Натиск по учебник
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Натиск по учебник

Дело срещу престъпната група Наглите

Натиск по учебник

Идеята на ВСС да проверява защо делото "Наглите" е отложено е опасно и вредно начинание

8064 прочитания

Дело срещу престъпната група Наглите

© Георги Кожухаров


Висшият съдебен съвет (ВСС) разпространи едно кратко съобщение вчера. От него разбираме, че комисията към съвета, която наблюдава "делата с висок обществен интерес" е взела решение да се срещне със "съдиите от 7-ми наказателен състав на СГС с докладчик съдия Виолета Магдалинчева, разглеждащи делото срещу «Наглите»." На тази среща ще бъдат "обсъдени причините за отлагане на делото още на първото заседание, както и мерките, които съставът възнамерява да предприеме за осигуряване на ритмичността на хода му."

Тази практика на правителството на съдебната власт е опасен прецедент и сама по себе си представлява вмешателство в работата на независимия съд. Това е и поредният пример за двойния подход на ВСС, който прикрива нарушения на послушните магистрати, а преследва тези, които правят всичко възможно да прилагат добросъвестно закона.

Какво се случи? В понеделник беше първото заседание по делото "Наглите" - групата от девет подсъдими, обвиняеми за 12 отвличания. Делото беше отложено поради две причини:

-неявяването на адвоката на Ивайло Евтимов, който още миналата седмица е депозирал молба, в която казва, че отдавна (т.е. преди насрочаването на делото "Наглите") има заседание по друго дело (пак за тежки престъпления);

-искането на адвоката на друг от подсъдимите - Прокопий Прокопиев да се запознае с делото. Предишният защитник на Прокопиев (Поли Културиста) беше адвокат Анатол Весел Луканов, който почина. Културиста е упълномощил нов адвокат в средата на миналата седмица и той технически не е имал времето да се запознае с цялото дело, което е обемно.

Тези обстоятелства се установяват лесно с прост прочит на протокола от съдебното заседание. Там виждаме, че държавното обвинение също е изразило становище ход на делото да не бъде даван. От протокола разбираме още, че съдът изключително добре се е запознал с делото, защото е направил конкретно предложение да бъдат прочетени показанията на 67 свидетели пред разследващите органи и да се спестят усилията по тяхното призоваване и повторно разпитване. Делото в крайна сметка е било отложено, като съдът е определил и следващите четири дати на заседанията – първото след три седмици, а после – в началото, средата и края на януари. Прави впечатление и изключително краткият срок за насрочване на процеса - обвинителният акт е внесен в средата на октомври, a делото е насрочено за след по-малко от месец.

Преди два месеца прокуратурата внесе делото "Наглите" в съда, но оттам го върнаха обратно. Прокурорите бяха сътворили юридическа каша, като първо бяха повдигнали на Павел Петков-Прасето обвинение за осем отвличания, после бяха прекратили производството за част от тях, като в крайна сметка е внесен обвинителен акт само за отвличанията на Илиян Цанев, Ангел Бончев и Румен Гунински. Държавните обвинители обаче не били посочили какво става с обвинението за отвличането на съпругата на Ангел Бончев – Камелия, защото нито са прекратили производството по него, нито са го включили в обвинителния акт.

Веднага след като новината за връщането на делото стана факт, лично градският прокурор на София Николай Кокинов свика пресконференция, за да обясни, че липсващото постановление е било изпаднало от папките по делото и че е въпрос на няколко седмици делото отново да влезе в съда. Тогава той каза още, че ще започне проверка, за да се установят виновните лица за "изпадането" на документите от делото.  До ден днешен не е ясно кой е виновен за въпросното "изпадане". Факт е обаче, че прокуратурата е впрегнала ресурс да разбере откъде е "изтекла" информацията за връщането на делото. Източници, запознати с работата на съда коментираха, че лично тогавашният председател на СГС Георги Колев и изследвал въпроса как медиите са разбрали за връщането на делото преди прокуратурата. Всичко това е повече от безумно при положение, че актовете на съда са публични. 

Източници на "Капитал" от съда съобщиха, че първо главният съдебен инспектор Ана Караиванова е искала информация от председателя на Наказателната колегия в съда Величка Цанова за причините за отлагане на делото. От инспектората коментираха за "Капитал", че няма проверка, а информацията се събира с други цели. От там казаха още, че не е извършена проверка за причините за връщането на делото от съда на прокуратурата, което значи, че вината на прокуратурата за забавеното разглеждане на делото в съда не им е направила впечатление. 

По-късно вчера ВСС изпрати съобщение, че комисията към съвета, която наблюдава "делата с висок обществен интерес", е започнала проверка. "Капитал" говори с председателя на комисията Пламен Стоилов, който обясни, че в случая става дума за нова "тактика" в работата на комисията, която в движение ще наблюдава "хода" на делата от обществен интерес, ще изследва причините за тяхното отлагане и ще предлага на съдебния състав конкретни мерки, а на министерството на правосъдието - конкретни законодателни промени. Пламен Стоилов не можа да отговори категорично дали е запознат със съдебния протокол от въпросното заседание. Не можа и да отговори какви мерки ще предложат, за да се избегне опасността от смърт на адвокати. Той каза, че комисията не е изследвала гафа на прокуратурата при внасянето на делото, защото "при тези доказателства, тези експертизи" срокът на досъдебното производство - една година, бил повече от разумен.

Подобна положителка оценка на качеството на разследването, впрочем, направи и бившият председател на СГС веднага след като делото беше върнато от съда на прокуратурата за отстраняване на грешките. Той каза: "Запознах се с материалите по делото и категорично мога да кажа, че прокуратурата е водила разследването систематично и прецизно по отношение на събирането на доказателства. Ще се радвам всяко едно дело да е такова."  

В разговора си с "Капитал" Пламен Стоилов отрече проверката на комисията и бъдещата среща със съдия Магдалинчева да е форма на натиск, като поясни, че така ВСС просто изпълнявал правомощията си. Интересното е, че според правилника на комисията, тя може да изисква информация за движението на делата само от "административния ръководител", а да се среща със "съдии, прокурори и следователи", когато обсъжда общи проблеми на правораздаването.

"Капитал" попита Пламен Стоилов дали всеки път комисията реагира по този начин и даде пример за делото срещу бившия шеф на Пътния фонд Веселин Георгиев. То се точи вече близо две години - съдия по него беше бившият председател на съда Георги Колев. От справка в информационната система на съда виждаме, че то е било отлагано 20 пъти…

От последните протоколи виждаме, че последните две отлагания са станали заради искането на идентична информация с уточнението, че "съдът може да се е объркал", когато я е искал предишния път. По същото дело по-рано Георги Колев призова бившият министър Гергана Паси от Министерски съвет, което пак стана причина за отлагането на процеса. В крайна сметка обаче процесът, който беше стигнал до приключване, ще започне отначало, защото Колев стана председател на ВАС. Наскоро Колев каза в свое интервю, че следващият съдия, който ще поеме делото  може да го приключи за … три дни. Това изявление звучи странно, не само защото всички разпити трябва да се направят наново, но и защото самият той не го приключи в период на две години.

Източници на "Капитал" коментираха, че свръхактивността на ВСС и Инспектората се дължи на експертната мисия от Европейската комисия, която се провежда в момента. Именно констатациите на тези експерти ще станат основата на междинния доклад през февруари.

Няма никакво съмнение също, че "Наглите" е едно от ключовите разследвания за новата власт. След като прокуратурата се оплете в собствените си действия по делото "Октопод", именно чрез производството срещу групата за отвличания властта ще се опита да демонстрира успехите си в борбата срещу престъпността. Това естествено не може да става с незаконни средства и методи. Защото стресираната съдебна система не може да произвежда предвидимо и качествено правосъдие.

Висшият съдебен съвет (ВСС) разпространи едно кратко съобщение вчера. От него разбираме, че комисията към съвета, която наблюдава "делата с висок обществен интерес" е взела решение да се срещне със "съдиите от 7-ми наказателен състав на СГС с докладчик съдия Виолета Магдалинчева, разглеждащи делото срещу «Наглите»." На тази среща ще бъдат "обсъдени причините за отлагане на делото още на първото заседание, както и мерките, които съставът възнамерява да предприеме за осигуряване на ритмичността на хода му."

Тази практика на правителството на съдебната власт е опасен прецедент и сама по себе си представлява вмешателство в работата на независимия съд. Това е и поредният пример за двойния подход на ВСС, който прикрива нарушения на послушните магистрати, а преследва тези, които правят всичко възможно да прилагат добросъвестно закона.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

22 коментара
 • 1
  meanmoonshiner avatar :-|
  meanmoonshiner

  Без съмнение Пламен Стоилов е неадекватен.
  А дори инспекторите към Инспектората нямат право да засягат независимостта на съдиите при осъществяването на техните функции /чл. 132а., ал. 6. от Конституцията/, какво остава за някаква измислена комисия. Мерки щели да предлагат...

 • 2
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  И какво става с делото, ако на следващото заседание пак една седмица преди него друг адвокат е зает? При 9 подсъдими и не знам си колко адвоката, колко време ще се точи?

 • 3
  botevgm avatar :-P
  botevgm

  Нали си знаем законите и познаваме законотворците си. Хвала...След няколко години процес няма да има нито един виновен. Жалко за нечии усилия. Накрая вероятно от ЕС ще ни наложат истински закони, по които най-после да има виновни...Нашите закони (доказано многократно вече) хващат само кокошкари...

 • 4
  info111 avatar :-|
  info111

  Не можах да дочета тейста - много ряЕдин въпрос - някой

 • 5
  info111 avatar :-|
  info111

  Sorry - Исках да кажа, че всичко описано е толкова пошло, че не можах да дочета текста, макар че много рядко ми се е случва това.

  " Веднага след като новината за връщането на делото стана факт, лично градският прокурор на София Николай Кокинов свика пресконференция, за да обясни, че липсващото постановление е било изпаднало от папките по делото и че е въпрос на няколко седмици делото отново да влезе в съда. Тогава той каза още, че ще започне проверка, за да се установят виновните лица за "изпадането" на документите от делото..."

  Само от този текст става пределно ясно що за субект е този Кокинов и че докато не бъде изритан той и такива като него - а не да бъдат инсталирани на важни позиции, България бял ден няма да види. А това дори не е ппрестъпление(а)то(а), които се визират в статията...
  Което ме навежда на един съвсем искрен въпрос - Някой от читателите тук да познава поне един, ПОНЕ ЕДИН съдия, прокурор или следовател, който да е наистина свестен? И като казвам свестен, имам предвид не да е "приятелче", да си пият заедно, да са съседи, да си "имат приказката", да имат общи хобита и интереси (каквото и да значи това), или пр. А просто да си върпи професионално работата, да не се подава на "влияния" и корупция, начинът на живот да не надхвърля далеч законните му доходи и ... да е вкарал (участвал) във вкарването поне на някой по-голям престъпник зад решетките за по-дълго?

 • 6
  gk avatar :-|
  gk

  Смях, по-добре да се самоизбиват.

 • 7
  sersem avatar :-|
  sersem

  До коментар [#5] от "info111":

  И какво трябва да внуши въпросът? Че не съществува свестен съдия, прокурор или следовател? Че всички са серсеми? Вие очевидно нямате идея, например, че 2/3 от съдиите не се занимават с наказателно право, т.е. с престъпници, а с далеч по прозаични неща, които също трябва някой да свърши. Аман от неграмотни разбирачи и критици.

 • 8
  kons avatar :-|
  Viscount Ganyo

  Поздравления за г-н Босев. Пореден много стойностен текст. Беше удоволствие да се чете.

 • 9
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#7] от "sersem":

  Да се поясня, серсем. Аз не казвам, че няма такива. Аз, като човек, който се осведомявам за България предимно от медиите, но с отвратителни лични впечатления от съдебната система на България от преди години и от това, което казват хората, просто зададох въпрос. Като очаквах евентуално някой да отговори положително, за да задам и следващия си, всъщноист по-важния:

  "Как свестен човек от тази система - било той прокурор, съдия или следовател, решава изключително сериозния и неизбежен конфликт да работи с подобни измекяри (особено ако са им шефове), и да изпълнява своите професионални задължения качествено и в интерес на обществото и професионалните изисквания? И лесен ли е избора между изискванията на заеманата му длъжност и повелята на закона, в който се е клел да служи, и "професионалната колегиалност" или наложените практики за растеж и кариера в тази система? И каква е цената на ежедневното "затваряне на очите пред очевадното", което вече дори и децата знаят за корумпираността и съпричастността на виднои магистрати към организираната престъпност на определени висши магистрати?

  Като си толкова ербап, отговори ми ти? Как колеги на въпросните особи работят с тях - и остават "професионалисти"?

  Как ти лично приемаш обяснение на градски прокурор на София, че дело било отложено, защото на прокурорите "постановлението им било изпаднало от папките" и че сега пък "започвала проверка, за да се установят виновните лица за "изпадането" на документите от делото"?

  Добре, аз нищо не разбирам - признавам си, не че съм сигурен че искам нещо да разбирам от онова, което не знам защо в България наричат с пародийното име "правосъдие", обаче може ли някой от онези 2/3 от свестните, или ти, серсем, да ми обясниш как би окачествил само тази (гореописаната) от вече хилядите невероятни простотии и евтини трикове и инфантилни обяснения, които дори и дете от детската градина няма да приеме, само и само да се провали и/или забави поредното дело срещу престъпници?

  Благодаря предварително за отговорите ти, та да мога и аз да разбера

 • 10
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#7] от "sersem":

  Да допълня - Нищо не внушавам с въпросът ми - не търси под вола теле!
  Просто питам - не претендирам да съм разбирач на българ5ската т.н. "правосъдна система" защо един свестен човек и професионалист, уважаван и себеужававащ се, без да е взел земя на морето и да е построил прогимназия или хотел, без той или близки и роднини да са много успешни бизнесмени, без да кара много скъпа кола и да притежава ...найсе имота и апартамета, без да получава хиляда, а да харчи десте хиляди на месец,... - той и семейството му,...не ни обясни ТОЙ КАКВО МИСЛИ ЗА ПРОКУРОРИТЕ, КОИТО "СИ ГУБЯТ ПОСТАНОВЛЕНИЕТО ПО ОБВИНЕНИЕТО ОТ ПАПКАТА ПРЕДИ ОБЩЕСТВЕНО ЗНАЧИМО (или каквото и да е) ДЕЛО И КАКВО МУ Е МНЕНИЕТО ЗА ТАЗИ ПРОКУРОРИ И ШЕФА ИМ? И имат ли място подобни хора в една истинска правосъдна система?

  Ами ако Кокинов възложи проверка за този "изпаднал" от папката толкова важен за обвинението и делото лист на други прокурори, които - след като работят, да речем 2-3 седмици вземат да излязат в отпуск, пък после се поразболеят. Пък после вземат да напуснат и отидат да работят - да речем - в някой от бизнесите на обвиняемите, или техни роднини и близки. И бъдат назначени нови прокурори да търсят това пусто листче, а те пък искат нови 2-3 месеца, за да се запознаят с работата на колегите им,...?

  Или ще ми кажеш, че това не се е случвало и не може да се случи в една правосъдна система в нормална държава? Защото - ако го кажвш, аз напълно ще се съглася с тебе. Но над 90% от българите (без съдиите, пркурорите, следователите, техните близки, роднини и приятели - т.е. разледваните и обвиняемите и техните близки, роднни и приятели,...) ЩЕ ИМАТ ПО-ОСОБЕНО МНЕНИЕ И КОМЕНТАР, КОЙТО ВСЕКИ ОТ НАС ОТЛИЧНО ЗНАЕ!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK