ВСС награди едни от най-противоречивите си членове със златен плакет

Заседанието на висшите магистрати се проведе в новата сграда на ВСС
Заседанието на висшите магистрати се проведе в новата сграда на ВСС    ©  Анелия Николова
Заседанието на висшите магистрати се проведе в новата сграда на ВСС
Заседанието на висшите магистрати се проведе в новата сграда на ВСС    ©  Анелия Николова

Едни от най-противоречивите членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) са били наградени на предишното заседание на съвета. Светла Данова, Иван Колев и Божидар Сукнаров са получили "личен почетен знак: първа степен - златен."

Светла Данова, за която стана ясно, че с действията си като съдия е улеснила имотна измама, ще се запомни като защитник на едни от най-спорните кадрови решения на съвета. Тя беше докладчик на дисциплинарното дело срещу председателката на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Синът на Данова беше назначен за служител по сигурността на информацията в Софийския градски съд (СГС) от бившия административен ръководител на съда Светлин Михайлов, след което Данова подкрепи кандидатурата на Михайлов за втори мандат. Впоследствие Данова застана зад избора на Владимира Янева за председател на СГС, а след като Янева беше избрана, синът на Данова беше повишен в директор на дирекция в СГС.

Иван Колев беше председател на бюджетната комисия и основен "виновник" за проваленото разследване срещу "лобиста" Красимир Георгиев - Красьо Черния. На вечеря в сръбския ресторант "Бел Ами" Колев беше получил информация за това, че човек с име Красьо предлагал на магистрати да им уреди ръководни постове в системата срещу 200 хил. лева или евро.

Вместо да съобщи на прокуратурата, която да започне разследване, Колев предпочете да разкаже за Красьо на публично заседание на ВСС през 2009 г. Впоследствие редица магистрати бяха наказани "по подозрения", а делата срещу Георгиев, които прокуратурата заведе, завършиха с пълно фиаско.

Иван Колев беше председател и на бюджетната комисия, чиято работа беше остро критикувана от Сметната палата. През комисията минаваха всички договори по проектите ОПАК, като има десетки случаи в които членове на ВСС се назначават един друг за експерти по тези проекти. Иван Колев предлага на ВСС да избере Иван Колев за член на контролния съвет към проекта.

По втория транш (след 2011 г.) проекти по ОПАК Колев вкарва "в играта" колегите си Мая Кипринска (в два проекта), Цони Цонев, Радка Петрова, Стефан Петров, Вельо Велев и Костадинка Наумова. Всичките тези проекти имат за цел изпълнение на задачи, които са в мандата на ВСС и за които не би следвало неговите членове (които работят на пълно работно време и взимат допълнително възнаграждение за участието си по комисии) да получават допълнително средства.

За пет години той не успя да реши сградния проблем на Софийския районен съд, но направи всичко възможно ВСС да се премести в луксозна сграда в центъра на София.

Иван Колев подкрепи избора на Георги Колев за председател на Върховния административен съд след което неговата дъщеря стана съдебен помощник в същия съд.

Божидар Сукнаров беше председател на комисията по правни въпроси във ВСС. Неговата дъщеря също стана съдебен помощник във ВАС.

През мандата си, членовете на ВСС трайно установиха практиката да се самонаграждават по различни поводи.

Мандатът на този ВСС приключва на 3 октомври.

Още от Капитал