За едно убийство в центъра на София

На местопрестъплението, между боклуците, имаше изхвърлни няколко чифта латексови ръкавици и сини калцуни - каквито разследващите използват при огледите на произшествия
На местопрестъплението, между боклуците, имаше изхвърлни няколко чифта латексови ръкавици и сини калцуни - каквито разследващите използват при огледите на произшествия    ©  Юлия Лазарова
На местопрестъплението, между боклуците, имаше изхвърлни няколко чифта латексови ръкавици и сини калцуни - каквито разследващите използват при огледите на произшествия
На местопрестъплението, между боклуците, имаше изхвърлни няколко чифта латексови ръкавици и сини калцуни - каквито разследващите използват при огледите на произшествия    ©  Юлия Лазарова

В неделя един колега ми писа, че е чул за някакво младо момиче, което е намерено мъртво до конната база на "Егида". Обадих се в СДВР, откъдето потвърдиха. Чакаха аутопсията. "Това е убийство като всяко друго, защо да се занимаваме. Нима пишем за всяко убийство, което става", казаха някои от колегите ми. Убийството беше смразяващо, най-малкото поради няколко причини:

-беше станало в центъра на София - в парка, който през последните години имахме за сигурно място;

-беше убито младо момиче;

-полицията, която иначе ни показва шумно работата си не беше съобщила до втори ден за случая;

Късният следобед излезе аутопсията и стана ясно, че момичето е било удушено и изнасилено. Отидох в Борисовата градина, за да видя мястото. Бях сигурен, че експертите, които са правили огледа са зарязали ръкавиците си там - правят го всеки път.

На игрищата на "Спортна софия" имаше полицейски патрул - в бялата астра имаше един полицай. Приближих се и тогава видях, че паркингът на игрищата беше пълно с охрана. Бяха паркирани няколко коли на НСО, а сред тях и познатият черен джип, с който се вози премиерът.

Беше пет часа и нещо, работен ден. Премиерът риташе футбол. Попитах полицая дали знае къде е мястото, дали знае нещо повече. Нещо ме накара да си помисля, че щом са го пратили тук може би е бил информиран, за това което е станало. Полицаят започна отдалече: "Не знам нищо, ама ти бегай от тука, че има министерско събитие." Пробвах с втори въпрос, но той беше непреклонен:  "Бегай, бегай, бегай." Този полицай беше от СДВР - същата служба, която разследва случая, но от друга дирекция. По данни на хората, които познават убитото момиче, извършители на деянието вероятно са група от агресивни младежи, която се подвизава често в парка. Елементарен служебен рефлекс е след като си бил разпределен там да знаеш нещо за случая и да го имаш предвид. 

След още едно кръгче открих местопрестъплението. В тази част на парка, това е най-дивото място - тясна алея, в която се влиза точно срещу БНР, само на няколкостотин метра от Софийска районна прокуратура, точно зад сградата на един трафопост.  Вдясно, на няколко метра от охраната на конната база на Егида, има дупка в храстите. Там между боклуците имаше изхвърлни няколко чифта латексови ръкавици и сини калцуни - каквито използват при огледите на местопроизшествие.

На следващия ден медиите пишеха вече за случката. Някои от тях, които познаваме с безграничната любов към вътрешния министър, използваха един долен трик - през неверни твърдения (съдейки по стотиците опровержения на приятелите на убитото момиче във Facebook) се опитаха да маргинализират жертвата, за да омаловажат случката. В смисъл - написаха, че е била клошарка, каквато тя не е.

Не ме разбирайте погрешно. Убийство, може да се случи навсякъде и по всяко време. Изнасилванията също - стават около осем на месец в София. Въпреки, че България е сред държавите с най-много полицаи на глава от населението, полицията не е въздесъща и не може да е навсякъде, за да предотвратява всички инциденти. Няма спор, че и МВР има нужда от време, за да работи по случая. Съдейки по някои от постовете във Facebook обаче, разследващите все още не са взели показания от хора, които са били с момичето в часовете преди инцидента. Въпреки това е рано да правим крайни изводи за работата на полицаите.

Тъпото от цялата случка е, че момичето е било удушено, когато в парка е имало хиляди хора - след фестивала "Sofia Rocks" и преди "Mellow fest." Няма причина, това което се е случило на момичето да не се беше случило и на други, които са били там по това време. Няма защо те да се чувстват защитени.

Няма да открием топлата вода - престъпленията се случват там, където престъпниците се чувстват сигурно. В кварталите, където полицията е слаба има повече престъпност. Работа на полицията е да създава среда на сигурност и да извършва превенция. Тя има ограничен ресурс и затова трябва да провежда политики. Например - когато има концерти до късно в парка и лятото, когато в него е пълно с хора може би е добре да има повече полиция в близост до опасните участъци. 

Полицията беше на линия, за да пази "министерското спортно събитие", което предвид кой е бил там също е приоритет, спор няма. Премиерът има нужда от охрана и я получава от НСО.

Друг е въпросът, че най-светлото място в парка е "Спортна София" и защо поне по основните алеи няма работещо осветление. 

Иначе в понеделник следобед, ръкавиците си лежаха между храстите, а около тях беше тихо. На няколкостотин метра, районните прокурори вече се приготвяха да се прибират. В другия край на градината още течеше "министерското събитие". Точно срещу игрищата, група младежи почти допиваха една бутилка водка и се биеха, наужким. Пресцентърът на МВР още мълчеше по случая, а името на момичето стана ясно. Казвало се е Яна. Било е на 28 години и е работело в мол.

Още от Капитал