Шест неправителствени организации призоваха ВСС да предприеме действия след случая "Марковска"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Шест неправителствени организации призоваха ВСС да предприеме действия след случая "Марковска"

ВСС

Шест неправителствени организации призоваха ВСС да предприеме действия след случая "Марковска"

Необходима е проверка на случайното разпределение на делата във ВАС и висящите разследвания срещу магистрати

6488 прочитания

ВСС

© Цветелина Белутова


Шест неправителствени организации, които следят работата на съдебната система, се обърнаха с отворено писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС), министъра на правосъдието г-жа Диана Ковачева и Представителството на Европейската комисия. В него те настояват за "институционална реакция, адекватна на сериозните проблеми, пред които е изправена страната ни."

Става дума за системните проблеми, които се видяха покрай "неуспешният избор на зам.-председателя на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска за конституционен съдия, както и назначенията през годините на високите административни позиции в съдебната власт, поставят редица системни въпроси."

Писмото на Български институт за правни инициативи, Асоциация за европейска интеграция и права на човека, Български институт за правни инициативи, Институт за развитие на публичната среда, Програма Достъп до Информация, Фондация Български адвокати за правата на човека и Фондация РискМонитор подкрепя друг призив отпреди две седмици – на най-голямата магистратска организация в България – Съюзът на съдиите. То обаче беше неглижирано от членовете на ВСС, които решиха да не се занимават с него.

Неправителствените организации очакват ВСС да отговори на следните въпроси:

- Защо кадровата политика, която се случва на базата на неинформиран избор и отказва да събира цялата налична в публичното пространство и у други компетентни ведомства информация, която "хвърля светлина върху нравствените и професионални качества на кандидатите."

- Защо "институциите с контролни функции (най-вече прокуратурата и ИВСС) да работят избирателно и по двоен стандарт – за едни кандидати да представят информация, която е значима за преценката на професионалните и етичните им качества, а за други – да я прикриват или (ако стане скандал) да я представят в последния възможен от процедурата момент"?

- Защо самосезирането на ВСС по публикации в медиите, които "създават съмнения за етични, дисциплинарни нарушения или престъпления, извършени от магистрати" става "избирателно или под напора на общественото недоволство"?

В писмото си те напомнят, че целият казус Марковска е "станал възможен заради натрупани нерешени системни проблеми в две от съдебните институции – Върховния административен съд и прокуратурата."

Моментът е " изключително важен и неотложен – и заради предстоящия избор на главен прокурор, и заради ролята на ВАС за защита на разделението на властите и на върховенството на закона по принцип и предвид предстоящите избори за народни представители през следващата година."

Според неправителствените организации "всяко бездействие от страна на върховния кадрови орган на съдебната власт би се счело за белег на зависима съдебна власт. И би означавало, че "взема връх желанието всичко да приключи с отстраняването по миролюбив начин на г-жа Марковска от публичната сцена и българското общество и международните ни партньори да станат отново свидетели на поредния отказ на институциите да поемат своята отговорност в борбата срещу корупцията и злоупотребата с власт като системни феномени."

Неправителствените организации напомнят и въпросите поставени в писмото на ССБ преди две седмици - "как точно прокуратурата процедира при наличие на данни, че магистрат е извършил престъпления?"; "Какви са процедурните гаранции, че всички материали, свързани с даден кандидат за висша държавна длъжност, ще бъдат предоставени на решаващия орган своевременно, включително материали относно лица от обкръжението на кандидата, които повдигат въпроси и за неговата нравственост?"; "да бъде даден ясен отговор на съмненията за това, че начинът на определяне на компетентността на отделенията и на формиране на съставите във ВАС"; "Да се направи анализ на основните проблеми на прокуратурата (включително през осъдителните решения на ЕСПЧ за България), за да стане ясно какво е отношението на кандидатите за главен прокурор към тях и какви мерки за преодоляването им предлагат"; "да се изчисти всяко съмнение в процедурата по гласуване за главен прокурор, като ВСС възприеме гласуване с бюлетини."

В края на писмото си неправителствените организации заявяват, че "намерението на Етичната комисия да изслуша кандидатите за главен прокурор по повод на повдигнатите в медиите въпроси относно всеки от тях" е позитивен знак. В същото време те подчертават, че "оценката за адекватността на това действие ще зависи от това дали комисията наистина ще проведе собствено всестранно изследване на релевантните обстоятелства, включително като постави всички въпроси и настоява за конкретни и изчерпателни отговори по тях."

ВСС тотално абдикира от правомощията си по време на скандала Венета Марковска, като в продължение на близо месец отказваше да провери сигналите срещу нея, които станаха публично достояние, въпреки факта, че през целият период тя продължаваше да бъде зам.-председател на ВАС. ВСС дори на няколко пъти се съобрази с капризите и кога и как да я усвободи от съдебната система. Проверката срещу Марковска беше образувана буквално два дни преди тя да подаде оставка. В крайна сметка Марковска напусна системата доброволно и получи над 100 хил. лв. обезщетение.

Шест неправителствени организации, които следят работата на съдебната система, се обърнаха с отворено писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС), министъра на правосъдието г-жа Диана Ковачева и Представителството на Европейската комисия. В него те настояват за "институционална реакция, адекватна на сериозните проблеми, пред които е изправена страната ни."

Става дума за системните проблеми, които се видяха покрай "неуспешният избор на зам.-председателя на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска за конституционен съдия, както и назначенията през годините на високите административни позиции в съдебната власт, поставят редица системни въпроси."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  bz avatar :-|
  bz

  Заради такива поръчкови НПО-та няма граждански контрол на институциите.
  Като ги види човек кои са в тези НПО-та, как се финансират и кого защитават и веднага му се отщява да се занимава с граждански инициативи.

 • 2
  zamen avatar :-P
  Чарли Мишкин

  До коментар [#1] от "bz":
  Ай стига си мърсил форума.
  Всички те знаят, че подкрепяш Боко, Цоко, Фидоска и всякакви други калинки на ГЕРБ.
  ГЕРБ се издъниха тотално и ще си платят на изборите. Сигурен съм за това, но дали няма да ги подгонят и техните "хора" от полиция, съд и прокуратура. Защото на "безгръбначните и послушните" това им е лошо, че винаги са на страната на силните на деня, а явно герб ще загуби.
  :-)))

 • 3
  bz avatar :-|
  bz

  [quote#2:"Камен Узунов"]Ай стига си мърсил форума. [/quote]
  Ооо не се чустваш комфортно ако не викат и подскачат всички в такт с теб ли ?
  Принципа "Кой не скача е червен !" ли се опитваш да прилагаш ?
  Поживял съм в соц. времена и такива анонимни форумни бабаити като теб изобщо не могат да ме трогнат нито да ме изгонят.
  [quote#2:"Камен Узунов"]а явно герб ще загуби.
  :-))) [/quote]
  Малко рано си взел да злобееш за нечия бъдеща несъстояла се загуба.

 • 4
  npaine avatar :-P
  NPaine

  До коментар [#3] от "bz":

  Личи си че си живял в тоталитарни времена...толкова сбъркано мислене като твоето само тоталитарната система може да създаде.

  Свободен и интелегинтен човек дори не може да вникне в "дълбочината" на мисълта ти и изобщо смисълът на съществуването ти.

 • 5
  bz avatar :-|
  bz

  [quote#4:"NPaine"]човек дори не може да вникне в "дълбочината" на мисълта ти и изобщо смисълът на съществуването ти.[/quote]
  Жалък опит да обидиш някого когото не познаваш и който е много над нивото ти.
  Казваш трябва да ме лишат от съществуване ?
  Позитано инструктирало ли те е как предпочитат да заличат неудобните като мен с разстрел или чрез обесване ?

 • 6
  zoeker avatar :-|
  zoeker

  До коментар [#1] от "bz":

  На „човек“ как точно му се отщява? Гражданските инициативи са изключително само и единствено от компетенциите на неправителствените организации или…? Да напомня, че не става въпрос за активни мероприятия и не е нужно нищо друго освен искрен интерес от страна на самите граждани.

 • evpetra

  До коментар [#1] от "bz":

  И с какво Ви пречат НПО-тата да упражнявате гражданския си контрол? Те ли Ви пречат да се възмутите, най-малкото, заради безобразието Марковска, която най-нагло си върти далаверите и покровителства любовника си, с когото са си явно лика-прилика (и той нагъл мошеник, размахващ фалшиви документи за недосегаемост - има от кого да се учи!) и когото госпожата сигурно може да задържи само като му осигурява покровителство? И какво общо има тук Позитано, 20? Те са същите мошеници - тази госпожа е израснала в кариерата и си е създала съмнителните връзки (Румен Петков, например) по времето на комунизма.

 • 8
  gilermos avatar :-|
 • 9
  johnnie1160 avatar :-P
  Johnnie

  До коментар [#8] от "gilermos":

  Всички са маскари! Да не мислиш, че е станал член на ВСС с честен труд и работа до късно. Да погледнем "правилните присъди" на господина, заради които колегите го "уважават", иначе всеки може да напише половин страница красиви думи.

 • 10
  gilermos avatar :-|
  gilermos

  До коментар [#9] от "Johnnie":

  Мисля. Освен това не разбрах нищо от това за "правилните присъди", заради които колегите го "уважавали".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK