Защо президентът спря встъпването в длъжност на Венета Марковска

Полагане на клетва на нови съдии в Конституционния съд. Росен Плевнелиев

Защо президентът спря встъпването в длъжност на Венета Марковска

Пълното изказване на Росен Плевнелиев пред Конституционния съд

13578 прочитания

Полагане на клетва на нови съдии в Конституционния съд. Росен Плевнелиев

© Красимир Юскеселиев


Уважаема госпожо председател,

Уважаеми членове на Конституционния съд,

Позволете ми да ви информирам, че няма да присъствам на насрочената за днес клетва на последния от новите членове на Конституционния съд.

Мотивът за тази стъпка е, че в публичното пространство има съмнения за моралните качества на един от избраните конституционни съдии. По тази причина през изминалите дни призовах нееднократно  този кандидат да положи клетва, едва след като изчисти името си.

Съдиите са призвани да осигуряват върховенството на Конституцията и президентът, като обединител на нацията, не може да допусне,  доброто име на съда, призван да бъде бранител на основния закон, да бъде поставено под въпрос. В българските граждани и в европейските ни партньори не трябва да има и капчица и сянка на съмнение за нравствените качества на всеки един от конституционните съдии.

В Конституционния съд - най-важната за устоите на демокрацията в страната ни институция - трябва да влязат най-достойните и с високите морални качества. Посочих го нееднократно в мои изявления. Също така репутацията на Конституционния съд е най-важна за държавата и демокрацията. Тя се базира на репутацията на всеки един от неговите членове. Затова искам да съм сигурен, че всеки един има безусловна и безукорна репутация.

Получих писмо от Прокуратурата, което ме прави още по-убеден в решението си днес да не присъствам на клетвата на последния от новите кандидати. Още повече, че самият той поиска да не се закълне, докато не се разчистят всички обстоятелства около сигналите и информациите, които са налични.

Затова считам, че е мой дълг да не допусна превръщането на Конституционния съд в заложник на лични интереси и да бъде подкопано доверието на гражданите в институциите, тъй като ще има единствено негативни, както в България, така и извън страната, последствия.

Останалите съдии поздравявам от все сърце. Пожелавам успех на всички. Конституционния съд е стожер на демокрацията. С най-дълбокото си убеждение, че това е така, бях откровен.

Благодаря ви!

Уважаема госпожо председател,

Уважаеми членове на Конституционния съд,


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


93 коментара
 • 1
  vjacho avatar :-P
  Вячеслав Атанасов

  Марковска с тези очила не можа да види жокера във вътрешния джоб на Бойко Борисов.Премиерът три пъти я помоли да направи нещо по въпроса.Нищо.Ако е слушала Цветанов,нека сега да поплаче на рамото му.А Цветанов нека да попита Миро Найденов защо още страда по Закона за горите.Нали Миро го цакаха със същата карта.
  Впрочем Бойко им показва и на двамата си министри,че още държи ГЕРБ под контрол.

 • 2
  schumener_beer avatar :-|
  шуменско пиво
  • -29
  • +181

  Много глупости се изписаха за президента.
  Това е най-достойното изказване и постъпка на български държавен глава откак се помня като човек!
  Браво!

 • 3
  purple_rain avatar :-?
  purple_rain

  Още по хубаво щеше да бъде ако всичко това не му беше подсказано от Борисов и ако президента можеше да даде поне един аргумент в полза на неговата кандидатура Борис Велчев,защото на мен тя ми звучи,като изпращането на посланик в Казахстан на предишния Главен прокурор Никола Филчев.

 • 4
  nodjinn avatar :-|
  nodjinn

  Чудесна новина; щеше да е прекрасно ако Плевнелиев беше действал самостоятелно, а не по заповед на висшия пожароборец.

  Все пак, чудесна новина дори и така :)

 • 5
  oserv avatar :-|
  Patilan

  Защото знае че ще му се вдигне рейтинга, и повече хора биха гласували за него !
  И е прав :)

 • 6
  trezven avatar :-|
  Трезвен

  И аз в тази толкова долна история като много други виждам голяма доза доблест в постъпката на президента. Тези неща се забелязват в нашенската атмосфера, показват, че българина не е чак толкова изпаднал в ступор колкото мнозина си мислят.

  Дано президента продължи в този дух, нашата държава има нужда от добри, човешки пример- с тях се възпитава един народ.

 • 7
  rand0mabstract avatar :-|
  rand0mabstract
  • -18
  • +100

  Плевнелиев не е спасил Конституционния съд от Марковска, защото сгази Конституцията. Според Конституцията президентът няма право на вето върху конституирането на парламентарната квота в КС. Предвиденото в Закона за КС, че клетвата става в присъствието на президента, председателите на ВКС, ВАС и НС, е със символно значение - това са знаци на държавна власт. Днес не е присъствал и председателят на ВКС - ако е вярно случилото се с излизането на Плевнелиев, което е спряло клетвата на Марковска, отсъствието на Лазар Груев трябваше да е пречка да положат клетва и останалите членове на КС. Но не е имало пречка, защото Конституцията не е предвидила някой да има вето при клетвата (да може да я възпре). Но изглежда, че има сговор за пред Брюксел и за прах в очите на населението. Председателят на КС Евгени Танчев е измислил поредност (не по азб. ред), при която Марковска да е последна при клетвата. Така Плевнелиев стои на заклеването на първите трима, произнася реч и си тръгва за Марковска. Твърди, че решаващо за него е било писмо на СГП от вчера. Писмото от СГП е за досъдебно производство от 2010 г. (!) по данни, че подкупите на Марковска минават през имущество за многократно споневания нейн приятел Георги Георгиев. Опасните данни от тази преписка обаче главният прокурор Велчев не е докладвал във ВСС и Марковска е оставена 2 години не само да продължи да решава дела, но да разпределя като зам.-председател и делата на други съдии, да конституира 5членките във ВАС (последна инстанция) по свой избор. Борис Велчев не е дал данни за наказателното производство и на НС, за да направи информиран избор за конст. съдии от парл. квота. Но Плевнелиев днес не спря встъпването на Велчев като конституционен съдия, а той е излъчен от президентската квота и само за него президентът има правомощия и носи политическа отговорност. Че става въпрос за сговор за пред чужденците с театрален характер се вижда и от това, че прокуратурата не прати делото на ВСС, за да може той законно и без да гази Конституцията да спре Марковска, като й образува дисциплинарно производство. Освен това никой не поставя въпроса какво следва от наученото днес от Плевнелиев за ВАС - там делата може би наистина пък да се "продават". Защо Плевнелиев не постави сам питането - прокуратурата уведоми ли ВСС? И да зададе най-съществения въпрос към своя избранник за конституционен съдия - защо две години това дело не е приключено. Предварителното съгласуване на поведението на президента се вижда не само от синхрона с председателя на КС Евгени Танчев, но и от радостния отзувк у Бойко Борисов и Диана Ковачева, които казват "браво". В резултат - нарушение на Конституцията, а никоя цел не оправдава противоконституционни средства. Вярно по-ефектно се получава така за държавния глава и управляващите, отколкото ВСС да беше свършил работата си по ЗСВ, ако прокуратурата него беше сезирала.

 • 8
  pi314_ avatar :-?
  Боно Нончев

  До коментар [#7] от "rand0mabstract":

  Сред телешките възгласи на мат'ряла как Плевнелиев едва ли не направил нещо смислено рядко се чува смислено мнение, но бъди спокоен, не само ти си възмутен от абсурда президента някак си магически да блокира избран от парламента конституционен съдия.

  Че Марковска може да не е подходяща никой не спори, но нарушаването на основния закон е наистина много голямо престъпление от държавния глава.

 • 9
  2.5 avatar :-P
  2.5

  Поздравления за г-н президента. Започва да се превръща в последна надежа за нормалност.

 • 10
  hristostefanov avatar :-|
  hristostefanov

  Браво на Плевнелиев!
  Най-после България има президент. От Желев и Първанов се срамувах. С Плевнелиев надеждата, че нещата вървят към по-добро се завръща.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал