Репортерки от TV7: Бареков говори, каквото му напишат

Думите на водещия били базирани на чуто от граждани и интернет, нямало как да се провери

Николай Бареков (на преден план) и майката на депутата от ДПС Делян Пеевски
Николай Бареков (на преден план) и майката на депутата от ДПС Делян Пеевски    ©  Юлия Лазарова
Николай Бареков (на преден план) и майката на депутата от ДПС Делян Пеевски
Николай Бареков (на преден план) и майката на депутата от ДПС Делян Пеевски    ©  Юлия Лазарова

Репортерките от близката до Делян Пеевски и Цветан Василев TV7 Диана Радева и Инна Пелева разкриха странните методи на работа в телевизията.

Това е станало ясно по време на проведеното вчера заседание на Хасковския окръжен съд по делото за клевета срещу Николай Бареков, което беше заведено от кмета на Хасково Георги Иванов.

От показанията на Радева, цитирани от местния сайт Haskovo.info, излиза, че това, което Бареков е казал по адрес на кмета, се базира на " чутото от граждани и статии в интернет." Репортерката заявява пред съда, че не е проверила дали изнесеното е вярно, защото "нямало как." Радева обяснява още, че това, което говори Бареков, е дословно взето от сценария, който пък се пишел от продуцента Виргиния Върбанова. На въпрос на съда дали водещият изразява собствени мисли и съждения, Диана Радева отговаря: "Съмнявам се. Не знам."

Нейната колежка Инна Пелева потвърждава, че Бареков няма отношение към изреченото, защото чете от сценария и че журналистът няма право на лично мнение.

Николай Бареков беше осъден на първа инстанция заради думите му в ефир: "Тук има един кмет, който общува не с гражданите, а с Бога... Той се има за божество .... с цял поменик от престъпления ... крадец на църковни имоти ... имал незаконна вила в чашката на язовир "Клокотница". Сред твърденията в предаването са и че Георги Иванов крадял заплатите на работниците, имал хотели в Германия и апартамент в Лондон, Алексей Петров бил политическият му чадър, кметът бил луд човек.

Делото на първа инстанция беше отлагано многократно, като Николай Бареков шиканираше постоянно процеса. Накрая съдът му назначи служебен защитник и го призна за виновен, като го осъди на глоба от 2500 лв.

На втора инстанция Бареков ангажира столичният адвокат Менко Менков. През есента Менков заяви, че Бареков ще даде лични обяснения пред съда, но това до този момент така и не се е случило. Извинението за неявяването му беше командировката в CNN по време на президентските избори в САЩ.

На предишното заседание, съдът определи Диана Радева и Инна Пелева да бъдат доведени принудително и ги глоби с 200 лв. Тогава те се оправдаха със служебни ангажименти, но съдът прие, че това не може да е извинение - работодателят е длъжен да освободи служителите си, когато са призовани да свидетелстват.

За следващото заседание по делото, което ще се проведе на 11 февруари, е призована продуцентката Виргиния Върбанова, а съдът поиска сценария на въпросното предаване, ако такъв все още се съхранява.

Още от Капитал