С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
5 22 юли 2012, 17:41, 8126 прочитания

Лесно ли се събират вземания в България

По-ефективно е да бъдат хвърлени усилия в добронамерени преговори и отстъпки от двете страни, отколкото в съдебни спорове

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

- Много важни са предварителното проучване и периодичното следене на състоянието на контрагентите, както и документирането на отношенията с тях
Когато подписваме договор и за услугата, която извършваме, или стоката, която продаваме, другата страна по договора ни дължи пари, основното ни притеснение е как да гарантираме в максимална степен, че ще си ги получим.

Когато насрещният контрагент е непознато лице, е препоръчително да се направят бързи онлайн справки (в сайта на Търговския регистър, имотния регистър, съд по седалище на контрагента, други) за състоянието му – има ли обявен годишен финансов отчет и какво показва той, има ли вписани запори/възбрани, има ли заведени дела срещу него и за какви суми, има ли започнати производства по ликвидация или несъстоятелност и т.н.


Тази бърза справка ще даде първоначална представа и насока дали това лице не крие рискове по отношение на изпълнение на своите задължения.
На второ място е добре да имаме подписан

договор за услугата/стоката, както и уговорено авансово плащане

Търговският оборот и видът сделка, която сключваме, обаче невинаги позволява да имаме подписан писмен договор и уговорен аванс – например, когато се касае за продажба на стоки, в повечето случаи търговците не подписват писмени договори, а директно издават фактури за плащане.Поради затруднения търговски оборот и липсата на парични средства много често плащанията за тези услуги/стоки се уговарят не само без авансово плащане, ами и отложено във времето със срок, след като услугата е извършена, съответно стоката е предадена.

В такива реални ситуации за търговеца, предоставящ услугата/стоката, е особено важно документирането на неговото изпълнение не само посредством издаване на фактура, а задължително и с придружаващ документ, който удостоверява приемането на стоката или услугата – обикновено стокови разписки или приемо–предавателни протоколи.

По този начин при забавяне на плащането на продадената стока или на извършената услуга пакетът документи (фактура, стокова разписка, приемо-предавателен протокол) служи като доказателство за установяване на вземането пред съда.

Как е най-разумно да се постъпи при забавяне на плащане

Преди всичко е добре да се прецени дали съответното лице, което ни дължи пари, има временни затруднения, но бизнесът му продължава да съществува и разполага с някакво имущество. Отново първоначална представа можем да получим от онлайн справките в съответните регистри.

В случай на преценка, че лицето има временни затруднения и при кооперативно отношение от негова страна, е удачно да се пристъпи към формализирано писмено с нотариална заверка на подписите уреждане на плащанията с цел осигуряване на интересите ни като кредитор.

Когато става въпрос за големи суми и удължаване на срока дълго напред във времето, е добре наред с формализираното уреждане на отношенията да бъдат учредени и реални гаранции в наша полза като особен залог върху вещи, вземания, стоки и материали в наша полза (особеният залог не препятства нашия длъжник да извършва обичайната си дейност с вещите - предмет на особен залог), ипотека върху недвижими вещи или дори залог на търговското предприятие в наша полза.

При всички случаи независимо от добрите намерения на длъжника в наш интерес е да следим периодично онлайн регистрите за вписване на промени по партидите му.

При преценка, че длъжникът няма намерение да плати или има недобросъвестно поведение, е разумно да се пристъпи към бързи действия за обезпечаване на нашия интерес. В случай че имаме подписан договор с нотариална заверка на подписите, можем да пристъпим директно към издаване на изпълнителен лист срещу длъжника по заповедното производство по Гражданския процесуалния кодекс.

В останалите случаи обаче, когато нямаме подписан договор с нотариална заверка на подписите, можем да поискаме налагане на обезпечителни мерки върху имуществото на длъжника (запори върху банкови сметки, вещи, вземания и/или възбрана върху имот). Трябва да имаме предвид обаче, че в срок до един месец най-късно или в посочения по-ранен срок от съда сме длъжни да заведем иск срещу длъжника. В противен случай съдът ще отмени наложеното обезпечение.

Воденето на дело в съда е свързано с много разходи и време и затова е добре да се направи много добра

преценка какъв е шансът съдебното производство да даде желания резултат

Отново поведението и имущественото състояние на длъжника са водещото. Практиката показва, че е много по-ефективно да бъдат хвърлени усилия в добронамерени преговори и отстъпки и от двете страни, отколкото в съдебни спорове, когато, разбира се, това е възможно и постижимо.

Препоръчително е, преди да отидем "на война", да прегледаме и анализираме всички възможни хипотези, които биха могли да се случат, както и вероятността всяка една да се случи и съответните последици от нея. Добре е при възможен диалог с длъжника да обсъдим всички варианти за избягване на съдебен спор, като по този начин в много случаи дори можем да постигнем яснота в отношенията ни и по-добро обезпечение за нас.

Много по-добър и сигурен резултат бихме имали например, ако успеем да убедим длъжника да учреди една реална гаранция в наша полза или да се задължи лично и солидарно собственикът на контрагента наред с него и да разсрочим плащането, или дори да получим плащане с някаква отстъпка от наша страна сега и в момента, отколкото да очакваме неясен резултат в рамките на години.

В заключение бих казала, че са много важни предварителното проучване и периодичното следене на състоянието на контрагентите ни, както и документирането на отношенията ни. При наличието на тези предпоставки и при своевременна и бърза реакция от консултантите ни се увеличава шансът да получим плащане.

* адв. Ивана Близнакова, съдружник в адв. дружество "Точева и Мандажиева"

Тази статия не представлява правно становище или правен съвет, свързан с конкретна ситуация или субект. За повече информация по засегнатите по-горе въпроси, както и за индивидуална консултация можете да се обърнете към автора на e-mail: bliznakova@tmlawoffice.bg
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Седмичен бюлетин за правни новини Седмичен бюлетин за правни новини

СГС задължи Столичната община да предприеме конкретни мерки за чист въздух; Адвокатурата срещу проект за промени при административното наказване

15 юли 2019, 5751 прочитания

Седмичен бюлетин за правни новини Седмичен бюлетин за правни новини

Съдиите от ВАС питат Конституционния съд задължително ли е да се мотивират всички актове; Чакани промени в съдебния закон; Още по темата за "тримата големи"

8 юли 2019, 5413 прочитания

24 часа 7 дни

28 фев 2020, 12101 прочитания

28 фев 2020, 4091 прочитания

28 фев 2020, 2499 прочитания

28 фев 2020, 2054 прочитания

28 фев 2020, 1653 прочитания

Всички новини
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Право" Затваряне
"Тенисът" с абсолютната давност

Още от Капитал
"Белите" петна на София

Главният архитект посочи 684 ха свободни терени в София в потвърждение на идеята си за компактно развитие на столицата

Сбогом, Lafka

Очакването на пазара е веригата да заработи като място за продажба на продуктите на държавния тотализатор

Супермаркет у дома

Иван Александров, изпълнителен директор и основател на eBag.bg, пред "Капитал"

Потупване по рамото от Брюксел

С нетрадиционно позитивен доклад за икономическите дисбаланси Европейската комисия даде още един тласък на България по пътя към еврото

Важни ли са дипломите днес

Връзката между образованието и бизнеса – it’s complicated

Kалендар и домашно кино

По-интересните събития през уикенда и предстоящата седмица

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10