ВСС уволни съдия Деница Урумова

Кадровият орган на Темида е на път да превърне казуса около имотите в Приморско в Параграф 22

Николай Урумов се крие, а зад него е дъщеря му - Деница Урумова. Уволнението й предопредля резултата от производството срещу Николай Урумов - на практика тя пое цялата вина по случая.
Николай Урумов се крие, а зад него е дъщеря му - Деница Урумова. Уволнението й предопредля резултата от производството срещу Николай Урумов - на практика тя пое цялата вина по случая.    ©  Красимир Юскеселиев
Николай Урумов се крие, а зад него е дъщеря му - Деница Урумова. Уволнението й предопредля резултата от производството срещу Николай Урумов - на практика тя пое цялата вина по случая.
Николай Урумов се крие, а зад него е дъщеря му - Деница Урумова. Уволнението й предопредля резултата от производството срещу Николай Урумов - на практика тя пое цялата вина по случая.    ©  Красимир Юскеселиев

С 13 гласа "за", 6 гласа "против" и двама въздържали се, Висшият съдебен съвет (ВСС) уволни младши съдията от Благоевградския окръжен съд Деница Урумова.

Дисциплинарното производство срещу нея беше образувано след като се разбра, че тя и роднините на още четирима висши магистрати (съдиите от ВАС Андрей Икономов и Панайот Генков, бившият апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов и бившият председател на Военноапелативния съд Веселин Пенгезов) са получили, като лица в крайна жилищна нужда отстъпени права на строеж в Приморско.

ВСС е приел, че с действията си Урумова е нарушила две от разпоредбите на Етичния кодекс на българските магистрати, а именно, че "следва да се въздържа от всякакви действия, които биха могли да компроментират честта му в професията и обществото" и че "магистратът трябва да е с безукорна репутация."

Първоначално дисциплинарният състав (Капка Костова, Вельо Велев и Стефан Петров) е предложил Урумова да бъде наказана с 20% намаление на заплатата за срок от две години. По време на обсъждането днес, членът на ВСС Светла Данова е предложила наказанието да бъде уволнение.

Върху получения терен, Деница Урумова изгражда няколкоетажна сграда, чийто строеж продължи и след началото на скандала. Имотът е на атрактивно място - на  самия нос в града. За да получи близо 500 кв. м., Урумова плаща на общината сумата от 1829 лв.

Баща на Деница Урумова е съдия Николай Урумов. Той беше председател на трето отделение на Върховния административен съд (ВАС). В него се разглеждат и делата по Закона за общинската собственост. Самата община Приморско е била страна в десетки казуси пред това отделение.

Заради скандала с полученото право на строеж, ВСС образува производство и срещу Николай Урумов.

Решението на ВСС е второто поред за скандала в Приморско. През януари съветът уволни председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. Неговата дъщеря Ана Пенгезова също беше получила отстъпено право на строеж в морския град. Пенгезов обжалва уволнението си пред Върховния административен съд, който ще разгледа казуса следващата седмица.

Въпреки, че отговаря на обществените очаквания, днешното решение на ВСС повдига много повече въпроси отколкото дава отговори. Причината за това е проста и се крие в реактивния подход на мнозинството членове на съвета. Те сякаш не взимат решението, защото осъзнават кое поведение е неморално, кое нарушава етичните правила, а защото някой очаква те да постъпят по този начин и те се страхуват от този някой.

Така например в публичното пространство беше разпостранена информация, от която можем да предполжим, че решението на дисциплинарния състав, което доведе до уволнението на Веселин Пенгезов  не съдържа никакви мотиви.

Проблемът с казусите в Приморско беше заложен още в самото образуване на дисциплинарните производства. Комисията за професионална етика и борба с корупцията към ВСС внесе четири обвинения, които бяха буквално copy+paste, към тях единствените доказателства бяха доклад на Върховна административна прокуратура и доклад от проверка в Община Приморско.

След образуването на дисциплинарните дела представителите на тази комисия (която играе ролята на обвинител) не са участвали в заседанията (като вносител на обвинението) така не са представили никакви нови обвинителни доказателства, каквито би следвало да се съберат, за да се докаже нарушението на всеки от обвинените и са се лишили от възможност да реагират по някакъв начин на доказателствата, които обвинените магистрати са представили.

Друг проблем, останал извън вниманието на Комисията за професионална етика и борба с корупцията към ВСС, е, че характерът на сюжета с отстъпените права на строеж в Приморско без никакво съмнение напомня на схема. При това положение е повече от неразбираемо защо нарушенията не са разгледани системно, което би помогнало те да бъдат разбрани правилно в контекста на общата картина на "нашествието" на малоимотните съдии в Приморско, а всяко е отделено като самостоятелно без връзка с останалите.

Няма никакво съмнение, че казусът в Приморско е петно върху съдебната система. Налагането на наказания в нарушение на законовите правила (в случая - без мотиви или с формални) обаче в никакъв случай не е решение.

Още от Капитал