на законодателя.

Преди няколко месеца депутатът от Атака Павел Шопов предизвика бурен смях по време на обсъждането на законопроекта за качване на Държавен Вестник в интернет. Той обвини Мартин Димитров в лобиране за интернет и даже го призова "да декларирате връзка с хората в България, които са носители на Интернет, които са субектите на Интернет."

Миналият петък при обсъждането на предложението за електронно гласуване, представителите на БСП предпочетоха да пасуват и се въздържаха. Същото направи ДПС и така предложението беше отхвърлено. Вероятно не са гласували против, за да не им се наложи да обясняват после защо са против "носителите" и "субектите" на електронното гласуване, каквито вероятно са и техните деца.

Друг знак за еволюция на мисленето в тази област е изказването на министър Василев, че "българинът е узрял за електронно гласуване". Но хайде да не е сега, на тези избори, а на следващите, предлага жълтата партия.

Вероятно и Майкрософт е "узрял" с нужния софтуер, за да ни го продаде? И през лелеяния следващ мандат, който тристранната коалиция се гласи да спечели с купените гласове на бумажно гласуващите, Николай Василев ще внедри ударно за 4 години система за електронно гласуване, която може да се направи за един месец срещу 300000 евро? Цитирам тази цифра, защото толкова струва (при най-разбойнически цени) инфраструктурата, която е нужна за да обработи гласоподаването в нашата малка република.

* Атанас Чобанов е журналист, издател на вестник "Парижки вести", научен сътрудник в CNRS и кандидат за независим евродепутат.

- Интересно, тази система за поръчките още не е пусната официално, преди колко време я правихте – отговорих с искрено учудване.

- В края на 2000 година бяхме почти готови. Изцяло на линукс и с уеб базирани приложения. Разработката струваше към 300000 евро. После, дойде друго правителство и нов министър с връзки в Майкрософт. Анулираха всичко и почнаха да разработват наново в уиндоуз среда – разясни той.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  mishone avatar :-|
  Mishone

  Голяма драма вярно.

  Просто да отбележа факт, който може би не малка част от хората го знаят: в Естония гласуването е възможно и чрез смс. До сега не съм чул да се коментира такъв вариант за в България. Ако някой има повече знание за да определи кой от двата варианта би бил по - лесен, да го сподели.

 • 2
  Avatar :-|
  айсайдер

  Професорът е напълно прав...та по закон и изповядването пред нотариус трябва да е лично.А на аргумента,че така ще гласуват и наши сънародници от чужбина ще отговоря с контрааргумент.От къде да знаем дали нашите сънародници,не са просто момичета с прибрани паспорти?Въобще как ще разберем има ли я свободата на волеизявлението?"Електрнното"гласуване ще е добре дошло за желаещите да правят още по-големи мошенничества.....напр.ДПС!

 • 3
  Avatar :-|
  Любо

  Така ще е докато хора като Николай Василев правят каквото си искат
  http://www.capital.bg/showblog.php?storyid=693329


  Какво електронно гласуване, ДПС е партия на неграмотните, те никога няма да допуснат такъв закон. В краен случай може, стига да струва скъпо и да е Микрософт. Николай Василев мисли за бъдещето си.

 • 4
  atanas avatar :-|
  Атанас Чобанов

  @Mishone: БГ законопроектът предвижда и гласуване със СМС:

  Чл. 23. (1) Гражданите могат да гласуват дистанционно и с помощта на цифрови телефони, както и с използване на системите за къси съобщения SMS.

  Вижте целия текст на законопроекта тук: http://www.sds.bg/public/files/vote/Proektozakon%20za%20elektronno%20glasuvane.pdf

  @айсайдер: Паролата за гласуване се праща с препоръчано писмо по пощата. По-лесно е да закараш "момичетата" до урната, отколкото да прибираш паспорти, да ги караш да пишат пълномощни и да ходиш до пощата всеки път като ти дойде известието, за да вземеш паролата.

 • 5
  Avatar :-|
  t

  Хайде стига с тези аргументи. В най-развитите държави по света се гласува електронно и това не се смята за недемократично. Ако проблемът е в купуването на гласове и изборния туризъм, трябва да се направи нещо те да се спрат, а не да се спира електронното гласуване.
  А българските граждани, които живеят в чужбина, на места където няма секции? Те са лишени от правото си да гласуват де факто. Не съм чувал държавата да плаща за самолетни билети или да позволява гласуване по пощата. Това ми се струва много по-недемократично.
  До преди последните президентски избори се отваряха секции в чужбина в населени места където има поне 20има регистрирали се имащи желание да гласуват. Точно преди изборите Гоцето и БСП вдигнаха бройката на 100. Сега ще правят изборите по време на отпуските. Така си гарантират, че само червените бабички ще гласуват.

 • 6
  Avatar :-|
  ..

  Дам, аз преди време попитах една преподавателка в СУ защо не се направи електронен регистър, та да могат студентите да си проверяват оценките по интернет и да общуват с преподаватели и администрацията. Това е не само практика, а и задължително във всички западни (а и източни) университети. Преподавателката ми отговори, че така студентите хакери щели да си променят оценките. Така че, вместо да въведем малко контрол, можем да си седим в 19 век и да плащаме заплати на дебели лелички по канцелариите за грубото им отношение и нищо-неправенето.

 • 7
  Avatar :-|
  Любо

  "До преди последните президентски избори се отваряха секции в чужбина в населени места където има поне 20има регистрирали се имащи желание да гласуват."

  Това е възможно само в държава, в която местното законодателство го позволява. Във Франция например, гласуване на български избори е възможно единствено на "дипломатическа територия" (Париж и Страсбург).

 • 8
  Avatar :-|
  Ники Василев (не Костов) е виновен!

  Интересно ми е защо дискусията за отвореният код е ОМЕШЕНА с дискусията за електронно гласуване?

  Относно отворен/затворен код. Да предположим, че е взето решение за елетронно гласуване. Да не би да смятате, че ще инсталирате два линукса, и всичко ще върже и цъфне? Не няма да стане така, а ето как:

  1. Ще се обяви конкурс.
  2. Ще има кандидати.
  3. Кандидатите ще са следните: Microsoft представители, IBM представители, HP представители и фирма на ДПС или пък БСП
  3.1. Ако спечели фирма на ДПС или БСП - всичко в ясно. Държавата ще плати 2 милиона.
  3.2. Ако спечели фирма на Майкрософт - държавата ще плати ... 2 милиона.
  3.3. Ако спечели фирма на IBM или HP държавата ще плати ... пак 2 милиона.

  И какво? Open source? Глупости! Търгове и конкурси.

 • 9
  Avatar :-|
  Ники Василев (не Костов) е виновен!

  Относно електронното гласуване - твърде много възможности за купуване на гласове има, затова не ми харесва.

  Тези, които са в чужбина и искат да гласуват - да си дойдат. Ако не искат да си дойдат - да си гледат работата (защо да имат право да гласуват как да живея аз?)

 • 10
  atanas avatar :-?
  Атанас Чобанов

  Дискусията отворен/затворен код е важна, защото приложенията с отворен код пестят пари на данъкоплатците и не обвързват еволюцията на електронното правителство с един единствен доставчик на софтуер.

  Относно предния коментар: Хората с увреждания и те ли да благоволят да си гледат работата? Има една приказка, в рамките на шегата: ако изобщо се забрани на българите да гласуват и се даде това право само на скандинавците, българите ще заживеят много по-добре. :-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK