Кой всъщност сте вие, г-н Радев?

Депутатът от ГЕРБ, който иска да закрие Търговския регистър, се опита да отблагодари на председателя на ВАС затова, че назначил жена му за главен секретар на съда.

Емил Радев
Емил Радев    ©  Георги Кожухаров
Емил Радев
Емил Радев    ©  Георги Кожухаров

Въпреки, че в своя чл. 67, конституцията казва, че "народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ", законодателните инициативи на варненския адвокат и депутат от ГЕРБ Емил Радев са директно насочени към добруването на много тесен кръг субекти от обществото.

Именно Емил Радев лансира идеята достъпът до Търговския регистър да бъде ограничен с обяснението, че така се защитават лични данни и се противодейства на кражбата на фирми. Нито едното, нито другото твърдение не почиват на конкретни данни или анализ.

Днес "Дневник" разказа за друга инициатива на варненския депутат - за промяна в Закона за съдебната власт на правомощията на председателя на Върховния административен съд. Миналата седмица, на заседанието на парламентарната правна комисия, Радев предложи да се впише в закона, че председателят на ВАС може да мести съдиите от едно отделение, без да търси тяхното съгласие.

По принцип, председателят на съда е "пръв между равни". Ако предложението на Радев беше прието, това щеше да даде възможност на шефа на ВАС да притиска съдиите или да ги подрежда в отделенията така, както му е удобно във връзка с конкретно дело. Различните отделения във ВАС, разглеждат жалби по актове на държавата по различни закони - данъчни, обществени поръчки, устройство на територията, избори, регистрации на политически партии, конфликт на интереси и т.н.

Другият странен момент в предложението на депутата на ГЕРБ е, че той не предлага подобно разширяване на правомощията за председателя на Върховния касационен съд.

Емил Радев извади и друго интересно предложение - председателят на ВАС да може да командирова съдии от окръжни съдилища.  Варненският адвокат отново не предлага подобно разширяване за председателя на ВКС.

Според Закона за съдебната власт, командироването се допуска само в крайни случаи. Практиката е направила това изключение правило и де факто две години ВСС отказва да насрочи конкурс за назначения, а просто размества съдии по свое усмотрение.

Изваден от контекст, проектът за промени в ЗСВ на Емил Радев просто звучи съмнително. Поставена и до други факти от последните няколко седмици, законодателната идея на депутата от ГЕРБ започва да намира своето обяснение. Едно по едно:

1. Миналата година, Георги Колев беше назначен за председател на Върховния административен съд с подкрепата на ГЕРБ. Лично вицепремиерът Цветан Цветанов публично е изразявал симпатиите си към Колев.

2. Самият Радев защитава пред ВАС депутатите от ГЕРБ в делата за установяване на конфликт на интереси.

3. Два дни преди заседанието на парламентарната комисия по правни въпроси, съпругата на Радев - Мария, печели конкурс за главен секретар на ВАС. Тази длъжност е отговорна - главният секретар на съда "организира и ръководи работата на администрацията на ВАС, осигурява връзката между административния ръководител, неговите заместници, съдиите и администрацията на съда, атестира работата на съдебните служители." Конкурсът и условията се определят със заповед на... председателя на ВАС Георги Колев.

Цитиран от в. "Дневник" Емил Радев твърди, че е внесъл промени, за да разтовари съда и да се разглеждат "делата свързани с еврофондове - за обществени поръчки и земеделски земи." В крайна сметка, депутатът няма да поддържа предложението си. "Явно обаче трябва по-голям дебат, цялостна концепция, нека измененията ги вкара правителството, за да няма необосновани обвинения", каза Радев.

Съвсем друг е въпросът защо Радев и парламентарната група на ГЕРБ не попълнят квотата на Народното събрание във Висшия съдебен съвет и така да повдигнат дебата за натовареността на магистратите и необходимите реформи.

Това са фактите. Няма нужда от голямо усилие, за да видим пряка зависимост между тях. Емил Радев този път не постигна целта си. Какво го спира обаче да пробва отново?

Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


13 коментара
 • 1
  ivangeshev avatar :-(
  Ivan Geshev

  И стана ясно. Големите размествания, увполнения и дела на миналото правителство, не били баш за да изìстим институциите от корумпирани и некомпетентни служители, а било за да поставим свои хора в управлението. То т'ва си беше теория от доста време обаè фактите започват да излизат наяве. Ех ГЕРБе ГЕРБе.. За това ли ви се гласува доверие, за да махнете едните и да сложите другите...

 • 2
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Предлагам да организираме кампания в защита на свободния достъп до търговския регистър. Всички доводи за затварянето му са съшити с бели конци. Никога информацията не е нарушавала гражданската свобода, точно обратното. Фирми не се крадат, фалшифицират се документите им но липсата на достъп до търговски регистър не затруднява фалшифицирането напротив, ще го улесни в пъти, защото отново дейността и същността на фирмите с които се договаряме ще бъде скрита за проверка.

 • 3
  gt avatar :-|
  гт
 • 4
  ivangeshev avatar :-|
  Ivan Geshev

  До коментар [#2] от "dreamer":
  Съгласен съм напълно с теб. Вместо да затварят и спират регистъра могат да го модернизират. Точно той осигурява прозрачност и гражданска свобода. Иначе ще се повторят разни обръчи "Ориони" и подобни. Търговският регистър дава свободата на обикновения човек да проследи зависимостта на дадена фирма от друга и участието на дадено лице в фирми със съмнителна дейност. Ако той бъде спрян това ще е огромна стъпка назад!!! Кампанията за защита на свободен достъп до търговския регистър и по голяма прозрачност трябва да бъде проведена на всяка цена!

 • 5
  lecoqnonsportif avatar :-|
  le coq non sportif

  Да, една кампания в защита на свободния достъп до Търговския регистър е много добра идея, трябва свободният достъп да си остане такъв!!!
  А този е много вреден човек, идеите му са лобистки и недомократични. Повече от ясно е каква е целта му.
  Колев - Председател на ВАС, завършил школата на МВР, подкрепян от Цветанов!!!!! Как човек, с полицейско мислене ще защитава свободите на гражданите не знам,та чак за председател го кордисаха!? Назачаването му на този пост е удар срещу демокрацията и разума. Многа са нагли тези, за Международния съд в Хага са.

 • 6
  alex88 avatar :-|
  alex88

  До коментар [#2] от "dreamer":

  напълно съм съгласен с теб.

  Аз съм в истински шок как тези хора обслужват само собствени интереси, тотално и само, без да мислят как това пречи на цялото общество, част от което са и те, тоест в един момент те също ще се сблъскат с пречките, недомислията и пълното спиране на нормални придобивки, които развитите общества имат. Пълни идиоти!

 • 7
  the_carrot avatar :-|
  Carrot

  Искам да благодаря на Капитал и на Росен Босев за този материал! Имаме нужда от таква журналистика!

 • 8
  dolphex avatar :-|
  emil

  Интересно ми е как ще продължи историята?Ще се поиска ли обяснение от някой и какви мерки ще се предприемат.Капитал,бих бил благодарен ако развиете материала докрай.

 • 9
  johnnie1160 avatar :-|
  Johnnie

  Българина като докопа някаква власт и първо урежда жена си, после леля си, сестра си, чичо си, вуйчо си.. Нищо ново... :) Ето го и на снимката - същия мазен, полуграмотен и арогантен дебелак, току-що изкочил от някое от безсмъртните произведения на Щастливеца...

 • 10
  charlyb avatar :-|
  charlyb

  Кой е г-н Радев ли. Почти типичен представител на ГЕРБ. Почти, защото този май е с добро образование. Освен ако не е от адвокатите бивши ченгета, завършили в Симеоново. Тогава ще е съвсем от типичните ГЕРБ-аджии.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал