ВСС уволни съдия Деница Урумова
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

ВСС уволни съдия Деница Урумова

Николай Урумов се крие, а зад него е дъщеря му - Деница Урумова. Уволнението й предопредля резултата от производството срещу Николай Урумов - на практика тя пое цялата вина по случая.

ВСС уволни съдия Деница Урумова

Кадровият орган на Темида е на път да превърне казуса около имотите в Приморско в Параграф 22

17258 прочитания

Николай Урумов се крие, а зад него е дъщеря му - Деница Урумова. Уволнението й предопредля резултата от производството срещу Николай Урумов - на практика тя пое цялата вина по случая.

© Красимир Юскеселиев


С 13 гласа "за", 6 гласа "против" и двама въздържали се, Висшият съдебен съвет (ВСС) уволни младши съдията от Благоевградския окръжен съд Деница Урумова.

Дисциплинарното производство срещу нея беше образувано след като се разбра, че тя и роднините на още четирима висши магистрати (съдиите от ВАС Андрей Икономов и Панайот Генков, бившият апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов и бившият председател на Военноапелативния съд Веселин Пенгезов) са получили, като лица в крайна жилищна нужда отстъпени права на строеж в Приморско.

ВСС е приел, че с действията си Урумова е нарушила две от разпоредбите на Етичния кодекс на българските магистрати, а именно, че "следва да се въздържа от всякакви действия, които биха могли да компроментират честта му в професията и обществото" и че "магистратът трябва да е с безукорна репутация."

Първоначално дисциплинарният състав (Капка Костова, Вельо Велев и Стефан Петров) е предложил Урумова да бъде наказана с 20% намаление на заплатата за срок от две години. По време на обсъждането днес, членът на ВСС Светла Данова е предложила наказанието да бъде уволнение.

Върху получения терен, Деница Урумова изгражда няколкоетажна сграда, чийто строеж продължи и след началото на скандала. Имотът е на атрактивно място - на  самия нос в града. За да получи близо 500 кв. м., Урумова плаща на общината сумата от 1829 лв.

Баща на Деница Урумова е съдия Николай Урумов. Той беше председател на трето отделение на Върховния административен съд (ВАС). В него се разглеждат и делата по Закона за общинската собственост. Самата община Приморско е била страна в десетки казуси пред това отделение.

Заради скандала с полученото право на строеж, ВСС образува производство и срещу Николай Урумов.

Решението на ВСС е второто поред за скандала в Приморско. През януари съветът уволни председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. Неговата дъщеря Ана Пенгезова също беше получила отстъпено право на строеж в морския град. Пенгезов обжалва уволнението си пред Върховния административен съд, който ще разгледа казуса следващата седмица.

Въпреки, че отговаря на обществените очаквания, днешното решение на ВСС повдига много повече въпроси отколкото дава отговори. Причината за това е проста и се крие в реактивния подход на мнозинството членове на съвета. Те сякаш не взимат решението, защото осъзнават кое поведение е неморално, кое нарушава етичните правила, а защото някой очаква те да постъпят по този начин и те се страхуват от този някой.

Така например в публичното пространство беше разпостранена информация, от която можем да предполжим, че решението на дисциплинарния състав, което доведе до уволнението на Веселин Пенгезов  не съдържа никакви мотиви.

Проблемът с казусите в Приморско беше заложен още в самото образуване на дисциплинарните производства. Комисията за професионална етика и борба с корупцията към ВСС внесе четири обвинения, които бяха буквално copy+paste, към тях единствените доказателства бяха доклад на Върховна административна прокуратура и доклад от проверка в Община Приморско.

След образуването на дисциплинарните дела представителите на тази комисия (която играе ролята на обвинител) не са участвали в заседанията (като вносител на обвинението) така не са представили никакви нови обвинителни доказателства, каквито би следвало да се съберат, за да се докаже нарушението на всеки от обвинените и са се лишили от възможност да реагират по някакъв начин на доказателствата, които обвинените магистрати са представили.

Друг проблем, останал извън вниманието на Комисията за професионална етика и борба с корупцията към ВСС, е, че характерът на сюжета с отстъпените права на строеж в Приморско без никакво съмнение напомня на схема. При това положение е повече от неразбираемо защо нарушенията не са разгледани системно, което би помогнало те да бъдат разбрани правилно в контекста на общата картина на "нашествието" на малоимотните съдии в Приморско, а всяко е отделено като самостоятелно без връзка с останалите.

Няма никакво съмнение, че казусът в Приморско е петно върху съдебната система. Налагането на наказания в нарушение на законовите правила (в случая - без мотиви или с формални) обаче в никакъв случай не е решение.

С 13 гласа "за", 6 гласа "против" и двама въздържали се, Висшият съдебен съвет (ВСС) уволни младши съдията от Благоевградския окръжен съд Деница Урумова.

Дисциплинарното производство срещу нея беше образувано след като се разбра, че тя и роднините на още четирима висши магистрати (съдиите от ВАС Андрей Икономов и Панайот Генков, бившият апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов и бившият председател на Военноапелативния съд Веселин Пенгезов) са получили, като лица в крайна жилищна нужда отстъпени права на строеж в Приморско.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  niki66 avatar :-|
  niki66

  Ми даже не съм възмутен .... ми к,во 3,70 лв. за квадрат в Приморско . Който го може го може .... залагам 1000 лв. , че сградата ще е готова и ще почивам в нея )))). Голям майтап ... даже няма да припаря .... ми тя е за велможи почти като в Англия .... само дето земята не е отстъпена от кралицата майка!!! Лорд Урумов ни му пука , защото всичко ще се заплеска в общата кал .... право истински българин ?? дали се е клел в България ??

 • 2
  ryan_callahan avatar :-P
  ryan_callahan

  милата тя :)

 • 3
  ikar82 avatar :-|
  ikar82

  Branding Bulgaria
  Какво точно е образът на една държава, защо е важен и как да го променим, ако не ни харесва.

  Ето това е образът на България-безгранична наглост .

 • 4
  snakeyes avatar :-P
  snakeyes

  Е тва е! Семейството е на първо място! Дет се вика - ако шефа се спъне падам аз! Хаха добре бе играчи сте :)

 • 5
  baletlnetpepas avatar :-|
  Автор

  Скъпите горекоментиращи отново не са прочели статията

 • 6
  est.1985 avatar :-?
  est.1985

  Много е инересно кой е този "някой" от който се страхуват членовете на ВСС, или може би го пазят (След образуването на дисциплинарните дела представителите на тази комисия (която играе ролята на обвинител) не са участвали в заседанията (като вносител на обвинението) така не са представили никакви нови обвинителни доказателства, каквито би следвало да се съберат, за да се докаже нарушението на всеки от обвинените и са се лишили от възможност да реагират по някакъв начин на доказателствата, които обвинените магистрати са представили) или "схемата" не е била добре изготвена и сега се очаква нова по-добра такава!

 • 7
  djourdjin avatar :-(
  djourdjin

  Добре, и това ли е всичко с г-жа Урумова? Уволнили са я. И какво от това? Няма нито глоба, нито затвор, нито я лишават от имота, какво я интересува, че са я уволнили - ще си намери нова работа като нищо чрез връзки, които очевидно има. Трябва ли наистина това решение на комисията да ме накара да повярвам в съдебната система?

 • 8
  asystolette avatar :-|
  Теодора

  До коментар [#7] от "djourdjin":

  Уволнението е МНОГО нещо. Другите изобщо не ги закачиха. При положение, че някои на излизане от затвора се кандидатират за президенти, това е буквално тържество на справедливостта.

 • 9
  djourdjin avatar :-|
  djourdjin

  До коментар [#8] от "Теодора":

  Не ме разбирайте погрешно, много се радвам, че въобще реагират по някакъв начин, но това достатъчно ли е? Трябва ли обществото да се задоволява само поради факта, че нещо е направено, без значение от ефекта, който ще има? За мен уволнението би трябвало да е първата стъпка от много, които да се предприемат не само срещу нея, и не само срещу цялата група от хора от съдебната система, които са се представяли за крайно нуждаещи се, ами срещу всеки един случай на корупция и на нарушаване на закона. Лично на мен не ми се струва като прекалено голямо изискване от съдебната система на една държава да си върши работата добре и докрай. Ако работят половинчато, защо да им вярвам и да им се доверявам изобщо? Напълно съм съгласен с Капитал, че работата на съвета по случая е незадоволителна - от това как е взето решението, подходът им към делата, до (не)участието на членовете на комисията в процеса. И не смятам, че някой трябва да се задоволи от това.

 • 10
  peterky2002 avatar :-|
  peterky2002

  Имам един въпрос.Ако се уволнят всички съдии които притежават незаконно придобити имоти с недоказани средства ,колко съдии ще ни останат!?!?А кметове?!?!? А нотариуси,адвокати,общински архитекти,министри,депутати...................???????????????????????!!!!!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK