Какво тук значат някакви проценти

След вътрешния министър и зам.-главният прокурор Бойко Найденов показа, че знае колко са корумпираните. Но се колебае колко са честните.

Цветан Цветанов, Бойко Найденов и председателят на ДАНС Цветлин Йовчев.
Цветан Цветанов, Бойко Найденов и председателят на ДАНС Цветлин Йовчев.
Цветан Цветанов, Бойко Найденов и председателят на ДАНС Цветлин Йовчев.
Цветан Цветанов, Бойко Найденов и председателят на ДАНС Цветлин Йовчев.

Бойко Найденов: 5%- може и да са повече, може и да са по-малко, но във всяко едно съсловие е така по принцип, има 5% корумпирани, има 5% абсолютно честни, останалите се колебаят. Въпросът на държавата, на управлението е тези, които са колебаещи се, да минат към процента на абсолютно честните, а пък тези 5%, които са абсолютно корумпираните, да бъдат задържани.

Водещ: Желая ви успех да спечелите 90% колебаещи се и да вкарате 5-те процента корумпирани и сраснали се с престъпността където им е мястото.

Бойко Найденов: Това ще стане само с общи усилия.

Водещ: Благодаря ви много.

Този непринуден диалог, идва около седмица след откровението на вътрешният министър Цветан Цветанов: "Съдебната система е много сраснала с престъпността и с политическите партии, които са управлявали страната в последните 20 години. Убеден съм, че това са съдии, които са не повече от 5% за цялата съдебна система."

После той уточни, че е говорил по принцип и за пореден път отказа да спомене имена, нито даде смислен отговор на въпроса защо не е предал данните за корупцията на прокуратурата.


Е, имена не каза днес и зам.-главвният прокурор Бойко Найденов.

Това което наричаме корупция обхваща около дузина престъпления от Наказателния кодекс, едно от които е подкупът.  Престъпленията се разследват от полицията (МВР, вътрешен министър е Цветан Цветанов) под надзора на прокуратурата (където зам.-главен прокурор - и между другото - дълго време отговарящ за борбата с корупцията във ВКП, е Бойко Найденов). Ако МВР и прокуратурата имат данни за корумпирани следователи, прокурори или съдии, които обаче не са достатъчни за образуване на наказателно производство, то би следвало да ги предадат на Висшия съдебен съвет (ВСС) - структурата, която единствена по закон може да преследва дисциплинарно магистрати.

Цветан Цветанов казва, че той не го прави, защото става въпрос за класифицирана информация, а членовете на ВСС нямали допуск до такава. Е, от миналия октомври ГЕРБ отказва да попълни своята квота във ВСС.  Ако партията на която Цветан Цветанов е зам.-председател беше спазила закона и беше изпратила във ВСС юристи, които да отговарят на техните стандарти за морал и честност, може би те сега щяха да могат да уволнят тези 5% корумпирани...

В същото време, колебанието на зам.-главният прокурор за това колко са честните му колеги е повече от притеснително. Той казва, че такива били процентите "във всяко едно съсловие". Излиза, че 90% са били и колебаещите се във ВСС, които са го избрали на поста, който заема и днес.

Да, няма никакво съмнение, че съдебната система има проблем с доверието. В нея работят хора, които със сигурност на отговарят на изискванията за професионализъм и морал. Единственият начин обаче те да спрат да правораздават е когато МВР, прокуратурата и ВСС си изпълняват задълженията. С конкретни имена и факти.  Останалото са празни приказки, които на всичкото отгоре и вредят.

И последно - Бойко Найденов казва още, че е "въпросът на държавата, на управлението е тези, които са колебаещи се, да минат към процента на абсолютно честните, а пък тези 5%, които са абсолютно корумпираните, да бъдат задържани."

А не е ли въпрос на държавта да събере доказателства срещу тях, така, че корумпираните да бъдат осъдени. Защото арестът има конкретни цели, но не може по никакъв начин да е наказание. Поне в правовите държави.

Допълнение - 27/07/10 - 14:40: За улеснение на борещите с корупцията и предвид изложената от Бойко Найденов статистика предоставяме следните данни:

Брой корумпирани народни представители - около 12

Брой корумпирани членове на Министерски съвет - около 0.85 (един министър е малко повече от половина корумпирани)

Брой корумпирани служители на МВР - 493

Брой корумпирани прокурори - 85 (от 1700)

Брой корумпирани съдии - 100 (от 2000)

Брой корумпирани членове на ВСС - 1.2

Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


10 коментара
 • 1
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  баси... ако колебанието е 50/50... начи половината от 90-те процента... плюс петте сигурни... 50% корумпета... :)

 • 2
  milenio avatar :-|
  milenio

  С тези проценти, това изказване ми звучи "Тате момичето е малко бременно". Как може между две абсолютни категории, каквито са корумпиран и не корумпиран, от тези си постове да кажат, че някой се колебае. Какво значи това - аз съм наполовина подкупен - като ми дават, вземам като няма не :) ?!

 • 3
  uid28575369 avatar :-|
  Ивайло Московски

  Трябва да бъдат уволнени абсолютно всички прокурори и магистрати.
  Без съдебна система ще сме много по добре. ;) Публично линчуване и смартни присади..;)

 • 4
  da_nika avatar :-P
  da_nika

  Възможно е това колебание по отношение на честните да се дължи на две неща:
  1./ Счел е, че няма да е политически коректно да обяви, че честните са повече от нечестните.
  2./ Сърце не му дава да квалифицира като честни тези, които са и неконюнктурни :))). С една дума - хората, които макар и честни, не са в лоялните редици на аплодиращите.

  П.С. Не знам какви са му на Найденов критериите за почтеност. Може и да не са ни еднакви.

 • 5
  sinbad avatar :-|
  Сандокан

  Браво на Капитал. Чудесен анализ за хората, които не могат да четат между редовете.
  Хайде да идват разните му Бобчовци1945 и тям попдобни да ни разяснят колко хубаво било правораздаването и държавата преди 1989г.

 • 6
  peterpan111 avatar :-|
  peterpan111

  До коментар [#3] от "georgi_i":

  А ти се научи да пишеш правилно, боклук такъв.

 • 7
  info111 avatar :-|
  info111

  Мисля си, кой е най-добрият начин в България един престъпник-рецидивист, който е всеизвестен с престъпленията си, да се отърве най-леко.
  Ако "ножът наистина вече е опрял до кокала" и торбата с лъжите е на привършване, май остава един сравнително елегантен начин да отърве кожата. На принципа - като не можеш да спреш нещо нежелано, оглави го! Това правило се оказа доста познато и любимо на българската мафия - още с "демократическата революция" на 10 ноември та до наши дни. Въобще се оказа доста актуален подход всеки път когато се хагнети народното недоволство и нещата рискуват да излязат извън контрол.
  И така, ако някой виден "борец" вече твърде много се е набил в очите - като вожд на някоя престъпна трибуквена група в България, с убийства, рекет, контрабанда, дрога и какво ли не години наред, какво по-добро решение има от това той да си уреди (или някой да му уреди) ... арест, обвинение, съд и оправдаване от съда, па било то и поради липса на доказателства или каквото измисли с неговите авери от съда, полицията и прокуратурата.
  С други думи какво по добро оневиняване от това ... съдът та те признае за невинен ... по каквито и да е измислени причини...
  Какво ли е му минава на човек през главата...

 • 8
  vgv avatar :-|
  vgv

  За обикновенния човек, който има едно единствено дело в съда и неговата истина в съда не е подкрепена с доказателства съвсем логично е да свърже проблема си със "злощастието" да се падне на съдия от 5-те процента. Върви го убеди тогава, че ако прочете мотивите ще разбере защо е такова решението.

  Та в този дух на мисли безадресното говорене и кътането на някаква информация, която не може да бъде проверена съсипва самата държавност. Сещам се и за полицейските акции - влезе, понабие когото свари пък после - извинявайте, сбъркахме, ама такава ни е информацията. Освен да се чуе нещо, трябва и да се осмисли, а ако става дума въз основа на чутото да бъде упражнена власт И ДА СЕ ПРОВЕРИ!!! Иначе коментарът на № 3 е логичен - за какво ни е съд. Нали има полицаи - те ще казват кой е виновен, пък няма значение откъде знаят. Нали са полицаи, получават информация свише...

 • 9
  info111 avatar :-|
  info111

  Да, трудно се убеждава обикновенНия човек!

  Виж, за необикновенНия човек грижата е преди всичко ...СЪСИПВАНЕТО НА ДЪРЖАВНОСТТА, която някак си обикновенНите хора не успяват да видят в България:
  "Та в този дух на мисли безадресното говорене и кътането на някаква информация, която не може да бъде проверена съсипва самата държавност..."

  "Не са гаси туй, що не гасне". (В случая - Не са руши (съсипва) туй, що не съществува), е казал поетът.

  А народът, дето не разбира какво е това животно - "проценти", простичко е констатирал:
  "Пази боже сляпо да прогледа." - Ама оди го обяснявай на някой необикновенН.

 • 10
  panik avatar :-|
  panik

  До коментар [#7] от "info111": Уважаеми инфо111, ако позволите, ще Ви обръна внимание на нещо. Кога според Вас дадено лице може да се определи като, цитирам: " престъпник-рецидивист, който е всеизвестен с престъпленията си". Случайно да Ви е известно, че ако Вие, аз и независимо от големината на групата на нашите съмишленици и приятели по маса, някой ръководни фактори в Държавата към момента и някой фурнаджисконаподобяващи прокурори, считаме някой за, цитирам " престъпник-рецидивист, който е всеизвестен с престъпленията си", това ама никак, никак не е достатъчно въпросният " престъпник-рецидивист, който е всеизвестен с престъпленията си" да бъде публично обесен за Ваша радост. Все още в това което е останало от Държавата ни има ред в смисъл на процесуални правила, по които едно лице се окичва с валидно обозначение като " престъпник-рецидивист, който е всеизвестен с престъпленията си". Защото както Ви бях споменал в друг коментар по близка тема - аз мога да реша, респ. Вие можета да решита че Вие/аз сме този " престъпник-рецидивист, който е всеизвестен с престъпленията си", и тогава .......... Залавят ме, респ. залавят Вас, да речем без преди това да пребият дузина нищо неподозиращи лица, ако са успели да създадат лелеяния от Вас спецсъд, ни осъждат и обесват за радост и назидание - бързо и без много много тинтири минтири, да няма шменди капели, както казват боговете. Да и прав сте няма защо да се плашите - на вас това няма да Ви се случи, никога. Грешките на този или онзи малоумен ръководител ще Ви избягват винаги. Вие вероятно сте застрахован от новия риск, който застрахователните компании скоро ще вземат да покриват - а именно нахлуване с пребивана от органите на МВР, по погрешка. Ах извинете, след усилена работа на органите по замазване на последната грешка, се наложи да проверят кръвожадните бандити от Кърджали и за техен късмет излезе информация, че човечеца преди незнамси колко години бил заподозрян в престъпление наказвано с административно наказание. А така - извода е правилно сме го били, даже му е малко. Ами Вие - дали като малък не сте чупили прозореца на съсдите с камък - да знаете това е много страшно, може да е регистрирано ... и ако стане някоя грешка, не знам ... Вие сте по-инфо!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал