С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
24 30 май 2011, 14:17, 13617 прочитания

Владимира Янева е новият председател на Софийски градски съд

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
След балотаж, с 18 гласа за Владимира Янева беше избрана за председател на Софийски градски съд. Нейният опонент - Величка Цанова, получи  5 гласа.

Висшият съдебен съвет започна заседанието, на което ще бъде определен следващия председател на Софийски градски съд (СГС). За поста се борят четирима кандидати - Величка Цанова, Владимира Янева, Мария Иванова-Вранеску и Десислав Любомиров.
Владимира Янева

Фотограф: Надежда Чипева

В началото на заседанието стана ясно, че във ВСС е внесена подписка в подкрепа на Величка Цанова, подкрепена от съдии от Софийският районен съд, СГС и Софийския апелативен съд. Под нея са се подписали 109 съдии.


Първа представи концепцията си Величка Цанова. Тя говори за постигнатото по времето, когато е била и.д. председател на съда, като наблегна на въведената процедура за гарантиране случайното разпределение на делата, както и на мерките, свързани с равномерното разпределение на делата и исканията по делата, които са в досъдебна фаза. Тя започна представянето на концепцията си с думите "съдиите не трябва да се чувстват управлявани, а трябва да са част от управлението на съда".

На първо място Цанова посочи проблема с различната натовареност на магистратите: "Прави впечатление, че еднотипни дела се концентрират при конкретни съдии." Тя настоя да бъде направен анализ на този проблем. На следващо място съдия Цанова посочи нуждата от обучение на съдиите: "Неравномерното натовареност на съдиите на СГС не позволява тяхното обучение." Освен това посочи за свой основен приоритет нуждата от повече прозрачност.

Към Величка Цанова имаше само два въпроса - главният съдебен инспектор Ана Караиванова я попита за това как ще изпълни препоръките от последните доклади на инспектората, а членът на ВСС Иван Колев - как ще реши проблема с постоянно растящия щат на съда и липсата на пространство. Цанова пък обърна внимание на тежката натовареност на магистратите. Как да искаме бързо правосъдие при положение, че съдиите са пренатоварени, попита от своя страна кандидатката.Второ беше представянето на съдия Владимира Янева. Тя наблегна върху нуждата от промяна в информационните системи на съда - деловодната, за разпределението на делата, по отношение на статистиката и архивирането.

Янева обяви, че е добре всеки месец да има събрание на различните отделения, в които да участват младшите съдии и съдебните помощници и да се обсъжда съдебната практика на ВКС. Тя предложи на тези срещи съдиите да дискутират проблемите и по висящите дела с обществен интерес.  "В този смисъл трябва да се създаде електронна служебна мрежа, на която да се обсъжда дневния ред. По нея се праща нормативна база, европейска практика."

Янева смята също така, че е много важна комуникацията с външни институции, като "неправителствените организации от сферата на правораздаването." Според нея провеждането на съдебни заседания при закрити врати трябва да става само по изключение.

Въпрос към Владимира Янева отправи членът на ВСС Капка Костова, която я попита каква е нейната мотивация да се кандидатира за поста и как коментира факта, че голяма част от съдиите в София са изразили подкрепата в полза на другия кандидат.

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев пък спомена, че му е направило силно впечатление готовността на Янева да се бори за независимост. В тази връзка той я помоли да каже какво според нея е нерегламентирана намеса и как ще се справи с нея. Владимира Янева спомена, че дълги години е работила предимно в сферата на наказателното право и това и е помогнало да изгради силен характер и да отстоява позицията си. Лазар Груев отново зададе въпроса си, но пак не получи конкретен отговор, като Владимира Янева, вместо за независимост, започна да говори за случайното разпределение на делата.

Трети пред ВСС застана съдия Десислав Любомиров. Той каза, че състоянието на СГС "не отговаря на неговата важност." Командированият от Русе съдия обърна внимание на факта, че много от делата се решават извън законовите срокове. Според Десислав Любомиров има разминаване между натовареността на съдиите, които разглеждат първоинстанционни и въззивни дела: "В резултат на това, съдиите, които гледат първоинстанционни дела, се чувстват демотивирани." Любомиров сподели идеята си търговските съдии да започната да гледат и второинстанционни дела. Според него гражданските съдии отлагат съдебните заседания през интервали от 8-10 месеца.

Любомиров обяви, че организацията в наказателно отделение "нещата седели по-добре". Все пак той изрази притеснение за начина, по който се разпределят делата, като го определи за "неудачен": "Не виждам как се споделя отговорността на административния ръководител по тази част от дейността на съда". Според Любомиров разпределението на делата трябва да се извършва или от председателя, или от неговия заместник или от конкретен съдия, който има цялостен поглед в натоварването на всички магистрати.

Според него има проблеми и със съдебното деловодство, които се виждат при призоваването на страните. Десислав Любомиров обърна внимание и на работата със Софийския районен съд.

Членът на ВСС Радка Петрова попита Десислав Любомиров защо не е изложил тези си виждания на отчетното събрание на СГС. Любомиров отговори, че причината да не вземе отношение тогава е "начинът, по който се провеждат отчетните събрания в СГС."

Главният съдебен инспектор Ана Караиванова попита Десислав Любомиров дали според него "проверката на спазването на сроковете е намеса в независимостта". Вместо от кандидата, отговорът дойде от министъра на правосъдието, която каза, че "не само проверката на сроковете, но и по съществото на делата, не е посегателство над независимостта."

Последният кандидат - Мария Вранеску говори за нуждата от по-широко използване на съдебните помощници: "По отношение на търговските производства, при размяната на съдебните книжа, може да се засили ролята на съдебните секретари и съдийските помощници." Като важен приоритет Мария Вранеску посочи възнаграждението на съдиите, което трябва да отговаря на тяхната натовареност.

След като кандидатите представиха концепциите си, членовете на ВСС преминаха към обсъждането на различните номинации.

Членът на съвета от съдийската квота Капка Костова изрази подкрепата си за съдия Величка Цанова, като се мотивира с перфектната й атестация и опита и като ръководител.

Председателят на ВАС Георги Колев застана зад съдия Владимира Янева, като определи нейната концепция, като продължение на неговите идеи за съда (съдия Колев е бивш председател на СГС). Той изтъкна като преимуществото фактът, че Владимира Янева е била прокурор.

Членът на ВСС от съдебната квота Галя Захарова коментира, че "това състезание" би трябвало да участват само Величка Цанова, Владимира Янева и Десислав Любомиров, тъй като четвъртият претендент - Мария Вранеску не е притежавала достатъчна мотивация и е говорила общо за проблемите в съдебната система. Съдия Захарова посочи, че ще подкрепи Величка Цанова, като се мотивира с подробен анализ на резултатите от последното й атестиране. Според нея Величка Цанова е разгледала 841 съдебни дела и няма нито един отменен акт по същество, съдия Янева - около 600, но има четири отменени. Десислав Любомиров, който е разгледал три пъти по-малко дела от съдия Цанова, но има два отменени акта. Галина Захарова цитира и заключенията на етичните комисии от които стана ясно, че Величка Цанова се ползва с доверие сред магистратите, докато останалите двама кандидати са по-скоро непознати.

Според членът на ВСС от парламентарната квота Светла Данова достойният кандидат е Владимира Янева, която била "млад човек, който знае какво иска." По думите й, тя е напуснала прокуратурата заради тоталитарния режим на Никола Филчева. Тя каза, че при атестирането на Владимира Янева са скрити положителни данни относно нея. Тази информация и е станала известна от секретарите в СГС. Светла Данова коментира писмото в подкрепа на Величка Цанова като опит за натиск над членовете на съвета.

В своя реплика, Галина Захарова определи подписката на съдиите в подкрепа на Величка Цанова, като изразяване на мнение.

Маргарита Попова предложи заседанието да бъде прекратено и да бъде извършена проверка на място дали има манипулации при атестирането на Владимира Янева. Светла Данова се опита да оттегли думите си и беше критикувана от правосъдния министър: "Като носите глава на раменете си, недейте да говорите по слухове."

Членът на ВСС от прокурорската квота Цони Цонев каза, че е впечатлен от представянето на Величка Цанова, Владимира Янева и Десислав Любомиров. Той каза, че е подкрепил кандидатурата на Владимира Янева защото дълго време събрал информация за евентуални кандидати. "Това, което наклони везните да подкрепя съдия Янева е това, че е човек с характер - може в определени ситуации да наложи волята си и да предприеме съответното решение в интерес на работата."

Председателят на ВКС Лазар Груев беше съвсем кратък в изказването си, като каза, че преди да се подпише под предложението на Величка Цанова, след като е възложил задълбочена проверка на нейната работа. Той заяви, че ще гласува за нея и призова колегите си да гласуват "по съвест".

Иван Колев каза, че не трябва членовете на ВСС да се фиксират върху професионалните качества на кандидатите, защото "избираме ръководител, а няма да ги повишаваме в по-горен съд." Той каза, че е щял да подкрепи Величка Цанова, но след като тя се е подписала в подписка срещу ВСС си е променил мнението, защото тя по този начин се е скрила зад "общото мнение." Заради последното си становище той беше остро критикуван от правосъдния министър Маргарита Попова, която коментира: "такова нещо нямаше и в тоталитарните държави."  Развълнувана, съдия Галина Захарова коментира: "за пореден път стана ясно, че съдия, който е почнал от нулата и никога не се е ползвал с връзки няма шанс да успее."
Георги Шопов определи подписката в подкрепа на съдия Цанова като мнение и изключи това да е форма на натиск. С неговото изказване дискусията приключи и членовете на съвета преминаха към избор.

След тайно гласуване, ВСС не успя да избере нито един кандидат - Владимира Янева получи 12 гласа, Величка Цанова - 9, Десислав Любомиров - 2, а Мария Вранеску - нито един. Предстои балотаж между съдиите Янева и Цанова.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Изборите на интелектуалната собственост Изборите на интелектуалната собственост

Споровете около имената на партии и коалиции показаха, че регистрацията на търговска марка не е подходяща защита

23 апр 2019, 1193 прочитания

Седмичен бюлетин за правни новини Седмичен бюлетин за правни новини

Негативна реакция за присъдата от 20 години затвор за Десислава Иванчева; 14 години след убийството на Чората ефективни присъди за петима полицаи; Държавата да обезщетява вредите от незаконни наредби и правилници, предлага проект

22 апр 2019, 1089 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Право" Затваряне
Съюзът на съдиите поиска оставката на ВСС

Трябва смяна на модела, в противен случай безпринципното кадруване ще продължи

Имплозия на "Позитано" 20

След бламирането на Корнелия Нинова за евролистата въпросът е накъде е поела БСП и кой я води

Алън Мертнер: Алгоритъмът постоянно се променя

Директорът рекламно инженерство във Facebook пред "Капитал"

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Пролет в Лангедок и Гаскония

Пътешествие в част от Южна Франция из земите на катарите, гъшия дроб и родните места на Д'Артанян и Тулуз-Лотрек

След Хавел и потоп

Чешкият журналист Даниел Кайзер за кнгите си "Дисидент" и "Президент" и състоянието на журналистиката в Централна и Източна Европа