За едно убийство в центъра на София 2
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

За едно убийство в центъра на София 2

За едно убийство в центъра на София 2

Политика, неистини и непрофесионализъм около разследването на смъртта на Яна Кръстева

33685 прочитания

© Юлия Лазарова


В четвъртък няколко медии написаха, че има задържан за убийството на Яна Кръстева, намерена мъртва в Борисовата градина на 10 юли.  

На следващия ден, по време на парламентарния контрол, в отговор на съвсем друг въпрос (защо е имало полиция по време на почистването на паметника на Съветската армия) вицепремиерът Цветан Цветанов заяви, че убийците на Яна Кръстева са установени. В следващия час от различни места в парламента вицепремиерът разказа още:

- извършителите са двама;

- единият е задържан, другият ще бъде обявен за общодържавно издирване;

- "имаме 100 % доказателства за лицата, установен е ДНК профил";

- "има материал, който по морфологичен състав съответства на неговия";

Няколко часа по-късно СДВР даде нарочна пресконференция, на която присъстват отново Цветан Цветанов и директорът на столичната полиция Валери Йорданов, неговият заместник Ивайло Спиридонов и директорът на Института по психология на МВР Неделчо Стойчев. Там напоително бяха разказани най-различни подробности около разследването: 

- задържаният се казва Пламен Трифонов, а издирваният - Николай Русинов;

- двамата са били съучастници, като се търсят данни дали са се познавали;

- върху трупа са намерени косми на Трифонов, а по предмети на убитата - отпечатъци на Русинов, който е бил с криминална регистрация от 2008 г. (бил е картотекиран и така полицаите са стигнали до него );

- има ДНК експертиза;

- убийството е било по непредпазливост - първоначалната цел е била изнасилване, но в опита да й запушат устата, извършителите са я убили.

Убиецът е заловен. Или не...

Днес, събота, Софийски градски съд (СГС) задържа под стража обвинения за убийството на Яна Кръстева - Пламен Трифонов. За да го остави в ареста, съдът се мотивира с:

- намерените по тялото на загиналото момиче косми, които според направената експертиза съвпадат с морфологията на космите на Трифонов. Морфология не означава ДНК профил, а означава сходство в структурата на самия косъм;

- свидетелски показания на жена, която е виждала обвиняемия да посещава често Борисовата градина и градинката около Докторския паметник заедно с възрастна жена. Събирали заедно бутилки от бира. Той бил агресивен, а след убийството спрял да посещава Борисовата градина и започнал да събира и чете вестници;

- показанията на майка му, която твърди, че в нощта на убийството синът й е останал в Борисовата градина и се е прибрал на другия ден във входа, в който живеят, без да казва къде е бил. След това категорично отказвал да посещават заедно парка и ходели само в Докторската градина;

По време на заседанието съдът ясно заяви, че други доказателства - ДНК експертизи или данни за участие на друго лице в делото няма. След това прокурорът Стефан Рачев коментира, че не е давал разрешение да се разгласява информация за разследванието по време на пресконференцията. Според Наказателно-процесуалния кодекс такива данни могат да се изнасят само с разрешение на наблюдаващия прокурор.

Вторият заподозрян

От два независими източника "Капитал" научи, че прокуратруата е узнала от медиите, че има ДНК експертиза и че има втори заподоздрян.  

Това са безспорните факти. Те обаче пораждат няколко доста притеснителни извода:

За по-малко от две седмици МВР премина от двете крайности на публичността - от пълно мълчание за случая (в ежедневните бюлетини на МВР, където има всевъзможни безумия, информацията още я няма) до пълната публичност - пресконференция, на която се разкриха толкова много детайли за престъплението, че адвокатите на извършителя, трябва само да четат вестници.

След като информация за случая излезе в "Дневник" и по-късно в БТВ случаят придоби популярност. Жертвата обаче бързо беше маргинализирана от няколко всекидневника - беше определена първо като клошарка, после като алкохоличка. Чак на петия ден СДВР свика пресконференция, на която изнесе ограничена информация, по думите на зам.-директора на столичната полиция - "за да се спрат свободните съчинения."

Междувременно случаят придоби изключителна популярност (убийството на Яна е едно от 12-те от началото на годината в София, помните ли да сте чували детайлна информация за останалите?), особено в социалните мрежи и блоговете. 

Същите тези медии

Гузните медии започнаха да отразяват разследването от първите си страници. Създалата се енергия се материализира в мълчаливо шествие в Борисовата градина. Предвид имиджа, който Цветан Цветанов си изгради сам ("аз-боря-ефективно-всякаква-престъпност"), очакванията на обществото бяха насочени към него. Откриването на извършителите бързо и шумно беше единственият изход от ситуацията, който би отговарял на установената вече традиция. 

Цветанов показа това и с простия жест, че съобщи за установяването на предполагаемите извършители от парламентарната трибуна. От този момент той превърна случая в политически. Това обаче не е от полза нито за Яна, нито върховенството на закона. Още по-малко за разследването. 

Апогеят беше пресконференцията на СДВР този петък, на която дойде лично Цветан Цветанов. Информацията, изнесена там, не е била съгласувана с наблюдаващия прокурор (самият той, както казахме, но ще го повторим, е научил за ДНК профила и за втория заподоздрян от медиите). По закон държавното обвинение е господар на досъдебното производство и не случайно само с разрешение на прокурора (да, пак за втори път го казваме) могат да се изнасят данни от разследането. Единствено той може да прецени кое ще навреди на работата по случая.  

На пресконференцията беше изнесена странна смесица от факти и предположения, някои от които в абсолютен конфликт с базови постановки в наказателния процес. 

Конкретно - ден след като Пламен Трифонов е задържан и му е повдигнато обвинение за това, че сам е извършил убийство по особено жесток начин, МВР заявява, че убийството е било по непредпазливост. В същото време обаче, полицията казва, че извършителите са двама в съучастие. Наказателният кодекс абсолютно изключва възможността за съучастие в престъпления по непредпазливост. Груба грешка.

И далеч не на последно място и както ясно отбеляза съдът днес - държавните органи и хората, които формират общественото мнение, следва да се въздържат да определят този, срещу когото няма влязла в сила присъда, за престъпник, още повече - за убиец. Та нали това е началото на разследването. И нещо много, много повече - министърът на вътрешните работи не бива да си позволява да признава някого за 100% виновен - не само защото по закон няма право, но и защото задържаният може да се окаже невинен впоследствие. 

Яна е жертва и това е факт. Напрежението около убийството й също. Но нито едното, нито другото не бива да стават основание за още жертви. А такава опасност ще съществува дотогава, докогато действията на полицията не внушават сигурност чрез доказателства, а не чрез политически манипулации, че именно задържаният е извършителят. Както и дотогава, докогато подобна трагедия не се осмисля полезно за всички. В конкретния случай това не изисква много - вземане на конкретни мерки за гарантиране на сигурността на гражданите в парковете. Още повече, че не се налага откриване на колелото. Добрите световни полицейски практики са на една ръка разстояние.

В четвъртък няколко медии написаха, че има задържан за убийството на Яна Кръстева, намерена мъртва в Борисовата градина на 10 юли.  

На следващия ден, по време на парламентарния контрол, в отговор на съвсем друг въпрос (защо е имало полиция по време на почистването на паметника на Съветската армия) вицепремиерът Цветан Цветанов заяви, че убийците на Яна Кръстева са установени. В следващия час от различни места в парламента вицепремиерът разказа още:


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

64 коментара
 • 1
  ivoapostolov avatar :-|
  ivoapostolov

  Жалко е, че подобна трагедия изважда на бял свят кое е сбърканото в нашата правораздавателна система.

 • 2
  mailer_deamon avatar :-|
  mailer_deamon

  Първата статия след убийството, съдържаща смислен анализ, а не папагалско повтаряне на сензацията, че МВР твърди, че убийците са разкрити.

  Като оставим настрани неубедителните доказателства - един отпечатък по вещ, намерена в дрехите на трупа и косъм, който морфологично приличал на космите на задържания, обаче е дълъг, а той е с къса коса, за мен остава загадка противоречието между изнесеното за издирвания в момента съучастник - в рамките на 5 минути първо беше казано, че той е в неизвестност от нощта на убийството, включително и за своите близки, а след това, че в дните след убийството е заявявал пред своите близки и приятели, че ще напусне България, като на всеки бил казвал различна държава, в която ще отиде. Няма как да стане това - или е в неизвестност, или е говорил с тях и им е казвал, че ще напусне. Много ме притеснява, че това ще се окаже история, съшита с бели конци.

 • 3
  vikoula avatar :-|
  Bubalus Buballis

  до маилер деамон - той се е подстригал на другия ден, нали така се е потила да си промени външния вид

 • 4
  alexsilver avatar :-|
  alexsilver

  "...Цветанов показа това и с простия жест, че съобщи за установяването на предполагаемите извършители от парламентарната трибуна. От този момент той превърна случая в политически. Това обаче не е от полза нито за Яна, нито върховенството на закона. Още по-малко за разследването..."

  ЦвЦв се появява на парламентарната трибуна да си прави самореклама по неизвестен за мене алгоритъм. Едно е сигурно, че ЦвЦв омешва здраво "политическата просвета" и работата си като шеф на МВР. С такива действия деполитизираната уж полиция все повече става част от инвентара на ГРАБ.

 • 5
  mailer_deamon avatar :-|
  mailer_deamon

  Не знам да е установено по делото, че се е подстригал. Това, което видях в един от репортажите по ТВ, беше как една репортерка разказа, че анализирайки доказателствата, съдията е направил ироничен коментар, че очевидно обвиняемият е променил външния си вид, след като е с къса коса, а косъмът е значително по-дълъг. Едва ли съдията би се впечатлил от разминаването в дължината на косата на обвиняемия и намерените косми, ако действително в разпита на майката на Трифонов се сочеше, че синът и се е подстригал, както се твърди във в. Труд (който май преди дни обяви Яна за алкохоличка)

  Считам доказателствата за откровено неубедителни. И космите и отпечатъците са косвени доказателства. На базата на тези доказателства, би могло да се формира обосновано предположение, че Трифонов и Русинов са извършителите на това престъпление, и да бъдат задържани под стража, ако са налице и другите предпоставки за това, но за да се постанови осъдителна присъда върху косвени доказателства, те трябва в съвкупността си, да обосновават категоричен извод, че именно Трифонов и Русинов са извършителите, а това може да стане, само ако косвените доказателства са такива, че на тяхна база не може да се обоснове какъвто и да друг извод. В момента Русинов е свободен да твърди, че е пипал вещта на Яна преди това, в заведението, по време на флирт, по време на доброволен секс или когато си измисли и това може да звучи също толкова достоверно, колкото и вариантът, че отпечатъците му са останали по нейната вещ в момента на убийството и. Същото е и с космите на Трифонов - сещам се за поне 10 начина, невключващи убийство, по които може да оставиш косми по даден човек.

  Не искам да се превръщам в защитник на Трифонов и Русинов, но само се сетете на колко места ходите всеки ден, колко чужди вещи пипате, до колко човека се докосвате волно или неволно и че всеки ден от главата ви падат между 60 и 120 косъма. Замислете се, че морфологично (дебелина, цвят, здравина, дължина, структура) сходство има между вашите косми и космите на още поне 1 милиард човека на тази планета. И след като се замислите за тези неща, ще се сетите колко лесно може всеки от нас да бъде "сготвен" с подобни доказателства.

 • 6
  ariman_info avatar :-|
  Ariman

  Приказките на МВР шефа са безумие, още повече това обяснение за непредпазливост, как пък го разбрахте това, на запис ли го гледахте деянието, що ли, подобни квалификации дава съда, не полицията и не министърът й.
  Не може прокурорът да се информира от вестниците, утре ще открие интернет и ти да видиш чудо.

 • 7
  ariman_info avatar :-|
  Ariman

  До коментар [#5] от "mailer_deamon":

  Невероятно силен и точен коментар, респект!

 • 8
  schlupf avatar :-|
  Нищо лично

  С такива "доказателства" надали ще има присъда.

 • 9
  georgi_k avatar :-(
  Georgi K

  Май първия открил тялото (и не съобщил за това) го топят за извършител.

  Наближават избори, трябва да се отчита някаква дейност, пък била тя и тип "брауново движение"

 • 10
  rosko1306 avatar :-|
  rosko1306

  До коментар [#8] от "Delta Sigma":

  Хм, дано да няма..... Че се понагледахме на фарса Белнейски.....
  А дали нашата мила родна милиця, която ни пази не е в състояние да изфабрикува нещо? Разбира се, че е....
  За Цвък Цвък - какво да кажа - физкултурник, без мъжественост. Някой нещо подслушвал в Англия - шефът на Скотланд Ярд си подава оставката; МВР и кой ли не подслушва в Бг; Цвък Цвък се дъни непрекъснато процесуално, то не бяха лекари, какво ли не, а нашият физкултурник освен вътрешен е повишен и в шеф на предизборен щаб.....
  Ако не беше пълна трагедията - щеше да звучи като много смешен виц......
  А то си е трагедия...... Трагична трагедия...... Ако има летописец да я опише - Шекспир ще отпадне от учебниците в световен мащаб - само да свърши това правителство...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.