Съюзът на съдиите за пореден път разкритикува вътрешният министър Цветан Цветанов

Съюзът на съдиите за пореден път разкритикува вътрешният министър Цветан Цветанов

5656 прочитания

© Анелия Николова


След писмото ни от 05.02.2010 г. с доверие очаквахме от Вас да спазите поетия пред Висшия съдебен съвет на 01.02.2010 г. ангажимент и да се превърнете в гарант на взаимното уважение между държавните институции.

Последваха обаче множество медийни изяви на министъра на вътрешните работи г-н Цветан Цветанов, в които той продължи да преценява правилността на поредица съдебни актове. Тези събития не показаха промяна в опасната тенденция за подкопаване на авторитета на съда, поддържана и развивана от представители тъкмо на онова звено на изпълнителната власт, което има за задача да събира доказателства и да подпомага съда за правилното решаване на делата.

Многократно е имало повод да повтаряме, че обсъждането на правилността на съдебните актове от представители на изпълнителната власт може да доведе до краткотрайни ефекти, като повишаване на рейтинга на определени личности, но не носи никакви обществени ползи. Напротив, такъв подход руши правосъзнанието и подкопава основите на държавността,  позволява на изпълнителната власт, която разполага с по-силен ресурс да придобива публична популярност, да постигне надмощие над друга държавна власт – съдебната и то чрез манипулиране на общественото мнение. Това надмощие е пирова победа, защото независимостта на съда от странични на закона и доказателствата фактори е не само гаранция за българските граждани, че няма да бъдат обект на незаконна репресия в несправедливи съдебни процеси. Толерирането на зависими съдии не предоставя никому сигурност, че ще получи безпристрастно и справедливо правосъдие. Освен това е неморално представители на държавна власт да поставят съдиите пред невъзможната дилема дали да решат делото по начин, който ще бъде политически или обществено добре приет, или да отсъдят според изискванията на закона.

За пореден път отстояваме позицията си да не се включваме в процеса на публичното обругаване на една държавна институция от представители на друга. Няма да коментираме действията на МВР в рамките на неприключили наказателни производства извън съдебните си актове. Единственото, което ще продължим да правим в интерес на правото на достъп на обществото до информация, е да публикуваме съдебните актове по тези дела.

Осъзнаваме нашия дълг всеки път да алармираме за вмешателствата в независимостта на съдебната власт, защото единствено съпротивата ни поддържа нетърпимост към тях и пречи да се превърнат в ежедневна практика, която да доведе до  незавиден за всяка държава  резултат – компрометирането на разделението на властите като жизнено необходимо условие за функционирането на правовата държава. Съзираме и друга непосредствена опасност от публичните коментари на високопоставени представители на изпълнителната власт по повод на суверенната доказателствена преценка на съда по неприключили производства. Подобни изявления застрашават стабилността на евентуални осъдителни присъди по тези дела, защото обуславят възражения, че присъдите са резултат от съдебен процес, проведен при неравнопоставено третиране на страните, чиято справедливост е поставена под съмнение. Последиците от възможно признаване на нарушение на чл. 6 от ЕКПЧ от Европейския съд по правата на човека, което е основание за възобновяване на наказателното производство по чл. 422, ал. 1, т. 4 от НПК, са обществено неприемливи.

Факт е, че недемократичната практика на публична оценка на дейността на съда от МВР настройва обществото срещу съда. Като резултат българското общество формира ненавист към съда, представя си го като синоним на корупция, безотговорност и бездействие, като изразител на чужда воля – на финансови или политически интереси. Няма да допуснем безучастно насажданото недоверие към съда да подравя ефективността на правораздаването. Бездействието би ни превърнало в съучастници в този вреден за държавността процес. Досега писмата и обръщенията ни не провокират отговорен държавнически подход. Повече от два месеца няма отговор на призива ни да бъде попълнена парламентарната квота на ВСС, не е обсъдена публично номинацията ни за г-н Румен Янков, не е представена законодателна концепция за реформа в управлението на съдебната власт. В същото време нападките срещу съда по повод на конкретни негови решения от страна на представителите на изпълнителната власт стават ежедневие. В общественото съзнание полицията се превръща в коректив на дейността на съда, а не обратното. Ето защо ще предприемем действията, за които Ви уведомихме в писмото ни от 05.02.2010г. – ще сигнализираме европейските институции и международната съдийска общност и ще поискаме експертиза за независимостта на съдебната власт в България от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, от Консултативния съвет на европейските съдии и от Международната асоциация на съдиите, като представим доказателства за всички медийни изяви на представители на изпълнителната власт по повод на конкретни съдебни актове.

Обръщаме се към Вас и по повод на друга тревожна тенденция. В коментарите си по повод определенията на САС по искания за задържане под стража по дела, придобили широка обществена известност, министърът на вътрешните работи г-н Цветанов отправи внушения за обвързаност на представители на съдебната власт с организираната престъпност. Обществено нетърпимо е министърът на вътрешните работи да има съмнения за корупция в съдебната власт, които да останат без последствия. Затова настояваме министър Цветанов незабавно да предостави на прокуратурата всички данни за свързаност на съдии с каквато и да е било форма на престъпност. Още повече, че всички съдебни състави, които се произнесоха по обсъжданите дела, веднага и открито заявиха готовността си да бъдат обект на разследване. Обективното и всеобхватно разследване на съмненията за корупция в съдебната система ще способства за защита на авторитета на правосъдната дейност, ще защити професионалното достойнство на тези съдии, които никога не са нарушавали закона и ще даде възможност съдебната система да бъде изчистена от магистрати, чието място не е в нея. Добро начало в тази насока би се поставило с изявление на министър Цветанов и съобщаване на конкретни факти – извършена ли е проверка на съдиите, по отношение на които той "не изключи" да имат връзки с организираната престъпност и евентуално какви са резултатите от нея. Единствено по този начин ще се постигне обществен контрол и върху дейността на МВР, и върху независимостта на съда. Така ще се създаде и превантивен механизъм да не се насажда страх сред магистратите чрез недопустимите методи на компрометираната държавност. Време е съвместно да покажем, че нито един от скандалите в съдебната система не е забравен, а също и че има държавна воля за борба срещу компроматните форми на поставяне на зависимост на отделни магистрати с публично подхвърляне на намеци за данни за корупция или за висящи преписки, които никога не излизат "на светло".

След писмото ни от 05.02.2010 г. с доверие очаквахме от Вас да спазите поетия пред Висшия съдебен съвет на 01.02.2010 г. ангажимент и да се превърнете в гарант на взаимното уважение между държавните институции.

Последваха обаче множество медийни изяви на министъра на вътрешните работи г-н Цветан Цветанов, в които той продължи да преценява правилността на поредица съдебни актове. Тези събития не показаха промяна в опасната тенденция за подкопаване на авторитета на съда, поддържана и развивана от представители тъкмо на онова звено на изпълнителната власт, което има за задача да събира доказателства и да подпомага съда за правилното решаване на делата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


27 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Ulian Hristov

  Съюзът на съдиите първо да каже какво ще прави със съдийте които оневиниха убийците на Мартин Борилски:

  съдийката Нели Батанова от ШОС

  и

  съдийте Здравко Трифонов и Румян Жеков от ВАС

  и после да говорят че някой им се месел в работата!?!?

 • 2
  Avatar :-|
  Runner

  Стига с този "авторитет" на съдебната власт!За какъв авторитет става дума при подкупност,окачени прашки на вратата на чалга клуб в съдебна палата,курвенско държание на съдийки,съдии-общински бици (член на ВСС),алкохолна зависимост?!Метла,голяма метла ,после прахосмукачка,после силен дезинфектант и тогава ще говорим за авторитет.

 • 3
  Avatar :-|
  Красьо -пембения

  Как може такива недемократични практики някой да си позволява да казва на съда че е некадърен, подкупен, неработещ, непрозрачен и т.н. Съдът сам показва че е такъв и то вече поне две десетилетия.

 • Ядосан

  Присъединявам се към "Бегача" - цялата система плаче за дератизация!!! Много плъх, много за тровене!

 • 5
  Avatar :-|
  наблюдател

  Ето го Авторитетът на Съдебната бласт в България: Никола Филчев, проф. А. Воденичаров, Славчо Кърджев, Руско Гогов... хилядите знайни и незнайни самозабравили се корумпирани алкохолици, превърнали съдебните зали в треторазряден цирк... и Красьо... Моля, съдиите и прокурорите за още отворени писма и коментари...

 • 6
  Avatar :-|
  ЗАГЛАВИЕТО

  Оправете члена в заглавието (...разкритикува вътрешниЯ министър). Мерси!

 • 7
  febra avatar :-|
  febra

  "Според Съюзът на съдиите в България е неморално представители на държавна власт да поставят съдиите пред невъзможната дилема дали да решат делото по начин, който ще бъде политически или обществено добре приет, или да отсъдят според изискванията на закона."


  Това значи ли че съдиите признават че са възможни и двете?
  Т.е. че върху обективната присъде може да се повлияе?
  Т.е. че по делото Николов-Стойков е възможно да има и влияние от ВКС, т.е. от Груев, т.е. от президента?

 • 8
  Avatar :-P
  gs korektor анонимен

  БРАВО на коментарите!!!Добре е, че ги има(все още)съдебните системи на някои латноамерикански и арабски държави,за да има няколко по-абсурдни ипо- корумпирани от нашата.
  В България нама правосъдие.Има правораздаване,според случая
  и според пачката..."Съюзът на съдиите за пореден път..."Интересно ми е, какво още трябва да се случи, за да си поръсят главите с пепел и да поискат прошка от народа български!?!
  Браво ЦВЕТАНЕ!!!Браво ЦВЕТАНОВ!!! И не забравяй, че най маститите вече търсят други начини за контакт( и влияние ) с премиера...Време е за тотална промяна!Тия хора нямаха наяждане!
  Приятелски поздрави от провинцията!!!

 • 10
  Avatar :-|
  Xopx

  До коментар [#5] от "наблюдател": Не трябва да се забравя и Ирина Петрова, САС! Системата няма вече авторитет! Съдът вече не става за нищоооо!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал