Как да прикрием лъжата с лъжата (по Цветан Цветанов)

Вътрешният министър съвсем се оплете по случая "Яна"

Честване на 132-та годишнина от създаването на Министерство на вътрешните работи. Цветан Цветанов
Честване на 132-та годишнина от създаването на Министерство на вътрешните работи. Цветан Цветанов    ©  Красимир Юскеселиев
Честване на 132-та годишнина от създаването на Министерство на вътрешните работи. Цветан Цветанов
Честване на 132-та годишнина от създаването на Министерство на вътрешните работи. Цветан Цветанов    ©  Красимир Юскеселиев

В края на миналия месец, когато обществото силно се вълнуваше от убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина, вътрешният министър Цветан Цветанов обяви от парламентарната трибуна:

"Това, което искам да Ви кажа: нека да спрем с това политическо говорене за случаи, които са с фатален край. Защото за това, което казахте за Борисовата градина, мога да Ви кажа, че преди един час и половина вече имаме извършителите, които са извършили това убийство."

После на различни места в парламента обясни, че "имаме 100 % доказателства за лицата, установен е ДНК профил." Часове по-късно, на нарочна пресконференция в СДВР той гордо съобщи имената на двамата (по негови думи) "извършители" - единият (Пламен Трифонов) е бил задържан, а другият (Николай Русинов) се издирва. Всичко това беше гарнирано с напоително разнасяне на информация за всички доказателства по делото и откритите на местопрестъплението следи.

Николай Русинов беше задържан на влизане в България, но беше освободен 24 часа по-късно, след като разследващите прецениха да не му повдигат обвинение, т.е. не се стигна дори и до първата законова стъпка към подвеждането му към наказателна отговорност.

В ареста остана  Пламен Трифонов, срещу когото разследването имаше общо три косвени доказателства. За тях съдът на два пъти каза, че са крайно недостатъчни за постановяването на осъдителна присъда. А това е единственият законен начин Трифонов да бъде обявен за извършител.

Днес, в ефира на БНТ, Цветан Цветанов се отрече от думите си: "Нито за миг не сме си позволили да го сочим като извършител, а като съпричастен към извършването на това престъпление или евентуално извършител. Когато бяха задържани двамата заподозрени, Пламен Трифонов, който в момента е с постоянна мярка "задържане под стража", мина на полиграфско изследване. Николай Русинов отказа да мине на полиграфско изследване. Аз смятам, че разследването, всичко, което е събрано като доказателства, смятам, че прокуратурата и МВР си свършиха своята работа".

Недопустимо е вицепремиер и министър на вътрешните работи да издава присъди и да изземва функции на други държавни органи. Недопустимо е да лъже - от парламентарната трибуна, на официална пресконференция или в ефира на националната телевизия.

И не на последно място. Встрани от факта, че заблуждава обществото, Цветан Цветанов пречи и на разследването. Преди две седмици, зам.-директорът на СДВР Ивайло Спиридонов призна, че "този случай е станал емблематичен за това как не трябва да се дава информация навън, докато тече разследването." И още: "изключително много данни бяха изнесени навън" и "ако не звуча много грубо, ще кажа, че някои хора, за да задоволят собственото си его, си позволиха да цитират подробности за това как и къде са намерени веществени доказателства. Това е недопустимо при разследването на такова тежко криминално престъпление."

Още от Капитал