Съображения върху съображенията на Висшия съдебен съвет
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Съображения върху съображенията на Висшия съдебен съвет

ГЕОРГИ КОЛЕВ СГС

Съображения върху съображенията на Висшия съдебен съвет

Какво всъщност (не)казват 17-те висши магистрати, номинирали Георги Колев за председател на ВАС

12566 прочитания

ГЕОРГИ КОЛЕВ СГС

© Цветелина Ангелова


Миналата седмица 17 членове на кадровия орган на съдебната система - Висшия съдебен съвет (ВСС), номинираха председателя на Софийския градски съд (СГС) Георги Колев за ръководител на Върховния административен съд (ВАС). Фактът, че подписалите предложението са точно 17, не е случаен. Точно толкова гласове са необходими, за да бъде избран председател на едно от най-ключовите съдилища в страната. ВАС решава спорове като първа и последна инстанция срещу всички актове на изпълнителната власт.

В свое открито писмо Съюзът на съдиите - най-голямата магистратска организация в България сигнализира, че предложен по този начин, Георги Колев е де факто сигурен наследник на Константин Пенчев, който след кратък флирт с управляващите беше избран за омбудсман.

Няколко дни по-късно девет от най-уважаваните неправителствени организации наблюдаващи съдебната система, алармираха че предложението на 17-те члена на ВСС практически няма мотиви.

ВАС е изключително важен съд - в него се разглеждат делата срещу актовете на изпълнителната власт - решения на държавни комисии, регулатори... Съдът контролира законността на изборите, данъчно-ревизионните актове, решения на самия ВСС...

Председателят на съда е пръв между равни - негова основна задача е да пази съдиите от натиск, да ги защитава, а в същото време да следи и за порочни практики.

В свой анализ за "Дневник" ръководителят на правната програма на "Отворено общество" Иванка Иванова разказва как според нея трябва да изглежда бъдещият председател на ВАС. С две думи - смел идеалист.

Ето защо, когато 17 висши магистрата предлагат толкова категорично конкретен човек за този пост не би следвало да има никакво съмнение, че именно той е най-подходящият кандидат. Убеждават ли ни действително в това?

Решихме да прегледаме техните мотиви (наречени съображения) и да ги коментираме.

Как Георги Колев става магистрат?

"На 10.02.1994 г. е постъпил на работа като следовател в НСлС. В началото на 1995 г. е започнал работа в Софийска районна прокуратура като младши прокурор. Една година по-късно е назначен в СРП като прокурор, а на 01.04.1998 г. е избран за зам.районен прокурор, която длъжност е заемал до 9.10.2000 г."

Шест месеца след като е станал пълноправен юрист Георги Колев влиза в съдебната система. При това на високо ниво - директно в Националната следствена служба.

Работата като следовател явно не допада на бъдещия председател на ВАС, защото година по-късно той се премества в прокуратурата. Работи година като младши прокурор, а после като редови, за да бъде избран през 1998 г. за зам.-районен прокурор на София. Ще допълним, че по това време негов ръководител е небезизвестният районен прокурор на София Славчо Кържев, днес обвиняем за престъпления срещу правосъдието. Георги Колев отговаря за следствения надзор на работата на районните полицейски управления в столицата.

"С решение на ВСС, взето по Протокол 30/04.10.2000г., считано от 9.10.2000г. е назначен за съдия в Софийски градски съд."

След като е бил една година следовател, година младши прокурор, две годни редови и две години заместник–районен прокурор на София, Георги Колев отново сменя пистата. ВСС го назначава за съдия. В духа на досегашното му кариерно израстване той започва да правораздава директно (пропуска длъжността районен съдия) в най-големия окръжен съд в страната - Софийския градски съд. Скок, който е немислим дори и за съдии, които от години решават дела и са започнали от най-ниското ниво в йерархията.

"С Решение на ВСС, взето по Протокол 29/29.09.2004 г., считано от 8.10.2004 г. е избран на заместник-председател на Софийски градски съд и ръководител на Наказателно отделение."

След четири години като редови съдия Георги Колев отново е избран на ръководна позиция - ВСС го назначава за заместник–председател на Софийския градски съд (най-големия окръжен съд в България). По това време председател на съда е Светлин Михайлов, чието име на няколко пъти беше замесвано в скандали, подозрения за конфликт на интереси и т.н. На новия си пост Георги Колев отговаря за Наказателното отделение на съда - през ръцете му минава разпределението на всички наказателни дела в съда. Власт, която далеч не е за подценяване – в СГС се гледат дела срещу магистрати, депутати, бивши министри, разследванията на ГДБОП и ДАНС и т.н.

По-късно съдии от СГС ще алармират, че делата в съда се разпределят по съмнителен начин. В отворено писмо до ВСС те искат проверка на системата с оглед евентуална манипулация: "Забелязва се определено концентриране на дела от обществен интерес, включително и такива, които се наблюдават от ВСС, при едни и също съдебни състави."

"С решение на ВСС, взето по Протокол 27/01.07.2009г., считано от 2.07.2009г., е избран за Председател на Софийски градски съд, която длъжност заема и в момента."

Последният голям скок в кариерата на Георги Колев, беше избирането му за председател на Софийския градски съд. Да припомним контекста – негов основен опонент там беше досегашният председател на съда Светлин Михайлов. Преди избора обаче на бял свят излязоха смущаващи факти около имуществото на Михайлов, както и около методите му за управление на съда. Георги Колев е избран след балотаж, като печели 13 от гласовете на членовете на ВСС. По време на избора си той не представя точно програма, а маркира приоритетите си – намаляване на натоварването на съдите чрез подобряване на работата на съдебните помощници; решаване на въпроса със свободните съдийски щатове; нова деловодна система за разпределяне на делата, подобряване на взаимодействието със Софийския районен съд; засилено обучение на всички магистрати, електронен регистър за издаваните разрешения за СРС...

Днес, две години по-късно (почти напололовина от неговия мандат), нито една от заявките, отправени от Георги Колев, не е изпълнена. Единственото разтоварване се забелязва при делата, които той гледа - преди да стане председател е гледал по 96 дела на година, а от началото на 2010 г. има разпределени едва 3 (три).

Назначените съдебни помощници още при предишния председател на съда не са разпределени да помагат на всички съдии, нито са се увеличили на брой. Обучения, организирани от председателя на съда няма, няма и нова деловодна система за разпределение на делата. Дори няма стартирана процедура за изграждането на такава. Взаимойдествието със Софийския районен съд по никакъв начин не е подобрено, а за регистър на СРС-тата и дума не може да става.

Ако погледнем назад в кариерата му, ще видим, че Георги Колев не се е занимавал с административно правораздаване. Неговото професионално развитие е тясно свързано с наказателното право. Той дори не е разглеждал административно-наказателни спорове като първа инстанция, защото никога не е бил районен съдия.

Представянето на Георги Колев в предложението на 17-те вносители продължава с изброяване на семинарите, които е посетеил:

"За неговото развитие и успешно израстване допринасят допълнителните му квалификации свързани с участията му в семинари и специализации, а именно: Правно инфорамционни системи, интеграция на структурите през 1999 г., Специализация с оглед изграждане на единната ситема, борба с престъпността през 2002 г., семинар на тема "Изграждане на единна информационна система на Съдебната власт в България, Австрия през 2003г."

Няколко важни уточнения - въпреки че през последните 15 години са възложени десетки обществени поръчки, до ден днешен България все още няма универсална информационна система, през която да се обменят данни между различните правоохранителни и правоприлагащи институции.

В същото време ВАС е единственият съд в България, който има изцяло работеща информационна система. Тя е изградена преди близо десетина години и до ден днешен може да е пример за подражание на всички останали съдилища в държавата. Ето защо, придобитите от Георги Колев през множеството семинари и специализации умения в областта на информационните технологии едва ли ще му бъдат от полза точно във Върховния административен съд. А е видно, че не са му помогнали и при управлението на СГС, чиято информационна система със сигурност се нуждае от подобряване.

След като приключват с изброяването на неговите професионални постижения, 17-те членове на ВСС обсъждат качествата на Георги Колев като магистрат.

"Г-н Георги Колев притежава отлична правна подготовка и богат професионален опит. Доказал е висок професионализъм, напълно отговорен, независим в своите решения, безпристрастен и почтен магистрат, неподдаващ се на каквото и да е влияние."

Твърдения, които за съжаление не са подкрепени с факти. Щяхме да им повярваме, ако например, членовете на ВСС бяха изброили постиженията му като следовател в Национална следствена служба; тежките дела, които е наблюдавал в Софийска районна прокуратура или приноса му за подобряване работата на столичните полицаи като зам.-районен прокурор на София; щеше да е бонус, ако бяхме разбрали как е противодействал на модела на своя началник Славчо Кържев или на модела на предишния си началник Светлин Михайлов .

И още - членовете на ВСС, можеха да изброят някой от най-сложните и трудни казуси, които Георги Колев е разгледал като съдия през последните 10 години. Щом е висок професионалист със сигурност има много негови решения, които Върховния касационен съд е потвърдил.

Всъщност не е точно така. Едно от шумните дела, които минава през ръцете на Георги Колев е това за корупционната схема във Пътния фонд - през 2008 г., там бяха задържани двама служители на администрацията в момент на получаване на подкуп. ВКС, който преразглежда решението на Колев, коментира работата му по делото така: "постановената от първата инстанция присъда трудно би могла да се впише в категорията на професионалните постижения."

Едно от другите дела, които Георги Колев гледа продължително време, но не стигна до присъда, защото се отведе, е това за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Свидетел по това дело е самият Никола Филчев, който се е познавал с убитата. Делото се гледа, докато Филчев е главен прокурор. Магистрати, работили по казуса, коментираха, че Колев всячески е протакал делото и в крайна сметка си е направил отвод, след което разглеждането на делото е започнало отначало.

Майката на Надежда Георгиева, коментира пред frognews.bg: "Съдията Георги Колев идваше на заседание незапознат с материалите. Беше абсолютно безразличен по отношение на това,което ставаше в залата. Държеше се неадекватно към свидетелите. През цялото дело той си играеше с телефона."

Георги Колев разглежда и делото срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев (Батко). Именно по това дело, той беше призовал Гергана Грънчарова от Министерски съвет, при положение че повече от половин година тя вече не беше министър.

Според справка от СГС през 2006 г., едва четири от постановените от Георги Колев решения са били потвърдени, а 10 са били изменени или отменени. През 2007 г., това съотношение е 6:13...

В електроната система на СГС илзизат общо 12 съдебни акта с името на съдия Колев. От справката разбираме, че той не е успял да напише мотивите на нито едно дело в посочения в закона 15 дневен срок. Едно дело е решено за по-малко от 30 дни (по закон това е допустимо, когато има фактическа и правна сложност). По останалите дела Колев, въпреки слабата си натовареност, пише мотивите си между 2 и 6 месеца след постановяване на присъдата.

По отношение на неговата почтеност - миналата седмица стана ясно, че има разминаване между декларациите, които Георги Колев е подавал пред Сметната палата и реалните доходи и придобивки на семейството му. Така например за миналата година, той декларира, че съпругата му - нотариус Нели Русева е придобила 65 кв. м. ниви в района на гр. Твърдица за 8000 лева. Справка в имотния регистър обаче показва, че става дума за 60 500 кв. м., като част от тях са придобити и през 2010 г. И още - пред mediapool, Георги Колев изброява доходите на съпругата си: "за 2006 г. доходът е бил 95 000 лв.; за 2007 – 138 000 лв.; 2008 - 328 000 лв.; 2009 – 288 000 лв., а от началото на 2010 г. досега - 170 000 лв."

Интересното в случая е, че пред Сметната палата, той декларира единствено приходите на съпругата си за 2009 и 2006 г., но не и тези за останалите години.

Продължаваме с обсъждането на качествата на Георги Колев като административен ръководител:

"Като административен ръководител на Софийски градски съд г-н Георги Колев създава атмосфера на спокойствие сред магистратите и административния персонал, изразява откирто позицията си, умее да изслушва свои колеги и служители. С личното си поведение и чувство за справедливост г-н Колев дава пример за висок морал и честност. Отличното аналитично мислене, способността да взема бързи, обосновани и правилни решения, обуславят констатацията за задълбочена, неформална, добросъвестна и отговорна работа като административен ръководител с прилагане принципите за честност, независимост и върховенство на закона."

През последната година Георги Колев на няколко пъти обсъжда висящи дела, които са разпределени на други съдии от СГС - нещо, което е забранено от Етичния кодекс на българските магистрати и от Закона за съдебната власт.

Пример: по делото "Наглите", той каза: "Запознах се с материалите по делото и категорично мога да кажа, че прокуратурата е водила разследването систематично и прецизно по отношение на събирането на доказателства. Ще се радвам всяко едно дело да е такова." Разглеждането на това дело в съда още не е започнало. Можете да се поставите на мястото на съдията, който ще гледа това дело и да прецените дали оценката за работата на държавното обвинение, дадена от неговия началник, е създала действително споменатата "атмосфера на спокойствие."

И още - по делото за пране на пари, което се водеше срещу групата на Людмил Стойков и Марио Николов, Георги Колев обяви, че съдията по делото ще прави преюдициално запитване до съда в Люксембург. Тук си задаваме въпроса откъде Георги Колев знае какво мисли независимият съд преди да издаде независимия си съдебен акт.

Тези два примера са показателни за това колко твърденията на 17-те членове на ВСС не се опират на конкретни факти. Или пък на избирателно подбрани такива.

"изразява открито позицията си, умее да изслушва свои колеги и служители"

Предвид споменатите два примера, в които Колев изразява позиция по чужди дела, вече сме сигурни, че той може да изразява позицията си открито. В интерес на истината ще напомним, че Георги Колев открито защитаваше МВР в опитите му да прокара промените в Закона за електроните съобщения. Които между другото бяха обявени за незаконни от... Върховния административен съд.

"Отличното аналитично мислене, способността да взема бързи, обосновани и правилни решения, обуславят констатацията за задълбочена, неформална, добросъвестна и отговорна работа като административен ръководител с прилагане принципите за честност, независимост и върховенство на закона."

Поредната серия от твърдения, които не са подкрепени с конкретни факти. Факт е обаче, че през последната година съдът многократно беше нападан от изпълнителната власт, заради решенията, които взима. Но Георги Колев нито веднъж не се впусна да защити магистратурата.

Това е нашият коментар на предложението за избирането на Георги Колев за председател на ВАС. Под него с името си са се подписали общо 17 висши магистрати – по ред – Вельо Велев, Борис Велчев, Божидар Сукнаров, Цветанка Табанджова, Мая Кипринска, Пенка Маринова, Радка Петрова, Иван Колев, Пламен Стоилов, Елена Митова, Костадинка Наумова, Марияна Дундова, Светла Данова, Петър Стоянов, Стефан Петров, Цони Цонев и Анелия Мингова.

Дълбочината и покритието на мотивите им ще тежат на тяхната съвест. Сигурни ли са, че Георги Колев има качествата да бъде председател на ВАС?

Миналата седмица 17 членове на кадровия орган на съдебната система - Висшия съдебен съвет (ВСС), номинираха председателя на Софийския градски съд (СГС) Георги Колев за ръководител на Върховния административен съд (ВАС). Фактът, че подписалите предложението са точно 17, не е случаен. Точно толкова гласове са необходими, за да бъде избран председател на едно от най-ключовите съдилища в страната. ВАС решава спорове като първа и последна инстанция срещу всички актове на изпълнителната власт.

В свое открито писмо Съюзът на съдиите - най-голямата магистратска организация в България сигнализира, че предложен по този начин, Георги Колев е де факто сигурен наследник на Константин Пенчев, който след кратък флирт с управляващите беше избран за омбудсман.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

53 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Сигурни са г-н Росен Босев, щом го предлагат, те вероятно знаят и повече "детайли" от тебе... но не ги споделят, щото ВСС не следва да се занимава с клюки..... както и сериозен вестник не трябва да играе "Уикенд", не че няма нужда и от Уикенд на пазара .....
  --------------------------------------
  Както вчера американският JUDGE сподели пред вестникът, че министъра на МВР не трябва да коментира независимият съд, Цецко не бива, но Росен може.... що ли? щото умре за клюки или защо???
  Ще питам JUDGE -т може и да знае човекът, вижте за Цецко как позна от раз... само след наблюдаването на 300 дела в България....
  --------------------------------------
  То асъл ако искаш нещо да разбереш в България трябва я JUDGE от САЩ я лично м.р председника на Русия, Слави Бинев да дойдат да набият обръчите на иначе ученолюбивият ни народ в прав текст...

 • 2
  nk_ avatar :-|
  NK /имигрант в родната страна/

  До коментар [#1] от "boby1945":

  Както скоро някой по тв обяви - често в съдебната система повишението е начин да се отървеш от некадърен, (респ. опасен за съответната служба) колега.

  Единия от законите на Мърфи гласи: "Всеки се издига до собственото си ниво на НЕкомпетентност". Като му гледам кариерата на този... май не е имало много полза от него през годините.

  Ако ВСС беше нормална обществена институция бих предположил, че го пращат в трета глуха с надеждата да не прави много глупости под светлината на прожекторите и във фокуса на всички медии. Понеже ВСС НЕ е нормална институция и понеже излъчва САМО една номинация - тази на нашия герой ... много се притеснявам какво следва оттук нататък.

 • 4
  gilermos avatar :-|
  gilermos

  До 1945
  "Боби 1945", при пълното ми въздържание (дотук) да влизам в диалог с вас (по съображения, които считам за уместно да спестя), не мога да не отбележа, че е добре човек да прочете правилно написаното преди да се изказва. Нито една клюка няма тук. Цитират се справки, декларации, съображения... Няма нито едно "говори се, че ...". Цитати и конкретни източници. Това е разликата между жълтата "журналистика" и нормалната. А коментарът на фактите е изконно право на журналиста, а и на всеки уважаващ себе си човек, нали?! Но когато фактите са красноречиви, и от коментар нямат нужда дори. Мисля си, че тук коментарът е сведен до минимум, защото фактите говорят сами, но само на онези, които четат.

 • 5
  moreni avatar :-|
  moreni

  Браво, капиталци, задълбочено и критично! А като знаем и кой е ВЪТРЕ в този съд (приморската тройка Икономов Урумов Генков е чудесна представителна извадка), нищо добро не го чака българското правосъдие. И като си помисля само, че от тоя съд зависи в огромна степен националното ни богатство, природата ни...

 • 6
  scribbler avatar :-|
  Scribbler

  Bravo za statiyata!!!
  Takova resume tryabva da se napravi za vseki magistrat

  Публикувано през m.capital.bg

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#2] от "NK":драги, само шизофрениците "излъчват" две номинации за един пост..... щото шизо значи раздвоен на старогръцки.... нормалните хора обикновено обявяват "едно" мнение при сериозен избор (след като са помислили сериозно)


  До коментар [#4] от "gilermos": Ако довод като "Майката на Надежда Георгиева, коментира пред frognews.bg:........" или "...Магистрати, работили по казуса, коментираха, че Колев всячески е протакал делото, т.е. информация ЕГК ..." не е разпространение на клюки или жълта журналистика, не знам какво е....

 • 8
  gorskia avatar :-P
  gorskia

  Шом за една позиция няма поне две кандидатури, значи от нея няма смисъл. ВСС ще стане смешен ако гласува в този изброр. Ще заприлича на болница в която за шеф на кардиологията избира травматолог или ако в Юридическия факултет изберат социолог за декан.

 • 6i6arkata

  Аз искам да попитам кой пък е упълномощил нещо наречено съюз на съдиите да се изказва от името на всички съдии. Смята че това е по- скоро мението на Нела Куцкова която просто си е злобна по характер и неистово властолюбива. Няма начин да не намери начин да се изкаже уж под прикритието и маската на добрите намерения. Писна ми от Тази Нела Куцкова все тя се изказва и формира становището на съюза. Когато беше председател все тя се изказваше и клеймеше по болшевишки. Сега не е председател и си измисли удобния ,но не изборен пост "говорител" пак нейната физиномия виждаме. Нела Куцкова питатала ли е какво мислят съдиите въобще и в София и в провинцията. Нела Куцкова не считали че не е редно да коментира работата на колегите си от ВСС и не ели това опит да повлияе на техните решения. Трябва ли някой да я учи на демокрация , както се опитваше да се изявява върху Цветан Цветанов. Никой не можел да коментира решенията на съда, а сега тя какво прави намесва се в работата на независимия орган ВСС . Писна ми от такива зли и болезнено амбициозни женици като Нела Куцкова . Липсва и каквато и да е добронамереност все едно е възпитавана сасмо да съска като змия . Добре че навремето се провали като кандидат вице на Петър Стоянов иначе била неполитизирана единствено дупето и посиня заради постове.
  Проблема на съдебната система е точно такива като Нела Куцкова комплексирани и болезнено абициозни комсомолки които винаги са неудолетворени и си мислят че имат задача в живота да съскат. Повтарям абициозните женички, който задръстиха съдебната система е проблема. Това не е професия за всяка жена. Има и жени който стават но са рядкост и се вижда с просто око. Простичко се вижда че Куцкова нрава си не мени.

 • 10
  evkalipt avatar :-|
  Венцеслав Йонков

  Само доходите на женичката му са достатъчни.. Ако в бедна страна като България доходът на някой, който е на държавна служба е повече от 60 хиляди годишно с абсолютна сигурност може да се каже, че това са мошеници...Отделно обществената убеденост, че съществуващата съдебна система е абсолютно компрометирана...Единственят правилен ход би бил намесата на граждански и обществени сдружения и организации при предлагането на кандидати...Този би трябвало директно да отпадне.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.