На път за Страсбург: Ще се съдим - не пак, а отново
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

На път за Страсбург: Ще се съдим - не пак, а отново

На път за Страсбург: Ще се съдим - не пак, а отново

Заради липсата на контрол над СРС български организации ще съдят държавата в Страсбург

Страхил Василев
7464 прочитания

© Vincent Kessler


"Българската държава не е предприела адекватни мерки, водещи до преодоляване на констатираните от Европейския съд за правата на човека системни правозащитни проблеми". Тази констатация стои в основата на новата жалба до Европейския съд, заведена от български организации, и насочен към проблема за неправомернота използване на специални разузнавателни средства (СРС.)

В жалбата пише: "Нещо повече, точно в годините след влизане в сила на решението на ЕСПЧ по първата жалба значително са увеличени законовите хипотези, при които е допустимо използване на СРС. Въведен е и нов метод на тайно следене на комуникацията чрез контрол върху трафика на електронната кореспонденция".

Оповестяването на съдебната констатация се случва седмица, след като България беше осъдена в Страсбург заради липса на контрол над подслушването по жалбата на гражданина Румен Хаджиев. Въпреки, че глобата за държавата по този случай е в размер на скромните 2500 евро, то моралният шамар изглежда далеч по – ужасяващ.

Новата жалба е подадена от "Асоциация за европейска интеграция и права на човека" в лицето на адвокат Михаил Екимджиев, и Адвокат Александър Кашъмов от "Програма Достъп до Информация", ръководител на програма "Достъп до обществена информация". Развитите оплаквания от двете страни са по чл.8, чл.13 и чл.46 от Конвенцията за защита на правата на човека (КЗПЧОС)

Според жалбоподателите неясните нови хипотези за разрешаване на използването на СРС, липсващият съдебен контрол за реалната нужда от използването им, не дават надеждна защита срещу произвол още в етапа на исканието и разрешаването на употреба на СРС.

Като "специфичен аспект на жалбата" е определен моментът, засягащ Парламентарната комисия за контрол на СРС и нормативно предопределената й неефективност. Жалбоподателите констатират, че тази подпарламентарна комисия (която е подкомисия на Комисията па правни въпроси), няма достатъчно прецизно описани правомощия, а характерът на проверките й е определен като "инцидентен".

За затрудняването на ефективния контрол допринасят и краткият срок на унищожаването на информация, липсата на санкционни правомощия. "Докладите и анализът й са полезни, но очевидно нямат ефекта да променят системата, тъй като проблемите се задълбочават, вместо да се разрешават.", сочат страните.

Сред основните твърдения в текста е, че сега съществуващата законова рамка не дава достатъчни гаранции за защита правата на гражданите по отношение на тайното наблюдение. Това от своя страна допринася за неоправданата намеса в комуникацията. В жалбата пише: "От друга страна, приложението на законодателството по никакъв начин не допринася за стриктно и ограничително тълкуване на закона и намеса в личната сфера само при наличие на необходимост в демократичното общество".

Жалбата посочва редица проблеми в законовата рамка за приложение на СРС. Сред тях е разширеният обхват на приложението им. От една страна този обхват се определя от това, дали е засегната националната сигурност, заради липсата на прекомерно широкото тълкуване на понятието и практически липсата на единна дефиниция за нея. Липсата на такава дефиниция отваря широко вратите на държавните институции за използване на СРС. В жалбата е напомнено, че Държавната агенция за национална сигурност е основната институция, която на това основания иска използването на СРС.

Изменения и допълнения в Наказателния кодекс е следващият момент, на който жалбоподателите се спират. В случая чрез тези изменения и допълнения са повишени размерите на лишаването от свобода по различни престъпления, което пък допуска използването на СРС.

Жалбоподателите извеждат аргумента, че когато искането за позволяване на използване на СРС постъпи в съответното съдилище, то съдилищата не получават материали, подкрепящи с мотиви искането. Посочени са също липсата на правила за проверка на събраната информация, както и за оследващ контрол върху използването, възпроизвеждането, съхранението й.

"Липсва ефективен механизъм за информиране на гражданите за обстоятелството, че са били обект на използване на СРС", констатирано е още в текста.

"От друга страна, официални статистики и десетки медийни публикации показват драстично увеличение на броя на исканията за употреба на СРС. Същите източници еднозначно установяват, че почти 100% от исканията са уважени, а съдебният контрол върху тяхната законосъобразност и обоснованост е формален и фрагментарен", пише в жалбата. Като логичен резултат от това жалбоподателите определят периодичното избухване на СРС-скандали, засягащи министър-председателя на България, директора на "Агенция митници", журналисти, депутати...

"Българската държава не е предприела адекватни мерки, водещи до преодоляване на констатираните от Европейския съд за правата на човека системни правозащитни проблеми". Тази констатация стои в основата на новата жалба до Европейския съд, заведена от български организации, и насочен към проблема за неправомернота използване на специални разузнавателни средства (СРС.)

В жалбата пише: "Нещо повече, точно в годините след влизане в сила на решението на ЕСПЧ по първата жалба значително са увеличени законовите хипотези, при които е допустимо използване на СРС. Въведен е и нов метод на тайно следене на комуникацията чрез контрол върху трафика на електронната кореспонденция".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  Още не мога да си обясня как ни сполетя тази голяма беда-ГЕРБ.С какъв акъл и липса на елементарни инстинкти моите сънародници дадоха властта на една организирана престъпна група?
  Поклон пред смелостта на двамата адвокати!

 • 2
  dragoslava avatar :-|
  Dragoslava

  До коментар [#1] от "vjacho":

  Заради ДПС.

 • 3
  vlasevmen avatar :-|
  vlasevmen

  В момента почти всеки един гражданин на страната може да я осъди за нарушаване на човешките права....

 • 4
  bz avatar :-|
  bz

  Тинтири, минтири за лаици ...
  Едни много важни хора, се напънали в бъдеще време да съдят държавата.
  И тя направо се разтрепери от страх и ужас от тази хипотетична възможност.
  И какво точно смятат че ще постигнат тези адвокати ?
  Ще минат едни 5-10 години и евентуално ще глобят България (разбирай данъкоплатците) с $10 000 - 20 000.
  И дотам.

 • 5
  dragoslava avatar :-|
  Dragoslava

  Което е едно и също.

 • 6
  detelinka29 avatar :-|
  detelinka29

  Адв. Екимджиев е един от малцината адвокати, специалисти в сферата на защитата на човешките права и ЕКЗПЧ, за да не кажа почти единствения. Бих се обзаложила, че и този път ще спечели, а държавата ще плаща и за да не плаща до безкрайност- ще й се наложи да си промени законодателството. За съжаление законът действително е сбъркан. Разрешение се издава само на бланка добре мотивирано искане, което законът не изисква да бъде подкрепено с доказателства. В този смисъл всеки що -годе грамотен полицай, колкото и малко да са те- би могъл да се справи с искането за издаване на разрешение за използване на СРС.

 • 7
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  Проблемът е, че Европейският съд по правата на човека, е прекалено либерален. Дори има служай, на българска фирма, на която не и се полага да и се върне ДДС данъчен кредит, да осъди там държавата, за нарушени човешки права!!!

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK