Съюзът на съдиите: ВСС трябва незабавно да изясни истината около съмненията за зависимост на съда

Магистратите настояват съвета да пита главния прокурор дали има данни за Пенгезов

"Последните дни създадоха нова критична ситуация за управлението на съдебната система, която изисква незабавно да вземете мерки за изясняването на истината по разпространените в медиите съмнения за зависимост на съда от престъпни кръгове или от изпълнителната власт" с тези думи  започва писмото, което най-голямата магистратска организация в България - Съюзът на съдиите изпрати до Висшия съдебен съвет днес (ВСС).

Поводът магистратите да се обърнат към "правителството" на съдебната власт са събитията от последните дни - първо вътрешният минстър Цветан Цветанов заяви, че има висш магистрат, съпричастен към "Октопода" и че този магистрат все още е в съдебната система. Ден след това изказване в. "24 часа" цитира неназовани източници според които въпросният магистрат бил председателят на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов. Провокиран от публикацията той даде пресконферанция на която разкри, че е получил обаждане от председателя на ДАНС Цветлин Йовчев, който го е предупредил, че има анонимен сигнал срещу него и съдия Мина Топузова. Веселин Пенгезов разкри още, че военния съдия Стойко Стоев (и бивш член на ВСС, подал оставка след като стана ясно, че е говорил активно с лобиста Красьо).

"Случващото се е изключително тревожно, защото създава интензивно нагнетена среда за развитие на слухове, за поддържане на несигурност у магистратите, за ескалиране на напрежение между гражданите и представителите на съдебната власт и за поредния срив на доверието в безпристрастността и независимостта на съда" се казва в писмото, подписано от председателя на УС на Съюза съдия Мирослава Тодорова.

Съдиите настояват ВСС да поиска съдействие от главния прокурор Борис Велчев за това дали има данни за корупция срещу съдия Веселин Пенгезов. Борис Велчев от своя страна пък може да изиска подобна информация от МВР: "Налагат се спешни действия, защото е засегната сериозно репутацията не само на г-н Пенгезов, но и на управлявания от него съд. Единствено установяването на фактите ще позволи да се изясни дали слуховете представляват обосновани съмнения за корупция на конкретни представители в съдебната система или се превръщат в недопустим механизъм за уязвяване на независимостта на съда чрез поредното подкопаване на авторитета му.

Длъжни сте по силата на правомощията си да защитите професионалното достойнство на почтените съдии, да отстоявате възможността им спокойно да решават делата съобразно закона и доказателствата, но същевременно е необходимо да покажете, че нито едно съмнение за корупция или конфликт на интереси не е оставено без внимание."

В писмото си, Съюзът на съдиите прави аналог с реакцията на ВСС по случая със съдията от Върховния административен съд Панайот Генков: "Припомняме Ви, че при сходен случай от изминалата седмица ВСС още същия ден се самосезира и извърши самостоятелна проверка за достоверност на медийна публикация, уличаваща съдия Панайот Генков в контакти с лице, срещу което се води наказателно производство. Своевременната Ви реакция е от изключителна важност сега и поради съображения за защита на резултатите от правораздавателната дейност по конкретно наказателно производство. Изявлението на министър Цветанов и пресконференцията на председателя на САС Веселин Пенгезов се случват, когато делото, придобило публичност под името на полицейската операция "Октопод", отново е внесено в съда за произнасяне по законността на задържането на част от обвиняемите."

"За съжаление, неколкократно се налага да припомняме, че тежките общи и неконкретизирани квалификации, отправяни към съдебната власт, маркират предел, след който настъпва правният нихилизъм. Вредите вече са нанесени и независимо от конюнктурните нагласи те настъпват за цялата държава.

Ако вие не покажете решимост всеки път чрез факти да противостоите на негативното говорене срещу съда, това ще обезсмисли труда на многобройните честни магистрати. В същото време няма да отговори на очакванията и на магистратската общност, и на обществото да се съобразите с препоръките от последния доклад на Европейската комисия – да се извършва "цялостно разследване на твърденията за сериозна корупция, свързани с назначения на високи постове в съдебната система и засягащи членове на ВСС" се казва още в писмото.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


5 коментара
 • 1
  nk_ avatar :-?
  NK /имигрант в родната страна/

  Демек: Дайте да си разчистим сами къщичката преди да са ни погнали тези от улицата дето им загубихме доверието... а БамБам в тази ситуация най-много да подкрепи последните с полицейски и пожарникарски части!!

 • 2
  santa_claus avatar :-|
  Santa_Claus

  Добре е "многобройните честни магистрати" да имат търпение. Първо да се оповестят и накажат немалобройните нечестни магистрати. Тогава обществото ще е доволно.

 • charlyb

  Тия се шегуват - съмнения!

 • 4
  merkel avatar :-|
  merkel

  как на никой не му направи впечатление САМОПРИЗНАНИЕТО на висшия съдия Пенгезов че трактора го е заплашвал и двамата са имали конфликт???

  Петров не само мина през апелативния съд, но и е в ареста вече повече от месец! Защо Пенгезов е МЪЛЧАЛ толкова време и не е съдействал на МВР??? Айде преди това да кажем че го е било страх но откакто е операция ОКТОПОД защо висшия съдия е мълчал и не е помогнал на МВР с информацията че е един от заплашваните от трактора? Това е голяма бомба и се надявам да я развиеш! Според мен съдията се изпусна и не знае какъв автогол си вкара!
  Ето го точния цитат:
  Навремето получих съобщение от него чрез посредник, че може да пострадам, ако не се оттегля. Имахме конфликт със Стойко Стоев за шефското място във Военноапелативния съд. А Стоев беше близък с Алексей. Едно време казах, че Филчев е зъл гений. Имам чуството, че много си приличат с Алексей Петров.


  Та въпросът е защо съдията мълчеше толкова време след операция октопод???

 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Съдът не е измислен от Хамурапи с цел "обществото да е доволно", съдът е измислен Хамурапи да е доволен и данъците в хазната да не секват .... не забравяйте никога тази проста истина драги "недоволни" за да не станете още по недоволни..... щото освено некадърни прокурори любители на котки и на подсклушвателни устройства има и кадърни тип Вишински....... и тогава майка плаче, грамофон свири...
  -----------------------------------
  Бяхте недоволни от "съда" на Тато и на Радев, съдел по целесъобразност, бил зависим от БКП и "общественото" мнение, те ви на сега "независим" съд, независим и от "общественото" мнение, къде е казано че трябва да е зависим?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал