Светла Петкова, избрана за член на ВСС: Дисциплинарната практика на съвета е порочна

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

Светла Петкова, която днес беше избрана за член на ВСС с гласовете на ГЕРБ и ДПС, е председател на VI отделение на Върховния административен съд. Тя беше номинирана за член на ВСС от ГЕРБ. Преди това е била зам.-председател на съда и за кратко и.д. председател. Тя председателстваше два от трите тричленни състава, които отмениха наказанията на съдиите Николай Урумов и Панайот Генков заради имотния скандал в Приморско.

Още след номинирането и преди два месеца се коментира, че тя е един от "сигурните" кандидати.  Без жребии тя стана член на конкурсната комисия, която през лятото даде висока оценка на жената с която живее депутатута от ГЕРБ Ивелин Н. Николов - съдия Бисерка Цанева и така тя беше повишена във ВАС, без да е гледала администраитвни дела. На предишния конкурс Цанева беше получила много по-ниска оценка и не успя да се класира. Преди няколко месеца съдия Петкова обърна и съдебната практика по дисциплинарните дела, като прие, че не е нужно магистратите да бъдат изслушвани от ВСС преди да бъдат наказани.

Петкова беше една от малцината председатели на отеделния във ВАС, които бяха оставени на поста от новия шеф на съда Георги Колев и минава за близка както до новото ръководството на съда, така и до управляващите.

Мислите ли, че вашият избор е плод на политическа сделка?

Не, в никакъв случай. Аз се чувствам горда, че бях предложена и номинирана от парламента, който всъщност за мен е най-висшата политическа сила, че депутатите видяха в мое лице един достоен кандидат. Бих могла да бъда избрана и от съдебната власт – колегите ме познават, години наред съм работила, но парламентарния избор и участието в тази процедура ме обогати още повече даде ми както правни познания, така и опит за да може в бъдещите избори на ръководители, предстоящия избор на главен прокурор именно да се проведе по тази процедура – при една състезателност, при една откритост...

Бяхте председател на два от трите състава, които отмениха наказанията на ваши колеги по случая "Приморско". Това ли е проекцията на вашите виждания за дисциплинарната практика на ВСС?

Действително аз бях председател на тричленните състави, които отмениха заповедите за санкциониране на магистрати. След това тези решения бяха потвърдени от петчленния състав. Именно практиката, която провежда ВСС, дисциплинарната практика е недобра. И тя поради процесуални нарушения е причина за да бъдат отменени и то не само тези дела, а и много други.

Тъй като ВСС досега имаше една порочна дисциплинарна практика. Проверките не се правеха от съответните комисии в дълбочина по сигналите, които се поставят. Възлагаха се на етични комисии по места, дори не се правеха проверки с едни решения, които бяха немотивирани.

В тази насока, моят опит като магистрат, който все пак имах възможност да гледам и тези дела ще направим така, че дисциплинарната практика да бъде образцова. В какъв смисъл – като дойде един сигнал за корупция ще се направят щателни проверки също така с всичките магистрати и професионални сдружения на магистратите ще може да се съгласуват тези данни за нарушения да се установи дали е така и съответно вече ще излизаме с едни мотивирани решения, които да отговарят на всичките принципи, които са заложени в Закона за съдебната власт и в Административно-процесуалния кодекс за прозрачност, за законност и такива ще бъдат дисциплинарните решения на ВСС.

През лятото бяхте председател на конкурсната комисия, благодарение на която жената с която живее един депутат от ГЕРБ, стана съдия във ВАС. Мислите ли, че това има връзка с факта, че вашата номинация беше издигната от ГЕРБ?

Не. Не. Изобщо не свързвам конкурсите. По начало аз участвам в конкурсните комисии, тъй като последната година се проведоха много конкурси, защото знаем, че последните две или три години не се провеждаха конкурси, след това обаче се засили в един период и аз участвах в някои конкурсни комисии. Проведоха се доста конкурси. Така или иначе приключиха конкурсите, а пък кандидатките, които бяха излъчени в последния показаха качества и дори единствената, която не беше спечелила обжалва решенията и нейната жалба беше отхвърлена. Което показва, че всъщност конкурсът беше много добър.

Към момента на конкурса вие не сте знаели, че ще бъдете номинирана от ГЕРБ, когато сте изпитвали съдия Бисерка Цанева с която живее депутата от ГЕРБ Ивелин Николов?

Не. То беше преди това. Номинациите станаха преди 11. Изобщо не го свързвам и не бива някой да смята, че това е заслуга. Все пак аз съм толкова години в съдебната система. Много колеги познавам, много журналисти познавам. Работила съм с тях.

Използвам случая за да кажа, че работата на ВСС също така трябва по отношение на медиите и с обществеността да се издигне на високо ниво, така с един професионален PR, който да може да показва на достъпен език винаги да показва резултатите от работата на ВСС. И съответно един говорител, един или двама ще се излъчат, който на един достъпен език да обясни на обществеността защо и как са взети решенията с оглед и прозрачността. А също така да се обяснят и някои дела, приключили дела, когато не може обществеността да си даде обяснение защо е прието така.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


8 коментара
 • 1
  kons avatar :-|
  Viscount Ganyo

  Бих желал да има подобни интервюта и с останалите номинирани от ГЕРБ и избрани за член на ВСС, както и малко background с какво точно са "заслужили" своите номинации.

  Тези неща трябва да се знаят от самото начало, пък после нека госпожата и колегите й да си ни заливат с "професионален PR" колкото си искат.

  Апропо, поздравления на Росен Босев за участието му вчера в "Референдум".

 • 2
  waterfall avatar :-|
  waterfall

  Има нужда от един специалист по четене на характера по лицето /физиогномика/ ,защото аз в случая съм много объркана - тази госпожа ми прилича на продавачка в районен минимаркет, а тя всъщност е съдия от най-,най-,най-висок ранг .Освен ако не се е издигнала до там чрез партийна поддръжка от ДПС-ГЕРБ, защото само в този случай това несъвпадение е обяснимо.

 • 3
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  Да си въвеждат член Първи в Конституцията,та да си знае всеки за какво става въпрос.
  "Парламента бил най-висшата политическа сила"-ега ти перверзията!

  "Аз се чувствам горда, че бях предложена и номинирана от парламента, който всъщност за мен е най-висшата политическа сила"

 • 4
  flisk avatar :-|
  flisk

  А на тази дама казано ли й е, че "най-висшата сила" всъщност не трябва да е такава за нея и изборът й за член на ВСС я прави независима от политическата система в България ?

 • 5
  petertakov avatar :-P
  Petak

  [quote#2:"waterfall"]Има нужда от един специалист по четене на характера по лицето /физиогномика/ ,защото аз в случая съм много объркана - тази госпожа ми прилича на продавачка в районен минимаркет[/quote]

  Не, няма нужда - то е написано с такива големи и дебели букви, че едва ли е необходим специалист.

 • 6
  4itatel avatar :-|
  Elena Dimitrova

  Браво,Росене!Продължавай и с останалите "надпартийни"!!!

 • 7
  gilermos avatar :-|
  gilermos

  Олицетворение на посредствеността - в най-безобидния случай. Иначе личи и пълен непукизъм /още отсега/ и неприкрита склонност към изопачаване и откровени лъжи. Да не говорим за зле построената реч. Върховен съдия би следвало да говори няколко идеи по-грамотно.

  Тъжно е, защото повечето в новия ВСС са от същата порода.

  Това е решението на "висшата политическа сила", какво да се прави.
  Нямат интерес да изберат преобладаващ брой умни и почтени люде. Важното е да са им удобни и послушни, жалки проводници на жалки интереси.

  Все пак, в този ВСС има няколко свестни. Лошото е, че са крехко малцинство. Но и малките победи са победи. А в отвратително отровената наша политическа среда са си направо значими.

 • 8
  smarf avatar :-|
  smarf

  Чезаре Ламброзо: Типичен фациес на посредствена лелка формат соцактивистка. Корумпирана,лъжлива и безочлива. С една дума-поредното гюбре във ВСС!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал