Лесно ли се събират вземания в България
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Лесно ли се събират вземания в България

Shutterstock

Лесно ли се събират вземания в България

По-ефективно е да бъдат хвърлени усилия в добронамерени преговори и отстъпки от двете страни, отколкото в съдебни спорове

8352 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


- Много важни са предварителното проучване и периодичното следене на състоянието на контрагентите, както и документирането на отношенията с тях

Когато подписваме договор и за услугата, която извършваме, или стоката, която продаваме, другата страна по договора ни дължи пари, основното ни притеснение е как да гарантираме в максимална степен, че ще си ги получим.

Когато насрещният контрагент е непознато лице, е препоръчително да се направят бързи онлайн справки (в сайта на Търговския регистър, имотния регистър, съд по седалище на контрагента, други) за състоянието му – има ли обявен годишен финансов отчет и какво показва той, има ли вписани запори/възбрани, има ли заведени дела срещу него и за какви суми, има ли започнати производства по ликвидация или несъстоятелност и т.н.

Тази бърза справка ще даде първоначална представа и насока дали това лице не крие рискове по отношение на изпълнение на своите задължения.

На второ място е добре да имаме подписан

договор за услугата/стоката, както и уговорено авансово плащане

Търговският оборот и видът сделка, която сключваме, обаче невинаги позволява да имаме подписан писмен договор и уговорен аванс – например, когато се касае за продажба на стоки, в повечето случаи търговците не подписват писмени договори, а директно издават фактури за плащане.

Поради затруднения търговски оборот и липсата на парични средства много често плащанията за тези услуги/стоки се уговарят не само без авансово плащане, ами и отложено във времето със срок, след като услугата е извършена, съответно стоката е предадена.

В такива реални ситуации за търговеца, предоставящ услугата/стоката, е особено важно документирането на неговото изпълнение не само посредством издаване на фактура, а задължително и с придружаващ документ, който удостоверява приемането на стоката или услугата – обикновено стокови разписки или приемо–предавателни протоколи.

По този начин при забавяне на плащането на продадената стока или на извършената услуга пакетът документи (фактура, стокова разписка, приемо-предавателен протокол) служи като доказателство за установяване на вземането пред съда.

Как е най-разумно да се постъпи при забавяне на плащане

Преди всичко е добре да се прецени дали съответното лице, което ни дължи пари, има временни затруднения, но бизнесът му продължава да съществува и разполага с някакво имущество. Отново първоначална представа можем да получим от онлайн справките в съответните регистри.

В случай на преценка, че лицето има временни затруднения и при кооперативно отношение от негова страна, е удачно да се пристъпи към формализирано писмено с нотариална заверка на подписите уреждане на плащанията с цел осигуряване на интересите ни като кредитор.

Когато става въпрос за големи суми и удължаване на срока дълго напред във времето, е добре наред с формализираното уреждане на отношенията да бъдат учредени и реални гаранции в наша полза като особен залог върху вещи, вземания, стоки и материали в наша полза (особеният залог не препятства нашия длъжник да извършва обичайната си дейност с вещите - предмет на особен залог), ипотека върху недвижими вещи или дори залог на търговското предприятие в наша полза.

При всички случаи независимо от добрите намерения на длъжника в наш интерес е да следим периодично онлайн регистрите за вписване на промени по партидите му.

При преценка, че длъжникът няма намерение да плати или има недобросъвестно поведение, е разумно да се пристъпи към бързи действия за обезпечаване на нашия интерес. В случай че имаме подписан договор с нотариална заверка на подписите, можем да пристъпим директно към издаване на изпълнителен лист срещу длъжника по заповедното производство по Гражданския процесуалния кодекс.

В останалите случаи обаче, когато нямаме подписан договор с нотариална заверка на подписите, можем да поискаме налагане на обезпечителни мерки върху имуществото на длъжника (запори върху банкови сметки, вещи, вземания и/или възбрана върху имот). Трябва да имаме предвид обаче, че в срок до един месец най-късно или в посочения по-ранен срок от съда сме длъжни да заведем иск срещу длъжника. В противен случай съдът ще отмени наложеното обезпечение.

Воденето на дело в съда е свързано с много разходи и време и затова е добре да се направи много добра

преценка какъв е шансът съдебното производство да даде желания резултат

Отново поведението и имущественото състояние на длъжника са водещото. Практиката показва, че е много по-ефективно да бъдат хвърлени усилия в добронамерени преговори и отстъпки и от двете страни, отколкото в съдебни спорове, когато, разбира се, това е възможно и постижимо.

Препоръчително е, преди да отидем "на война", да прегледаме и анализираме всички възможни хипотези, които биха могли да се случат, както и вероятността всяка една да се случи и съответните последици от нея. Добре е при възможен диалог с длъжника да обсъдим всички варианти за избягване на съдебен спор, като по този начин в много случаи дори можем да постигнем яснота в отношенията ни и по-добро обезпечение за нас.

Много по-добър и сигурен резултат бихме имали например, ако успеем да убедим длъжника да учреди една реална гаранция в наша полза или да се задължи лично и солидарно собственикът на контрагента наред с него и да разсрочим плащането, или дори да получим плащане с някаква отстъпка от наша страна сега и в момента, отколкото да очакваме неясен резултат в рамките на години.

В заключение бих казала, че са много важни предварителното проучване и периодичното следене на състоянието на контрагентите ни, както и документирането на отношенията ни. При наличието на тези предпоставки и при своевременна и бърза реакция от консултантите ни се увеличава шансът да получим плащане.

* адв. Ивана Близнакова, съдружник в адв. дружество "Точева и Мандажиева"

Тази статия не представлява правно становище или правен съвет, свързан с конкретна ситуация или субект. За повече информация по засегнатите по-горе въпроси, както и за индивидуална консултация можете да се обърнете към автора на e-mail: [email protected]

- Много важни са предварителното проучване и периодичното следене на състоянието на контрагентите, както и документирането на отношенията с тях

Когато подписваме договор и за услугата, която извършваме, или стоката, която продаваме, другата страна по договора ни дължи пари, основното ни притеснение е как да гарантираме в максимална степен, че ще си ги получим.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  lollymajik avatar :-|
  michael

  от милионерите невъзможно а и никой не ги гони , от бедните граждани се взима и отгоре с по законов и не законов начин а те горките нямат пари за съответните събирания камо ли за адвокати и съд , така че дори и да имат право да се защитят не могат да го упражнят

 • 2
  dragoslava avatar :-|
  Dragoslava

  Никъде не е лесно, не само в България.

 • 3
  marilin82 avatar :-|
  Valentin Zhelyazkov

  Никаква милост към банките. Ако им дължиш пари, а нямаш нищо на свое име, могат само да пият една студена вода.

 • 4
  nqma_zna4ka_koi avatar :-|
  nqma zna4ka koi

  Ами аз ще ви кажа като човек, който има да събира суми за неизплатени възнагреждения - лесно се събират суми от физически лица и то защото само те са толкова глупави за да посочат адрес и телефон за връзка или други лични данни! Да събереш пари от дружество е доста трудна работа. За пример ще дам моят опит. Заведох дело през октомври 2011, при все че притежавам необходимите документи за дължимите ми суми се оказа, че трябва да се води дело. На същото представител на длъжника въобще не се появи, защото реално въобще няма никакъв смисъл... За сметка на това обаче липсата на присъствието му отложи делото 2 пъти. Отделно доста време не можаха да му връчат призовката. Късмет, че поне са направили процедурата бързо производство и приключихме "бързо" в рамките на 8 месеца. За нормално производство и хитруване процесът може да продължи години предполагам.
  След като вече имах съдебно решение си извадих изпълнителен лист и отново - няма никой на адреса на фирмата, не се знаят къде са офисите из страната, няма недвижимо имущество и парите се превеждат през "оперативна" друга фирма.
  Та ако си имате работа с някой запекан, няма начин да съберете каквото и да е... Същото важи и за физически лица, които посочват други адреси, а роднините им ги покриват... Въобще като при всичко в нашата родина си има много начини за тарикатня. То и за това бизнеса е на това ниво и има 200 милиарда междуфирмена задлъжнялост - просто тези пари са несъбираеми...

 • 5
  itoskov avatar :-|
  Woland

  Такова нещо като "лесно събиране" няма- стигне ли се до неплащане от страна на длъжника, започват проблемите. Моят съвет, като човек с практика в събирането на просрочия, е да се подхожда превантивно- т.е. да се проверява насрещната страна с какво разполага, и има ли възможност изобщо да изпълни своите задължения по договора, както и морала на плащане. Подобна проверка може да се извърши, както самостоятелно в съответните регистри- Търговски, Имотен, ЦРОЗ, така и чрез специализирана агенция за проучване или адвокатска кантора; добър източник може и да са компании в същия бранш.
  Добре е кредиторите да се стараят да подхождат трезво- независимо от личните отношения, които може би имат с длъжника, или перспективата да "ударят кьоравото", да се придържат в разумни граници, когато дават стоков или паричен кредит. И да си следят сроковете за плащане.
  Аз също бих препоръчал извънсъдебните начини на уреждане, но те трябва да се ограничат във времето. Добре е ответната страна да бъде наясно, че отстъпки и разсрочване могат да се направят само в този времеви прозорец, като по този начин се избегне шиканиране.

  До nqma zna4ka koi- без да се заяждам, оставам с впечатлението, че адвокатът или юрисконсултът ви е доста разсеян.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK