Надлежният съд

Съдебният състав, който ще гледа делото на Мирослава Тодорова, беше подменен

Героги Колев стана председател на ВАС с благословията на ГЕРБ.
Героги Колев стана председател на ВАС с благословията на ГЕРБ.    ©  Анелия Николова
Героги Колев стана председател на ВАС с благословията на ГЕРБ.
Героги Колев стана председател на ВАС с благословията на ГЕРБ.    ©  Анелия Николова

"Има съд, който ще реши" - това беше коментарът, който повечето членове на ВСС повтаряха, след като взеха решението за уволнение на председателката на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова. Визираха производството по обжалване на решението им, което се провежда във Върховния административен съд. Дали са имали информация как ще се развие делото, можем само да гадаем, но едно е сигурно - по делото още от първия ден се случват, меко казано, странни неща.

В понеделник, съдия Мирослава Тодорова депозира жалба до ВАС, с която поиска предварителното изпълнение на решението на ВСС за освобождаването и от длъжност да бъде спряно. В жалбата си тя посочва основателна причина - насрочила е десетки съдебни заседания, разпределени са и десетки дела, които трябва да започнат отначало, ако тя бъде освободена от длъжност.

Още с постъпването на жалбата в съда с делото на Тодорова започват да се случват странни неща. На първо време то е разпределено на Шесто отделение (във ВАС има общо осем отделения, които имат специализация по различни материи в зависимост какви актове се обжалват), вместо на Седмо отделение, което разглежда жалбите срещу актове на ВСС.

Подобна смяна на отделение може да стане с разрешението на зам.-председателя на съда (в случая Венета Марковска), която обаче е била в отпуск. Това означава, че смяната е станала с благословията на председателя на ВАС Георги Колев. За докладчик по казуса в понеделник е определена съдия Румяна Папазова. В понеделник обаче тя е сменена с друг - Георги Чолаков. Информация за причините за тази рокада в информационната система на ВАС липсва.

Потърсена за коментар от dnevnik.bg, съдия Румяна Папазова коментира, че "не е нещо особено" и че "няма специални причини" за това да бъде сменена. При последващ разговор тя уточни, че става дума за отвод, без да уточнява с какъв мотив. Пак пред dnevnik.bg председателката на шесто отделение Светла Петкова каза само, че "има законово основание за смяна на докладчика."

По принцип самоотводът на един съдия става със съдебен акт. Дали има такъв обаче няма как да знаем към електронната папка не е прикачен документ с подобно съдържание. За сметка на това има определение, което към обяд днес пишеше, че е в процес на изготвяне...

Делото е разпределено на съдия Георги Чолаков. Той е в съда от февруари тази година, след като спечели т.нар. външен конкурс (за юристи извън съдебната система). В края на 90-те години той е бил зам.-председател на съда в Сливен, после е бил адвокат, зам.-председател на административния съд в Сливен, след това нотаруис в Балчик, отново адвокат и т.н. и т.н. Видно от системата на ВАС той циркулира като съдия и в Шесто, и в Трето отделение.

По принцип съдиите се разпределят в отделения от пленума на съдиите на ВАС, но тъй като решенията на пленума не са публични, само може да гадаем дали той е бил разпределен на Шесто или Трето отделение.

Тези странни маньоври стават на фона на задълбочаващата се безпринципност при определянето на петчленните състави, които гледат на касационна инстанция делата във ВАС. При тях на случаен принцип се определя само докладчикът, а останалите съдии се подбират от отделението, от което е той. В някои случаи обаче се прави и кастинг на съдиите, където съдебният състав се събира от всички отделения в съда.

При всички положения обаче има отклонение от нормалната практика на съда, чиито председател Георги Колев не крие симпатиите си към управляващите.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


15 коментара
 • 1
  vesko_dechev avatar :-|
  Веселин Дечев

  Айде да я уволняват окончаттелно и да почват чистката в съда и прокуратурата

 • 2
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Аде сега пак от болната глава на здравата, Георги Колев виновен че г-жа Тодорова не може да напише две страници текст таман пет години време и то във времето на компютрето....

 • 3
  bz avatar :-|
  bz

  Под вола има теле - това искат да ни убедят от Капитал.
  Съдийка направила отвод и вече не им е чиста работата на ВАС.
  До вчера ни убеждаваха че Цветанов е лош а всички в съда са света вода ненапита. Днес когато фаворитката Ви опря до съда воят се обърна че не били читави и в съда.

 • 4
  panik avatar :-P
  panik

  До коментар [#1] от "vesko_dechev":
  До коментар [#2] от "boby1945":
  До коментар [#3] от "bz":

  Дежурните, спокойно, бе - вече разбрахме - ще я уволнят - да не сме малоумни. Вижте - вече на никой даже не му се спори с Вас - сега за Ваше щастие ще решите, че е защото няма какво да се отговори.
  Не - има, но няма смисъл...

 • 5
  vesko_dechev avatar :-|
  Веселин Дечев

  До коментар [#4] от "panik":

  Аз не разбирам защо заставаш зад един човек, който не си върши работата.Нали искаме реформа в съдебната влласт?
  Ето едно чудесно начало.Университетите, които провеждат обучение по права са доста, хиляди излизат от тях всяка година.Не мисля, че няма да има кой да замени изхвтрлените

 • 6
  panik avatar :-P
  panik

  Господин Дечев, въпреки че знам че няма смисъл, ще се опитам да обясня позицията си. НЕ заставам зад конкретния човек - това приляга повече на другата теза - като че ли подкрепящите уволнението застават зад определен човек. Да - това, че всички/повечето съдии имат забавени дела не означава, че всеки поотделно не следва да си носи отговорността, но... какво се случва. Провежда се дисциплинарно производство, което също си има своите правила или поне би трябвало да е така. Такова производство би следвало да се провежда по отношение на всички нарушили по някакъв начин дисциплинарната практика. Да обаче когато за идентични нарушения, едни нарушители се уволняват, а други се повишават, на мен лично ми възникват съмнения. Радвам се, че на Вас не Ви възникват такива. За практиката на ВСС по отношение на налагането на дисциплинарни наказания е необичайно да налага толкова тежко наказание за такова провинение. И сега от общите съждения отивам към частното - е как така пък се случи че баш противника на МВР министъра беше уволнен, а пък близката му наказана със забележка, че и повишена в ранг - ако за Вас това е съвпадение - за мен не е.
  По темата на статията - да и друг път са се сменяли докладчици - ама пак - абе как точно сега по това дело, съвсем случайно се случи да се промени и отделението на ВАС. Ако за Вас пак това няма нищо общо с личността на жалбоподателката - за мен не е така.
  Нещо много ми станаха съвпаденията.
  Отгоре на всичко вместо да се покрие по темата вътрешния министър упорито / да не слагам и друг епитет/ продължава да твърди, че ту няма нищо общо, ту подкрепя уволнението, ту го казва официално, ту в лично качество. Шизофренично някак - дето се вика като момента с председателството на предизборния щаб - /ту в едно качество, ту в друго/ той не го оглавява щаба като вътрешен министър, а само като обикновен човек, ама няма да излиза в отпуска по време на кампанията и това няма да оказва ама абсолютно никакво влияние на изборния процес. Дето се вика - добре че военния министър не е толкова активен, че утре и той може да оглави предизборен щаб. Та ей това са ми съмненията по случая.
  По интересно ми е сега като се приключи с ВАС и Тодорова бъде уволнена - първо - делото в Страсбург не ни мърда, а там нали се сещате че Цв не го слушат;-второ - проблема със забавянето на делата ще се реши от раз;-трето - кой ще назначи за шеф на ССБ...

 • 7
  bz avatar :-|
  bz

  До коментар [#4] от "panik":
  Ясно. Разбирам че липсата на аргументи я заменяш с високопарни умозаключения.
  Помня аз времената когато истината принадлежеше на една точно определена партия и нямаше нужда от дебат.

 • 8
  niki2003 avatar :-|
  niki2003

  Защото на тях им прави удоволствие криво да седят и доста криво да съдят!

 • 9
  panik avatar :-|
  panik

  До коментар [#7] от "bz":

  Последно обяснение - ама какво ми е високопарно на умозаключенията, мисля че въобще не са сложни - просто се опитвам да обясня /защо ли/, че някой неща ме съмняват да са просто съвпадения.
  Времената за които говорите и аз ги помня, а както виждам скоро ще сме си пак там откъдето тръгнахме. Не Ви е много подходящ коментара - точно за истината мисля, че спорехме - май сега, според Вас само точно определени хора имат право да я изричат и когато това е направено - останалите трябва просто да се съгласим и никакви такива съмнения и глупости като дисциплинарни прозедури и други лигавщини...
  И имам аргумент да се съмнявам - противоречивата практика на ВСС по дисциплинарни производства ми е аргумента, а пък промяната на отделенията във ВАС е в подкрепа на съмненията ми - не ги разсейва, задълбочава ги.

 • 10
  multimind avatar :-|
  multimind

  Слушайте бе "Барековчета", разкарайте се от форума на Капитал.....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал