Операция "Щраус"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Операция "Щраус"

В Софийския градски съд започна делото срещу бившия министър на труда Емилия Масларова. Съдебна зала с папки

Операция "Щраус"

Никой не иска да проверява съдията Иван Раденков

10871 прочитания

В Софийския градски съд започна делото срещу бившия министър на труда Емилия Масларова. Съдебна зала с папки

© Юлия Лазарова


Десет дни след отказа на съдията от Върховния административен съд Иван Раденков да подпише решението за отмяна на назначаването на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд, всички отговорни институции практически отказват да проверят действията му.

На 3 ноември 2011 г., след жалба на другия претендент за поста - съдия Величка Цанова, ВАС отмени назначаването на Янева на поста. От бележка на докладчика по делото - съдия Юлия Ковачева е видно, че Иван Раденков е отказал да подпише съдебното решение, като е внесъл отвод след произнасяне на съда, изготвяне на съдебният акт и подписването му от другите двама членове на състава

Според дългогодишни магистрати и юристи подобно поведение е без прецедент. Законът не позволява, а съдебната практика не познава подобен случай. Първо, Иван Раденков няма как да си направи отвод на този етап от производството (след произнасяне на състава). Отводът му е само от едно изречение (виж приложеният файл) и на практика не е мотивиран. Според Гражданско-процесуалния кодекс, решението за отвод се взима от целия съдебен състав, а не еднолично.

На второ място съдията няма право да откаже да подпише съдебното решение. Единствената възможност е ако не е съгласен с волята на мнозинството да подпише решението с особено мнение.

След като законът не допуска подобно поведение, би следвало да има ясен отговор на въпроса на какво се дължат действията на Иван Раденков - на непознаване на закона (непрофесионализъм) или външна намеса.

ВСС: Както дявола чете Етичният кодекс

Още миналата седмица, председателят на Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) Цони Цонев заяви, че няма да се занимава в поведението на Раденков с мотива, че "няма текст от Етичния кодекс, който да обхваща случая".

"Няма как да обсъждаме поведението на магистрат, ако то не е в нарушение на Етичния кодекс на българския магистрат. За поведението на Раденков няма текст", заяви Цонев пред dnevnik.bg. Според него единственият контрол сега е инстанционният, т.е. петчленният състав на ВАС, който ще гледа делото по жалбата срещу решението, следвало да прецени дали то е нищожно.

Съвсем друг въпрос е, че в Етичния кодекс за който Цонев говори има текст за уронване престижа на съдебната власт, който според съдии е достатъчно основание за проверка на поведението на Раденков и всички други съмнителни обстоятелства около делото - информацията за оказван натиск, за изнасяне на решението преди обявяването му и т.н.

Комисията на Цони Цонев неведнъж е действала като шпицкоманда и е проверявала други случаи, в които има данни за уронване престижа на съдебната власт. Случаят по никакъв начин не трябва да бъде определян като маловажен и да бъде пренебрегнат от ВСС.

ИВСС: Очебиен двоен стандарт

Отказът на Инспекторатът към ВСС да се занимае с казуса също няма логично обяснение. Главният съдебен инспектор Ана Караиванова многократно е определяла като противозаконна практиката съдии да се избягват разглеждането на казуси, като се самоотвеждат немотивирано и без причина.

След запитване на "Капитал", от ИВСС отговориха, че "няма да извършва проверка по действията на съдия Раденков по адм. дело № 7824/2011 г. по описа на ВАС, поради това че спорът все още е висящ."

Извинението, че делото е висящо е неоснователно, защото институцията ръководена от Караиванова е проверявала необосновани отводи именно по висящи спорове, а тя самата е правила многократни изказвания за такива случаи (съдиите във Велико Търново, колегите им от Варна по делото "Борилски", в София -  преди мярката за неотклонение на задържаните за подкуп Тенчо Попов, Николай Цонев и Петър Сантиров и т.н. и т.н.)

От ИВСС казват, че през април 2010 г. са изпратили два сигнала до ВКП и ВАС във връзка с противоречивата практика за това валидни или не са решенията само с два подписа. Става дума за казуси, при които подписите не са положени по обективни или технически причини. Това сигурно е проблем, който обаче далеч не се вписва в контекста на поведението на Иван Раденков - който отказва да се подпише.

Прекият началник на Раденков - председателят на ВАС Георги Колев отказва да коментира казуса и да вземе отношение към поведението на съдията.

Прокуратурата: мълчанието е злато

Пасивна остана и прокуратурата която на базата на твърденията на Владимира Янева и адвоката й, че решението е било изнесено предварително, както и съмненията че двамата са имали съдебния акт преди обявяването му, би следвало да се самосезира и провери най-малкото дали наистина е била нарушена тайната на съвещанието и кой е извършителя. Именно държавното обвинение трябваше да провери дали след съвещанието е имало опити за въздействие върху съдебния състав от председателя на съда или в частност върху съдия раденков, дали председателят на съда, за когото е било оповестено, че е викал съдии от състава, разполага с техническа възможност да получи достъп до решението и да даде отговор на тези и още редица производни въпроси. Ако в този случай - при съмнение за допуснато върховно беззаконие по дело за ръковдството на едно от най-важните за държавата съдилища - прокуратурата не провери дали има данни за престъпление, то тогова излиза, че тази институция не е решила ключови проблеми от времето на Никола Филчев.

Пак държавното обвинение не даде ясен сигнал дали срещу съдията има проверки в Инспектората на Върховната касационна прокуратура, каквато информация се появи в медиите. Пред dnevnik.bg началникът на инспектората Малена Филипова нито потвърди, нито отрече да има такава проверка.

Липсата на реакция на компетентните институции по поведението на Иван Раденков не е проблем по конкретния казус, а засяга функционирането на цялата съдебна система. Отказът за взимане на отношение е мълчаливо толериране на безпрецедентното поведение на един върховен съдия, който по дефиниция с действията си трябва да дава пример за магистратите от долните инстанции (да не говорим, че той самият е включен в една конкурсните комисии за назначаване на административни съдии). Нежелаейки да се занимават с него ВСС, Инспектората към ВСС и прокуратурата стават радетел на действията му. Които, поне от достъпните данни, не са нещо по-различно от саботаж.

Десет дни след отказа на съдията от Върховния административен съд Иван Раденков да подпише решението за отмяна на назначаването на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд, всички отговорни институции практически отказват да проверят действията му.

На 3 ноември 2011 г., след жалба на другия претендент за поста - съдия Величка Цанова, ВАС отмени назначаването на Янева на поста. От бележка на докладчика по делото - съдия Юлия Ковачева е видно, че Иван Раденков е отказал да подпише съдебното решение, като е внесъл отвод след произнасяне на съда, изготвяне на съдебният акт и подписването му от другите двама членове на състава


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 2
  onzisa6tia123etc avatar :-|
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт

  [quote#1:"boby1945"]а вие се занимавате със съдебна етика,[/quote]
  Проблема е че НЕ се занимават с етиката: Отказал съдията да подпише, и "...председателят на Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) Цони Цонев заяви, че няма да се занимава в поведението на Раденков с мотива, че "няма текст от Етичния кодекс, който да обхваща случая"..."
  Нищо че има бая обширен текст относно "уронването на авторитета на съдебната власт"...ПЪЛЕН ЦИРК!

 • 3
  kons avatar :-|
  Viscount Ganyo

  Поредна силна статия на Росен Босев. Удоволствие е да се чете.
  А тази съдебна система, имам чувството, където и да пипнеш, гнилоч и зараза ще потече.

 • 4
  bono_vox avatar :-|
  bono_vox

  Мога ли да сложа + на първия коментар именно поради вулгарните и нецензурни изрази които ми идват наум по отношение нашите родни магистрати!

 • 5
  yosuf avatar :-|
  yosuf

  До коментар [#3] от "Neyk":

  Росене, как си?

 • 6
  yosuf avatar :-P
  yosuf

  До Росен Босев и неговите последователи хейтърите :)
  ------------------------------------------------------------------------
  КС бетонира Владимира Янева като шеф на съда

  Конституционните съдии отменят явния вот при избор на шефове в съдебната система поради липсата на “логическа последователност”. В основния закон е разписано, че съдии, прокурори и следователи се избират с таен вот.
  След като КС обяви разпоредбата за противоконституционна, бетонирането на Янева на поста е сигурно.
  ------------------------------------------------------------------------
  Хахахахах, какъв кеф!
  Как сте хейтъри?! :)

  Както ви казах още от преди 2 месеца няма нищо нередно около Янева. То не беше стаж, не бяха болести, не беше таен вот...смешници :)
  Не можахте да очерните най-подходящия съдя за шеф на СГС!
  Много се радвам, моля не унивайте.
  Продължавайте да плюете,така и така за нищо друго не ставате :)

 • 7
  kons avatar :-P
  Viscount Ganyo

  До коментар [#5] от "yosuf":

  Не си много умен май, а?

 • 8
  yosuf avatar :-|
  yosuf

  До коментар [#7] от "Neyk":

  Не, не съм баща ти не бои се ;)
  Плюй си на воля така сигурно мислиш,че ти расте мозъка. Давай Росене ;)

 • 9
  yosuf avatar :-P
  yosuf

  Ето нещо хубаво което няма да публикува Росен Босев:
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1118881

  Очаквам хейтърите да подскочите отново :)
  Много се забавлявам с вас :)

  Ако може и да не ми трият толкова често коментарите :) Знам, че мразите различните,но нали уж сте "свободна" "медия" :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK