Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
4 8 яну 2012, 21:44, 31094 прочитания

Регистрация на работодателя като администратор на лични данни

Детайлите на този правен режим все още затрудняват търговските дружества

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
В последните години все повече работодатели изпълняват стриктно задълженията си по Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД). Въпреки това все още се наблюдават и случаи на тревожно непознаване на този правен режим у нас.

Голяма част от работодателите събират и обработват лични данни на работниците и служителите си, без да са преминали процедурата по регистрация пред Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), а други възприемат издаденото от комисията удостоверение като доказателство за пълното изпълнение на всичките си задължения си по закона и се дезинтересират от по-нататъшното създаване и усъвършенстване на вътрешни правила за защита на личните данни в предприятието, въвеждане на нови технически и организационни мерки във връзка с тази дейност и т.н.


Затова е полезно да бъдат припомнени някои законови правила и да бъдат предложени

практически съвети за тяхното приложение

Понятието лични данни се употребява единствено за физически лица и означава "всяка информация, отнасяща се до физическо лице, което е идентифицирано или може да бъде идентифицирано пряко или непряко чрез идентификационен номер или чрез един или повече специфични признаци". Правно-индивидизиращите белези на юридическите лица - ЕИК, наименование, седалище - не попадат под защитата на ЗЗЛД.Специфични признаци са тези, свързани с физическа, физиологична, генетична, психическа, психологическа, икономическа, културна, социална или друга идентичност на лицето. В белезите, разкриващи физическа идентичност, попадат имената, ЕГН, адрес, месторождение, телефонни номера, паспортни данни и др.; под икономическа идентичност се разбира имотно/финансово състояние, участие в дружества и др.; социалната идентичност включва произход, среда, навици, образование, допълнителни квалификации, предходна трудова дейност и др.

Лични данни на практика се събират от всеки работодател с оглед възникването, съществуването и прекратяването на трудовите правоотношения. Така всеки работодател се оказва носител на задължения по ЗЗЛД. Затова работодателят е длъжен да подаде заявление за регистрация по чл. 17 ЗЗЛД, преди да започне обработването на личните данни. По този начин той заявява качеството си на администратор на лични данни (АЛД) и обявява водените от него регистри.

Няколко уточнения във връзка с процедурата по регистрацията

- Дори броят на работниците и служителите да е относително малък, това не освобождава работодателя от необходимостта да съхранява и обработва техните лични данни съгласно установените законови правила.

В Правилника за дейността на КЗЛД и нейната администрация е предвидена възможността, ако АЛД обработва данни, свързани с трудови или членствени правоотношения на не повече от 15 физически лица, КЗЛД да го освободи от задължение за регистрация.

Освобождаването от това задължение обаче не изключва съответните администратори от контрола на комисията и не ги освобождава от останалите им задължения по закона. Неизпълнението им може да доведе до административно наказание в размер до 100 000 лв.

- Ако АЛД е работодател по трудови правоотношения и възложител по граждански договори, често е разумно личните данни на работниците и служителите и на изпълнителите по граждански договори да се съхраняват и обработват в един регистър. В този случай като категории лица в регистъра могат да се посочат кандидатите за работа и заетите по трудово или гражданско правоотношение лица.

Важно е да се знае, че личните данни на работниците и служителите могат да се обработват единствено за управление на човешките ресурси и осигурителни цели. Обработването им за други цели може да е допустимо, ако титулярят на данните даде изричното си съгласие за това.

- Понякога в практиката възникват затруднения при определяне на срока, в който ще бъдат съхранявани личните данни в даден регистър. По отношение на регистър "Персонал" е необходимо да се съобрази разпоредбата на чл. 42, ал. 1 от Закона за счетоводството, съгласно която ведомостите за заплати се съхраняват в предприятието в срок от 50 години. Ведомостите съдържат личните данни на лицата, които касаят, затова и срокът за съхраняване на личните данни следва да е не по-малък от 50 години.

- Когато администраторът е заявил обработването на данни по чл. 5, ал. 1 ЗЗЛД, регистрационната процедура задължително включва извършването на предварителна проверка от КЗЛД. Става дума за данни, чието обработване по принцип е забранено (разкриващи расов или етнически произход, политически, религиозни или философски убеждения, членство в политически партии, синдикални организации и др.) освен при изрично предвидените в закона изключения.

Забраната не се прилага, когато "обработването е необходимо за целите на изпълнението на специфични права и задължения на администратора в областта на трудовото законодателство". Следователно няма пречка работодателят да заяви пред КЗЛД, че ще събира и обработва и данни относно синдикалната принадлежност на работниците и служителите например, като в този случай регистрационната процедура се усложнява (КЗЛД извършва предварителна проверка).

- От съществено значение при оценяване законосъобразността на обработването на лични данни е наличието или липсата на изрично съгласие за това от страна на титуляря на данните. В практиката работодателите все по-често изискват изрично съгласие от работниците и служителите за обработване на личните им данни (под формата на декларация или като клауза в трудовия договор).

Тази тенденция е положителна най-малкото защото така работниците и служителите се информират за правата си като титуляри на събираните и обработвани лични данни. Даденото изрично съгласие за обработването на личните данни от техните титуляри създава сигурност и за работодателя и намалява риска от евентуално оспорване на неговите действия в качеството му на АЛД.

Д-р Андрей Александров е Директор отдел "Трудово право", Адвокатско дружество "Камбуров и съдружници"

Защитата на личните данни е гаранция за правата и основните свободи на всяко лице, и по-специално правото на зачитане на личния живот и неприкосновеност. Безконтролното събиране и обработване на лични данни представлява грубо вмешателство в живота на техния титуляр, от което той може да понесе морални, а и редица материални вреди при евентуална злоупотреба с тези данни. Ето защо правилата за защита на личните данни и в частност – тези на персонала, трябва да се схващат като важен ангажимент на работодателя и да се изпълняват добросъвестно като всяко друго задължение на страните по трудовото правоотношение.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Седмичен бюлетин за правни новини Седмичен бюлетин за правни новини

СГС задължи Столичната община да предприеме конкретни мерки за чист въздух; Адвокатурата срещу проект за промени при административното наказване

15 юли 2019, 5853 прочитания

Седмичен бюлетин за правни новини Седмичен бюлетин за правни новини

Съдиите от ВАС питат Конституционния съд задължително ли е да се мотивират всички актове; Чакани промени в съдебния закон; Още по темата за "тримата големи"

8 юли 2019, 5470 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Право" Затваряне
Ограничаването на договорната отговорност и Liquidated damages

Смисълът е да се даде предварителна сигурност на страните относно размера на евентуалната загуба

Още от Капитал
Жилищният пазар е в ступор

Плановете за покупка на дом масово се отлагат. Банките леко затягат кредитирането. Строителството зависи от банките

Бизнес на градус

Моментният недостиг на спирт вече изглежда преодолян, като по складовете има над 4 млн. литра. Цената на литър спирт обаче е 3 пъти по-висока отпреди пандемията

Коронабюджет 1.0: Оптимистичната версия

Правителството поиска спешна ревизия на бюджет 2020, която да му даде по-голяма гъвкавост за маневри

(Не)платени пътища

Тол системата работи официално вече от месец, на практика - не съвсем

Новият живот на електронната книга

Извънредното положение срина традиционния модел на разпространение и книгоиздаването търси нови решения

20 въпроса: Енчо Керязов

През март "Колибри" издаде първата му биография – "Обичай смело"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10