Обвинението срещу Божидар Нанев – свободно прокурорско съчинение

Съвсем очаквано бившият здравен министър беше оправдан и на втора инстанция

Божидар Нанев в съдебната зала.
Божидар Нанев в съдебната зала.    ©  Юлия Лазарова
Божидар Нанев в съдебната зала.
Божидар Нанев в съдебната зала.    ©  Юлия Лазарова

Софийският апелативен съд (САС) е потвърдил оправдателната присъда срещу първия здравен министър от кабинета на Бойко Борисов – Божидар Нанев, който според прокуратурата е ощетил държавния бюджет с 2.5 млн. лв.

В процеса пред първоинстанционния съд заедно с Нанев подсъдим беше и бившият директор на Дирекция "Бюджет и счетоводство" на здравното министерство Димитринка Николова. Малко след като е оправдана обаче тя умира от тежко заболяване.

Прокуратурата беше повдигнала обвинение срещу тях, че умишлено са сключили договори за доставки на препарата "Тамифлу", като по този начин са нанесли щета на държавата от 2.5 милиона лева. Според тезата на държавното обвинение Божидар Нанев е сключил договор с "Рош", вместо с Националната здравна служба на Великобритания, която предлагала по-ниска цена.

Още в началото на разследването, Божидар Нанев обясни: "Моето желание беше да се вземе и едното, и другото, а по възможност и трето, защото количествата и така не стигаха."

По делото стана ясно още, че "Рош" е предлагал разсрочено плащане, а държавата въобще не е имало как да купи директно ваксините от здравната служба във Великобритания, защото тя не продавала на едро. Освен това е трябвало да се мине през специална процедура от Изпълнителната агенция по лекарствата в България, което е щяло да забави доставката.

Покупката на ваксините е коментирана на заседание на Министерски съвет от ноември 2009 г. Тогава Бойко Борисов заявява, че "по-важно от здравето и спокойствието на хората няма" и кара Божидар Нанев да обяви грипна ваканция. На същото заседание премиерът очевидно застава зад покупката на ваксините и казва, че тя трябва да се случи, при това веднага: "12 милиона даваме на Министерството на здравеопазването сега, веднага, днес, сега, веднага, да могат да пазаруват."

Няколко месеца по-късно, когато Нанев подаде оставка заради разследването срещу него, Бойко Борисов използва ситуацията за да покаже решителност в борбата срещу корупцията: "Единственият шанс да повярват и хората, и синдикати, и работодатели, да ни повярва и Европа, е безкомпромисност към всеки. Абсолютно не ме интересува от коя партия е, дойде ли материалът от ДАНС или МВР, аз пиша отдолу "Да"."

В решението на Софийския апелативен съд, цитирано от сайта Правен свят, прокуратурата понася остри критики за работата си по делото: "Това, че прокурорът е непоколебимо убеден в правилността на своите изводи и че те му изглеждат очевидни и абсолютно безспорни, не е достатъчно. Необходимо е тази негова нагласа да бъде основана на солидни и процесуално издържани аргументи. Такива обаче не са изтъкнати по делото, включително и във въззивния протест. Вместо това фрагментарно са изведени едни факти, чието действително съдържание при това се елиминира, значението му се подменя, други от съпътстващите процесните събития факти и обстоятелства напълно се игнорират, а трети се преувеличават, изпълват се със съдържание, каквото доказателствата не показват, а и не подсказват. Всичко това вероятно стимулира поддържането на обвинителната версия, прави я да изглежда привидно съдържателна, но тази техника на преувеличаване, на изопачаване и неоправдано игнориране на доказателства е неприложима в правораздаването и ако първостепенният съд е отказал да я приложи, той не търпи упрек за това."

Делото срещу Божидар Нанев е пример за това как прокуратурата може да се използва за уреждане на сметки на политическата сцена. Разследването срещу Нанев беше претекст за отстраняването му от министерският пост. Истинската причина обаче за това той да бъде сменен беше неслучилата се (между другото и до ден днешен) здравна реформа.

Автор на обвинението срещу Нанев е бившият говорител на Софийската градска прокуратура (СГП) Маргарита Немска. Впоследствие тя се издигна в кариерата и стана зам.-градски прокурор на София. В актива на Немска е и разследването срещу бившият директор на НАП Мария Мургина, което също е на път да завърши с фиаско –  делото приключи на втора инстанция с оправдателна присъда.

Както обаче се случвало винаги досега сметката от неуспехите на прокуратурата ще бъде платена от българските граждани...

Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


33 коментара
 • 1
  nuzzo avatar :-|

  Прокурарутара се превърна в шпиц команда на Вожда.
  Що, ГЕРБ, не промените Наказателният Кодекс официалирате, че всички сме виновни до доказване на противното.
  И не се съмнявайте, кое е ускорило кончината на Димитринка Николова.
  Кой(Той) ще носи отговорност за това. Ще се самосезирали прокуратурата за причинената смърт .....
  Въобще думите справедливост и отговорност имат ли почва у нас.

 • 2
  bz avatar :-|
  bz

  [quote#1:"nuzzo"]Прокурарутаа се превърна в шпиц команда на Вожда. [/quote]
  Ама Вие вярно ли сте толкова заблудени ?!?
  Как си я представяте тази работа Борисов да има нуждата от Прокуратура за да махне свой министър ?!?
  Единствения човек който няма нужда от помощ за да махне някой министър е Министър председателя - той си избира и уволнява министрите и има същевременно мнозинство в парламента.
  И това че прокуратурата не е успяла да формулира читаво обвинение изобщо не значи че Божидар Нанев е чист като сълза и не е заделил някой % от тази доставка не по правилата.

 • 3
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  Тъпо шоу,зад което се крие престъпление срещу пазара на лекарствени средства,престъпление,което не е инкриминирано и не подлежи на съдебно преследване,колкото и отвратително и нагло да е.
  Първо Тамифлу не е ваксина,а лекарство за профилактика и лечение на грип.Ваксинацията се прави отделно и независимо от това.
  Второ,по това време на пазара имаше достатъчни количества от този противовирусен препарат,имаше го в складовете на едро и в аптеките.В количества по-големи или близки от тези,които населението може да си позволи да закупи.Струваше около 35 лв,опаковка от 10 капсули.Отпускаше се само по рецепта,тоест тогава,когато лекарят е преценил че се налага такова лечение.Дори си спомням че имаше една акция по аптеките на ИАЛ,за да хванат някой фармацевт,който го отпуска без рецепта и да му вземат 1000 лева като глоба.Пазарът като многократно по-умен от господа управляващите решаваше дали и колко често да се прибягва до такова лечение,поради цената на препарата.
  И тогава на бял кон се появява лицето от снимката и решава,че тази работа така няма да стане,тези хора си стискат парите и не вярват че ги грози смъртна опасност,тука обаче има едни пари в бюджета,пак техни,на същите хора,защото няма от къде другаде да дойдат,купува им той подаръци с изтичащ срок на годност в големи количества с идеята да им се раздават безплатно от общо-практикуващите лекариркакто някои нежно ги наричат "партийните секретари" в здравеопазването.
  Ето класически пример на мафиотско подпикаване на пазара.

 • 4
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  Между другото евала на Бойко че го е махнал,а вероятно вече го е забравил кой е,да си се оправя с прокуратурата,той си знае как.

 • 5
  kons avatar :-|
  Viscount Ganyo

  Да, класически пример как един прокурор (Маргарита Немска) води бутафорни дела с политически заряд, очевидно убеден, че до присъда няма да се стигне, но за сметка на това ще си получи поредното повишение.

 • 6
  ariman_info avatar :-(
  Ariman

  До момента в който телевизията и вестниците /нали знаете кой стой зад тях/ изземват ролята на съда, докато продължаваме да убиваме министри с вестник прогрес няма да ни се случи.

 • 7
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#5] от "Neyk":

  Така ще е като няма отговорност от прокурорите, за загубените от тях дела.

 • 8
  kons avatar :-|
  Viscount Ganyo

  До коментар [#7] от "mick":

  Проблемът изобщо не е в загубените дела. Надявам се, не смяташ, че прокурорите винаги трябва да печелят?
  Проблемът е, че от една страна тези на власт използват прокурорите (и съдебната система като цяло) за разчистване на сметки, а от друга страна има достатъчно количество безгръбначи в системата, готови да ги облужат срещу нещо, което иначе трудно биха заслужили.

  А накрая сметката я плащаме ние.

 • 9
  2.5 avatar :-P
  2.5

  Това си беше предизвестено фиаско. Така е с поръчковото правораздаване - липса на справедливост, но пък е напълно предвидимо!
  :-)

 • 10
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#8] от "Neyk":

  Какво става когато един хирург прави много грешки? А какво става когато някой доктор даде грешно лекарство на пациент?

  Аз имах идея - разходите по загубените дела да се плащат от бюджета на прокуратурата. Отделно при спечелено дело да получават бонус от държавата. И съдебните разходи трябва да спрат да се субсидират. Да е ясно, че който не е прав - плаща. В момента заради евтините разходи, съденето се е превърнало в национален спорт. Бавенето на делата също. Обаче ако трябва да се плаща всяко заседание и т.н. Друго ще е.

  А разходите по върнатите дела от по-горна инстанция да се плащат от бюджета на съответния съд. Това ще направи решаването на делата доста по-предвидими.

  Иначе какъв е смисълът от евтини в момента съдебни дела, след като се точат с години?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал