С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
6 6 апр 2009, 12:15, 6655 прочитания

Аз съм най-лошият за управляващите партии

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Предвид уникалността на изказа публикуваме избрани моменти (признаваме си, ние ги подредихме) от  една медийна изява на зам.-градският прокурор на София Роман Василев. Той е бивш служител на Регионално звено "Сигурност" в Пазарджик и следовател в Столичното следствие. Завършил е икономика в Ленинград и право (според в.Сега) в Югозападния университет. Посочен е еднозначно от главния прокурор Борис Велчев като човека за връзка на ДАНС и отдела за тежка и организирана престъпност в МВР в прокуратурата. Познаваме го като един от прокурорите по т.нар. процес срещу братята Маргини.
За отвличането на Киро Киров
За пореден път ще поставя в малко деликатна ситуация медиите, че няма да мога да кажа абсолютно нищо по този случай и това е по обясними причини, както и вчера коментирах и няколко пъти. Разбирам желанието на обществеността да се интересува от такъв род престъпления, но конкретно в този казус нека да оставим хората да си свършат работата както трябва, тези, които работят, в което мога да уверя, че работят добре.
...има нормално любопитство, но разследването в цял свят е с някаква тайнственост. Тази тайнственост води до свършване на работата нормално. Всяко едно в повече говорене било то в пресата, било то на други места, води само до конфликт. И този конфликт се поражда между работещите и може би отсрещната среда.
Казах, че в европейски страни по отношение на тези лица се гледа действително като на терористи. С тях не се водят преговори. Действа се по друг начин. Ако тръгнете, казвам – и в Германия, и в Италия, и в Испания, страни, които имат опит с отвличанията. Не искам да бъда крайно упрекван от обществото, защото воденето неразговор с терористите има и други измерения и други действия от страна на МВР. Нали разбирате, че за, да се стигне до това, трябва да имаме и доста сериозна воля на всякакво ниво.
Това разследване действа в нормалния срок. Работят много добре колегите. Екипите са създадени. Мисля, че както казах и преди, рано или късно въпросните хора ще бъдат установени и действията ще продължат

За отвличанията като такива
Към настоящия момент не е стигнал този бум, за да може да се говори като лоу-кост престъпленията или хай-джек в пак такъв род престъпления в Мексико, в ЮАР и т.н. Но имаме една такава тенденция. Тази тенденция трябва да бъде спряна.
Тенденцията трябва да бъде спряна с увеличаване броя на арестуваемостта и показване на обществото, че правоохранителните органи имат необходимата възможност да защитят обществото като клетка в държавата.

За борбата с пресъпността:

Няма кой знае какъв фундаментален проблем. Ръководител съм на този отдел, който се занимава с борба с организираната престъпност, корупцията, финансовите измами, прането на пари. Нормално е да е създаден екип, който да работи по отвличанията. Така се прави в нормалния свят. Изискал съм и от министър, и от главния секретар, такъв екип е създаден в бившата служба БОП под ръководството на прокурори от Софийска градска прокуратура. Работи се нормално. Може би конфликтът, то не точно конфликтът, разговорите, които протекоха в медиите, може би не бях аз разбран или може би неточно бях отразен. Няма конфликт, но прокуратурата и занапред ще изисква органите на МВР и ДАНС да бъдат по-актуални, по-бързи в своите действия и да правят всичко това, което съответният прокурор е възложил. Тоест да не се бяга по допирателната да се правят някои, меко казано, свободни неща без прокурорът да знае.

За безконтролното следене:
Няколко пъти сме искали по отношение на мобилните оператори, сме искали законовата промяна карти с предплатени услуги да се дават единствено срещу лична карта и съответно попълване на формуляри, които могат да идентифицират лицето, което купува този род предплатена карта. Това във всички страни нормално е с оглед точно пресичане на такъв род престъпления. Комуникацията води до невъзможност да пращаме пощенски гълъб от похитения към МВР да му занесе една бележка. Естествено се ползват комуникатори, тези комуникатори се набляга на действително тези предплатени карти. Второто нещо, което винаги съм го казвал – облекчената процедура по използването на СРС. Не трябва да бъде, като кажем СРС, някои хора им се изправят косите, вижте, ще подслушваме този, оня, трети. Въпросът е за контрола, не как се използва, а как се контролира. Все пак контролът е пета функция на управлението, ако трябва да го кажем. Когато някой го използва, след това има контролен орган, който трябва да види как е използван. И когато някои хора понесат съответната отговорност за това, че неправомерно са използвали СРС, и когато тези хора влязат в български затвор, тогава ще бъде ясно, че не всеки ще /.../ да си позволява по един или друг начин да го използва. Говорим конкретно, моето виждане е, че трябва да се облекчи процедурата и да се увеличи контролната функция по прилагането.


За операцията срещу богатите:
Това са част от мерките, които се провеждат от прокуратурата не само в София. Те са по разпореждане на заместник-главния прокурор във всички окръжни прокуратури. В Софийска градска прокуратура сме натоварели Столична дирекция на вътрешните работи, Национална агенция по приходите, митниците по извършването на т. нар. спецоперация. Искам малко да поясня. Спецоперацията няма за цел дискредитиране на богатите хора и бизнеса в страната. Богатите хора не трябва да се смята, че те са престъпници, до доказване на противното естествено, но тези хора, придобили съответно имущество, следва да бъдат проверени с оглед начина на придобиването на имуществото и съответства ли това имущество на доходите, които те имат. Поради тази причина се подеха тези мерки. Тези мерки са в една програма, която е програма за противодействие на корупцията и изпирането на пари. Това е част от изпълнението на мерките, както в национален, в европейски мащаб също фигурират такъв род действия.
Под мое ръководство аз не мога сам да правя нещо. Под мое ръководство са, да, в отдела под мое ръководство, но организацията е направена под мое ръководство, включително със съответните колеги от МВР и ДАНС, и прокуратурата...
Това са по ред от мерки, работи се по установяване на имуществото на над 500 000 лева, след което се проверява от НАП дали лицата, които имат съответните имоти в съответната декларация в периода 2004 – 2008 година са декларирали тези доходи и имат основание да докажат това нещо. След което се извършва съответните проверки от НАП и в случай, че се получи разлика между имуществото по закон те изпращат в прокуратурата уведомление за данни за укрити доходи. Прокуратурата ще разпореди или проверката да продължи или ще образува досъдебно производство и ще бъде предоставено на органа по разследване да разследва този вид престъпление. 


За необяснимо богатите

Нямам представа за какво е, даже необяснимо богатите е малко така интересно – като дървено желязо...или как да го кажем – малко необяснимо богат? Те са обяснимо богати.
 
За доказването на престпленията
В рамките на наказателния процес има способи за доказване. Това са различни експертизи, това са два различни разпита на свидетели, очни ставки, събиране на документи, целият букет от мерки, който се нарича способ за разкриване на престъпление.


За Мария Мургина
Кога точно ще бъде викана на разговор – има определен план, оперативноследствен план се казва. Този оперативноследствен план е съставен от съответния наблюдаващ прокурор и органа по разследване – в случая Националната следствена служба. Те са формулирали въпросите, процесуалните действия. Кога точно ще бъде викана, това е именно проблем за изясняване от наблюдаващия прокурор и той ще прецени. Преди да се викне г-жа Мургина, предполагам, лично казвам го хипотетично без да познавам в детайли случая, трябва да имаме определено събрани доказателства, за да се знае какво точно ще се предприеме – дали ще бъде разпитана във фазата на свидетел или ще бъде повдигнато обвинение.

За Лиана
Аз може би това сигурно ще го кажа за n-ти път. Не знам защо така сте останали с впечатление. Аз няколко пъти коментирам тази, не знам защо лично с мен е свързана въпросната „Лиана”, може би пак говоря, че е в този отдел, в който аз работя. Никога „Лиана” първо, ако казваме за „Лиани”, тя такава като „Лиани”, това са си оперативни разработки. Този псевдоним в прокуратурата няма. Такова понятие „Лиани” няма. Има изготвена справка от оперативно дело „Лиани”, което идва в прокуратурата. И тази справка по нея е образувано досъдебно производство. И това досъдебно производство, няколко пъти казвам, е за виновни длъжностни лица от Министерството на околната среда и водите, членът е 282, длъжностни престъпления. Ако искате да влезем в подробности – да, действително има определено разделяне, но другото разделяне от „Лиани” имаме влязла в сила присъда. Това е делото за Красимир Неделчев, ако не се лъжа, и Ивелина Капралова. Там имаме на първа инстанция присъда. Ето това са разделените неща. Искам ясно да стане веднъж завинаги, че прокуратурата няма как да скрие нещо, ако то не му е дадено от определената оперативна служба.

За борбата срещу корупцията и политическите чадъри

Няма как прокуратурата да скрие нещо, по простата причина, че всеки един акт на прокурор е публичен, има институционален контрол. А този контрол е на висшестоящата прокуратура и контрол съдебен. Как може някой прокурор с някакъв акт да го скрие, тъй като той подлежи на съответно обжалване. А ако казваме за управляващите, бъдете сигурни, че аз може би ще съм най-лошият в очите на точно тези две партии. Защото аз разпоредих и има проверки в „Булгартабак”, както виждате има съдебни следствия, има повдигнати обвинения за присвояване. Аз съм инициаторът, включително, имам осъдителна присъда в Пътната агенция, имаме контрабанда на аерогарата, имаме Министерство на земеделието. Извършени са определени процесуално-следствени действия, пак ви казвам, в централата на ДПС, когато беше смъртта на Ахмед Емин. Трябва да ви кажа, че може би аз съм най-лошият за управляващите партии.

За акцията в Министерството на земеделието и храните 

И по двете проверки, но не мога да съобщя материали. Има две досъдебни производства. Едното досъдебно производство започва с изземването, с получаването доброволно от Министерството на земеделието, включително от Държавната агенция по горите на материали, които се отделиха в две нови досъдебни производства. Едното е свързано с държавната агенция, другото е в Министерството на земеделието по отношение на заменките на земеделски земи и трябваше да се раздели по простата причина, за да могат да вървят в различни направления. Има и трето досъдебно производство, което е образувано по сигнали както на Елеонора Николова, така и от Върховна административна прокуратурата, то е свързано също със заменки. Така че не мога да си представя, че някой може да ми каже, че едва ли не прокуратурата слага някакъв чадър. Както виждате
Вижте, пак казвам, скандалните замени, а това е общественото понятие, то не може да бъде свързано с наказателното. Проверяват се абсолютно всички сделки, които са извършени в /.../ период, които ние имаме данни, че представляват именно данни за престъпление. Това дали определена сделка е морално укорима и няма никакви данни за престъпление – това са различни неща. Не мога да коментирам конкретни сделки, тъй като аз не ги знам колко са. Но предполагам, че са достатъчно, за да може прокурорът и разследващите органи да ги преценят и по тях да се вземе съответно отношение. Там ще има – виновните длъжностни лица ще си понесат отговорността.

За НАП
Приходната част на бюджета е задължение на НАП и Агенция „Митници” в частностите по администрирането на акциза. Аз не искам да коментирам действително тази част, която има чисто политически характер, защото просто не мога да го коментирам от институцията, която все пак представлявам. Но искам да кажа, че акциите, които се провеждат, нямат за цел нито предстоящите избори. Те се провеждат от две години, две години и половина назад във времето, такъв род акции. Част от тях, пак казвам, дори и малка част, имат осъдителни присъди, имат съответната репресия на органа като прокуратурата, репресивен орган. По-голямата част следва да произведат възспиращия ефект, който следва да се отрази върху част от обществото. Действително има този момент на съвестни забогатели български граждани, които нормално си плащат данъците в началото при изповядване на сделката, над съответната, с намерението те да са съвестни данъкоплатци. Има друга част от населението, която действително вероятно е изповядвана данъчна оценка, тъй като данъчната оценка е оценката, която следва съответните данъци и такси. За да се избегне това нещо, пак казвам, малка подробност, освен по документи сме възложили физически установяване на къщи, както казвам имоти, след което тези имоти, без да се знае на кой се водят, се проверяват в съответната община. Всички тези лица със съответните къщи визуално установени ще бъдат проверени за този доход – начин на придобиване, кога, строително-монтажни работи, фирма ли е извършила строителството, дали е купена в този вид, данъчните органи ще бъдат така добри да си възложат съответните експертизи при една проверка или една ревизия. Действително, пак казвам, ненормално, неприятно е за това, че прокуратурата в момента като по-голям баща се отнася с по-малките си синове – това са органите на досъдебното производство. Но така трябва да бъде.


За Ахмед Емин
Аз няма да съм много полезен тук, защото разследването се води в Софийската районна прокуратура. И смея да твърдя, че към този момент, това, с което аз съм запознат отчасти, разследването все още не е приключило и няма как да се свърже с, както казвате, съответните примки. Имаме съответно престъпление извършено, то се разследва. Пак казвам, прокуратурата е изключително прозрачна. По простата причина, че прокурорският акт е публичен. Той по един или друг начин той стига както до ощетеното юридическо лице, както до потърпевшия и съответно до, ако лицето е починало, съответно до неговите близки. Те имат своя възможност да атакуват този прокурорски акт, прокурорският акт не е стабилен, той подлежи на контрол и аз затова се учудвам как може да се коментира, че някой прокурор, независимо къде се намира, може да сложи така общо, понятието в обществото, някакъв чадър. Не може да стане това нещо.
Има определена технология. Назначените експертизи, независимо дали е счетоводна, дали това е медицинска експертиза или последваща после трупна, експертиза всички тези експертизи искат технологично време. За да се произнесе съответният акт. Тъй като в един или друг случай този акт трябва да бъде обоснован и той ще бъде сведен, най-малкото в този случай, ще бъде сведен до семейството на г-н Емин.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Седмичен бюлетин за правни новини Седмичен бюлетин за правни новини

СГС задължи Столичната община да предприеме конкретни мерки за чист въздух; Адвокатурата срещу проект за промени при административното наказване

15 юли 2019, 5257 прочитания

Седмичен бюлетин за правни новини Седмичен бюлетин за правни новини

Съдиите от ВАС питат Конституционния съд задължително ли е да се мотивират всички актове; Чакани промени в съдебния закон; Още по темата за "тримата големи"

8 юли 2019, 4944 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Право" Затваряне
Филмът "Случаят Борилски" ще бъде излъчен довечера по Re:TV

Арабският пробив на IPS

Българската семейна компания "Интернешънъл пауър съплай" завърши ключов проект за Saudi Aramco

Фандъкова, когато не е кмет

Желанието на настоящата кметица е да се еманципира от ГЕРБ и да спечели на своя страна "умните и красивите"

Борис Бонев: между гражданите и политиката

Единственият непартиен кандидат се бори за гласове с малък бюджет и без подкрепа от партийни структури

Кеч с корупцията

За близо две години съществуване антикорупционната комисия не само не постигна резултати, но и създаде корупция

В Белград, на чисто

С изложбата The Cleaner Марина Абрамович показва творчеството си в родния Белград след 44-годишно отсъствие

Кино: "Писма от Антарктида"

Модерна мелодрама за лъжата от любов